Jump to content

Проблем с DVD записвачката ми - забива компютъра

Препоръчан пост

Еми значи проблема е следния.. преди 2-3 месеца ми се наложи да прехвърля няколко работи на едно DVD. И компютъра ми заби зверски (изискваше тотално спиране на компютъра) точно когато започна записването, и от тогава устройството е неизползваемо. Забива при записване на CD/DVD и при четене на DVD, попринцип може да се чете CD, но понякога и при четене на CD забива.
Сподели другаде

Би било добре ако може устройството да се тества на друг компютър, за всеки случай. Опитал ли си да флашнеш нов или поне същия фърмуеър? Под Safe Mode?
Сподели другаде

Moже да погледнеш също Control Panel -> System -> Device Manager -> DVD/CD ROM drives дали има проблем и виж Troubleshooting. Както и драйвера за устройството кой е.

Също Control Panel ->System -> Device Manager -> IDE ATA/ATAPI controllers. Какво показва? Има ли Primary и Secondary IDE Channel?

За Primary или Secondary IDE Channel трябва да имаш драйвер System32\DRIVERS\atapi.sys и един dll.

Но може да поразгледаш една тема: Проблем със записването. Там имаше конфликт между Nero и Alcohol 120. SPTD драйверите май се оплескваха. Вероятно е и Daemon Tools да прави проблем. :)

Сподели другаде

Опитал ли си да флашнеш нов или поне същия фърмуеър?

Не, несъм.. но наистина трябва да пробвам устройството на друга машина :)

Moже да погледнеш също Control Panel -> System -> Device Manager -> DVD/CD ROM drives дали има проблем и виж Troubleshooting. Както и драйвера за устройството кой е.

Там нямам проблеми. А драйвера си e обикновенния който си върви с windows

Също Control Panel ->System -> Device Manager -> IDE ATA/ATAPI controllers. Какво показва? Има ли Primary и Secondary IDE Channel?

За Primary или Secondary IDE Channel трябва да имаш драйвер System32\DRIVERS\atapi.sys и един dll.

Нямам проблеми и там. И на двете "Transfer mode"-a им е на "DMA if available"

Но може да поразгледаш една тема: Проблем със записването. Там имаше конфликт между Nero и Alcohol 120. SPTD драйверите май се оплескваха. Вероятно е и Daemon Tools да прави проблем. :)

Определено не е там проблема, защото и под Линукс не работи DVD-то, и въобще след опит за четене/писане на DVD компютъра ми забива... било то в операционната система или при опит за boot през него ;)

Сподели другаде

Хм, не е добре...

Още един-два въпроса:

*Какво ти е захранването? Колко вата и качествено ли е?

*Виж дали дъното има подути кондензатори, все пак. Ако има, ще трябва да го пооправят или заменят.

Сподели другаде

Изненадващо DVD-то се оправи след подмяна на кабелът му. Благодаря ви всепак.

Всепак, Sir William, захранването е 300W и не ми е правило проблеми досега, и дъното няма подути кондензатори (след експертния оглед от баща ми [ел. техник] )

Поздрави :cap:

Сподели другаде

Все пак аз не обичам захранвания с толкова ниски ватове. Не е маловажно. Май DVD устройството харчеше с около 10 W повече от нормално CD. Но ако си добавял на по-старичък компютър разни устройства трябва да се внимава! Отчитай, че в момента има много лошо енергоснабдяване в България.

Добре, че си се оправил. Поздрави и от мен!

Сподели другаде