Jump to content

Препоръчан пост

Въпросът ми е коя firewall работи без да си пречи със антивирусната Аваст Про и с Ad-aware 2007. Пробвах с Zone Alarm, като при инстала уточних, че ползвам антивирусна и антиспай програми. След рестарта на компютъра, той дълго време седеше само на wallpaper и чак след известно време зареди икони и т.н. След това ми излезе съобщение, че Аваст работят със Zone Alarm за решаването на някои проблеми по съвместната работа на двете програми. След, което ми излезе съобщение...нещо от сорта, че ми се препоръчва да изключа прозрачния щит или нещо подобно. след това си дейнсталирах Zona Alarm, за да си нямам проблеми.По подобен начин ми се скапа другия компютър - там няколко антивирусни(деинсталирана с нова инсталирана) се преплетоха в резултат на това, компютъра въобще не зареждаше...седеше си само на wallpaper. Последва преинсталиране на windows-а.
Link to comment
Сподели другаде

Здравей!

Windows Firewall може да ти осигури без проблем базова защита на системата. Ако искаш по-сериозна защитна стена може да опиташ Outpost Firewall (Shareware) или Comodo Firewall (Freeware).

На даден компютър трябва да има само един аnti-threat продукт, на който модулите за защита в реално време да са активни, защото се получават конфликти и резултатите са подобни на твоя случай.

Link to comment
Сподели другаде

На даден компютър трябва да има само един аnti-threat продукт, на който модулите за защита в реално да са активни, защото се получават конфликти и резултатите са подобни на твоя случай.

Искаш да кажеш, че трябва да имам само 1 антивирусна? Аз на прецакания компютър махнах една и инсталирах друга антвирусна и въпреки това се появи проблем. Firewall на Windows е включена, но се съмнявам, че помага. Проблемът ми е, че явно имам гадини, които си живеят в компютъра. Пример - търся нещо в Гуугъл и като кликна върху даден сайт вместо сайта ми отваря някакъв руски сайт. Всеки път руския сайт е различен. Друг пример - постоянно ми дава грешки в Internet Explorer и затваря всички страници(след инсталиране на ad-aware-спря). 3ти пример - компютъра чат пат се рестартира.

Link to comment
Сподели другаде

Аз на моя компютър ползвам Avast и Ad-Aware заедно с постоянно включен Windows Firewall и нямам никакви проблеми. Трите програми по принцип не си пречат по никакъв начин. Относно проблема с IE и рестартирането - явно наистина имаш някоя и друга гадинка по компютъра и заради това се появяват подобни проблеми. Инсталирай си Avast-а и планирай проверка при стартиране на ОС, за да откриеш заразените файлове.
Link to comment
Сподели другаде

Искаш да кажеш, че трябва да имам само 1 антивирусна? Аз на прецакания компютър махнах една и инсталирах друга антвирусна и въпреки това се появи проблем. Firewall на Windows е включена, но се съмнявам, че помага. Проблемът ми е, че явно имам гадини, които си живеят в компютъра. Пример - търся нещо в Гуугъл и като кликна върху даден сайт вместо сайта ми отваря някакъв руски сайт. Всеки път руския сайт е различен. Друг пример - постоянно ми дава грешки в Internet Explorer и затваря всички страници(след инсталиране на ad-aware-спря). 3ти пример - компютъра чат пат се рестартира.

Да - само една антивирусна програма трябва да е "активна". Под активна основно се разбира резидентния модул на програмата, който има за цел да сканира всички файлове при стартиране, създаване, достъп, копиране, преименуване и др.

Няма проблеми да си инсталираш допълнителни програми за сигурност, като dedicated antispyware software. Това са програми съсредоточени в почистването на всички следи от spyware/adware и подобни заплахи (невирален зловреден код). Пример за такива програми са: Spybot - S&D, Windows Defender, AVG Anti-Spyware, Ad-Aware и други.

Windows Firewall при Windows XP сканира само входящия трафик и осигурява базово ниво на защита. Това в общия случай е достатъчно за домашни потребители, но ако решиш може да опиташ защитните стени, които ти предложих по-горе.

По-въпроса за "гадините" - при подобно поведение най-вероятно на системата има някакъв зловреден код. За целта сканирай системата с обновен antispyware най-добре в режим Safe Mode и виж какво ще покаже. Това че отваря други сайтове може да се дължи и на промени в HOSTS файла на Windows. Има разни гадини, които го модифицират, за да се отварят други страници при въвеждане на определени адреси. Ако проблема остане ще трябва да пуснеш Log-файлове от AutoRuns и HijackThis, за да погледнеме какво се случва и може да се наложи "ръчно" премахване.

Относно рестартирането - визуализира ли се съобщение или веднага се рестартира сам? При какви действия най-често се рестартира? Рестартирането може да е както софтуерен, така и хардуерен проблем.

Link to comment
Сподели другаде

do l.kamenov

Скоро не ми е правил номера със руските сайтове от както сложих ad-aware. Колкото до рестарта - прави го без предупреждение и моментално, независимо дали работя в интернет или по някакви си мои програмки. Но като че ли по-често го прави при работа в интернет. Има моменти когато цял ден не рестартира, днес до обяд рестартира 2 пъти.

Честно да си призная това: "За целта сканирай системата с обновен antispyware най-добре в режим Safe Mode и виж какво ще покаже. Това че отваря други сайтове може да се дължи и на промени в HOSTS файла на Windows. Има разни гадини, които го модифицират, за да се отварят други страници при въвеждане на определени адреси. Ако проблема остане ще трябва да пуснеш Log-файлове от AutoRuns и HijackThis, за да погледнеме какво се случва и може да се наложи "ръчно" премахване" не го разбирам точно как да го направя и никога не ми се е налагало. Поназнайвам от компютри ( продължавам да се уча в движение), но и доста неща не знам.

Не разбирам как се използва Safe mode режима - при стартирането на Windows Или това е настройка на самаата antispyware програма? Знам, че в Safe mode може да се влезе при началното пускане на компютъра, но при мен директно си зарежда Windows

Link to comment
Сподели другаде

Ами трябва да настроиш антивирусната да сканира при стартиране на ОС. В такъв случай сканирането ще се извърши предеи да зареди Windows. Специално за Avast това става така:

1. Стартирай avast!

2. Кликни с десния бутон на мишката върху прозореца на програмата и от контекстното меню избери "Планирай проверка при стартиране..."

 

При следващото стартиране на компютъра преди да се зареди ОС ще се извърши сканиране. Един съвет: в случай, че бъдат открити заразени файлове, не ги изтривай, а ги изпращай в "клетката"

Link to comment
Сподели другаде

Ако проблема със сайтовете се появи пак, пиши тук.

Относно рестартирането - има много възможности, но при такова поведение най-често проблема е хардуерен или конфликт между драйвер и OS. Обикновено, ако проблема е хардуерен захранващия блок (PSU), оперативната памет (RAM) или дъното (подути кондензатори) причиняват такива проблеми. Когато се рестартира показва ли се за секунда син екран? Друг вариант е проблеми в ел.мрежата. Хубаво е да напишеш какви са компонентите на машината плюс марка/модел на захранването.

Случва се зловреден код да се зарежда при стартиране на Windows и антивирусите и антишпионските програми не могат да го премахнат, защото файловете се използват от някои процес. Разбира се, зависи от конкретната гадина. За целта, ако използваш Avast погледни мнението на Wanted. При Safe Mode режима сканирането и премахването на заплахи е значително по-лесно за antivirus/antispyware програмите, защото това е диагностичен режим, при който Windows се стартира с ограничен набор от драйвери и системни услуги. Не се стартират и програмите, конфигурирани да се зареждат автоматично при стартиране на Windows. Ако искаш да използваш Safe Mode за сканиране:

1. Обнови антивирусната и антишпионската програма.

2. Рестартирай системата. Веднага след инциализирането на хардуера, започни да натискаш F8. От менюто Windows Advanced Options избери Safe Mode и натисни Enter.

3. Стартирай антивирусната програма и направи пълно сканиране. Ако има открити заплахи, премахни ги.

4. Същото с антишпионската програма.

5. Рестартирай.

Ако след това имаш още съмнения за зловреден код, пусни Log-файлове от Autoruns и HijackThis (виж коментар #5). Може да погледнеш и тази тема.

Link to comment
Сподели другаде

За рестарирането - не се появява син екран. Направо се чува единично цъкане и рестартира. Имам юпиес и първо си мислих да не е прецакан той, но се оказа, че не е. Компютъра е на почти 2 месеца-мощен за около 2000лв., компонентите не мога да ти напиша, тъй като гаранционната карта не е в мен. Аз мисля, че и Windows здраво се е бъгнал. Чат пат изкарва надписи, че има Log off грешка или нещо такова. Мога да кача снимки на надписите, но в понеделник. Вчера Autocada се прецака - като отворя файл от тази програма ми отваря Autocada и тръгва да зареждаВсички антивирусни и антиспай са с обновени database. Замислям се дали да не отида до компютърната фирма да видят за рестарта. Вчера заредих Hijack, но нещо не схванах какво ми изписва-изкара ми дъъълъг списак на .еxe файлове, които обаче са си истински на програмите в компютъра ми. КАчих и Windows defender - той само се инсталира и след това изчезна някъде. Това за Safe mode ще го пробвам тоже в понеделник. Ще ви пиша тогава какво става с проблема.

Благодаря ви за отзивчивостта и изчерпателните обяснения :OK:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...