July evening Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Малко омотано звучи, но ще се опитам да задавам точни въпроси. Имам Bitcomet. От скоро тегля от торенти. Знам какво е лийчър и сийдър. Въпросът ми е кога теглят от мен - само докато аз тегля въпросен файл или...? По всяко време ли папката Downloads е достъпна за теглене от друг потребител или само при включен Bitcomet? Само текущите свалящи се файлове ли са достъпни за сваляне от други потребители? Или и отдавна свалени такива? В момента свалям музика. Имам само папка с името на файла, но не и торент файл. Това нормално ли е? Мога ли тогава да сийдна този файл?...Ще съм Ви благодарна ако ми разясните малко от малко....рових се из разни сайтове, но намирам по-обща информация Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Малко омотано звучи, но ще се опитам да задавам точни въпроси. Имам Bitcomet. От скоро тегля от торенти. Знам какво е лийчър и сийдър. Въпросът ми е кога теглят от мен - само докато аз тегля въпросен файл или...? По всяко време ли папката Downloads е достъпна за теглене от друг потребител или само при включен Bitcomet? Само текущите свалящи се файлове ли са достъпни за сваляне от други потребители? Или и отдавна свалени такива? В момента свалям музика. Имам само папка с името на файла, но не и торент файл. Това нормално ли е? Мога ли тогава да сийдна този файл?...Ще съм Ви благодарна ако ми разясните малко от малко....рових се из разни сайтове, но намирам по-обща информация Здрасти.Ами ... аз ще се опитам съобразно моите познания да ти отговоря на въпросите. И така - теглиш торент файла и го задаваш в БитКомет. Тогава започва и тегленето на реалните файлове. Така ти ставаш лийчър. Файловете започват да се свалят на твоя комп. Съобразно настройките на програмата от този момент автоматично ставаш и сийдър. Т.е. даваш възможност на останалите да дърпат и от теб. Общо взето колкото повече сийдъри - толкова по-голяма скорост на сваляне. Докато не затвориш БитКомет, не затриеш неговото съдържание или пък вече свалените файлове хората могат да теглят от теб. Това е. Дано съм бил полезен Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Тази Информация, принципно е обяснена в FAQ секциите на тракерите.Но ще ти обясня на бързо нещата: Въпросът ми е кога теглят от мен? - Теглят от теб, докато торент задачата(задачите) са пусната(и). Пусната е, ако торент клиента е пуснат или не си задала СТОП на нея(торент задачата). По всяко време ли папката Downloads е достъпна за теглене от друг потребител или само при включен Bitcomet? - Другите потребители, могат да теглят само от теб, само ако дадена торент задача е пусната и то ще теглят само от тази торент задача, не от другите файлове в папката. Само текущите свалящи се файлове ли са достъпни за сваляне от други потребители? - Да. Или и отдавна свалени такива? - Ако са активни торент задачи и има лийчъри .... ще свалят от теб . Имам само папка с името на файла, но не и торент файл. Това нормално ли е? - Това не го разбрах нещо. Мога ли тогава да сийдна този файл? - Можеш да помогнеш със сийд, само ако разположиш файлове от торент, в папка със същото име и файлове в нея са абсолютни еднакви с тези от торента в тракера. Ако нещо не са ти ясни, тези обяснения, ще ги направа по-добре описани Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
July evening Публикувано Декември 25, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Само текущите свалящи се файлове ли са достъпни за сваляне от други потребители? - Да.Или и отдавна свалени такива? - Ако са активни торент задачи и има лийчъри .... ще свалят от теб .Тоест нещо,което съм свалила окончателно преди 1 седмица нямя как някой да го изтегли от мен? Имам само папка с името на файла, но не и торент файл. Това нормално ли е? - Това не го разбрах нещо.Ами четох, че освен папка с файлове при свалянето трябва да имам и торент файл-цитат от друг форум "Програмата си прави папка, в която сваля това, което всъщност искате. Така след свалянето ще имате една папка с името на файлът, които сте искали и едно торент файлче със същото име" Мога ли тогава да сийдна този файл? - Можеш да помогнеш със сийд, само ако разположиш файлове от торент, в папка със същото име и файлове в нея са абсолютни еднакви с тези от торента в тракера.цитат от друг форум: "Ето защо е важно след като свалите файлът да го оставите и да не го преименувате или да триете торент файлчето, за да могат и други да го лийчнат от вас". А аз като свалих една папка имаше само музика, без този торент файл. Последно да попитам - Значи сийдвам и лийчвам по едно и също време даден файл. След като приключа със свалянето и никой не тегли от мен примерно излизам от Bitcomet-a. Какво става със свалените от мен файлове, които се трупат в папка downloads - те могат ли да бъдат теглени от други потребители след 1-2 дни? И ако може това при включен Bitcomet ли става? Благодаря и на двама Ви за помощта Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Тоест нещо,което съм свалила окончателно преди 1 седмица нямя как някой да го изтегли от мен?Ако това, което си свалила, още стои активно в торент клиента, може някой друг да реши да го изтегли от теб. Ами четох, че освен папка с файлове при свалянето трябва да имам и торент файл-цитат от друг форум "Програмата си прави папка, в която сваля това, което всъщност искате. Така след свалянето ще имате една папка с името на файлът, които сте искали и едно торент файлче със същото име"Еми след като свалиш торент файла и го заредиш в торент клиент, той започва да се тегли ( съдържанието на торента/"Програмата си прави папка, в която сваля това, което всъщност искате." ). Така след свалянето, ще имаш папката и файлове с нея, това което сте искали да свалите. А торент файла ви е ненужен. Той(торент файла) ви е нужен, само за да го стартирате с торент клиент и да почне тегленето на исканите от вас файлове. цитат от друг форум: "Ето защо е важно след като свалите файлът да го оставите и да не го преименувате или да триете торент файлчето, за да могат и други да го лийчнат от вас". А аз като свалих една папка имаше само музика, без този торент файл.Както казах, торент файла ви е нужен, само за започнете тегленето.. след това не ви трябва.Както са ти казали, след като свалиш съдържанието на торент файла, не трябва да преименуваш файлове вътре!(защото ще се наложи да изтеглите пак преименувате файлове и още няколко причини) Последно да попитам - Значи сийдвам и лийчвам по едно и също време даден файл. След като приключа със свалянето и никой не тегли от мен примерно излизам от Bitcomet-a. Какво става със свалените от мен файлове, които се трупат в папка downloads - те могат ли да бъдат теглени от други потребители след 1-2 дни? И ако може това при включен Bitcomet ли става?Сийдваш - след като имаш на компютъра, всичките файлове, които си избрала да изтеглиш от даден торент файл.Лийчваш - времето, докато сваляш торента файла.След като свалиш файла е добре да оставиш биткомета пуснат, за да може някой друг да изтегли . това което и ти си изтеглила.Докато не изтриеш файловете от тази папка или не изтриеш торент задачата от торент клиента, те ще сийдват при пуснат БитКометДа при Включен Биткомет става! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Значи да се изкажа и аз въпреки, че има и други, които ще ти обяснят по-подробно. Програмата наистина си прави папка в която запазва торент файловете, които всъщност теб не те интересуват. Ти чрез този торент файл сваляш 'истинските файлове' които искаш да свалиш(примерно филм). От там ти задаваш къде да се свали филма.. той се сваля, и ти като оставиш задачата да работи в торент клиента, значи сийдваш. И като дойде някой, който иска да тегли филма той почва да тегли и ти ми даваш да тегли от теб, защото торент клиента ти е пуснат, задачата ти е пусната и файла си стои на мястото където си го свалила.Ако ще и от една година да имаш свалени неща, след като пуснеш задачата в торент клиента да работи, и някой може да тегли от теб. Щом изключиш БитКомет ти спираш връзката между теб и другите.Надявам се да съм бил поне малко полезен Ако има нещо друго.. пиши.Имам само папка с името на файла, но не и торент файл. Това нормално ли е? - Това не го разбрах нещо.Торента файла се пази в друга папка която както разбра програмата сама си прави и вътре съхранява торент файловете. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 За всеки случай ще дам кратко обяснениеТорент системата за обмен на файлове е т.нар. Peer-to-Peer (още известна като P2P), което леко на жаргон може да се преведе "пич-до-пич". Т.е. потребителите обменят файлове един с друг и файловете не се свалят от някой сайт/сървър. Торент тракертите/сайтовете всъщност не съдържат нито един от файловете, които теглиш. На тези сайтове има само файлове с разширение .torrent. В тях се намират на практика инструкции торент клиентът как и с кой тракер да се свърже. Веднъж свързан, той получава информация от тракера кои са останалите потребителите, които свалят торента. На практика торент тракерът е като диспечер, който направлява всички потребители. Веднъж свързан, торент клиентът започва да сваля от всички потребители, до които успее да се докопа, които също свалят същия торент (бил той филм, игра, музика, програма или нещо друго). Всяка налична част от торента, която си изтеглила, е достъпна за останалите потребители. Т.е. всеки тегли от всеки и дава на всеки. Лийчъри са всички, които в момента свалят. Когато един лийчър изтегли целия торент, той става сийдър и на практика вече само дава на останалите. Идеята на тази система е следната. Ъплоудър в някой тракер качва торент файл на тракера и активира клиента си. Понеже той е създал и качил торента, той има цялата информация. Когато някой се свърже да тегли, той започва да тегли от създателя на торента. След като го изтегли, той остава сийдър и не спира задачата в торент клиента или самия клиент. Когато се свърже трети човек, вече ще има 2 сийдъра и този третия ще тегли не от един, а от двама потребители и ще тегли по-бързо. Постепенно влизат все повече потребители да теглят. Ако всеки, който тегли, остава да сийдва след като изтегли торента, то сийдърите ще стават все повече и повече и новите потребители ще теглят все по-бързо и по-бързо. Разбира се не всеки може да сийдва вечно даден торент, защото ще трябва да използва връзката си и за друг сийд или нещо коренно различно. Така примерно в един момент първите сийдъри напускат, защото идват нови. То е като поколенията в едно семейство. Идеята е постоянно да се поддържа едно добро количество сийдъри, макар че често много потребители бягат и не остават да сийдват. Затова има въведен коефициент. Коефициент 100 означава, че си качила толкова, колкото си свалила. Коефициент 150 ознчава, че си качила с 50% повече от това, което си свалила и на практика си помогнала на торента да живее. Приема се, че точно това е минималният коефициент, който даден потребител е добре да поддържа, за да е полезен на торентите като цяло. Така винаги даваш повече отколкото си свалила и удължаваш живота на даден торент. Разбира се колкото повече сийдваш, толкова по-добре за даден торент. Мога да дам един пример как действа торент системата, ако така е твърде абстрактно. Представи си един училищен клас и как в него учениците, които нямат домашни, преписват през междучасието от тези, които имат. Та... все едно само един ученик има домашното и го дава да се преписва (създателят на торента). Да речем 2-3 ученика го преписват (лийчъри) и като го препишат, го оставят за следващите и те да могат да го преписват (стават сийдъри). Разбира се в случая учениците са доста опитни и могат да преписват от няколко листа едновременно (както при торентите всеки тегли от всеки) и колкото повече ученика има с нещо написано, толкова по-бързо ще може всеки един да препише домашното, а ако има повече хора с готово преписано, още по-добре. В центъра на всичко стои един не точно ученик (торент тракера), който снабдява всеки текущ преписвач с информация кой от другите ученици каква част от домашното е преписал. Не съм дал отговор на въпросите, защото IVAN вече го е направил. Дано това помогне да разбереш същината на торент системата, за да можеш и да разбереш по-точно и ясно дадените отговори. Ако все пак имаш още въпроси, питай спокойно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
July evening Публикувано Декември 25, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Вие сте страхотни Разбрах действито на торентите. Колкото до Bitcomet-a няколко мънички въпросчета:1. Къде се записват тези торент файлове? Тъй като чат пат си разтоварвам натрупаната информация от компа по дискове може би трява да трия и тези остатъци (торент файловете)2. В All downloads на Биткомета стоят всички текущи и минали тегления. Ако изтеглените файловете си стоят в съответната папка, то рано или късно всеки може да тегли от отдавна свалените от мен файлове? Иначе аз виждам, че докато лийчвам има хора,които теглат от мен. Но не съм забелязвала някой да тегли от старите ми файлове Мисля, че всичко ми се разясни...няма да се боядисвам руса Пишете у тефтеро какво дължа и като се натрупа ще черпя Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 1. C:\Program Files\BitComet\Torrents - но докато ползваш даден торент, недей да го триеш, защото ще стане фал. И те са от 5-50 KB, така че едва ли ще ти тежат толкова2. Еми ти може да си имаш там файлове, но ако торент задачата ти е изтрита, или е спряна, другите няма как да теглят от теб. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 25, 2007 Report Share Публикувано Декември 25, 2007 1. Къде се записват тези торент файлове? Тъй като чат пат си разтоварвам натрупаната информация от компа по дискове може би трява да трия и тези остатъци (торент файловете)Торент файловете са тези с разширение .torrent. По принцип ти ги теглиш от сайта и ги запазваш някъде, където ти си знаеш. Ако не е така и/или BitComet прихваща директно тегленията (не съм сигурен дали го прави, защото не го ползвам), то значи тези .torrent файлове се намират някъде в неговата папка в Program Files - C:\Program Files\BitComet\torrents. Те са малки и по размер. 2. В All downloads на Биткомета стоят всички текущи и минали тегления. Ако изтеглените файловете си стоят в съответната папка, то рано или късно всеки може да тегли от отдавна свалените от мен файлове? Иначе аз виждам, че докато лийчвам има хора,които теглат от мен. Но не съм забелязвала някой да тегли от старите ми файловеОт теб теглят само, когато дадена задача е стартирана/активна. Ако в BitComet имаш примерно 2 задачи - филм и програма, но в момента теглиш само филма, а задачата на програмата е спряна, то останалите потребители, тегелищи този филм, ще могат да теглят от него, но не и на програмата. Докато не стартираш задачата на програмата, никой не може да я тегли от теб. Пишете у тефтеро какво дължа и като се натрупа ще черпяЗа мен минерална вода. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
July evening Публикувано Декември 25, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 25, 2007 Тук вода се не пие... водата е за миене Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
isaakhim Публикувано Март 23, 2009 Report Share Публикувано Март 23, 2009 Здравейте,Ще се опитам да бъда кратък. Имам приятел, който няма регистрация на тракер, на който аз имам. Изпращам му торент файл от въпросния тракер и той започва да тегли информацията. Двамата сме с различни интернет доставчици. Въпросите ми са:1. Как се отразява това на моя коефициент?2. Счита ли се това за чийтване?Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 23, 2009 Report Share Публикувано Март 23, 2009 1. Никак. Поне така би трябвало.2. Ако регистрациите са безплатни, то по-скоро не. Ако регистрациите са платени, то по-скоро да. И все пак и двата случая не е нито напълно не или напълно да. По принцип ако собствениците на тракера искат да не бъдат лъгани, трябва да имат някакви защитни механизми. Това разбира се не е перфектното извинение/оправдание за използване на такива трикове. И все пак ако въпросният потребител не избяга, след като изтегли информацията, а продължи да сийдва и сийдва, тогава не виждам реален проблем, защото точно сийдването е най-важното нещо. Поне аз така виждам нещата. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
isaakhim Публикувано Март 25, 2009 Report Share Публикувано Март 25, 2009 Здравейте,Мисля, че открих отговора на въпросите, които бях задал. Всеки торент файл съдържа информация за индивидуалния паскей на всеки потребител. Така че, който и да тегли със съответния торент файл се отразява единствено и само на този, който е изтеглил торент файла. Съответно за сигурност, този паскей може да бъде променян само от притежателя на торент файла. Отговорите на въпросите би трябвало да са:1. Отразява се на коефициента.2. Не би трябвало да се счита за чийтване.Единственото в този случай е, че не е нужна регистрация на моя приятел за да тегли от тракера. Само може би, ако регистрацията е платена, да се счита за чийтване. В моя случай обаче не е така Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост