Jump to content

CD-DVD не записва нищо

Препоръчан пост

Здравейте.Прелистих всички 11 страници в той раздел но такъв проблем не открих.Записвачката ми е Sony NEC DVD/CD AD-5170А.От скоро спря да чете ДВД-та(не ми разчиташе файловте но можех да си гледам филмите с Power dvd) но записваше.След това спря и да записва ДВД-та,със СД-та намаше проблеми/със Неро Start Smart съм/. Смених я с една по старичка записвачка, мисля че е NEC DVD-RW ND-1300A.С тази записах точно 2 филма и развалих 3 диска -изписваше ми някаква грешка че неможе диска да бъде записан...Сложих си Ahsampoo burning studio 7 и ефект никакъв ,все същото.Вече и СД-та не може да записва.Казаха ми че може да е от дъното.Неразбирам от тия неща почити нищо и незнам драйвери ли да се преинсталирват ,фърмуеър ли да обновявам или да изхвърла записвачката през прозореца.Дайте ми някаква идея какво да направя.Благодаря.

Nero ASPI-е инсталирано,а System ASPI не е.

Сподели другаде

Подобни проблеми с NEC има доста. Чудно ми е защо хората продължават да си дават парите за тези боклуци. Както и да е...

Откога е проблемът? Имаш ли Alcohol или DAEMON Tools?

По принцип от замърсяване на оптиката може да се стигне до някакви подобни проблеми, но надали е от това в случая. Ако имаш познат, който има диск за почистване на оптични устройства, можеш да му го искаш и да почистиш с него 1-2 пъти. Другият вариант, ако ти се занимава да чистиш, е да отвориш самото устройство. И все пак надали е от това. Лично аз не вярвам да е от дъното. Това може да се пробва сравнително лесно - устройствата се монтират на друг компютър и се тестват дали четат/записват както трябва. Ако на друг компютър всичко е наред, значи причината е в останалия хардуер на твоя компютър или в софтуера му. Макар че ме съмнява да е в хардуера.

Добър тест би бил да се пробва да се запише от някоя Live дистрибуция на Windows или Linux. В случай, че не знаеш, Live дистрибуцията е операционна система, която се зарежда директно от CD, без нужда от инсталация. Ако можеш да намериш отнякъде такава с вградена програма за запис, можеш да пробваш да запишеш някакъв диск. Ако всичко е наред, то значи целият ти хардуер е наред и проблемът е изцяло софтуерен - драйвер/програма правят някакви проблеми. Ако и тогава не се записва/чете, значи имаш някакъв хардуерен проблем или самото устройство предава Богу дух.

Можеш да пробваш и да смениш кабела, с който е свързано устройството към дъното или поне да провериш дали е добре свързан.

Сподели другаде

Втората записвачка си е работела на друг компютър.Взех я временно да записвам ,но работи точно един ден.Със Daemon Tools съм.Имтересното е че със две различни записвачки и програми имам един и същ проблем.Проблема е отдавна.Може би откакто си сложих Daemon Tools се появяват такива проблеми и с НОД 32 също(бях писал една тема),но не съм сигурен защото е инсталиран отдавна.Едва ли ще намеря Live дистрибуция,сега ще проверя първо кабелите.
Сподели другаде

Записвачката, която си взел назаем, предполагам, след връщането й на нейния компютър си работи нормално?

NOD32 не вярвам да прави такива проблеми. Ползвам го от години и не съм имал подобни ядове. Можеш да опиташ да деинсталираш DAEMON Tools, да премахнеш некадърния SPTD драйвер и да пробваш пак да прочетеш/запишеш диск. Ето накратко как става:

1) деинсталираш DAEMON Tools от Add or remove programs (ако го няма там, провери в C:\Program Files\DAEMON Tools за файл на име uninst.exe);

2) понеже това няма да премахне SPTD драйвера, който се инсталира заедно с DAEMON Tools, изтегли SPTD v1.50 X86 (32 bit) от тази страница (ако ползваш 64 битова операционна система, изтегли съотвената версия от същата страница);

3) стартирай изтегления файл и кликни бутон Uninstall и после потвърди с OK на следващите два прозореца;

4) рестартирай компютъра и пробвай да прочетеш/запишеш диск.

Сподели другаде

Така.Деинсталирах DAEMON Tools и махнах SPTD драйвера както каза и...хвърлих още 2 диска.Другата записвачка още не съм я върнал но преди да я взема си работеше.Дали е проблем че нямам инсталиран System ASPI и може ли да съм лепнал някой вирус.
Сподели другаде