Jump to content

Препоръчан пост

Здравеи те сравнително несам на ясно с тея работи но имам мерак да си клокна атлона и гледах из форума но не видях никаде как точно става .Някои били се хванал да ми обясни точно как става и заслужава ли си .Ще сам ви мн благораден
Сподели другаде

Предполагам атлона е с ядро Thoroughbred-B, следователо съм почти сиг., че е отключен.

Първо трябва да му вдигнеш множотеля ( в книжката на дъното пише как става, по-добре си изтегли таква от сайта на производителя в електронен варянт, че в хартиените, често, нарочно не ги пишат... ) та множителя трябва да го настроиш, после ти е FSB -то, обикновено също от джъмпер на дъното, вмомента е на 133, пусни го на 166, не би трябвало да имаш проблем и му пусни +5 % волтаж през биос, пусни един тест и виж как ще се държи, ако не е стабилно, му пусни 10 % ток и пак тест, ако пак не ще свали множителя на 11.5 х 166 шина, ще ги докараш реално до 1.92 Гхз + 10 % ток, би трябвало да ти закове стабилно, в общи линии тука ти е нормалната граница за клок... иначе се стига до към 2.2 Гхз.. може и 2.4-2.6 да изкараш, но ще трябва много добро захранване и дъно...аз успях да стигна 2.2. на 1.9 волта при 166 Фсб

тъй като гледам, че си с Nforce чипсет, пусни PCI/AGP lock и може да клокваш само по ФСБ< като вдигаш с по малко и пускаш тестчета за стабилност...

Сподели другаде

По принцип има 2 метода за овърклок. Единият е чрез повишаване на множителя на процесора. Така се овърклоква само процесорът. За целта обаче той трябва да е с отключен множител, вероятността за което при теб е нищожна. Така че остава вторият вариант - чрез повишаване на FSB честотата. За да е ефективно това обаче е нужно дъното ти да има опция за заключване на честотите на AGP слота и PCI шините, каквато мисля, че има, дори и да не е ръчна. Ако я има и можеш да задаваш ръчно честотите на AGP и PCI, още по-добре, задай им съответно 66MHz и 33MHz, за да си спокоен за тях. Повишаване на FSB честотата обаче ще повлияе и на RAM паметта. Не каза тя на колко MHz работи. По документация дъното поддържа до 200MHz (400MHz ефективна), а процесорът работи на 166MHz (266MHz ефективна). Ако RAM паметта работи на 266MHz, то за нея повишаването на шината също ще е овърклок и може тя да се окаже ограничителя при овърклока. Ако RAM паметта ти работи на 333MHz или 400MHz, то ограничителят ще е процесорът.

Предполагам атлона е с ядро Thoroughbred-B, следователо съм почти сиг., че е отключен.

Дори и да е отключен, не мисля, че ще може да избере по-висок множител.

Добавка: важно е да се разбере дали процесорът фабрично е на 133, 166 или 200MHz. Наистина е възможно процесорът да е фабричен на 166MHz (ефективно 333MHz), но чрез джъмперите да работи на по-ниска честота.

Сподели другаде

Незнам точно кое тва затова ще ти напиша някои работи от ЕВЕРЕСТ програма .Шина на процесора 133.1МГх (реален 133). Шина памет 199.7 МГх .Съотношение памет:шина 6:4 процесора мие Thoroughbred-A
Сподели другаде

нощен-гарване, тези процесори, освен ако не са бартънско ядро, НИКОГА не работят на 166 ФСБ, винаги са на 100 или 133, по-висок мнонжител си е напълно възможен, аз съм пускал моя с множител 14... както и да е, мисълта ми е, че горнинте мнонжители попринцип не са заключени, но има и бройки които са, особено при Thoroughbred-A, при Б-то са огроомна рядкост, да има заключен, и така да е, той се отключва елементарно и сигурно!

Попринцип А не вдига много на клок, но смятам, че без проблем ще стигне 2 Гхз при 166 ФСБ, ако беше Б, щеше и на 400 ФСБ да запали, но... както и да е, ако е добра бройка и този може да запли и на 400 ФСБ, но е до голям късмет вече

А повишаването на ФСБ изобщо няма да повлияе на рамта, това от къде го чу ? :)

Просто трябва от биос да се изключи синхронната работа на рамта с ФСБ ( винаги го изключвам попринцип, че ми намаля производителността и без това... ) Както и рамта не ограничава процесора. По тази логика, на сестра ми компютъра вмомента не трябваше да е на 400ФСБ и с 266 Мхз памет ( такава намерих в мазето.. ) :)

Друго процесора не може да работи на 166 ( 266 ) ефективна, може да е на 333 ефективна ;) ( умножава се по 2, не бъркай...

А, Данчо тоз професор, наистина може да го пуснеш на 166 шина, паметта не я пипай, на 400 си е добре...

Сподели другаде

Щом е Thoroughbred-A, значи е със заключен множител. Не че иначе щеше да е голям повод за банкет, де. :)

Ако наистина процесорът ти е на 133MHz (ефективни 266MHz), значи единствено само той ти е ограничителят при овърклок. Заключи AGP и PCI в BIOS-а, ако има опция, и вдигай шината с по малко и гледай съотношението на RAM-а, за да го държиш максимум до 200MHz (ефективни 400MHz). Ако откаже да запали в един момент, изключи компа от захранването, което може да върне предишните стойности (зависи от дъното). Ако не стане виж в книжката при незапалване как можеш да върнеш в работещо състояние. Ако не пали с конкретна честота на процесора, можеш да му вдигнеш леко напрежението и после пак със шината. Целия процес на овърклок не е толкова сложен, колкото времемък и досаден, докато напипаш оптимални настройки за напрежение/честота на шината и да работи стабилно.

нощен-гарване, тези процесори, освен ако не са бартънско ядро, НИКОГА не работят на 166 ФСБ, винаги са на 100 или 133

Какво имаш предвид под "тези". Предполагам имаш предвид конкретно Athlon XP 2000+, да, но аз имах предвид ако е пуснат на по-ниска тактова от стандартната си.

но има и бройки които са, особено при Thoroughbred-A, при Б-то са огроомна рядкост, да има заключен, и така да е, той се отключва елементарно и сигурно!

Хайде да не караме потребител, на който му е трудно да овърклокне чрез BIOS, да се занимава да "отключва" процесор.

А повишаването на ФСБ изобщо няма да повлияе на рамта, това от къде го чу ? :)

Просто трябва от биос да се изключи синхронната работа на рамта с ФСБ ( винаги го изключвам попринцип, че ми намаля производителността и без това... )

Как ще не влияе? Повишаването на FSB си важи както за процесора, така и за RAM-та. То затова е и опцията за промяна на честотата чрез сътоношенията. Синхронната работа на процесора с паметта е важна за AMD. Ако някакъв асинхронен режим би бил от полза понякога при Intel, то при AMD е по-добре процесорът и RAM паметта да си работят синхронно.

Сподели другаде

Ами не е така, при 133, 166 и 200 МХЗ на ФСБ попринцип е заключено, даже и при ВИА чипсетите, демек паметта, АГП и т.н. не мърдат, но трябва ди си на кръгли ч-ла, иначе почва да шават и те, затова ( вмомента има проблеми с м/у народния нет ) не мога да ти разгледам дъното и да видя дали имаш джъмпер на него, ако имаш пусни го направо на 166 ФСБ, преди да извършиш това, виж моментната температура, ако е над 45 градуса, НЕ ВДИГАЙ ! ще скочи до към 60
Сподели другаде

знам, но мисълта ми е, че няма нужда да заключва и т.н. ако не знае как, а може са да премести капата на джъмпера и е готов с едно 166х12 , което си е 1992Мхз :)
Сподели другаде

първо да му вдигне волтажа, а после да бъзика по джъмперите, ако не запали, да извади батерията на дъното за около 5 мин. и да включи без нея, така ще рестартира биос... и да свали множителя с 1 на долу, щом не може на горе, може на долу :Р
Сподели другаде

нещо работата не варви като дам FSB FreQuensito на 166 и като сеифам компа се рестартира и само черен екран и после тряа да вадя батерията и захранващия кабел. Каде баркам и защо нестава.Зада не спамим темата ако искате пишете на ЛС
Сподели другаде