Jump to content

Препоръка за USB ключ

Препоръчан пост

Може ли да ме посъветвате на какво трябва да обърна внимание при купуването на USB ключ? Някаква характеристика? Трябва ми 1 или 2 GB USB ключ.
Сподели другаде

• Отговори 35
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Предполагам имаш предвид USB "флашка". Най-важното при тях е да имат високи скорости на трансфер при четене (от флашката) и запис (на флашката). Другото в ъпрос на лични предпочитания.
Сподели другаде

Сигурно USB "флашка", не знам. Може би, както знеш, не живея в България и не съм много запознат с термините. Когато започнах да се занимавам с компютри, вече живеех в чужбина, така че не съм се срещал с доста думи, термини. Тук е USB ключ. Но това няма значение.

Какво означава високи скорости? На моделите които съм се спрял имат, от 10-12 МВ/с за четене и 5-8 МВ/с за запис. Това добре ли е? Добре ли е да има фунцията Plug and Play? Също така, дали е добре да е USB 2.0 и USB 1.1, или само USB 2.0? И последно, да има ли защита от презапис? Поне така казва производителя, което не знам какво означава.

Сподели другаде

Какво означава високи скорости? На моделите които съм се спрял имат, от 10-12 МВ/с за четене и 5-8 МВ/с за запис. Това добре ли е?

Според мен не. Това са според мен сравнително ниски скорости на запис. В момента разполагам с Corsair Voyager флаш памет, която има прилична скорост: 19MB/s четене и 13MB/s запис. Не съм много запознат колко горе долу са средните скорости при четене и запис, но тези, които ти спомена определено ми се виждат ниски. Corsair Voyager има и GT версия, която чете с 34MB/s и записва с 27MB/s, които са страхотни скорости, но и паметта е много скъпа. Като цяло обаче смята, че си струва да инвестираш в сносна памет. Не е нужно да е най-скъпата, но да не е от най-евтината.

Добре ли е да има фунцията Plug and Play?

Всички USB памети трябва да са такива. :)

Също така, дали е добре да е USB 2.0 и USB 1.1, или само USB 2.0?

Всички памети поддържат USB 1.1, а всички съвременни и 2.0. Няма как да поддържа 2.0 и да не поддържа 1.1. :)

И последно, да има ли защита от презапис? Поне така казва производителя, което не знам какво означава.

Не съм 100% сигурен, но мисля, че това означава, че паметта ще има малко превключвателче, което в една позиция ще забранява всякакъв запис или изтриване. Това би било полезно, ако искаш да ползваш флашката само в режим на четене и се опасяваш да не изтриеш нещо по погрешка. Когато искаш да записваш, просто превключваш в нормален режим. Както при дискетите.

Сподели другаде

Благодаря ти за изчерпателния отговор.

П.П. За флашките които писах, имат цена (тук) около 25 лв. За тези, които пишеш ти, са горе-долу 50 лв и повече....Малко ми е скъпо.

Сподели другаде

По принцип цените на Corsair са малко по-високи и макар част от тази разлика да се дължи просто на марката, то друга част се дължи на това, че наистина паметта е по-надеждна и по-бърза. Ти сам си преценяваш разбира се, но когато става въпрос за памет и складиране на файлове, не би трябвало да се правят големи компромиси с качеството. Обикновено при компютрите евтиното излиза скъпо. Казвам го от опит.
Сподели другаде

Днес получих, като подарък, въпросната флашка, но някак си не копира с показаната в упътването скорост. Пробвах да прехвърля някакви MP3-ки и скороста не превиши 4,5 MB/s. Каде може да е проблема? Между-другото не съм правил нищо на компа - записвал, конвертирал и т.н.
Сподели другаде