Night_Raven Публикувано Април 25, 2007 Report Share Публикувано Април 25, 2007 Не е ли прекрасна? Толкова е уникална. Не мислите ли? Как така кой? Точката, в която съм се загледал! В която всеки понякога се е заглеждал с един блуждаещ поглед, който сякаш казва "Нео, Тринити, Морфей, здравейте, аз дойдох в Матрицата." Блажената усмивка в такива ситуации е елемент по избор (optional). Та, да се върнем на моя блуждаещ поглед. Някаква сила неземна успя да го премести върху една от иконите в системния ми трей, която бидейки синя (а аз обожавам синьо и по-специално по-тъмното синьо), някак привлича вниманието ми. В един момент успях да фокусирам и да изляза наполовина от транса, в който бях изпаднал. Иконата е с бял въпросителен знак и сякаш ме питаше "Какво си ме зяпнал, бре?!" В този момент ръждясалите запчатки в кухата ми глава взеха, че се разскърцаха и на мен ми дойде гениалната идея да проверя какво правят пичовете от Agnitum и какво ново Outpost-че са ни спретнали. В този момент иконата на NOD32 сякаш се разсърди и прояви ревност, от което се почувствах задължен да проверя какво правят и приятелите от Eset, за да няма недоволни. В резултат на това ще представя с няколко думи личните си впечатления от Outpost Security Suite на руснаците от Agnitum и Eset Smart Security на словаците от Eset. Не очаквайте подробно представяне а лични и леко повърхностни впечатления от продуктите.И двата продукта са все още в beta стадий, което е и причина да не наблягам на подробностите, тъй като не са напълно завършени продукти, но пък са достатъчно готови за изказване на впечатления. ***** http://pics.softvisia.com/design/pics/3515/oss.jpg Outpost Security Suite Линк за изтегляне и повече информация: Outpost Security Suite Pro 2007 RC2 Build 1212.614.228Лиценз: Платен (Shareware)Размер: 32.3MB Преди да започна, ще спомена, че сравнението е спрямо версия 2.7 на Outpost Firewall, защото ползвам именно нея.Като цяло мога да изтъкна, че новото отроче на Agnitum е много подобно на оригиналния Outpost Firewall, да не кажа почти идентично. Тези от вас, които са запознати с инсталацията и интерфейса на гореспоменатата защитна стена, ще се почувстват веднага в свои води. Прозорецът със статистиките, който се появява като кликнете два пъти върху иконата на програмата в системния трей, е запазен почти 1:1. Добавени са бутончета за новите функции и в раздел Network Activity са добавени колонките Bytes Sent и Bytes Recv, които показват всяко копие на даден процес какво количество информация изпраща и получава - нещо, което го нямаше в предишни версии. Тъй като даден процес може да е стартиран няколко пъти и за всяко копие се отчита отделно, това може да е както добре, защото е подробно, така и объркващо, ако на потребителя му е нужна сумата. При настройките на програмата също няма големи изненади. Структурата е запазена почти изцяло. Разликата всъщност е в новопоявилата се страница Host Protection, където се определя нивото на сигурността и се намират настройките, които определят строгостта на следене на поведението на програмите - проактивната защита. Част от тези настройки преди бяха на страница Application под формата на бутоните Process Memory Control, Hidden Processes и Components Control Settings, но сега, заради разширените им възможности, са получили цяла нова самостоятелна страничка. Изключаем това, всичко останало е 99% идентично с предходните версии. Дотук - добре. Личи се, че от Agnitum имат желание да разширяват и развиват продукта си. Продуктите им винаги са били стабилни и надеждни. Този, поне докато си работеше на виртуалната машина, не беше изключение. Има ли уловка и ако има, къде е тя? Уловка определено има и тя се нарича лакомия. Новият стражар на Agnitum гълта системни ресурси като смок. Средното потребление на RAM и виртуална памет е много високо - около и над 70MB. Много си е, откъдето и да се погледне. При изключване на записите в дневника (Logging) потреблението спада леко на малко под 70MB, но на фона на цялото количество, това хич не оправя положението. Всъщност по-голямата натовареност идва именно от Anti-Malware плъгина, който следи за вируси и spyware. След спирането му (което става от настройките на програмата -> страница Plug-Ins) заетите количества RAM и виртуална памет падат на около 30MB. След спирането на току-що споменатия плъгин натовареността на процесора също спадна на около 1-2%, докато преди това варираше между 1% и 22%. В крайна сметка потреблението на памет е горе-долу следното:- защитна стена (firewall) - ~25MB;- реално времева защита против вируси и шпиони (anti-malware) - ~40MB- запис в дневника (logging) - ~4-5MB.Наистина не знам колко е ефективен резидентният модул, но надали е дотолкова, че да оправдае такава натовареност и заети ресурси. Продуктът е дело на доказана компания, с опит и възможности. Това не ме кара да се съмнявам в надеждността на крайния продукт, но пакетът е наистина много тежък и категорично не е за потребители с по-стари компютри. Колкото и да е надежден подобен продукт, то не може да компенсира значително забавена компютърна система. Лично мнение: като цяло съм разочарован от Outpost Security Suite. Интерфейсът е запазен, което не е лошо, но поне според мен липсват нововъведенията. Да, има Host Protection с добавени допълнителни механизми за сигурност, има разработен Anti-Malware модул и т.н., но като цяло е много ресурсоемък пакет, което определено не ми харесва. Дано от Agnitum се постегнат малко и се заемат да оптимизират продукта си във финалната версия, която по всяка вероятност не е много далеч. ***** http://pics.softvisia.com/design/pics/3515/ess.png Eset Smart Security Линк за изтегляне и повече информация: Eset Smart Security 3.0.128.0 BetaЛиценз: Платен (Shareware)Размер: 16.5MB След доста успешния NOD32, словаците от Eset решиха да последват модната тенденция, която владее пазара, и решиха да пуснат и те интегриран пакет - антивирус, защита от шпиони, защита от спам и защитна стена. Новата им рожба се нарича Eset Smart Security. Сравнително рано е да се коментира ефективността на продукта, защото и той, както Outpost Security Suite, е все още в beta стадий. Не пречи обаче да се изкажат общи впечатления от пакета до момента. Моя милост, като потребител на NOD32 и фен на опростените неща (изхождайки от мъдростта, че в простотата се крие гениалността) и антифен на интегрираните решения (изхождайки от логиката, че е по-добре да имам 3 програми, които да извършват по една функция, но да го правят добре, отколкото Х в 1, където по всяка вероятност се правят компромиси и/или има някаква цена цялото удоволствие), имах известни резерви към пакета. В интерес на истината останах приятно изненадан от пакета. Първото, което ми направи впечатление, е че след инсталацията НЕ ми бе поискан рестарт на компютъра. Това е първият подобен продукт, който ми попада и няма нужда от рестарт. Инсталацията си инсталира нужните драйвери и услуги за следене на активността и контрол на продукта и стартира последните. Приятните изненади не се изчерпаха само с това. Следващото нещо, което ме удари в челото, бе интерфейсът на програмата. Очаквах малко или много разплута шарения, а това, което видях наистина беше шареничко, но в рамките на поносимото. Казано накратко - интерфейсът е поразкрасен, но с мярка и както трябва. На потребителя се предлагат два режима на интерфейса - стандартен (Standard) и за напреднали (Advanced). При първия на вниманието на потребителя са представени 5 раздела:- Protection status - с информация за състоянието на продукта като цяло;- Computer scan - ръчно сканиране;- Update - обновление на програмата;- Setup - достъп до бързи и базови настройки за отделните модули;- Help and Support - достъп до помощните файлове и начини за получаване на помощ и съвети.В режима за напреднали потребители структурата на разделите е леко променена и са добавени подразделчета с малко поразширени настройки за отделните компоненти към дадения раздел. Добавен е и раздел Tools с някои. няма да се спирам на отделните компоненти, но ще спомена, че защитната стена също отчита всяко приложение колко KB праща и получава. Нещо, което поне за мен е доста полезно и е реализирано по-удобно в сравнение с Outpost Security Suite. Стената има основно 3 режима на работа:- Automatic mode - пропуска всичката стандартна изходна комуникация, но блокира входящата;- Interactive mode - стената оперира на базата на зададени и настроени правила, а за действия, за които няма правила, бива питан потребителят как да се постъпи;- Policy-based mode - подобен на предния, но за процеси, за които няма правила, комуникацията се блокира.Вече споменах, че програмата има два режима на интерфейса, но излиза, че и в двата има по-базови настройки. Спокойно, всичките тоново опции все още са налични, но просто са леко поскрити. В интерес на истината по тях няма и много какво да се пипа, защото по подразбиране са настроени доста добре и реално имате работа там ако ви трябва нещо конкретно и знаете какво точно. Единствената ми забележка в случая е, че защитната стена по подразбиране се инсталира в автоматичен режим, който макар и доста удобен, не е толкова сигурен, колкото интерактивния. Личната ми препоръка е да минете на втория (или да го изберете по време на инсталация, ако извършвате подробна) или после да го изберете от настройките. Да, по-досаден е, защото пита за всичко, докато не се понаучи как да реагира с различните приложения, но е по-гъвкав режим и по-сигурен. Предполагам този ход е направен от маркетингова гледна точка, за улеснение на потребителите.Откъм ресурси Eset Smart Security се представя доста добре. Пакетът има 2 процеса (както и NOD32) - egui.exe (графичния интерфейс) И ekrn.exe (ядрото на програмата). Първият заема около 3-4MB RAM и около 1MB виртуална памет. Вторият заема около 25-30MB RAM и виртуална памет, което с оглед на това, че имаме цял пакет за сигурност, си е отлично постижение. Натовареността на процесора е минимална, за разлика от тази при пакета на Outpost. Добър антивирус, работеща защитна стена и антиспам, обвити в удобен и приятен интерфейс в стил Windows Vista, работещи леко и стабилно - определено ми допада като продукт. Лично мнение: да кажа, че съм очарован, ще преувелича, но съм много приятно изненадан от пакета. Като цяло има немалко промени и то в положителна насока. Определено се замислям сериозно дали да не мина на пакета, след като излезе финалната версия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
makkasi Публикувано Февруари 22, 2008 Report Share Публикувано Февруари 22, 2008 Инсталирах си ESET Smart Security-наистина програмата много ми харесва и съм много доволен като цяло,но имам проблем.Харда ми постоянно сканира.Не се спира и за секунда когато спра антивирусната всичко утихва.Как да я настроя че да не сканира постоянно като луда. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Cheers Публикувано Февруари 25, 2008 Report Share Публикувано Февруари 25, 2008 Инсталирах си ESET Smart Security-наистина програмата много ми харесва и съм много доволен като цяло,но имам проблем.Харда ми постоянно сканира.Не се спира и за секунда когато спра антивирусната всичко утихва.Как да я настроя че да не сканира постоянно като луда.Може би ще намериш решение на твоя проблем в "ESET Smart Security User Guide": Цък. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Maniac Публикувано Февруари 29, 2008 Report Share Публикувано Февруари 29, 2008 Инсталирах си ESET Smart Security-наистина програмата много ми харесва и съм много доволен като цяло,но имам проблем.Харда ми постоянно сканира.Не се спира и за секунда когато спра антивирусната всичко утихва.Как да я настроя че да не сканира постоянно като луда. Ако не се лъжа беше следното: Влез в ESET Smart Security, избери F5 от клавиатурата, отиди на Exclusions, избери Add, цъкни веднъж с левия бутон на мишката върху C:\ и избери OK, след което отново OK. Ето и screenshot:цък П.П.: На screenshot е с ESET NOD32 Antivirus, но е абсолютно същото. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост