Jump to content

Търся компютър с монитор в границата 1000-1100лв.

Препоръчан пост

Едни приятели искат да си вземат нов компютър с монитор (TFT разбира се). Имат ограничение на бюджета в рамките на 1000 - 1100 лв. Изискването е да с по-добра звукова карта (жената е учителка по музика и прави записи). Няма да бъде използван много за игри, затова мощна видео карта не е необходима. Аз стигнах до тази конфигурация

Дъно:

GB P35-DS3P /P35/LGA775 201.39

Процесор:

C2 DUO E2160 /1.8G/1M/BOX 121.79

RAM:

2x1GB DDR2 800 A-DATA 62.04

Hard Disk:

320GB HITACHI SATA2/7200/16MB130.63

Floppy:

1.44 MB NEC 8.44

DVD RW:

LG GSA-H55N DVD RW/20X 42.13

Video Card:

GALAXY 7300GT 128 DDR3 FAN PCI 89.81

Monitor:

ASUS 17 LCD VB171D/5MS 283.03

Case:

FOXCONN 3GTLA-001/420W PFC 65.32

Lan:

ASUS PCI 10/100 NX1001 7.08

Sound Card:

X-FI XTREME AUDIO BULK 59.87

TOTAL:1068 лв

Мониторът съм го избрал ей така, просто не съм в течение на нещата там. Какво мислите за конфигурацията? Алтернативни предложения?

Сподели другаде

Като цяло е добра, за процесор сложи обаче Е2180, работи на 2 Гхз, обаче има множител 10, което значи, че при клок и 300 шина само чукваш 3 Гхз без зор, а този е с множител 9 ;)

Видео- изпомпай бюджета до 1хх лв. и виж някоя 7600/8600 ... тази 7300 е прекалено слаба, предполагам все пак ще се разцъкват някакви игри... Другото, лично аз бих взел Lite-On за записвачка...

Цената можеш да я намалиш малко с дъното примерно...този чипсет е напълно излишен за такъв процесор на 800 шина :)

Другото е добре :)

Сподели другаде

Видео- изпомпай бюджета до 1хх лв. и виж някоя 7600/8600 ... тази 7300 е прекалено слаба, предполагам все пак ще се разцъкват някакви игри...

Ще е хубаво да четеш по-добре коментарите, на които отговаряш:

Няма да бъде използван много за игри, затова мощна видео карта не е необходима.

X-FI XTREME AUDIO BULK 59.87

Доста калпава карта. По-добра е от всички вградени де, но реално е същата като Audigy SE. По-добре някое по-пълно Audigy. За какво всъщност й е такава карта? Това, че е учителка по музика не виждам какво допринася към изискването към звуковата карта.

Сподели другаде

Ще е хубаво да четеш по-добре коментарите, на които отговаряш

Доста калпава карта. По-добра е от всички вградени де, но реално е същата като Audigy SE. По-добре някое по-пълно Audigy. За какво всъщност й е такава карта? Това, че е учителка по музика не виждам какво допринася към изискването към звуковата карта.

Ами просто иска да записва, прекодира и обработва аудио файлове и ги иска с добро качество. Ясно, че няма да е върха, но по-добре от вградените бози. За монитора може ли да предложите нещо, че там съвсем не съм в час. Сега ще проверя процесора колко пари качва отгоре :)

Сподели другаде

Конвертирането и прекодирането на файлове не зависи по никакъв начин от звуковата карта. От нея зависи натовареността на компютъра по време на игри, качеството на изходния сигнал и качеството на входния сигнал.
Сподели другаде

Конвертирането и прекодирането на файлове не зависи по никакъв начин от звуковата карта. От нея зависи натовареността на компютъра по време на игри, качеството на изходния сигнал и качеството на входния сигнал.

Предполагам ще използва и за вкарване и записване на звук от по-стари носители, така че входът няма да остане неупотребен ;)

Сподели другаде

По принцип Xtreme Audio е аналогична на старите олекотени Audigy SE карти. Тя има някои от функциите на останалите X-Fi карти, но е доста ограничена и при нея липсва чипа, който фигурира в останалите X-Fi-ки. Затова всичко се извършва на софтуерно ниво и изчисленията падат на гърба на процесора. Надали това ще е голям проблем в случая, но аз да си кажа думичките.
Сподели другаде

За какво всъщност й е такава карта? Това, че е учителка по музика не виждам какво допринася към изискването към звуковата карта.

Значи мисля, че е необходима по-добра звукова карта, тъй като освен чисто професионалния аспект (че е учителка по музика), работи и с разни хорове - училищни и по-особени (деца с увреждания), за което е необходимо и дообработване на песните, свързване с озвучителни системи или извличане на песни от "стар" носител. Инструментали, оценяне на тоналности, ала-бала... (щото не съм никак навътре в тая тема :ninja: ) Та от тая гледна точка. Може и да греша в разсъжденията някъде, ще съм благодарен, ако помогнеш ;-) !

Сподели другаде

Както вече казах, от отделната звукова карта зависи качеството на изходния сигнал, качеството при запис и производителността при натоварване.

Качеството на изходния сигнал на почти всяка отделна звукова карта е по-добро от най-добрата вградена заради по-добрите цифровоаналогови преобазуватели и операционни усилватели, които се използват, но това се усеща на поне малко добри колонки или слушалки. Ако се ползват от най-евтините такива, то надали ще се усети особена разлика, ако въобще се усети някаква.

Качеството при запис от микрофон или от стерео входа също ще е по-високо, ако се направи на отделна карта, защото тя би ползвала и по-добри аналоговоцифрови преобразуватели. Качеството на запис при старите носители обаче не е от най-високите и надали би се усетила разлика между по-калпавичка и по-добра звукова карта. При прехвърляне в РС на някоя стара магнитна лента, аудио касета или плоча, то и вградена карта би свършила добра работа.

Производителността също зависи от звуковата карта. При вградените звукови карти всички изчисления се извършват от централния процесор, докато отделните си имат собствен чип, който да ги извършва. Това обаче има по-забележимо влияние при игри или други по-натоварващи приложения, така че в случая, ако има един сносен процесор, не мисля, че това ще е проблем.

Свързваемостта при някои вградени също не отстъпва с много на отделните. Става въпрос тук за вградените от типа High Definition, които са си 7.1 канални и имат общо 6 жака: 4 изхода и 2 входа. Четирите изхода са за двете предни колони (2 канала), за двете задни (още 2 канала), за двете странични задни (още 2 канала) и за централния + събуфъра (последните 2 канала, от които събуфъра се означава като .1). Входовете са си за микрофон и стандартен стерео вход за възпроизвеждане/запис на/от някакъв аналогов източник. High Definition картите имат и цифров изход. Единственото, което вградените карти нямат, е цифров вход, но такъв имат предимно картите от висок клас така или иначе.

Драйверите са още един аспект на нещата. По принцип, според скромното ми мнение, за вградените карти има като че ли по-добри драйвери, просто защото като процент потребителите, ползващи вградено аудио, са много и това принуждава производителите на чипове за вградено аудио им се налага постоянно да развиват и обогатяват драйверите си. От другата страна, при отделните карти положението е малко по-различно. Creative се намират на практика във всеки магазин и те имат добър хардуер като цяло, но драйверите им хич не са от най-качествените (не че е гаранция, че ще имате проблеми с тях, де, говоря общо). Има и доста други производители на звукови карти, които имат също от много добър до страхотен хардуер, като освен това имат и добри бюджетни решения и доста по-добри драйвери от тези на Creative. Проблемът е, че тези производители не се внасят хич или се намират много трудно в България.

Не искам да бъда разбран погрегшно - нямам намерение да ви убеждавам да не взематте отделна карта. Просто искам да сте сигурни, че ви е нужна такава, за да не се затварят на практика излишни пари. Все пак отделна звукова карта може винаги да се купи, но ако е купена, подмяната й с нещо друго не е гарантирана, а за връщане на пари пък съвсем да не говорим. Най-добрият вариант би бил да се вземе дъно с HD звукова карта и да се вземе назаем от някой познат някоя добра отделна, да се посвети един ден на тестове и да се чуят и двете в полеви условия. Тогава, ако се усети разлика, вече се мислиш за отделна звукова. Все пак ушите са най-добрите съдии.

Сподели другаде

Благодарско за изчерпателният отговор !

Все пак отделна звукова карта може винаги да се купи, но ако е купена, подмяната й с нещо друго не е гарантирана, а за връщане на пари пък съвсем да не говорим. Най-добрият вариант би бил да се вземе дъно с HD звукова карта и да се вземе назаем от някой познат някоя добра отделна, да се посвети един ден на тестове и да се чуят и двете в полеви условия. Тогава, ако се усети разлика, вече се мислиш за отделна звукова. Все пак ушите са най-добрите съдии.

Подобна беше идеята за видеокартата - сега да има нещо що-годе сностно, пък после като навлезат по-навътре (и осигурят финансово) да се вземе нещо по-добро.

В този ред на мисли - с евентуално вградена звукова карта - би ли следвало усилване на някой от горе зададените параметри (освен процесора)?

Сподели другаде

В този ред на мисли - с евентуално вградена звукова карта - би ли следвало усилване на някой от горе зададените параметри (освен процесора)?

Опасявам се, че не успях да разбера какво точно имаш предвид.

Сподели другаде

Регистрирах се в този форум само заради тази тема, надявам се да ти помогна.

До колкото разбрах от поста ти записите ще бъдат от външен източник. При това положение първото нещо, което и трябва е приличен микрофон. Най-евтиният приличен вариант е Behringer XM-1800. Около 30лв струва броя, преди ги продаваха в Про Техника по три в куфарче, около 80лв беше цената. Този модел е без кабел, т.е. ще трябва да си купи и кабел. Втората стъпка е звуковата карта. Тя трябва да конвертира сигнала от аналогов в дигитален. Ако картата не е добра, хармоничните изкривявания ще бъдат доста високи. Възмощно е да се изгубят и някои детайли от записаната музика. От картите, които сте посочили за съжаление нито една не влиза в категорията средно ниво. Всичко е ширпотреба с некачествени схемотехнически решения и елементна база. Тук вариантът е някаква карта от тези, която долежи на доработка. Това аз не мога да кажа, тъй като не разбирам от ЦАП-ове. Има хора, с които ако имате желание мога да ви свържа, за 100-на лева могат да доработят една такава карта или да се добави външен ЦАП с малко корекции по елементната база на картата. След това ще и трябва добра програма за обработка на записите. Предполагам ще ги прави в мр3, става с FLAC като добавянето на Lame.dll значително ще подобри модела на компресия и орязване.

Тъй като компютъра ще е главно за музикални цели, аз бих пожертвал скъпата видео карта както и допълнителният GB памет. Не виждам смисъл и от двуядрения процесор, едно AMD 3800+ би свършило чудесна работа дори за игри. Подчертавам - това е мое мнение и е базирано на факта, че компютъра ще се ползва почти и само за обработка на музикални файлове.

Night Raven - това, че рекламният отдел на Сони, Филипс или който и да е е успял да убеди голям брой потребители колко по-хубаво е HD качеството, не означава, че наистина е така. Слушал съм дискове записани в HD на доста скъпа аудио система, аз разлика не чух. Слушах и т.нар. хибридни HD-CD - пак не чух разлика. Добре записано обикновено CD не отстъпва на т.нар. HD по нищо. За съжаление в България почти всички записи, които се продават по магазините не стават и за саксиени подложки, независимо от сравнително високите си цени.

Весели празници на всички, скоро ще минавам на Fedora Core 8 тогава може да пропиша и тук :bgflag:

Сподели другаде

Втората стъпка е звуковата карта. Тя трябва да конвертира сигнала от аналогов в дигитален. Ако картата не е добра, хармоничните изкривявания ще бъдат доста високи. Възмощно е да се изгубят и някои детайли от записаната музика. От картите, които сте посочили за съжаление нито една не влиза в категорията средно ниво. Всичко е ширпотреба с некачествени схемотехнически решения и елементна база. Тук вариантът е някаква карта от тези, която долежи на доработка. Това аз не мога да кажа, тъй като не разбирам от ЦАП-ове. Има хора, с които ако имате желание мога да ви свържа, за 100-на лева могат да доработят една такава карта или да се добави външен ЦАП с малко корекции по елементната база на картата.

Може би не си прочел, но записите ще са от стари носители, където не мисля, че въобще ще се усети разликата между обикновена вградена карта, някаква по-добра и някаква, за която са дадени допълнителни пари, за да бъде доработена.

След това ще и трябва добра програма за обработка на записите. Предполагам ще ги прави в мр3, става с FLAC като добавянето на Lame.dll значително ще подобри модела на компресия и орязване.

Не схванах за какви кръстоски между FLAC и MP3 говориш.

Night Raven - това, че рекламният отдел на Сони, Филипс или който и да е е успял да убеди голям брой потребители колко по-хубаво е HD качеството, не означава, че наистина е така. Слушал съм дискове записани в HD на доста скъпа аудио система, аз разлика не чух. Слушах и т.нар. хибридни HD-CD - пак не чух разлика. Добре записано обикновено CD не отстъпва на т.нар. HD по нищо. За съжаление в България почти всички записи, които се продават по магазините не стават и за саксиени подложки, независимо от сравнително високите си цени.

Продаваш краставици на краставичар. Напълно наясно съм с това. Аз дори не съм си и помислял за HD носители. Аз говорех за т.нар. High Definition звукови карти. Все пак не може да не си забелязал, че в днешно време има обикновени и HD вградени звукови карти.

Сподели другаде

Може би не си прочел, но записите ще са от стари носители, където не мисля, че въобще ще се усети разликата между обикновена вградена карта, някаква по-добра и някаква, за която са дадени допълнителни пари, за да бъде доработена.

Не схванах за какви кръстоски между FLAC и MP3 говориш.

Продаваш краставици на краставичар. Напълно наясно съм с това. Аз дори не съм си и помислял за HD носители. Аз говорех за т.нар. High Definition звукови карти. Все пак не може да не си забелязал, че в днешно време има обикновени и HD вградени звукови карти.

За записите не съм прочел. Мой пропуск. Кръстоски няма, за това и не си схванал. Ако ще прави мр3 - тогава добавянето на Lame ще се отрази благоприятно. Ако ползва FLAC формата няма да е мр3.

Би ли казал повече какво точно прави HD картата по-добра от обикновената? Аз в къщи имам такава вградена и един съвсем обикновен плейър ( леко пипнат ) с еднобитова Делта-Сигма я отвява.

Сподели другаде