Castigado Pantockrator Публикувано Август 2, 2007 Report Share Публикувано Август 2, 2007 Проблемът е следния с две думи:Компютърът ми гасне (без син екран, нито рестарт) ----------------------Два пъти когато започвах да правя запис на ДВД диск и още няколко пъти без да правя нищо особено.ОС - Microsoft Home Edition SP2 Антивирус - McAfee (редовно се ъпдейтва)Outpost Сканирах за вируси но не можах да приключа сканирането, защото се рестартна компютъра.Сканирах за спайуер - нищо особено.Дъното е на няма и месец и е сменено във фирмен сервиз на НР. Температурите при първите няколко пъти бяха нормални - не повече от 50ºПолзвам външен хард диск , който също гаснеше заедно с компютъра.Скан с Еверест: report.txt Няколко минути преди последното гаснене процесите бяха тези: Filemon.LOG Сега се сещам, че може да е от контакта, щом гаснат и компютъра и диска, който е с отделно захранване. Натиснах щепсела да видим, дали ще е оттова. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 3, 2007 Report Share Публикувано Август 3, 2007 Причините за гаснене и рестартиране може да са най-различни... аз препоръчвам следното:1. Тест на твърдия диск за лоши сектори. Може да се провери с вградения в Windows инструмент, програма от сайта на производителя или "външна" програма. Има вероятност диска да прегрява; отчета от Everest показва температура, която ми се струва доста висока за твърд диск - опитай да го охладиш по някакъв начин.2. Тест на захранването за недостатъчна мощност, повреда в самия модул или повредени куплунзи (лоша връзка). Един тест с CPU Burn-in за около 2 минути ще покаже дали мощността на захранването е достатъчна; желателно е по време на теста резидентните програми да се изключат, за да се избегне четенето и писането по твърдия диск (в случай, че проблемът се дължи на лоши секктори, например). През това време наблюдавай стойностите на напреженията - ако преминат допустимите граници, вероятно ще ти трябва ново захранване. Провери и закррепването на куплунзите, случва се да се разширят и връзката да се наруши.3. Тест на паметта - например с Memtest86+.Ако имаш възможност, тествай системата, когато е включена към UPS - така отпада възможността колебанията от електрическата мрежа да повлияят на резултатите от тестовете. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Castigado Pantockrator Публикувано Август 3, 2007 Author Report Share Публикувано Август 3, 2007 Благодаря ти. Мисля обаче , че съмненията ми за полуизкаран щепсел от контакта се оказаха верни, което си е доста тъпичко. Оказа се впоследствие, че електронният часовник също спираше по времето когато прекъсваха компютъра и външният хард. Този часовник също е включен в разклонителя, а аз откак го "донатиках в контакта" не съм имал проблеми. Иначе 50º за хард на лаптоп не са толкова много. Благодаря и за CPU Burn-in - не я бях чувал. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост