vesodimov Публикувано Декември 6, 2007 Report Share Публикувано Декември 6, 2007 Привет.Още в началото искам да кажа, че случилото се лично за мен граничи с невъзможното. И така: купих чист нова компютърна система / без хард / с монитор. Не казвам марките, защото в случая това няма значение. Изборът на конфигурацията бе с помощта на много добър мой приятел, който има компютърна фирма и се занимава с тези неща от много години. Хардът, който сложих, работеше като втори такъв в другата ми система. Предварително беше форматиран и проверен за грешки. И така - закачихме компонентите и инсталирах ОС Win XP SP 2. Инсталацията мина безпроблемно. Последва качване на необходимите драйвери и инсталация на нужните програми. и в един момент компютърът започна да се държи странно. В избран от него момент просто започна да се рестартира сам. След третия рестарт работи безотказно в продължение на три дни. След което отново се рестартира няколко пъти. В резултат на което сменихме с чисто нови едно по едно: мишка, клавиатура, захранване, дъно, процесор, охлаждане, памет, монитор, хард... всичко. Проверихме контактите за зануляване както и разклонителите, които се ползват. Всичко си е наред. А машината продължава да се рестартира когато си реши. Работи 2 - 3 дни и хоп ... рестарт. Ужасна история. На практика от "старата" нова конфигурация не остана нищо. Но проблемите продължават. Знам, че една нова преинсталация с форматиране може и да помогне, но не искам да го правя, защото инсталирах няколко специфични програми, които са лицензирани и там ще стане евентуално проблем.Въпросите ми са свързани главно с:- имате ли някаква идея за възникналия проблем ?- възможно ли е нещо по самата ОС да се е скапало ? В такъв случай преинсталация с repair би ли оправила нещата ?- съществува ли софтуер, който проверява ОС и при грешка или проблем да сигнализира или пък да поправя нещата ? Ще ви бъда благодарен за всяко едно мнение, щото накрая ще лудна ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
savakur Публикувано Декември 6, 2007 Report Share Публикувано Декември 6, 2007 Привет.Още в началото искам да кажа, че случилото се лично за мен граничи с невъзможното............ просто започна да се рестартира сам. След третия рестарт работи безотказно в продължение на три дни. След което отново се рестартира няколко пъти. В резултат на което сменихме с чисто нови едно по едно: мишка, клавиатура, захранване, дъно, процесор, охлаждане, памет, монитор, хард... всичко....................................- имате ли някаква идея за възникналия проблем ?- възможно ли е нещо по самата ОС да се е скапало ? В такъв случай преинсталация с repair би ли оправила нещата ?- съществува ли софтуер, който проверява ОС и при грешка или проблем да сигнализира или пък да поправя нещата ? Ще ви бъда благодарен за всяко едно мнение, щото накрая ще лудна ... Преди да започна искам да ти се извиня за това което ще прочетеш в следващия ред защото не бих искал да те обидя със съмненията си които са 50/50.Първо не мога да не отбележа, че според мен това е някаква шега.Второ имам няколко въпроса. Отнеси се към тях отговорно, не е шега.1.Старата машина работеше ли без проблем(говоря за чести сривове и подобни рестарти)?2.Ако е била наред със същия уиндоус ли си?3.Същия контакт ли използваш както при старата машина и ако да има ли нещо друго включено в него(също обикновен или с някаква защита?4.Ще ми дадеш ли инфо за конфигурацията? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Декември 6, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 6, 2007 Не, приятелю, достатъчно отговорен съм, за да си правя такива шеги. Това, което съм написал е истина. А отговорите на твоите въпроси са: 1. До този момент имах два компютъра, които и сега продължават да си работят нормално. Проблемите са с новата / трета / система и сменените й всички компоненти.2. ОС и на трите е еднаква.3. Проблемът с рестарта го прави на няколко контакта на жилището.4. дъно - Gigabite, 1,5 Cempron, 512 МВ RAM, HDD 160 GB Seagate ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 6, 2007 Report Share Публикувано Декември 6, 2007 Десен клик върху My Computer -> Properties -> Advanced -> трети бутон Settings и се увери, че настройките ти за поле System failure са по следния начин:http://i8.tinypic.com/6y4ufew.pngАко са, така, то вече може би имаш създадени записи в Event Viewer-а и създадени minidump файлове в C:\WINDOWS\minidump. Провери дали има грешки в Event Viewer (Start -> Run -> пишеш evnetvwr), раздел System и ако има такива, какво пише в поле Descritpion при двоен клик върху някоя (можеш да копираш тук). Можеш и да прикачиш някой minidump файл, за да се погледне, дали няма да даде някакви улики. На твоите въпроси:- проблем с такова рестартиране, така описан, може да се дължи едва ли не на всичко - някоя гадинка, кофти драйвер, дефектен хардуер, проблем с BIOS и др.;- нещо да се скапе по ОС е възможно, макар че така казано е прекалено общо; поправка на инсталацията може и да помогне и макар при други потребители да е вършила работа, при мен никога не е, т.е. не очаквай чудеса от Repair, но опитай ако искаш;- софтуер, който следи за грешки? Това също звучи адски общо и неопределено. Грешки може всякакви да възникнат. За това си има различни следящи програми и механизми. Освен това е трудно да се класифицира кое е грешка и кое не е. Пример за вече съществуваща защита е Windows File Protection - онова прозорче, което подканя потребителя да постави диска на Windows, за да се върнат оригиналните файлове, ако се засече, че потребителят е заменил или изтрил някои. System Restore създава изображения на конкретни части от даден дял, за да може да възстанови при нужда. Защитни стени, антивирусни програми и други програми за сигурност следят например да не би някой процес тайничко да стартира друг, без потребителят да знае и по този начин да се извърши нещо нередно. Някои антивирусни програми или специализирани такива следят за промени по регистратурата. Има програми, които могат да защитят някои приложения от принудително спиране (примерно ако някой вирус/троянче/др. да се опита да прекрати даден процес, без знанието на потребителя). Не би било зле да си по-конкретен за какви точно грешки искаш да се следи. Сега аз да задам въпроси:- ако хард дискът е сменен, то значи Windows е преинсталиран и на него, нали така?- като си сменил дъното, преинсталира ли Windows? Защото по принцип при смяна на дъно това желателно, освен ако не се сменя просто бройката или се поставя почти същото дъно. За дъна с различни чипове си е направо задължително.- компютърът намира ли се в мрежа и Windows при изключен мрежов кабел ли е инсталиран?- инсталирани ли са антивирусна, защитна стена и/или ъпдейти?- колко са най-дългият и най-късият период между забиванията?- пробвано ли е под Safe Mode дали се рестартира? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Декември 7, 2007 Report Share Публикувано Декември 7, 2007 Аууу чи интересна тема, направо ме засърбяха пръстите да пусна едно постче! Сега малко по-сериозно.Наскоро и аз се борих с машина дето показваше подобни симптоми. Работи си няколко дена без проблем и хоп...син екран или просто рестарт на машината. Също като теб замених абсолютно всичко (дори и харда). Работи си машинката няколко дена и тъкмо да се зарадвам че всичко е ток (стар добружански лаф) и хоп..рестарти, сини екрани, ядовеееееее. Както и да е, спирам с историята че малко като мексиканско сериалче....Вкрайна сметка проблемът беше решен по-следният начин:Оказа се че всичко се дължи на хард диска, на който имало 2 лоши сектора, които странно защо Windows неможеше да открие. Наложи се форматиране на ниско ниво, което реши проблема (почти 2 месеца работи безотказно).Може би сега ще ми зададеш въпроса, защо като съм сменил харда с друг(нов), проблемът се появил отново?Проблемно се оказа и захранването на клиента. Въпреки че беше някакво си 420В и си работеше без проблем, при замяна с марково такова - проблемът се реши на 100%.Предполагам си разбрал накъде бия.1. Провери какво е записано в Event Viewer-а (това което Night_Raven ти е написал преди мен)2. Занеси си харда във фирмата на твоя приятел да се тества и да се провери дали е читав.3. Пробвай с марково захранване (примерно Fortron) няколко дена. ПП (последна препоръка): Смени си всички кабелаци в машината, че веднъж имах проблем с едно чисто ново РС (дъното марка Gigbyte) и се оказа че сата кабела е дефектен. Успех в борбата с РС-то! Ние сме с теб! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Декември 7, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 7, 2007 За да не губя време направо давам отговори на вашите въпроси:- Event Viewer-а си е включен , но системата при рестарт въобще не го генерира. Това беше едно от първите неща, които направиха специалистите, но се оказа напразно.- на практика изключвам възможността да има гадинка, защото правя чиста инсталация на чисто нов хард. Инсталацията е проверена и по време на самата нея няма връзка с нета, драйверите са инсталирани от оригиналните СД-та и видимо не дават признаци на кофти, хардуерът е сменен компонент по компонент и положението е същото, биосът е обновен до последна версия- след като сменихме харда направихме копие на ОС и я пренесохме. На практика копието на ОС е при прецакан комп- след смяна на дъното не е преинсталиран Win - сложено е копие на предишната. А дъното е коренно различно.- проблемът с рестарта се появяват и при липса на мрежа и системата е инсталирана без мрежа- NOD32 е инсталирана след възникване на проблема- най-късия период е секунди, а най-дългия - 3 дни- не съм пробвал под Save Mode- проблемът се появява при два харда, които предварително са проверени за лоши сектори- захранването е сменено и то два пъти. В момента съм с някакво скъпо марково.- освен хардуера на системата са сменени и всички ползвани кабели / вкл захранващия / Единственото обяснение, което ми идва на ум е , че при първоначалната конфигурация по някакъв начин съм прецакал системата и сле като сме прехвърлили огледалното й копие сме прехвърлили и и проблема. Питам: ако преинсталирам / не repair / ОС върху вече съществуващата ще загубя ли лицензите на програмите ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 7, 2007 Report Share Публикувано Декември 7, 2007 За да не губя време направо давам отговори на вашите въпроси:- Event Viewer-а си е включен , но системата при рестарт въобще не го генерира. Това беше едно от първите неща, които направиха специалистите, но се оказа напразно.Наистина странно. А minidump има ли? - на практика изключвам възможността да има гадинка, защото правя чиста инсталация на чисто нов хард. Инсталацията е проверена и по време на самата нея няма връзка с нета, драйверите са инсталирани от оригиналните СД-та и видимо не дават признаци на кофти, хардуерът е сменен компонент по компонент и положението е същото, биосът е обновен до последна версияТова, че драйверите са инсталирани от дисковете към хардуера, не е гаранция за стабилност. Логично е да са стабилни, но на практика е напълно възможно да не са. - след като сменихме харда направихме копие на ОС и я пренесохме. На практика копието на ОС е при прецакан компТова копие е напълно възможно да се държи нестабилно, ако вече е прецакано и/или се пренася на компютър с малко или много различни компоненти (най-вече дъно). - след смяна на дъното не е преинсталиран Win - сложено е копие на предишната. А дъното е коренно различно.При смяна на дъно Windows се преинсталира, ако се държи на стабилна работа. Това е едно от най-важните правила при смяна на хардуер. - проблемът с рестарта се появяват и при липса на мрежа и системата е инсталирана без мрежаАко компютърът е заразен с нещо, то и без мрежа би било възможно да прави проблем. Затова е редно да се сканира с антивирусен и антиспай софтуер. - NOD32 е инсталирана след възникване на проблемаВъзможно е да е било късно. - най-късия период е секунди, а най-дългия - 3 дни- не съм пробвал под Save ModeПървото ще улесни тестването под Safe Mode, щом създава проблеми и на кратки интервали. Ще е хубаво да пробваш и Safe Mode. Питам: ако преинсталирам / не repair / ОС върху вече съществуващата ще загубя ли лицензите на програмите ?Мисля, че не (макар че не съм сигурен), но това според мен ще поомаже операционната система. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Декември 7, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 7, 2007 Night_Raven, Start -> Run -> eventvwr показва следното: application.txt system.txt Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Декември 7, 2007 Report Share Публикувано Декември 7, 2007 Описания проблем наистина може да е предизвикан от много неща, особено, след като се работи върху копие на ОС след смяна на хардуер. vesodimov, разбирам нежеланието ти да си създаваш главоболия с нова инсталация и последващо поредно лицензиране на специализиран софтуер; според мен, обаче, при така работеща система така или иначе ще се наложи да го направиш. Преди това е добре да тестваш системата за стабилност; препоръчвам ти следното:- тествай процесора и паметта със Stress Prime 2004 - стартирай Blend теста и го остави да работи една вечер;- тествай процесора с CPU Burn-in; добре е по време на теста да наблюдаваш напреженията и температурите на компонентите;- тествай твърдия диск за лоши сектори; обикновено на сайта на производителя можеш да намериш софтуер за диагностика. Друг вариант е да използваш "външен" софтуер, като MHDD, например.- тествай захранването - стартирай дефрагментация на твърдия диск, едновременно с това тествай скоростта на четене от CD/DVD диск (можеш да използваш Nero CD-DVD Speed), през това време стартирай и CPU Burn-in, заедно с някой тест за видео картата, например GL Excess. С други думи, опитай да натовариш максимално и едновременно всички компоненти на системата.Добре е по време на тестовете компютъра да е включен в UPS устройство - така отпада възможността евентуалните проблеми да се дължат на отклонения в мрежовото напрежение. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 7, 2007 Report Share Публикувано Декември 7, 2007 Е, нали сам каза, че няма описана грешка по въпроса? Защо даваш логовете. Аз питах за minidump файлове в C:\WINDOWS\minidump. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Декември 7, 2007 Author Report Share Публикувано Декември 7, 2007 Е, нали сам каза, че няма описана грешка по въпроса? Защо даваш логовете. Аз питах за minidump файлове в C:\WINDOWS\minidump. Просто защото C:\WINDOWS\minidump не се генерира.Тези логове ги получих след Start -> Run -> eventvwr . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост