crio Публикувано Октомври 1, 2007 Report Share Публикувано Октомври 1, 2007 Методи за сортиранеСъдържание:Пряка селекцияПряко вмъкванеМетодът на "Мехурчето"Сортиране чрез клатене1. Пряка селекцияНамираме най-малката стойност в масиваРазменяме позицията и с първата несортирана стойностТова се повтаря върху масив без сортираните стойностиhttp://img523.imageshack.us/img523/7269/sorting1ai8.png Примерен код:#include <iostream.h> int main() { const int len = 10; int a[len]={30,40,20,80,70,60,50,90,100,10}; int b,c,d; for(int i=0;i<=len;i++){ d = a[i]; b = i; for(int j=i+1;j<len;j++){ if(a[j]<d){ d=a[j]; b=j; } c=a[b]; a[b]=a[i]; a[i]=c; } } for(b=0;b<len;b++) cout<<a[b]<<endl; cin.get(); return 0; } 2. Пряко вмъкванеВсеки път се премахва един елемент от входния масив, и се вмъква на правилното място в масива който ще ни даде резултата.Няма значение в какъв ред взимаме елементите от входния масив.Повтаря се докато не останат елементи никакви в входния масивhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/25/Insertion_sort_animation.gif Ето примерен код:#include <iostream.h> int main() { const int len = 10; int a[len]={30,40,20,80,70,60,50,90,100,10}; for (int i=2; i<=len-1; i++) { int x = a[i]; int j = i - 1; a[0] = x; while (x < a[j]) { a[j + 1] = a[j]; j--; } a[j + 1] = x; } for(int b=0;b<len;b++) cout<<a[b]<<endl; cin.get(); return 0; } 3. Методът на "Мехурчето"Обхожда се целия масивСравняват се 2 елемента, ако първия е по-голям от втория те разменят местата си.Обходът на масива се повтаря до правилната подредба на масива.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/37/Bubble_sort_animation.gif Примерен код:#include <iostream.h> int main() { int a,b,c; const int RAZMER = 10; int chisla[RAZMER] = {123,10,13,55,33,54,32,76,16,101}; for(a=0;a<RAZMER-1;a++) { for(b=1;b<RAZMER;b++) { if(chisla[b]<chisla[b-1]) { c = chisla[b]; chisla[b]= chisla[b-1]; chisla[b-1]=c; } } } for(a=0;a<RAZMER;a++) { cout<<a<<"::"<<chisla[a]<<"\n"; } cin.get(); return 0; } 4. Сортиране чрез клатенеОбхожда се целия масив в двете посоки.Сравняват се две стойности, ако не са на правилното си място се разменят.Повтаря се до правилната подредба.Както забелязвате този метод е много близък до методът на "мехурчето". Примерен код:#include <iostream.h> int main() { const int r = 10; int a,b=0,c=r-1,i,n[r] = {30,40,20,80,70,60,50,90,100,10}; bool ok = true; while(ok==true) { ok = false; for(i=b;i<c;i++) { if(n[i]>n[i+1]) { a = n[i]; n[i] = n[i+1]; n[i+1]=a; ok = true; } } c--; for(i=c;i>b;i--) { if(n[i] < n[i - 1]) { a = n[i]; n[i] = n[i-1]; n[i-1]=a; ok = true; } } b++; } for(i=0;i<r-1;i++) cout<<i<<"::"<<n[i]<<"\n"; cin.get(); return 0; } to be continued...В статията са използвани анимации от Wikipedia, кодът е пренаписан на C++ от псевдокода който използват в Wiki. от мен (Crio) В духа на Wikipedia и свободния софтуер тази статия, или части от нея могат да бъдат разпространявани свободно, при едно условие:Авторът на статията (Crio), както и оригиналния източник (Wiki) да бъдат споменати! Автор:Милен Иванов a.k.a. Crio Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dakan Публикувано Юли 12, 2013 Report Share Публикувано Юли 12, 2013 Можеш ли да ми разясниш наименуванията на тези алгоритми на български, аз ги познавам само на английски и ми е интересно какви точно наименувания се ползват за тях. Ето това което вече съм разбрал:Пряка селекция / Selection SortПряко вмъкване - този не се ли нарича просто "вмъкване" ?/ Insertion SortМетодът на "Мехурчето" / Bubblesort4.Сортиране чрез клатене / Quicksort ?? не този алгоритъм също не мога да се сетя кой е. Можеш ли да ми кажеш английското му наименуване? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
as9993 Публикувано Юли 13, 2013 Report Share Публикувано Юли 13, 2013 Наименованието на Quicksort на български е "Бързо сортиране", тоест това е по-често срещаното име, но мисля, че и двете са правилни, а най-точно е да се използва английското му наименование, за да няма разминавания. За Insertion sort нямам представа какъв е точният български превод, заради това нека колегата Crio да отговори.Поне според мен, най-правилно е да се използват английските наименования, защото са се наложили по света и по този начин се избягват грешките. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост