Jump to content

Проблем с вентилатора на видеокартата

Препоръчан пост

Вентилатора на видеокартата издава някакъв странен шум, точно не мога да опиша какъв е шума но наподобява на стържене - на какво може да се дължи това и как да го оправя. Картата я купих преди 6 месеца така че не ми се вярва да са износени лагерчетата на вентилатора
Сподели другаде

"Стърженето" при вентилаторите по принцип се отстранява по два начина: смазване и замяна на стария вентилатор с нов. В зависимост от модела и качеството на материалите на вентилатора, нивото на запрашеност и температурата, при която той работи, шест месеца могат да бъдат достатъчно дълъг период от време, за да се влоши работата му и да се получи описаният от теб ефект. Сигурен ли си, че вентилаторът е с лагери? Кажи модела на картата и дали е с оригиналното охлаждане; освен всичко друго, може да предложи по-добро охлаждане за твоят модел видео карта.
Сподели другаде

Хи-хи, това донякъде обяснява нещата. Т.е. аз го намирам що-годе нормално за продукти на ASUS. Ако се чувстваш сръчен и ти се занимава, можеш да го разглобиш и смажеш. В противен случай ще се наложи смяна. Едно охлаждане на Arctic Cooling и си готов. :)
Сподели другаде

С какво ще е най-добре да смажа вентилатора - ако ползвам литиева грес Литол 24 добре ли ще е

И още един въпрос - ако се наложи да си купувам ново охлаждане за видеокартата как да разбера дали това охлаждане ще пасне за моята видеокарта

Сподели другаде

Грес не е добре според мен. Трябва ти възможно най-фино масло. За шевни машини например пасва много добре.

Когато купуваш отделно охлаждане, то трябва да пише в ценовата листа на фирмата за кои модели видео карти пасва. Някои са доста универсални, други са по-специфични. Silencer серията на Arctic Cooling е точно за охлаждане на видео карти. Има няколко разновидности, за различни марки и модели. На сайтовете на производителите също си пише даден охладител на кои видео карти може да се монтира.

Сподели другаде

Аз мога да допълня само, че ако не си много сигурен дали даденото охлаждане ще пасне на видео картата ти, то най-добре я вземи с теб когато отидеш да огледаш какво се продава.
Сподели другаде