Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте.

Значи имам един DVD диск с 8.3 GB и 2 часа и 20 минути видеозапис от една камера. Камерата с която е снимано е аналогова и записа първо е направен на касета, пък после този дето го бях викал да снима ми го даде на диска.

До тук добре. Но в какво се състои проблема ми. Реших този запис да си го компресирам в avi файл със xvid и mp3 звук, защото не си заслужава да хабя толкова много място от харда си за 2 часа видео.

Отворих avidemux-а избрах си главния файл (или поне за такъв го смятам аз) от DVD-то VTS_01_2.VOB след което си избрах видео кодех Xvid4, аудио кодек lame и контейнер avi и дадох да си запаметя новия avi файл. Компа работи около 5 часа докато прекодира видеото и всичко мина нормално, докато не пуснах новосъздадения avi файл.

Като го отворя този файл и дам fullscreen отстрани виждам черни ивици. Не отгоре и отдолу, като на филмите, а от ляво и дясно.

А когато си пусна DVD-то си виждам образа на цял екран без никакви черти от никъде.

Как мога да си реша проблема?

Предварително благодаря!

Сподели другаде

Хм, ще го видя пак този avidemux. Доста време не съм го пускал и съм позабравил как работеше и какви настройки се правеха. Иначе ето малко информация. Може да я погледнеш, както и аз. Че ме чака подобна манипулация: DVD в AVI с avidemux (ЕN).
Сподели другаде

Maлко извън темата.

Според мен е нормално да се предлага някакво друго решение на проблем. Avidemux може да работи на Windows, Linux/ UNIX, МacOS и пр. При мен програмата не е правила особени проблеми, но си мисля, че силата и не е за рипване на DVD. Имам спомен за подобен проблем, като Abadon. Възможно е да греша, мина доста време откакто я използвах последно....

Мисля, че няма лошо да се препоръча някакво друго решение на конвертиране от DVD в АVI за Линукс.

Преди около месец използвах една хубава Линукс програмка за рипване на DVD - dvd::rip. Доста добре се представи. Има силно мото: "And note: it's spelt dvd::rip, and nothing else." :)

В този тон искам да подчертая, че работи доста добре и има забележителни възможности. Поне при мен нямаше проблеми, дефекти и разминавания, останах повече от доволен за рипване на DVD в AVI. dvd::rip има хубава документация: dvd::rip Documentation (EN).

Но не препоръчвам на Abadon да се мята от една на друга програма. Само споделям. ;)

Сподели другаде

Здравейте.

Значи имам един DVD диск с 8.3 GB и 2 часа и 20 минути видеозапис от една камера. Камерата с която е снимано е аналогова и записа първо е направен на касета, пък после този дето го бях викал да снима ми го даде на диска.

До тук добре. Но в какво се състои проблема ми. Реших този запис да си го компресирам в avi файл със xvid и mp3 звук, защото не си заслужава да хабя толкова много място от харда си за 2 часа видео.

Отворих avidemux-а избрах си главния файл (или поне за такъв го смятам аз) от DVD-то VTS_01_2.VOB след което си избрах видео кодех Xvid4, аудио кодек lame и контейнер avi и дадох да си запаметя новия avi файл. Компа работи около 5 часа докато прекодира видеото и всичко мина нормално, докато не пуснах новосъздадения avi файл.

Като го отворя този файл и дам fullscreen отстрани виждам черни ивици. Не отгоре и отдолу, като на филмите, а от ляво и дясно.

А когато си пусна DVD-то си виждам образа на цял екран без никакви черти от никъде.

Как мога да си реша проблема?

Предварително благодаря!

Не си ли ресайзвал картината??? За да изрежеш тези черти използвай Video Filters->Crop

П.П.

Интересно , с каква ли резолюция е направено въпросното ДВД....

Сподели другаде

Sir William Pantockrator ще прегледам линковете които сте ми дали.

А засега ето какво отрих:

Ето част от input файла без да барам нищо по кодеците и т.н. Просто съм отрязал началото на записа и съм избрал контейнер MPEG PS A+V. Ето тука е output.avi файла както съм го кодирал.

Като дам да видя информацията за двата файла виждам следните резултати:

input

output

От приложените снимки се вижда, че при входния файл имам формат на изображението 4/3 а при изходния нямам формат и сигурно заради това имам черни ленти. Някой има ли представа как да си направя и на изходния файл някакъв формат на изображението?

Сподели другаде

Някой има ли представа как да си направя и на изходния файл някакъв формат на изображението?

По подразбиране е 1:1, освен ако не си пипал нещо...

само да изтегля файла, ще го погледна и ше ти го заснема..:)

П.П.

Оле мале....

така... виж това: http://rutube.ru/tracks/76014.html?v=55430...6132ae73d6c1607

За да изтеглиш оригиналното водео, на което се вижда ясно кликни в/у дискетката в дялно и после избери "Оригинал ролика - 3.00Mb"

Ами това е.. лека нощ и дано съм ти помогнал...

Сподели другаде

Това почти ми свърши работа. Сега нещата са значително по-добре, но има леки черни ивици отгоре и отдолу на екрана. И при теб ли е така или аз не съм направил нещо както трябва :(

И още един въпрос как се регулира нивото на компресията на различните кодеци? Със стойността на това quantizer?

Сподели другаде

Това почти ми свърши работа. Сега нещата са значително по-добре, но има леки черни ивици отгоре и отдолу на екрана. И при теб ли е така или аз не съм направил нещо както трябва :(

И още един въпрос как се регулира нивото на компресията на различните кодеци? Със стойността на това quantizer?

Ами... за да махнеш черните ивици изрежи по "8" вместо по "4" отгоре и отдолу. За "quantizer" -a не мога да ти помогна(навремето , още под WIN пробвах да го "ръчкам", но спомените ми са че стана едно мазало.......... :)(сигурно не са ми достигали знания по въпроса) и от тогава не го пипам...)

П.П. 1

Ето ти пълна инфо за твоя input.mpeg:

General #0

Complete name : /home/kid/Desktop/input.mpg

Format : MPEG-2 Program

Format/Family : MPEG-2

File size : 20.5 MiB

PlayTime : 54s 240ms

Bit rate : 3177 Kbps

Video #0

Codec : MPEG-2 Video

Codec profile : Main@Main

Codec settings/Matri : Standard

PlayTime : 54s 16ms

Bit rate : 2714 Kbps

Bit rate mode : CBR

Width : 352 pixels

Height : 576 pixels

Aspect ratio : 4/3

Frame rate : 25.000 fps

Standard : PAL

Chroma : 4:2:0

Interlacement : Top Field First

Bits/(Pixel*Frame) : 0.535

Audio #0

Codec : AC3

PlayTime : 54s 240ms

Bit rate : 224 Kbps

Bit rate mode : CBR

Channel(s) : 2 channels

Sampling rate : 48 KHz

ChannelPositions : L R

П.П 2

За "сефте" виждам "направия" на която пропорцийте на картината да са "височина > ширина"

Сподели другаде