Jump to content

Въпрос за работоспособност на (може би изгоряла) LAN карта

Препоръчан пост

Здравейте! Имам един въпрос. Как да определя еднозначно дали една LAN карта е изгоряла или е здрава? След падналите мълнии "изгърмяха" много ЛАН карти, но има доста проблеми и по апаратурата на доставчиците на Интернет, като най-лесното им обяснение е "Изгоряла ви е ЛАН картата". Добре, може би в повечето случаи са прави. Или да оставим доставчиците настрана и да видим как да докажем, че една ЛАН карта е изгоряла или е здрава. Това, което аз знам е следното: 1. Трябва да свети индикатора на ЛАН картата, което показва, че има линия.

2. Ако направим ping на 127.0.0.1 и всичко е ОК, това значи, че TCP/IP протокола е коректно инсталиран.

Но това достатъчно ли е да заявим, че ЛАН картата е изправна?

Друг начин да проверим е като я сложим на друг компютър. Интересното е обаче да направим точен извод без да местим картата.

Така, че помагайте. Ако някой знае и програми за тест на ЛАН карти да помага, приема се всичко!

Вярвам, че темата ще е полезна и интересна на всички.

Сподели другаде

За Windows XP ли става дума? Почти винаги питам, защото това е като че ли най-често свързваната с въпроси популярна комерсиална операционна система. :)

Мисля, че по въпроса има интересна статия точно на сайта на Microsoft: Network Diagnostics Tools Feature Overview for Windows XP.

Разбира се, статията е на английски. Нормално за M$. Нали всички се правим, че разбираме този наложен ни от обстоятелствата чужд език. :)

Сподели другаде

Добре, ще потърся още информация. Казваш, искаш тест програми. Дано се сетя къде бяха...

В добавка: виж PassMark PerformanceTest™. Преди време я ползвах, има добър Network benchmark. Не знам какво мислят другите, но теста си го бива. Програмата е платена. :)

Редактиран от Sir William
Сподели другаде

Здравей Harhal,

Много си прав по отношение на LAN мрежите и подържката. Проблемите като че ли навсякъде са идентични.

По въпроса. Приемам, че си с ХР, знаеш IP, Gdteway и не си забранил с Firewall ICMP./ping/

Направи следните елементарни стъпки:

1.Ping >127.0.0.1-това е софтуерен проблем и разбирам, че при тебе е ОК.

/ако не работи знаеш ли как да се оправиш?/

2.Ping >към твоя IP адрес-ако нямаш отговор има голяма вероятност LAN картата да е изгоряла.

/ако използуваш рутер може повредата да е в него/

3.Ping >към Gdteway-ако всичко по т.1 и 2 е точно и нямаш отговор-повредата не е при тебе.

Алтернативно:

Start>Settings>Control Pdnel>System>Device Manager>Network adapters-ако има конфликт ще бъде отбелязан с !

По отношение на Test програмите: има доста такива тестващи хардуерните/и софтуерни/ компоненти, така че следи " Нови и интересни програми".Все ще

излезне нещо.

Един съвет: започне ли да гърми изтегли кабела.Ако LAN картата ти е вградена сложи си допълнителна и работи с нея. Ако гръм те порази губиш десетина

лева, иначе сменяваш дъното.

VY 73.

Сподели другаде

Здравей Pesho,

Много ти благодаря за съветите. Ping на 127.0.0.1 е ОК.

(2) и (3) от твоите съвети не съм пробвал, защото не знам как при доставчика на Интернет са организирани нещата.

В Control Panel>Device Manager>Network adapters нещата са ОК.

Между другото ОС е Win98. За тази ОС знам, че когато се вързва в мрежа задължително трябва да има инсталиран Dual-up adapter (нищо, че такъв не присъства физически в системата). Когато отидох в моя приятел, не видях такова нещо да е инсталирано. Преди мен там са били техниците на доставчика, коита са се ровили из РС-то. Казали, че ЛАН картата била изгоряла. Смених ЛАН картата с нова, но интернет пак нямаше (не съм инсталирал Dual-up). Техниците обещаха пак да дойдат и не знам по нататък как са се развили нещата.

Благодаря ти още веднъж. Това, което си написал е много полезно за мен.

Сподели другаде

Тука обаче има един недостатък, при пингванията и т.н. към гетуей особено... защото се случва да изгори самия хъб на доставчика, не целия ами примерно само 1 дупка... тогава какво правим ?! :)

При пинг и т.н. винаги ще има грешка и следователно решаваме, че картата е изгоряла ? :)

Така и с програмите няма как да се разбере, на мен ми се случи да се сблъскам с една изгоряла Виа Rhine III Fast Ethernet Adapter който си беше изгорял, но системата го разпознаваше нормално и т.н. абе всичко си беше ОК, но просто беше мъртвило... и в такива случай програмите също не вършат работа, защото може да не сте изгорели вие, а отсрещната страна, попринцип гледах едни спецялни апаратчета за тест на Лан карти и кабели но бяха мнооого скъпи... Дайте да мислим друго решение... :)

А иначе веднъж така след буря н ета ми спря, та викам аз кабелджиите, идват момчетата и ми викат картата е изгоряла, аз им викам - даа бе, и слагаме кабела на втората ми лан карта ( имам 4 ) и там така ми викат и си тръгнаха, та след доста ровене ми писна, теглих им една псувня и се качих до покрива и видях - кабела ми се извадил от суича :) ама так лекиичко, почти незабележимо и да видите как светна всичко, но един приятел нямаше тоз късмет и ходи си купи втора лан карта, накрая се оказа, че и двете работят...

Сподели другаде

Здравей vyrgozunqk,

Ей за това го поставих този вапрос, защото решение не мога да намеря сам, а като сме много по може да измислим нещо.

Благодаря ти за включването!

Сподели другаде

Интересно ми е пресветкането на диода на лан картата как се получава, при пусна на напрежение по кабела или нещо софтурно, ако е от напрежение и то бъде измерено, смятам, че ще може да се симулира лан връзка с едно малко трансформаторче :). Но тук трябва да се изкаже и някой по-опитен...
Сподели другаде

Като съвет - винаги ползвай LAN карта на слот. Така че като изгори да я замениш. Вградената на дъното я остави за връзка към друг компютър, например лаптоп в същото помещение. Като се съмняваш, слагаш кабела на доставчика в нея и всичко става ясно.

Нататък - Приемам че си свързан с кварталем LAN. Като видиш връзката - първо трябва да е синя. Като щтракнеш на нея трябва да видиш Local Area Connection Status. Трябва да ти даде свързване на 100Mbit и да има пакети и в двете посоки. Ориентир трябва да ти е и лампичката (светодиода) на LAN картата. Ако не мига или мига рядко - с голяма доза вероятност е заминала.

Направо винаги си имай една резервна - под 10 лв е. Въвеждаш и стария МАК адрес и си в играта. Ако не го направиш няма да имаш мрежа - по него доставчиците разбирай кой кой е. Ако тръгне - обаждаш им се да регистрират новия, като преди това изтриеш стария.

Сподели другаде

При Ethernet мрежите имаме необходимост от 2 чифта - по един за предаване и приемане - 1 и 2, 3 и 6-ти пин на конектора. Има два стандарта, при двата те са разменени. При Gigabit-овите мрежи вече имаме по 2 чифта за всяка посока, но принципът е същия.

Диодите на интерфейсите са на видно място, когато решим да правим първична профилактика. Както е написал великия А. Азимов, колкото по-голям е един проблем, толкова по-лесно се диагностицира - за да се провери дали човек е жив, трябва просто да се провери за пулс, дишане и температура. Докато за нивото на кръвна захар е необходима специална апаратура.

Пресветването на диода Link означава, че приемника на интерфейса отчита предавателя на отсрещната страна. И обратно. Възможно е при изправни интерфейси единия диод да не свети заради кабел, чиито повреден чифт не му"носи" сигнала от отсрещния предавател. По повода - не е зле да си имаме резервен LAN кабел, вече има навсякъде по 1,50лв :)

Аct премигва при наличието на пакети, дори и тези за broadcast.

@ vyrgozunqk

Въпрос на желание ISP-то и възможности на BRAS-a му е дали при РРРоЕ връзка да те проверяват и по МАС адрес .

Сподели другаде

@ vyrgozunqk

Въпрос на желание ISP-то и възможности на BRAS-a му е дали при РРРоЕ връзка да те проверяват и по МАС адрес .

За съжаление няма иконка с човече с вдигната ръка, но исках да кажа че при мен е така :)

Сподели другаде