Jump to content

Препоръчайте Uninstaller продукт

Препоръчан пост

Препоръчате някой Uninstaller продукт, който след деинсталацията на даден продукт, почиста и регистрите и папките за останали неща от самата програма.

Your Uninstaller! 2006 е продукта, за който стартирам тази тема. Последно време само проблеми създаваме и иска да бъде заменен :devil:

Мерси :)

Сподели другаде

Тук има подобна дискусия. :)

Лично моите предпочитания за "деинсталатор" се ограничават с Add or Remove Programs, чистя си нещата ръчно. За мен програми като Your Uninstaller!, Absolute Uninstaller и други, които наподобяват модула в Windows, са именно това - по-шарена версия на модула в Windows. Your Uninstaller! уж почиства регистратурата, но маха само някакви общу MRU стойности. Освен това премахва файлове, които уж принадлежат на програмта, но при мен не премахва папката на програмата в Program Files. Absolute Uninstaller например поне предлага да изтрие папката, но пък иначе чистенето на регистратурата и файловете като цяло при него е различно - не чисти автоматично, а има просто вградени инструменти за ръчно почистване. Инструментът за чистене на регистратурата обаче е леко бъгав и често (да не кажа винаги) премахва неща, които не са чак толкова ненужни. До версия 2.0 (ако не се лъжа) премахваше настройките на Crystal Player и след всяко чистене трябваше да ги правя наново. След като докладвах бъга на автора, вече няма проблеми. И все пак чистачката на регистратуратае леко параноична и затова избягвам да я препоръчвам особено. Чистачката за временни файлове и подобни е добра, но не е нещо, което не може да се направи и ръчно.

За по-добри деинсталатори считам тези като Total Uninstall. При тях програмите се инсталират чрез деинсталатора, за да може той да следи къде се слагат файлове и какви промени се извършват в регистратурата. Това не дава гаранция обаче, че после няма да се направят промени от самата програма след инсталацията, които деинсталаторът няма да види и няма да премахне. Като цяло все пак този тип деинсталатори е по-добър от предния тип, но пък си е леко досадно всяка програма да я инсталираш така, особено ако се налага да тестваш софтуер, когато се налага да се инсталират и деинсталират постоянно програми.

Ако ситуацията е като последната - нужно е да се тестват различни продукти, то май най-добре е да имаш една виртуална машина и да си инсталираш всичко спокойно на нея.

Сподели другаде

Разгледал съм я темата, но искам да попитам и другите, от които от там изброените продукти са най-доволни.

И то е ясно, че програми от този род не вършат перфектната работа.

"Лично моите предпочитания за "деинсталатор" се ограничават с Add or Remove Programs, чистя си нещата ръчно." -> не ми се занимава всяка програма да я чиста ръчно.

Ако ситуацията е като последната - нужно е да се тестват различни продукти, то май най-добре е да имаш една виртуална машина и да си инсталираш всичко спокойно на нея.

Ще тествам и ще вида дали ще му е по-удобно с деинсталиращ продукт или с такава машинка :)

Сподели другаде

Като казвам ръчно чистене, имам предвид, че веднъж на известно време проверявам конкретни места в регистратурата за редове от софтуер, който съм деинсталирал. Не е фатално да останат няколко реда за няколко дни. Останалото се прави от трите ми прогами за чистене на регистрите. Същото важи и за папките в Program Files.

Според мен деинсталаторите просто правят ТВЪРДЕ малко в добавка към деинсталациите на самите програми, че да оправдава да инсталирам такъв софтуер.

Сподели другаде

Най-доброто, на което съм попадал за Windows OS е Ashampoo UnInstaller. Има всичко необходимо за "проследяване" на дадена инсталация и последващото деинсталиране на съответната програма. Има доста възможности, а и може да се тества безплатно за срок от 40 дни.
Сподели другаде

Зависи за какво ще използваш деинсталатора. Може би изглежда смешно, но някои функции на деинсталаторите могат да се използват за други цели. Та по темата. Използвам например Total Uninstall само заради няколко функции, които ми помагат да си правя разни инсталации. Програмата не е лоша, но не мога да кажа повече за това колко е добра или лоша, защото не я използвам по предназначение.

Иначе си имам от www.giveawayoftheday.com една шаренийка - деинсталатор: Cleanse Uninstaller. За мое най-голямо учудване програмата работи доста стабилно. Единственото и преимущество в случая е, че беше пусната в giveawayoftheday и сега си я имам напълно лицензирана за известно време. От време на време я пускам, да работи. Нали е за това? :)

Мнението ми е, че няма добра деинсталираща програма за Windows за сега. Използването на разни кракнати и нелицензирани програми от сорта може наистина да ви докарат сериозно главоболие. Какво ли не правят авторите на този шарен софт да си продават пъстротиите. ;)

Това подркрепям с две ръце.

............

За мен също така е доста добър един USB вариант...

Сподели другаде

Мнението ми е, че няма добра деинсталираща програма за Windows за сега. Използването на разни кракнати и нелицензирани програми от сорта може наистина да ви докарат сериозно главоболие. Какво ли не правят авторите на този шарен софт да си продават пъстротиите. ;)

Така е. То е и трудно да се направи истински добър деинсталатор, защото един деинсталатор не може да бъде обучен толкова добре, че да познава кой ред на коя програма принадлежи. Чрез следене на инсталационния процес може да се премахнат после по-пълно програмите после, но все пак има програми, които създавят редове в регистратурата след инсталацията си, което няма как да се види от деинсталатора. Създаването на деинсталатор е мисията невъзможна, защото зависи доколко програмата е кадърна да не си създава редове навсякъде из регистратурата, доколко деинсталторът й е кадърен, за да ги махне и т.н. Фактори - много. Разбира се това се премълчава от производителите на деинсталтори, които се чудят какво да спестят и кое да украсят, за да изкарат продукта си незаменим. Проклет комерсиализъм.

Сподели другаде

...

Използването на разни кракнати и нелицензирани програми от сорта може наистина да ви докарат сериозно главоболие.

...

Защо? Една деинсталираща (shareware) програма или се краква\пачва както трябва и си върши работата, или си заминава по каналния ред.

Като алтернатива на инсталирането може да се опита екстрактване на инсталатора с Universal Extractor, InnoSetup Unpacker или други подобни. Пак няма гаранция къде и какви записи прави тестваната програма, но с помощта на няколко (качествени) чистачки на регистрите щетите се намаляват до минимум.

Още един вариант - доста програми имат portable версии - thinstalled и др. Може първо да се потърси нещо подобно, след това да се търсят други решения.

Сподели другаде

Revo Uninstaller/www.revouninstaller.com//www.itninews.com/

Безплатен продукт от висок клас.Начина на работа: "сканиране преди деинсталация->деинсталация с използуване на деинсталационния модул-> сканиране след деинсталация " гарантират пълна деинсталация в разумния смисъл на това понятие.Сходен е и споменатия от SW продукт Cleanse Uninstaller. Дискутираните програми работят само при наличие на деинсталационни модули към съответните програми с което отстъпват на възможностите на jv16PowerTools,но тя е платена.

http://www.imgshare.eu/i/peshobg1/revounins1_2d96c.jpg

http://www.imgshare.eu/i/peshobg1/revounins3_31db3.jpg

http://www.imgshare.eu/i/peshobg1/revounins4_88407.jpg

VY 73.

Сподели другаде

• 3 weeks later...
Забравих да спомена, спрях се на варианта предложен от Night_Raven с една виртуална машинка - чудесна работа :) :P

За съжаление не работя и нямам намерение да се занимавам с виртуални машинки на Windows. Никой не може да ме принуди да минавам на този вариант за тази операционна система. Така че при мен този вариант е неизгоден в този смисъл. Това, което ми остава е да ползвам външни носители на информация. Което правя. :)

Сподели другаде