Abadon Публикувано Юни 10, 2007 Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Здравейте.Значи имам един DVD диск с 8.3 GB и 2 часа и 20 минути видеозапис от една камера. Камерата с която е снимано е аналогова и записа първо е направен на касета, пък после този дето го бях викал да снима ми го даде на диска.До тук добре. Но в какво се състои проблема ми. Реших този запис да си го компресирам в avi файл със xvid и mp3 звук, защото не си заслужава да хабя толкова много място от харда си за 2 часа видео.Отворих avidemux-а избрах си главния файл (или поне за такъв го смятам аз) от DVD-то VTS_01_2.VOB след което си избрах видео кодех Xvid4, аудио кодек lame и контейнер avi и дадох да си запаметя новия avi файл. Компа работи около 5 часа докато прекодира видеото и всичко мина нормално, докато не пуснах новосъздадения avi файл.Като го отворя този файл и дам fullscreen отстрани виждам черни ивици. Не отгоре и отдолу, като на филмите, а от ляво и дясно.А когато си пусна DVD-то си виждам образа на цял екран без никакви черти от никъде.Как мога да си реша проблема? Предварително благодаря! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Юни 10, 2007 Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Хм, ще го видя пак този avidemux. Доста време не съм го пускал и съм позабравил как работеше и какви настройки се правеха. Иначе ето малко информация. Може да я погледнеш, както и аз. Че ме чака подобна манипулация: DVD в AVI с avidemux (ЕN). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Castigado Pantockrator Публикувано Юни 10, 2007 Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Виж тук дали няма нещо , което да ти свърши работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sir William Публикувано Юни 10, 2007 Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Maлко извън темата. Според мен е нормално да се предлага някакво друго решение на проблем. Avidemux може да работи на Windows, Linux/ UNIX, МacOS и пр. При мен програмата не е правила особени проблеми, но си мисля, че силата и не е за рипване на DVD. Имам спомен за подобен проблем, като Abadon. Възможно е да греша, мина доста време откакто я използвах последно.... Мисля, че няма лошо да се препоръча някакво друго решение на конвертиране от DVD в АVI за Линукс. Преди около месец използвах една хубава Линукс програмка за рипване на DVD - dvd::rip. Доста добре се представи. Има силно мото: "And note: it's spelt dvd::rip, and nothing else." В този тон искам да подчертая, че работи доста добре и има забележителни възможности. Поне при мен нямаше проблеми, дефекти и разминавания, останах повече от доволен за рипване на DVD в AVI. dvd::rip има хубава документация: dvd::rip Documentation (EN). Но не препоръчвам на Abadon да се мята от една на друга програма. Само споделям. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kid Публикувано Юни 10, 2007 Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Здравейте.Значи имам един DVD диск с 8.3 GB и 2 часа и 20 минути видеозапис от една камера. Камерата с която е снимано е аналогова и записа първо е направен на касета, пък после този дето го бях викал да снима ми го даде на диска.До тук добре. Но в какво се състои проблема ми. Реших този запис да си го компресирам в avi файл със xvid и mp3 звук, защото не си заслужава да хабя толкова много място от харда си за 2 часа видео.Отворих avidemux-а избрах си главния файл (или поне за такъв го смятам аз) от DVD-то VTS_01_2.VOB след което си избрах видео кодех Xvid4, аудио кодек lame и контейнер avi и дадох да си запаметя новия avi файл. Компа работи около 5 часа докато прекодира видеото и всичко мина нормално, докато не пуснах новосъздадения avi файл.Като го отворя този файл и дам fullscreen отстрани виждам черни ивици. Не отгоре и отдолу, като на филмите, а от ляво и дясно.А когато си пусна DVD-то си виждам образа на цял екран без никакви черти от никъде.Как мога да си реша проблема? Предварително благодаря!Не си ли ресайзвал картината??? За да изрежеш тези черти използвай Video Filters->CropП.П.Интересно , с каква ли резолюция е направено въпросното ДВД.... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Abadon Публикувано Юни 10, 2007 Author Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Sir William Pantockrator ще прегледам линковете които сте ми дали.А засега ето какво отрих:Ето част от input файла без да барам нищо по кодеците и т.н. Просто съм отрязал началото на записа и съм избрал контейнер MPEG PS A+V. Ето тука е output.avi файла както съм го кодирал. Като дам да видя информацията за двата файла виждам следните резултати:inputoutputОт приложените снимки се вижда, че при входния файл имам формат на изображението 4/3 а при изходния нямам формат и сигурно заради това имам черни ленти. Някой има ли представа как да си направя и на изходния файл някакъв формат на изображението? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kid Публикувано Юни 10, 2007 Report Share Публикувано Юни 10, 2007 Някой има ли представа как да си направя и на изходния файл някакъв формат на изображението? По подразбиране е 1:1, освен ако не си пипал нещо...само да изтегля файла, ще го погледна и ше ти го заснема.. П.П.Оле мале.... така... виж това: http://rutube.ru/tracks/76014.html?v=55430...6132ae73d6c1607За да изтеглиш оригиналното водео, на което се вижда ясно кликни в/у дискетката в дялно и после избери "Оригинал ролика - 3.00Mb"Ами това е.. лека нощ и дано съм ти помогнал... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Abadon Публикувано Юни 11, 2007 Author Report Share Публикувано Юни 11, 2007 Това почти ми свърши работа. Сега нещата са значително по-добре, но има леки черни ивици отгоре и отдолу на екрана. И при теб ли е така или аз не съм направил нещо както трябва :( И още един въпрос как се регулира нивото на компресията на различните кодеци? Със стойността на това quantizer? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kid Публикувано Юни 13, 2007 Report Share Публикувано Юни 13, 2007 Това почти ми свърши работа. Сега нещата са значително по-добре, но има леки черни ивици отгоре и отдолу на екрана. И при теб ли е така или аз не съм направил нещо както трябва :( И още един въпрос как се регулира нивото на компресията на различните кодеци? Със стойността на това quantizer? Ами... за да махнеш черните ивици изрежи по "8" вместо по "4" отгоре и отдолу. За "quantizer" -a не мога да ти помогна(навремето , още под WIN пробвах да го "ръчкам", но спомените ми са че стана едно мазало.......... (сигурно не са ми достигали знания по въпроса) и от тогава не го пипам...) П.П. 1Ето ти пълна инфо за твоя input.mpeg: General #0Complete name : /home/kid/Desktop/input.mpgFormat : MPEG-2 ProgramFormat/Family : MPEG-2File size : 20.5 MiBPlayTime : 54s 240msBit rate : 3177 Kbps Video #0Codec : MPEG-2 VideoCodec profile : Main@MainCodec settings/Matri : StandardPlayTime : 54s 16msBit rate : 2714 KbpsBit rate mode : CBRWidth : 352 pixelsHeight : 576 pixelsAspect ratio : 4/3Frame rate : 25.000 fpsStandard : PALChroma : 4:2:0Interlacement : Top Field FirstBits/(Pixel*Frame) : 0.535 Audio #0Codec : AC3PlayTime : 54s 240msBit rate : 224 KbpsBit rate mode : CBRChannel(s) : 2 channelsSampling rate : 48 KHzChannelPositions : L R П.П 2За "сефте" виждам "направия" на която пропорцийте на картината да са "височина > ширина" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост