fruity_puff Публикувано Октомври 10, 2007 Report Share Публикувано Октомври 10, 2007 Имах проблем с Windows Vista Home Premium и трябваше да я преинсталирам. Но тъй като не съм много на "ти" с ОС, съм инсталирала втори Windows в D. Порових се малко и успях да направя така че като си пусна компютъра да не ме пита кой windows да тръгва. Обаче не мога да изтрия напълно стария Windows. Седи си на C и ми заема страшно много място половината ми компютър е неизползваем. Help please! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
VIS Публикувано Октомври 10, 2007 Report Share Публикувано Октомври 10, 2007 Ти в момента с кой работиш, този от Ц или Д ?Ако е от Д и си направил системата да ти тръгва с него, може да пробваш да форматираш Ц-то. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fruity_puff Публикувано Октомври 10, 2007 Author Report Share Публикувано Октомври 10, 2007 Ти в момента с кой работиш, този от Ц или Д ?Ако е от Д и си направил системата да ти тръгва с него, може да пробваш да форматираш Ц-то.С този на D си работя. А може ли да ми обясниш как да форматирам C Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
orion Публикувано Октомври 10, 2007 Report Share Публикувано Октомври 10, 2007 Ето това мошеш да погледнеш: Премахване на Windows Vista от компютър с две операционни системи Ако искате да премахнете Windows Vista от компютър с две операционни системи, едната от които е по-ранна версия на Windows, направете описаните по-долу процедури. Забележка Можете да изпълните тези стъпки в по-ранната версия на Windows или в Windows Vista. Ако ги изпълнявате в Windows Vista, стартирайте командите от команден ред с повишени потребителски права. За целта натиснете Start ("Старт"), Accessories ("Принадлежности"), след което с десния бутон щракнете върху прекия път на командния ред и изберете опцията Run as Administrator ("Изпълнявай в режим на администратор").1. Използвайте Bootsect.exe за възстановяване на програмата Ntldr.exe. За целта въведете следната команда: устройство:\Boot\ Bootsect.exe –NT52 All Забележка В тази команда "устройство" е устройството, на което се намира Windows Vista. След рестартиране на компютъра не се зарежда програмата Windows Boot Manager. Вместо това се стартират Netldr.exe и Boot.ini. 2. Изтрийте или отстранете дела, на който е инсталирана Windows Vista. Важно Изтриването на дела, на който е инсталирана Windows Vista, може да се извърши само ако той е неактивен дял на системата. Нека разгледаме следния примерен сценарий: • Windows Vista е инсталирана на устройство C. Устройството C представлява активният дял и е дял 1. • Windows XP е инсталирана на устройство D. Устройството D представлява неактивният дял и е дял 2. При този сценарий можете да използвате командата bootsect, но е невъзможно да изтриете дела, на който е инсталирана Windows Vista. Ако изтриете този дял, компютърът ще попадне в състояние, при което е невъзможно зареждането на операционна система, тъй като файловете за стартиране на Windows XP ще бъдат изтрити. от тази страница Иначе за да форматираш, десен бутон на мишката върху дяла който ще форматираш и - Format...Само да си сигурен кой дял искаш да форматнеш де... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fruity_puff Публикувано Октомври 10, 2007 Author Report Share Публикувано Октомври 10, 2007 Orion направих това което ми писа и пак не става изписва ми да си проверя спелинга. А и при форматирането не става изписша грешка и не иска да се форматира Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
orion Публикувано Октомври 10, 2007 Report Share Публикувано Октомври 10, 2007 Orion направих това което ми писа и пак не става изписва ми да си проверя спелинга. А и при форматирането не става изписша грешка и не иска да се форматира Най вероятно опитваш да форматираш не този дял който трябва ... предполагамОсвен това като администратор ли опитваш, най добре отиди в Start/Control Panel/User Accounts най долу Turn User Account Control on or off - и махни отметката на UAC, рестарт и опитай пак... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fruity_puff Публикувано Октомври 11, 2007 Author Report Share Публикувано Октомври 11, 2007 Orion направих го пак никакъв ефект същите неща ми показва. Пробвах и с boot диска, но ми показва че имам само една операционна система Май единственото, което мога да направя е да си преинсталирам пак вистата и всичко да форматирам по време на инсталацията! Не виждам друг изход. Ако имате някакви други предложения .... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Skywalker Публикувано Октомври 11, 2007 Report Share Публикувано Октомври 11, 2007 E няма как да се форматира дял С, докато работи Windows, чиито системни папки са на D.Защо ли? Номера с изваждането от блатото, като се дърпаш за косата, го може само барон фон Мюнхаузен!На диск С се намират системните файлове на boot manager-a на Windows. Затриеш ли ги - затриваш всички ОС. Тези файлове са отворени и недостъпни при работа на Windows.Този въпрос съм го разнищвал, чепкал и вчесвал мнооооого пъти и в различни форуми. Ето линк: цък! - в нея има и препратка към още по-подробно описание. В тези теми се дискутира изобщо инсталацията на 2-ра ОС върху диска - желана и осъзната промяна, докато ти искаш нарочно да оправиш неволно инсталираната 2-ра ОС.Може да е и малко встрани от твоето питане, но истината е такава: Windows използва няколко клъстера от диск С за boot manager-а си. И чрез него управлява зареждането на други ОС, разположени върху първични или разширени дялове на диска. Тези файлове: boot.ini, config.sys, io.sys, msdos.sys, ntdetect.com, ntldr не може и не трябва да се изтриват.Тези файлове можеш да си ги изтриеш с liveCD - дали linux или Windows - все тая. Монтираш дял С:, търкаш си файловете, рестартираш и се на черния екран - системата не може да се зареди. Защото няма няколко важни файлчета! Но с някое от тези liveCD-та можеш преспокойно да си изтриеш папките на Windows-a, разположен на дял С: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
orion Публикувано Октомври 11, 2007 Report Share Публикувано Октомври 11, 2007 E няма как да се форматира дял С, докато работи Windows, чиито системни папки са на D. Всъщност Skywalker, при цялото ми уважение, знаем че има начин, но това е друга тема fruity_puff на твое място бих преинсталирал на чисто, няма смисъл от начини да оправиш тази бъркотия, но... ако вземеш решение да оставиш нещата така, ще измислим нещо, мойто мнение е че не си заслужава при конкретната ситуация Освен това навсякъде има негативни мнения за Vista, мойта препоръка към теб е - не се отказвай лесно, има начин да имаш и двете операционни системи (XP и Vista) на едно място вместо две Vista ... Ако имаш желание ще поговорим и за това. Добавено:И двете (видимо) ще са на дял "C", както и да ти звучи това...Това е и причината да не можеш да форматираш дяла, както ти обясни и Skywalker Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост