Jump to content

Губят ми се около 2,5 GB от HDD

Препоръчан пост

Онзи ден си преинсталирах Windows-a. Разделих харда си, който е 40гб на 2 части - С: и D:. C-то го направих 7,5гб, а D-то - 30гб (ще отбележа, че имах избор от 37гб, а не от 40). Инсталирах драйвърите. После и няколко програмки на D:. Но по едно време забелязах, че на С: имам около 870мб свободни. Дадох разрешение да се виждат и скритите папки, и маркирах абсолютно всички папки от С:. Резултатът бе близо 3гб. Според моите прости сметки: 7,5-3 = 4,5 гб , а за свободно място ми се изписва 870мб както споменах вече. Т.е. губят ми се около 3,5 гб.

Снощи пуснах "Disk clean up", "System check", "Defragmentation", при виртуалната памет включих опцията - "No paging file" и пуснах всички функции на програмата "Registry Clean Expert" (оправя грешки в регистрите и др.). Така от 870мб, свободното ми място стана 2,11гб. После си сложих "My documents" =1,5гб (на С: ), които предварително бях записал на CD, и сложих някоя друга програмка (отново на D:).

В момента резултата е:

общо място на С: = 7,5 GB

свободно място на С, според Windows XP = 633 MB

при маркиране на всички папки от С: = 4,2 GB

=> 7,5GB - 4,2GB = 633MB !?!!?!?!?!?!?!?!?!?

Защо се получава така и как може да се оправи този проблем (освен чрез преинсталиране на Windows и разделяне на HDD-то по друг начин)?

PLEASE HELP!

Сподели другаде

Даденият линк обяснява защо реално имаш 37GB, а не 40GB при разцепването. Сега за останлите неща. На каква файлова система е дяла? Кое е това "System check"? Дялът проверяван ли е за грешки? Кошчето трябва да е изпразнено, защото файловете в него си заемат място. Изключи хибернацията: Start -> Run -> пишеш powercfg.cpl -> OK и на страница Hibernate махаш отметката.
Сподели другаде

Погледни статията Твърдите дискове - обща характеристика, нужната ти информация се намира в частта "Измерване на капацитета"

Мерси за тази изчерпателна статия, но според мен проблемът е друг. Това което се описва в статията е относно онази част, в която споменвам, че имах избор да разделя харда си на partitions - не от 40 GB, а от 37 GB (както споменава Night_Raven). Мисля, че проблемът е друг, защото при почистването на диска ми чрез 4те посочени по-горе начини освободих около 1,3 GB => би трябвало да има някакъв начин да "отключа" по някакъв начин останалите около 3 GB.

Сподели другаде

Нали затова по-горе ти дадоха линк (който си и цитирал) където да разбереш защо всъщност вместо 40ГБ имаш 37ГБ.

Просто довърши четенето на статията и ще ти стане ясно. :)

Сподели другаде

Даденият линк обяснява защо реално имаш 37GB, а не 40GB при разцепването. Сега за останлите неща. На каква файлова система е дяла? Кое е това "System check"? Дялът проверяван ли е за грешки? Кошчето трябва да е изпразнено, защото файловете в него си заемат място. Изключи хибернацията: Start -> Run -> пишеш powercfg.cpl -> OK и на страница Hibernate махаш отметката.

1. NTFS

2. C:\ -> properties -> Tools -> Error-checking

3. Дялът е проверяван за грешки с Error-checking (не се сещам за друг начин)

4. Кошът винаги го изпразвам и беше изпразнен

5. Изключих току що Hibernate-a и всободното ми място стана от 633 MB na 1,86 GB

Благодаря за съветите Night_Raven. Но все още се губят около 1,2 GB според мои изчисления. Ако някой се сети за нещо, моля пишете.

Сподели другаде

Забравих да спомена, че изключването на paging file-а е НЕЖЕЛАТЕЛНО. Също забравих и за System Restore, която също си запазва пространство - по подразбиране е 12% за всеки дял. Смъкни стойността или направо изключи глупавaта System Restore.
Сподели другаде

Забравих да спомена, че изключването на paging file-а е НЕЖЕЛАТЕЛНО. Също забравих и за System Restore, която също си запазва пространство - по подразбиране е 12% за всеки дял. Смъкни стойността или направо изключи глупавaта System Restore.

1. Добре ли е да оставя функцията "System managed size" (virtual memory) примерно само на С:, а на D - да е изключена. Ако това не е добър вариант, кажи как да го направя. (имам в първия слот 256мб рам, а във втория 1024мб рам).

2. Знаеш ли колко % са необходими за 1 system restore point, защото тази опция ме е спасявала в не 1 случай и я ценя много.

Сподели другаде

1. Добре ли е да оставя функцията "System managed size" (virtual memory) примерно само на С:, а на D - да е изключена. Ако това не е добър вариант, кажи как да го направя. (имам в първия слот 256мб рам, а във втория 1024мб рам).

2. Знаеш ли колко % са необходими за 1 system restore point, защото тази опция ме е спасявала в не 1 случай и я ценя много.

1. Остави я само на C:\. Има различни мнения по въпроса какъв да е размера на виртуалната памет. Едно от разпространените е да се направи 1.5 пъти размера на рамта, при еднакви стойности за min и max, т.е. в твоя случай ≈2GB. Не забравяй да дадеш Set, когато я променяш.

2. Зависи какво имаш инсталирано. Да кажем 40-50 MB за 1 restore point, при 30-40 малки до средноголеми програми.

Сподели другаде

1. System managed size е нелошо решение, ако не ти се занимава да задаваш ръчен размер. Иначе по принцип добра идея е да се зададе константен размер на виртуалната памет, който да е размера на RAM паметта + 50%, т.е. в твоя случай ще е 1920MB. Макар че можеш да го закръглиш на 2048 (2GB) или на 1536 (1.5GB). Надали ще усетиш особена разлика в производителността. И нека е само на един дял - C:.

2. Не знам колко точно размер е нужен, защото си зависи System Restore на какво ще направи backup. Аз откак се помня не ползвам тази функция и не ми липсва. Ако искаш намали пространството някъде на 3-4%, ако не се лъжа, System Restore ще ти каже, че няма място, когато се опита да създаде поредната точка на възстановяване и ще можеш да си увеличиш заделеното пространство, ако искаш. Можеш и да спреш System Restore за останалите дялове, освен C:, просто не виждам никакъв смисъл да е активна за тях.

Сподели другаде

1. Въпреки че OS може да разширява файловете за странициране на виртуалната памет (Pagefile) според нуждите си, в резултат на това се получават фрагментирани файлове, които могат да влошат производителността на системата. За целта, както ти казаха оптималния вариант е да го конфигурираш с фиксиран размер. Може да използваш RAMx1.5 за минимален и максимален размер. В общия случай този размер върши работа. Друг е въпроса, че реално големината на Pagefile не е свързана с размера на оперативната памет (RAM). Всяка формула, която изчислява неговата големина, като използва размера на оперативната памет (RAM + 50MB, RAM + 25%, RAMx1.5/3 и тн) няма нищо общо с реалността. Повече RAM означава по-малък размер на Pagefile. Причината за това е, че PageFile се използва за складиране на модифицирани страници, когато размера на Modified Page List-а нарасне толкова, че се стартира системната нишка Modified page writer. Разбира се има случай, когато е оправдано PageFile-а да се конфигурира с размер RAMx1.5 и RAMx3. Например, ако ще се създава файл с извадка от паметта, който съдържа цялата оперативна памет (Complete memory dump) или в други специфични случай.

Размера на Pagefile-а не повишава или намалява производителността. Той единствено ограничава Commit Limit-а на системата - максималното количество памет, което може да бъде предоставено на процеси. Отрицателно въздействие върху производителността се получава, когато Pagefile-а е фрагментиран.

В общия случай дял C: е подходящ за Pagefile. Ако системата има повече твърди дискове вече е друг въпрос. За повече информация може да погледнеш тази тема.

2. System Restore е доста полезна функция и не бих препоръчал да се спира, особено следенето на дяла, който съдържа Windows. Оптимизацията, която може да се направи е да се изключи следенето на устройства, които не съдържат важни данни и да се намали дисковото пространство резервирано от System Restore. Когато System Restore изчерпи свободното пространство, OS презаписва създадени по-рано точки за възстановяване. Може да задеш 5-6% да се резервират.

Сподели другаде