Jump to content

Съвет за вентилатор

Препоръчан пост

Здравейте. Проблема ми е следният: наскоро си ъпгрейднах компа с ново дъно,захранване,CPU и RAM. В началото всичко изглеждаше добре докато не установих че кутията започна много да се загрява. Отивам и купувам системен вентилатор защото нямаше а и за старите компоненти не беше необходим. НО тоя вентилатор вие и фучи на мах. обороти а дъното няма опция за регулиране. И в крайна сметка въпреки че захранването (Fortron 350W) е много тихо а процесора сам си регулира оборотите на вентилатора т.е. и той е тих,машината пак е много шумна. Та въпроса ми е има ли такива системни вентилатори които са с някакъв собствен термодатчик който да регулира оборотите според жегата?

п.п. Става въпрос за вентилатор 80х80 и да е на сносна цена.

Сподели другаде

На нашия пазар успях да намеря това. Не знам обаче колко добра е марката. Иначе може да се вземе вентилатор с потенциометър за ръчна регулация на оборотите (такива обаче не видях из офертите на фирмите). Като марки бих препоръчал Noiseblocker и Papst, които имат тихи и надеждни вентилатори. Не знам обаче дали могат да се намерят в България. От по-достъпните марки в България бих заложил на Thermaltake или Coolermaster. Arctic Cooling също имат добри вентилатори, но и тях не ги знам колко лесно се намират тук.

P.S.: не е много приятно едва ли не да се дава зор. Никой не е длъжен да отговори, камо ли веднага. :)

Сподели другаде

OFFTopic: ами употребявам "веднага" в леко преносен смисъл. Отговор до 24 часа си е бърз отговор и имайки предвид, че не всеки виси във форума постоянно и следователно не може да види темата толкова скоро след пускането й и да пише по нея, за да се вмести във времето, без да изгубиш търпение.
Сподели другаде

И преди си беше шумен, но се търпеше- в голямите жеги държеше, максимум 41 градуса, влючех ли "климата" компа не се чуваше, а термото падаше на 32 града ( отворих го- изобщо не е запрашен- като нов е )

Сега е шумен, но не бива да включвам климатика- направя ли го машината прохожда и държи макс 34,5 града

По принцип не играя игри и не се вълнувам особено от пройзводителността на компа, но ми се наложи да сваля няколко за мои близки,

пробвах ги и ето резулт'а

Сега как да намаля оборотите- (процесора е с термо-контрол на 66 града) всяка темперетура до 50 града ме устройва

дъно: ASRock 775i65PE

чипсет: Intel i865P/i848P

процесор: Celeron D 331 @ 2666 MHz

Моля помогнете.

Сподели другаде

Купи си който и да е CoolerMaster, стига да е за сокет 775 и да не е над 2500оборота. Ще ти свърши чудесна работа. Като цена струва около 15-20 лева.

Колкото до градусите - дори 50 градуса не са проблем за твоя процесор!

Сподели другаде

Поиграх си малко с кутията- ограничих потока на студиния въздух, сега машината не качва повече от 32 градуса и не качва оборотите, но бокса държи едни постоянни 3924 оборота- харесал си е тази скорост и туй то.

Мога да го сменя- не са проблем 20/30лв- но все си мисля,че проблема ми е в софта.

Преди съм го засичал да работи на 1800 сега не пада под горната стоиност (да оставим, че с следващата стъпка машината прохожда).

Няма ли някаква програма нещо скрито в уйндоуса или някъде в биоса, нещо за реглаж, където да се указват оборотите при различните стъпки, защото машината се държеше по съвсем различен начин, след инсталирането на няколко игри явно някъде нещо се клокна.

Ще ме извините, вероятно съм збъркал темата, защото проблема не е в харда.

За всички идеи, Благодаря предварително!

Сподели другаде