Jump to content

Драйвери за звукова карта? - помощ

Препоръчан пост

Здравейте!

Нуждая се от помощ. Оплетох се с тия драйвери....

Исках да пусна 5.1 звук от компютъра, защото си взехме нови колони, но на едното рс не успях да се оправя...

Значи, в две стаи имам рс-та, но едното няма ТВ изход и точно на него свирят идеално всички колони (но не ми върши работа). Ето характеристиките му:

Дънна платка: Gigabyte GA-7VA

Чипсет на дънната платка: VIA VT8377 Apollo KT 400

Звуков адаптер: Realtek ALC650@VIA AC97 Enhanced Audio Controller

От звуковия мениджър си нагласих да ми свирят и 5-те колони!

А, на рс-то с ТВ изхода неможах да ги подкарам! Ето и неговите характеристики:

Дънна платка: DFI AK74-AC/EC/EN/SC/TC/AK75-AL/Rhino KT133(B)ASP

Чипсет на дънна платка: VIA VT8363(A) Apollo KT 133(A)

Звуков адаптер: ICEnsemble ICE1232/VIA VT1611A@VIA AC97 Audio Controller

Моля, дайте съвет!

Сподели другаде

Ееее, жалко! Може ли да се смени?

Да се смени не може, защото е вградена, но винаги може да се монтира/добави отделна и да се ползва тя (или и двете).

Сподели другаде

Значи ще взема нова карта! А, има ли нещо специфично или отивам, купувам някоя многоканална и я поставям?!? Мога ли да се справя сама? Дъното важно ли е?
Сподели другаде

Специфично има ако имаш по-специални изисквания към дадената звукова карта. Ако нямаш претенции към качеството и възможностите, можеш да си купиш и някоя евтина външна на C-Media за около 20-ина лева или някоя евтина на Creative за около 40лв. Цените са ориентировъчни. Стига да внимаваш мисля, че можеш да се справиш. Всеки може. Ето накратко стъпките:

1) компютърът се изключва първо чрез Shut Down и после от захранването (от бутона на захранването или се дърпа кабела от него или от контакта, все тая);

2) отваря се кутията на компютъра;

4) набелязваш си празен PCI слот (желателно е да не е най-горния);

5) внимателно поставяш новата платка в слота, докато влезе напълно и пластината й пасне на кутията;

6) завива се с винт, за да е стабилна;

7) затваря се кутията;

8) свързва се захранването и се пуска компютъра;

9) Windows я разпознава и се инсталират драйвери.

По подобен начин трябва да ти изглежда дъното, където съм оградил със жълто кои са PCI слотовете.

Забележки:

- ако компютърът е на неудобно за работа място, ще се наложи да бъде разкачен от кабелите, изваден и поставен легнал, за да се работи удобно.

- възможно е дъното да направи проблем с отделната карта ако през това време е активна вградената, така че може да се наложи да изключиш вградената от BIOS-а.

Дъното няма значение, стига да има поне 1 свободен PCI слот. :)

Сподели другаде

Бих искал да допълня още нещо, на което по-рядко се обръща внимание, но е много важно.

Преди да започнеш да работиш по системата трябва да вземеш необходимите предпазни мерки за защита от електростатично разреждане. По-всяко време тялото може да съдържа голям статичен заряд, който лесно може да повреди някой компонент. За целта преди да започнеш да монтираш звуковата карта докосни заземена точка на шасито - например кутията на захранването. При монтажа на платката избягвай докосването на компонентите по нея.

Успех!

Сподели другаде

Night Raven , едно огромно благодаря за страхотните обяснения! Не съм се надявала на толкова лесен и достъпен език!

Благодаря и на I.kanelov , наистина наскоро разбрах, колко вреден може да се окаже статичния заряд.

Надявам се, да няма проблем с вградената карта, защото BIOS-a ми е малко тъмна Индия, но вече съм спокойна, защото знам къде мога да попитам! ;)

Сподели другаде

За всеки случай да обясня за BIOS-а. Твоя е на AWARD, така че в него се влиза чрез (постоянно) натискане на клавиша Del/Delete на клавиатурата веднага щом се включи компютъра. В главното меню избираш Advanced Chipset Features (използвайки стрелките и бутон Enter) и в новото меню една от последните опции (би трябвало да е предпоследната) трябва да е OnChip Sound. Промяната на стойността се извършва или чрез клавишите PageUp и PageDown или + и - на клавиатурата, или чрез натискане на Enter върху опцията, избиране на съответната настройка и отново потвърждаване с Enter.

Възможните настройки ще са поне 2: Auto и Disabled. По подразбиране трябва да е Auto, което означава че дъното автоматично засича дали има монтирана отделна звукова карта и ако засече такава най-вероятно изключва вградената (понякога не я изключва, зависи от дъното). Точно при тази опция е възможно да не я изключи както трябва и да се получат конфликти. Ако има някакви проблеми с новата звукова карта, можеш да промениш настройката на Disabled, която принудително изключва вградената звукова карта. Възможно е да има и трета настройка - Enabled, която принудително държи вградената звукова карта включена, но не всички дъна я имат.

След промяна на настройките се натиска клавиш F10, което ще изведе съобщение за потвърждение за изход от BIOS със запазване на настройките, на което ти натискаш Enter. Компютърът се рестартира настройките са сменени.

Сподели другаде

Страхотно! Благодаря ти отново! С такива обяснения, мисля, че ще мога да го направя и със затворени очи! Наистина ми оказа огромна и много полезна помощ!

Моите почитания!!!

Сподели другаде