orion Публикувано Септември 26, 2007 Report Share Публикувано Септември 26, 2007 Здравейте,Въпросът ми е следния:Купих лаптоп TOSHIBA Tecra A8-10B с Win Vista Business 32 на дял "С" и реших на втория дял "D" да инсталирам XP Pro SP2. След инсталацията обаче се зарежда само XP все едно Vista липсва... Рових доста в нета и тук открих това: РАЗРЕШЕНИЕЗа отстраняване на тези проблеми направете следното: Забележка Командите в описаната по-долу процедура се изпълняват чрез командния ред. Ако подавате тези команди в Windows Vista, използвайте за целта команден ред с повишени потребителски права. За целта натиснете Start ("Старт"), Accessories ("Принадлежности"), след което с десния бутон щракнете върху прекия път на командния ред и изберете опцията Run as Administrator ("Изпълнявай в режим на администратор"). 1. Използвайте Bootsect.exe за възстановяване на MBR на Windows Vista и зареждащия код, който предава управлението на програмата Windows Boot Manager. За тази цел въведете следната команда в командния ред: устройство:\boot\ Bootsect.exe –NT60 AllЗабележка: В тази команда "устройство" е делът, на който се намира инсталационният носител на Windows Vista. 2. Използвайте Bcdedit.exe за ръчно създаване на запис в BCD Boot.ini файла за по-ранната версия на операционната система Windows. За тази цел въведете описаните по-долу команди в командния ред: Забележка: В тези команди "устройство" е устройството, на което е инсталирана Windows Vista. устройство:\Windows\system32\Bcdedit –create {ntldr} –d “описание на по-ранната версия на Windows”Забележка: В тази команда "описание на по-ранната версия на Windows" може да представлява произволен текст. Например "описание на по-ранната версия на Windows" може да е "Windows XP” или “Windows Server 2003." устройство:\Windows\system32\Bcdedit –set {ntldr} device partition=x:Забележка В тази команда x: е буквата на устройството, отговарящо на активния дял. устройство:\Windows\system32\Bcdedit –set {ntldr} path \ntldr устройство:\Windows\system32\Bcdedit –displayorder {ntldr} –addlast 3. Рестартирайте компютъра.Да, ама нещо не се получава, ... не ми става много ясно: 1: устройство:\boot\ Bootsect.exe –NT60 All го пиша в С:\> като заменям устройство с F (което е DVD Диска) или пиша в F:\>boot\ Bootsect.exe –NT60 All? 2: ... Всъщност нямам инсталационен диск на Vista business а Recovery диск, който си върви заедно с лаптопа - дали това е проблем? 3: Не пиша от Vista business (защото не мога да вляза там), както е в примера а пиша от XP Pro понеже само тя се зарежда. Да поясня още нещо, дяловете са C (Vista), D (XP), E (Local Disk) и F (DVD ROM)Та да помоля, бихте ли ми казали какво точно да напиша или ако има някакъв друг начин за подмяна на файловете които са нужни за да ме пита коя ОС да се зареди... имам достъп до папките в С по принцип...Доста объркано ми стана питането, но дано сте ме разбрали За момента съм махнал ХР, но ще изчакам отговорите и ще опитвам пак... Добавено:Да не говорим че ми се вижда безумно дразнещо това че в комплекта няма диск с драйвери на лаптопа и инсталационен диск на Windows в крайна сметка... Иначе имам и още един въпрос, на който мястото му е в друга тема, но понеже става въпрос за същия лаптоп ще ви попитам тук:На харда имаше един Recovery дял, който изтрих защото не ми трябва, но... по никакъв начин не мога да го добавя към другите дялове, все едно е физически хард а не логически дял.Когато опитвам с Partition Magic ми дава съобщение за грешка, при инсталацията на ХР също не се получава, както и от Disk Menagement и от двете операционни системи :'( Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Октомври 25, 2007 Report Share Публикувано Октомври 25, 2007 Жоре, знам че си се оправил донякъде с проблема, но принципно защо не погледнеш някой boot мениджър? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост