Jump to content

Избор на дънна платка

Препоръчан пост

Здравейте.Смятам да си ъпгреидна компютъра но разполагам с ограничен бюджет.Бихте ли ми дали съвет какво дъно да си взема за процесор Athlon 64 X2 4000+ което да е с вградено видео, на относително добра цена.От възможност за овърклок не се интересувам,повече бих обърнал внимание на стабилността.
Сподели другаде

Здравей!

Дъната, които ще ти свършат работа са базирани на чипсетите AMD690V/G и nVIDIA GeForce 6100/nForce 430. Всичките са насочени към ниския клас системи с вграден видео контролер и поддръжка на процесорите на цокъл (socket) AM2. Разполагат с PCI-E слот за бъдещ ъпгрейд на видео картата, както и с поддръжка на SATA интерфейс, HD Audio, Gigabit Lan. Основната разлика е във видео контролера:

AMD 690V използва вградена видео карта ATI Radeon X1200. Както и при другите дъна с вградена видео карта, производителността в игрите е много ниска и няма начин да се играят тежки игри.

AMD 690G е по-добър вариант. Използва ATI Radeon X1250 видео контролер с HDMI & DVI. ATi Х1250 се представя най-добре в сравнение с другите вградени видео контролери.

NVIDIA GeForce 6100/nForce 430 - използва видео карта nVIDIA 6100. По-слабо решение в сравнение с ATI X1250/X1200.

Общо взето трябва да си избереш дъно в зависимост от това за какво ще ползваш системата. Цените са между ~60$ и 100$ в зависимост от чипсета, производителя и конктретния модел. Например дъната с 690G са доста подходящи за мултимедийнио PC, което да свържеш с LCD/плазмен телевизор, поради наличието на HDMI интерфейс.

Сподели другаде

Благодаря ти за изчерпателния отговор.Мисля да е с 690G, но докато се рових да търся такива прочетох и мнения из форумите че не всички са с HDMI изход,а мисля че ще е добре да го има.За игри няма да се ползва. Ако може да ми препоръчате някои модели които се водят качествени и стабилни защото мненията по форумите са противоречиви. Гледах някаква Biostar TA690G която уж има всичко необходимо но марката ми е твърде непозната.Какво мислите за GB MA69G-S3H или GA-MA69GM-S2H ,като като марка и възможностти добри ли са?
Сподели другаде

hi, anni,

От всички изброени от теб дъна ти препоръчвам

най-вече Gigabyte GA-MA69G-S3H. Освен всичко друго,

ако решиш и да клокваш - няма да имаш проблеми.

А Biostar не е непозната марка, от доста време я има унас,

но все пак Gigabyte e по-позната.

Все пак изборът е твой. :yes:

За да те улесня, ето ти две ревюта на тези две дъна:

GA-MA69G-S3H

TA690G

Успех! :bye:

Сподели другаде