Jump to content

Една случка с КАТ

Препоръчан пост

Ще си позволя да дам един линк, към една история за патрулки, актове, дрегери, катаджии и всичко това сякаш в "happy hour", както казват "на запад". Нямам капка съмнение, че историята е истинска. Прочетете и си направете изводите. Коментар няма да правя.

Форум на VW клуб България

Сподели другаде

Чл. 306. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Не се наказва онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден от длъжностното лице, арбитъра или вещото лице да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта.

............Ок,Но:

С оглед настоящето не-особено-розово положение,следната норма на НК е добре сериозно да се преразгледа...А защо ли това не се прави?:

Чл. 307. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г.) Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до три години.

И какъв е смисълът на 306,при положение,че си имаме 307.

Редактиран от trapped
Сподели другаде

Не е тайна, че повечето от шофьорите (и аз включително) даваме на КАТаджийте по 5-10 лв, за да си спестим акта за 40-50 лв и отнемането на точки. Наскоро обаче започнаха да се появяват новини как еди-кой си бил заловен да предлага подкуп на пътен полицай. Та работата става малко много омотана вече. Хем не ти се иска да ти пишат акт, хем не ти стиска да "почерпиш". Разбира се, че ми е ясно, че всичко това е един абсурд, но то е следствие от много фактори. Иначе за сравнение: местната управа във Валенсия, Испания е определила глоба от 600 евра за преминаване на червен светофар. Пътната полиция там получава достатъчно добра заплата, че да не се полакоми да вземе 20 евра от някой "прегрешил".

Не ми е ясно обаче, нашите многоуважаеми пътни полицай (ако не ги е срам да се наричат такива), не получават ли достатъчно рушвети, че да се стига до такива рекетьорски ситуации!!!

Сподели другаде

В нашия град Добрич, полицаите имат нова модна тенденция:

Висят момчетата по разните кръстовища и чакат някой прегрешил пешеходец(не шофьор, а пешеходец), който да мине на червеното човече и да получи глобааа - само десет левчета.

Странното в случая е че на няколко пъти видях шофьори да минават на червена светлина, без никаква полицейска намеса. Явно полицаите са от новото подразделение за глобяване на пешеходци!

Сподели другаде

E това е поучителна история и според мен е обречена на науспех, защото познавам доста полицай и има страшно много, които не толерират такова държание от свой колеги. Едно такова дело последвано от още няколко няма да оправи много положението, но ще бъде едно добро начало на борбата с корупцията в малката ни държава. И полицайте са хора и те не могат да стоят НАД закона!
Сподели другаде

Тази случка е много поучителна...

Най-добре е човек да не се поддава на емоциите и да мисли и разсъждава трезво. По-добре е такива случаи да се разделим с десетина лева, отколкото да се правим на европейци.

Не се поддавайте на емоции - запазете самообладание!

Сподели другаде

...Иначе е друг въпросът колко достоверно ми звучи конкретната история.Има такива неща,но това за "тампона със спирт"...

Тъпички са полицайчетата,ама едва ли толкова,че да не знаят какво ги чака ако ги хванат с такива номерца.

А и спиртът мирише.Трезвен човек ще го надуши.

Сподели другаде

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Нещо нормално не ме учудва тази случка, лошото е, че всички го приемат така и тяхната система( на ченгетата) работи. Пък от друга страна ако размислим може и ние да сме облажени, не всеки път се правят постановки, в повечето случеи ние сме в нарушение, такаче ако се разминем с 10 кинта добре дошло.

Ето и една реална случка,отново с КАТ, можеби сте чували много и можете да разкажете още толкова, но тази е интересна и поставя въпроса "До къде може да стигне тяхната наглост."

Първо искам да вметна, че се занимаваме със сухо строителство, и в края на работния ден останали с по някой лев в джоба, бързащи за вечерния мач от шампионска лига, решаваме, че ще си купим малко риба, бира и картофки от месния пазар и ще се втечем към къщи на футболното зрелище, и тогава хоп СЛЪНЧОГЛЕДА.

- Добър вечер младежи, както виждаме с колегите, едното фарче не работи, и между другото дайте да погледнем и документите.

За фара , че беше си беше.

- Мммда работа ясна, ще пишем.

И тук шофиора ни започва с естествените за тази ситоация, думи за почерпката и т.н.

И му подава в талона 10 кинта, полицаят поглежда, усмихва се ихидно и казва:

- Така като гледаш ние сме трима, как да ги разделим?

В този момент започва едно обръщане на джобовете, криво ляво 4 човека събираме 20 лева на монети.

Нашия водач му ги подава в две шепи ( в същия момент едвам се стърпяваме да не прихнем от смях), тогава се чува:

- Абе приятел ти подиграваш ли се с мен, яяяя бягай до магазина да ги оедриш.

Естественно така и стана, все пак смешно, жалко и нагло.

:bye1: :bye1: :bye1:

Редактиран от KORTESS
Сподели другаде

Така и аз да кажа няколко думи за родните ни милиционери. Та значи лично мое мнение е че видим ли полицай ние нормалните хора трябва да стоим по на далеч, и ще кажа защо. Полицаите служат на всяка власт а власта е в ръцете на едни и сьщи хора не зависимо от коя партия се представят. Та полицаите са постоянно в далавера и са замесени във всяко едно убийство, кражба, изнудване, побой, изнасилване и т.н..... Че за мен са прости но хитри, на дали някой ще ме разбере но това са моите наблюдения за родната ни милиция. И на края един съвет: с полицаи вземане даване никога, колкото по на далеч от тях толкова по добре и в случая "убий простака с малчание". :D
Сподели другаде

Защо ли не ме учудиха и двете истории? Май вече сме свикнали да слушаме подобни неща и само се молиме да не се случат и на нас. Колкото и да се мъчиш да си изряден, все за нещо ще се заядат, ако решат и тогава ... имаш два варианта: прощаваш се със сумата, която си изкарал за няколко дни работа веднага и потегляш към следващия патрул или, ако не искаш да поощряваш корупцията, тръгваш по мъките, защото те чака освен всичко друго и излизане през работно време, и разправии с бюрократщината, и късане на нервите по градския транспорт ... въпрос на избор :unsure:
Сподели другаде

Чакайте ,сега ! Че има такива неща,има-както се казва,във всяко стадо си има мърша , но че и сами спомагаме за развитието на корупцията,и това е така !

Значи,не свети фара,караш с превишена скорост,правиш се на "джигит",а като опре до кокала-полицайте били такива и онакива !

http://nocorr.mvr.bg/ - търсете си правата,не предлагайте подкупи,спазвайте Правилника за движение,и когато това стане масово явление,нещата ще се понаместят !

Има камери,има цял сектор в МВР,за борба с корупцията в самото МВР,има и възможност,да се снима и слуша полицейски патрул,от доста голямо разтояние,остава и самите граждани,да са по-дейни в тази насока,и постепенно ще се отсеят зрънцата.

Може на този етап,да изглежда наивно всичко това,но Ви уверявам,че до година-две,нещата коренно ще се променят !

Сподели другаде

...... но че и сами спомагаме за развитието на корупцията,и това е така !

Съгласявам се с теб,но донякъде.Шофирам "активно" от 8 год. Не съм дала един лев на полицай,а нарушения съм правила и то доста и съм си понасяла последствията.Но мисълта ми е,че полицаите така са се научили да им се дава,че когато им откажа стават агресивни и почват да заплашват и да се правят на интересни.Пример ще ти дам -миналата година правя нарушение(карам по трамвайните линии),но не само аз ,а цяла колона от коли.Виждат ме мен с регистрация "КН" (колата ми е на инвалид) и веднага палката.Почва се едно " ами сега да почерпим";"Вие сте в нарушение"- да съгласявам се аз "пишете". Но последва половинчасов курс как ще ми вземат точки ,пари, разправии и т.н. Аз пак отказвам :no: и накрая супер изнервени и разочаровани. ми написаха акт :punish: .Вместо аз да им предлагам ,а те да отказват да ги вземат се получи точно обратното,те искат ,а аз отказвам да дам.За мен, това което казваш не звучи наивно,а на този етап от развитие направо невъзможно.Дано наистина до година-две се пооправят нещата.

Но и ти си прав,че по-голяма част от шофъорите си държат по 10лв. в документите. :-8

Сподели другаде

• 2 weeks later...
Днес пак им дадох 50 лв. да пият по една ракия. Че според тях едва ли не съм убил човек но тези момчета няма да се наядат никога. Те просто тръгват да изнудват хората. Но както се казва този път сгазиха лука . Синът ми засне от колата ми цялата случка. Лично ще занеса материалите в Бургас в МВР. И ще ви пиша какъв ще е резултата. :D
Сподели другаде

Днес пак им дадох 50 лв. да пият по една ракия. Че според тях едва ли не съм убил човек но тези момчета няма да се наядат никога. Те просто тръгват да изнудват хората. Но както се казва този път сгазиха лука . Синът ми засне от колата ми цялата случка. Лично ще занеса материалите в Бургас в МВР. И ще ви пиша какъв ще е резултата. :D

Точно така,nakata !

Явно това ще е борбата,но внимавай къде ще занесеш записа-сещаш се,че тези,някъде,може би се отчитат ! Най-добре до някоя медия,или линка,който съм дал по-горе !

Сподели другаде