Jump to content

Проблем с дял на твърд диск - не може да се форматира

nar

Препоръчан пост

DOS мой- дивак мой...!

-fdisk- създаване на първичен дял с флаг fat32

добре, но системата ми казва, че разполатам с 8000 и нещо Мб ( ще рече, не вижда харда както трябва или нещо подобно)

Описание

-ASRok 775i65PE s 775 Intel865PE Duall DDR400 AGP8x 8ch Lan S

-Intel Celeron D331

-DDR 2x512

-160 GB Seagate Barracuda 7200 8MB Serial ATA II

Всъщтност създавам 2 дяла указвам кой да е стартиращ, но отказва да се форматира.

-format c: - показва ми HELP menu с възможнете команди и това е цикли на едно място

Преди време четох в нета за подобен проблем, че харда не бил еди какъв си, ами друг някакъв и било трябвало да се направи

някаква дискета с драйвъри, но не помня за какво и как- а и като не съм го правил...

Има ли такова нещо и как ще го направя.

Благодаря предварително, знам че сте умни глави :)

Сподели другаде

Първо трябва да провериш параметрите на диска в BIOS - възможно е да не се разпознава правилно. Разгледай страницата

BIOS Limitations (на английски език) за възможните ограничения. С командата fdisk можеш да разделиш диска на дялове; доколкото разбрах, нямаш проблеми с нейното използване. Форматирането (създаването на файлова система) е отделен процес. На страницата Как се използват инструментите Fdisk и Format (Форматиране) за създаване или повторно създаване на дялове на твърд диск (от Microsoft, на български език) има ръководство за използването на двата инструмента. Можеш да разгледаш и страницата Fdisk information (на английски език) - съдържа информация относно използването на fdisk, алтернативни инструменти за разделяне и форматиране, инструменти за възстановяване на информация и т. н. т.

Сподели другаде

Благодаря ти Panevdd

Разгледах нещата към, които ме насочи- това, което разбрах е, че грешката е вярна

Повичето биоси правели такива грешки- това пак е посока

Трябва да се инсталнат драйвъри, но как ще стане- идея си нямам, но пък поне става по най-трудния начин :)

Диска ми правеше много грешки и ме посъветваха да го забърша с killdisk, но за да ми е по-гадно

не забърсах партишаните, а избрах самия диск (по този начин, ако е имало на него някакви драйвъри вече са изтрити)

което ще рече, че машината скоро нямя да излезе от бокса.

Но сега се сещам, че имаше начин да го прикача към другия компер и да го форматирам от там

Как става тая работа?

Сподели другаде

Ако BIOS не разпознава коректно дисковото устройство, може да се поднови с по-нова версия. Можеш да провериш текущата версия на твоя BIOS и да си свалиш най-новата от сайта на ASRok. Обикновено към програмата за обновяване има инструкции за самата процедура; ако решиш да го правиш и имаш затруднения, питай - ще помагаме. Добре е да включиш компютъра към UPS, когато обновяваш BIOS.

Разделянето и форматирането на несистемен диск под Windows XP е сравнително лесно - след като добавиш диска и Windows го разпознае (може да се наложи да рестратираш системата след разпознаването), щракваш с десен бутон на мишката върху My Computer -> Manage -> Disk Management. Там ще видиш наличните дискови устройства и с десен бутон върху съответното устройство (или дял) се избират желаните операции.

Сподели другаде

Блатодаря ви приятели. Ето на кратко какво не мога да разбера

Версиата на BIOS-a е добра защото компа си вървеше, освен това той и сега разпознава харда , но като вляза в DOS максималният размер на диска става 8Gbt. Това нормално ли е и след, като създам партишаните вкарвам стартовата дискета от 98 и нищо. Опитам ли направо да инстална ХР-то директно ми заявява, че може да не ми стигне мястото.

Това на какво се дължи :)

Един отива при доктора и му казва:

Докторе, отивам сутрента да пусна една вода, понечих да го изтръскам и главичката му падна.

Това на какво се дължи ??? :(

Сподели другаде

Имам партишън маджик, но на него разчита на по късен етап (след инталирането на уиндоус) да прекодирам в NTFS, но в създаването на дялове под DOS

той не се отличава от Windows.

Проблема е, че създавам дяловете, но не мога да ги форматирам, а без необходимия формат- Windows не може да се инсталира.

Имам необходимата стартова дискета от Win98, но явно нещо някъде пропускам, защото форматирането не тръгва.

Сподели другаде

Аз не мога да разбера защо създаваш дяловете с FDISK и после ги форматираш с Partition Magic и си усложняваш живота. Защо не ги създадеш директно с Partition Magic или по време на самата инсталация?
Сподели другаде

ммм така повърво никой не спомена, че дос има ограничение за размера на Хард диска което вижда, второ Fdisk форматира само под FAT 32 , лично аз не бих ти я препоръчал, 3-то уиндоуса сам по себе си в инсталацията има вградена програма за обработване на хардовете... 3-то щом диска е САТА 2 почти задължително е за работа под дос да сложиш драйвър-а, който се намира на диска към дъното ( той е bootable ) или евентоално имаш дискета... след като го сложиш, може би няма да имаш проблем... но все пак ползвай нещо като Partition Magic , Paragon Partition Manager и т.н. ... FDISK-a е някак си много ретро ;)
Сподели другаде

• 2 weeks later...

Сега вече пиша от него :)

Благодаря ти "vyrgozunqk" - (друго си е, като знаеш за какво иде реч)

Благодаря и на всички за усилията- то човек така се учи- най-важното е, че сега машината върви както си му е редът.

Сподели другаде

Бях изтрил диска и на него неможеше да тръгне ни Windows ни Partition Majic докато не направих дискета с драйвърите за биоса.

Всъщност Windows зацепваше само под DOS но не показваше коректно размера на диска ( ограничение от 8 Gbt)-

на тях създавам партишаните, но не тръгва форматирането.

Разбирам, че това е ретро, но Fdisk бе единственото, което даваше четлак :)

- Преди това пак бях направил "bootCDs" с драйвърите, но както бе описано от производителя ( стартеране с F6 ) драйвърите не се инсалираха

по простата причина, че си имало друг инструмент за създаване на такива дискети, а аз я бях направил с Nero=

По горе съм показъл, какво ми изписваше ХР-то.

Но пак Мерси!

Сподели другаде