Jump to content

Какво означава семейство?

Препоръчан пост

Музата за тази тема ми дойде от тази Петиция, която е за подкрепа на законното съжителство между двама или повече души.

Обществената дискусия на темата е продиктувана от г-жа Христина Христова, депутат от НДСВ, евронаблюдател и инициатор на www.semeistvoto.net и инициативата на нейната работна група за подпомагане на българското семейство, насърчаване на демографския растеж...

Все повече се прокравдват дискусии и съмнения в хора на моята и по-млади за целите, идеите и плюсовете на това двама души да узаконяват връзката си. Колкото и жалко да е - факт е, че аз лично мога да дам само 3-5 мои познати за пример, че не са от семейства на разведени родители. Все повече сме свидетели на бракове, които траят по няколко години и дори месеца. Все повече хора изказват мнението, че семейството в настоящия си вид и според настоящия Семеен Кодекс има все по-затихващи функции.

Лично моето мнение е, че брака не прави семейството, не насърчава раждаемостта, на възпитава децата и обществото, да не говоря за това, че живота ми в никакъв случай не е бил песен, докато родителите ми са се равеждали (въпреки, че благодарение на майка ми съм останала доста на страна от 7 годишните събития). Не споделям и мнението на доста от моите по-възрастни познати, че брака дава сигурност на жената, както и това, че едно дете се чувства по-спокойно, расте емоционално по-стабилно и е по-защитено, ако е на женени родители. Лично аз смятам, че подписа не прави семейството, не решава никакви неуредени въпроси между двамата сключващи го (защото никой закон не е способен да осигури щастие и спокойствие отвън) и не насърчава нищо. Заради времето, в което живеем по-скоро си мисля, че брака създава излишно напрежение заради това, че трябва да се сключи и заради това, че дълги години ни е насаждано, че една връзка и едни отношения не са пълноценни и завършени, ако не сме минали през Обредната зала...

Надявам се да прочета и други мнения на милите съфорумци за това какво означава семейството, защо и дали е толкова важно хората да се женят и какво би станало, ако тези живеещи на семейни начала започнат да бъдат приемани за семейство? Пускам и петицията, защото смятам, че е добре колкото се може повече поддръжнаци на идеята за не промяна на идеологията да изразят мнението си и ако тя спечели достатъчно поддръжници, да продължим (или поне да се опитаме) да вярваме, че понятието "семейство" е равно на брак.

Сподели другаде

Много интересна тема, Мире!

Мисля, че още преди да започнем каквато и да е дискусия, трябва да си изясним едно:

"семейство = брак = обредна зала = църковен брак = .. каквото и да е" - т.е. за кой от нас тук има знак за равенство и за кой не.

За мен няма знак за равенство.

Семейство означава доверие, топлина, разбирателство, компромиси, любов, страст и мнооого други неща.

Нито един подпис и нито един ритуал не може да ни даде това. Друг е въпроса кой как си представя нещата за себе си, какви са потребностите му (дори и чисто емоционални). Аз искам семейство, но искам и сватба.. искам рокля, искам църква, искам подпис и искам всички други малки и големи подробности. Просто го искам.

Това не означава, че не уважавам двойки решили да живеят без брак.

Всичко винаги опира до потребностите. Винаги! ... и от там стигаме до мотивацията и т.н. и т.н. познатите теории.

Да, така е!

Е, ще ми е интересно и аз да видя другите мнения.

Междувременно аз ще ходя да правя нови дизайни за сватбени покани..! ;)

Редактиран от Destiny
Сподели другаде

Не мисля, че щастието, разбирателството, любовта и компромисите между двама души се пораждат от брака. Но определено не гледам на него ( брака), като на потенциален развод. Ако има неуредени въпроси между двамата преди това ,то с брак или без те пак ще се разделят.

Освен това, казвайки "да" на този човек, ти малко или много му засвидетелстваш, че настина те е грижа за него. Че наистина нещо те свързва с него и няма да използваш всеки един възможен момент, за да си вдигнеш багажа и да изчезнеш... В случая е важна символиката на самия акт, не толкова пречките пред това да се изпариш, дори когато си сключил брак (което е лесно, разбира се)

Аз напълно подкрепям мнението на Destiny и държа да се видя в бяла рокля

А за разликата "преди и след" нищо не мога да кажа , за сега съм била само от едната страна :P

Сподели другаде

Подпис:

Граждани от форума на semeistvoto.net

Чули недочули дъртите пенсионерки,посещаващи този сайт,решили и те да напомнят на света за себе си и крайния си консерватизъм,съчетан с псевдоморализъм.

Какъв по-добър случай за това от новата промяна в закона ,която ще промени понятието "семейство",а това пък ще е първата стъпка към Апокалипсиса и после Дяволът ще властва над света.

Нито са виждали законопроекта,само чули някакво изявление и вече скачат на нож революция да правят в името на семейството.

Какво лошо има в признаването на фактическите съжителства и даването на някакви права на тези хора?

Но не,консервите държат да има брак,иначе е порочна цялата работа. "Не е ли подписал в общината,не го смятаме мъж на тая жена".

А тая точка седем е направо малоумна.

В закона вероятно ще си има срокове и други изисквания,а не просто ей така - живели Манго и Айша 2 месеца по един покрив и айде вече са вече семейство.

Гражданските съдилища са пълни с дела за разводи,а много хора ползват брака за да си увеличават имуществото и за какво ли още не.

Бракът е хубаво нещо ако се практикува от хубави хора.

И изобщо не разбирам с какво понятието "семейство" е заплашено.

Да не би то да зависи от закона?

Може формално (де юре) да имаш семейство,но де факто да нямаш. А може ПО ЗАКОН да си "на съпружески начала",но ВСЪЩНОСТ да имаш здраво и хубаво семейство.

К'во са се хванали за закона *** ****** буквалисти!

Сподели другаде

Мога да кажа, че съм изключително голяма щастливка да живея в такова невероятно семейство като моето и бих искала в бъдеще да усигуря същото на моите деца! А в крайна сметка тази сигурност идва най-вече от искреността, любовта, уважението и разбирателството между родителите. Но мисля, че като има всичките тези неща, като сте сигурни достатъчно, че връзката ви винаги може да издържи на каквото и да е, няма нищо лошо да сключите брак! Както каза Destiny, почти всяка жена мечтае от малка да види себе си в сватбена рокля, с букет в ръка, заедно с човека, с които ще сподели живота си и с близките си хора. Това ще е един невероятен спомен, който остава за цял живот! Разбира се, уважавам и хората, които не са сключили брак, но мисля, че те изпускат един запомнящ се момент :rolleyes:
Сподели другаде

Всъщност като прочетох малко в сайта на г-жа Христова и разбрах, че всъщност идеята ентусиастите за промяна е да се премахне брака или накарат хората да ходят в обредните домове и църквите, а да се промени настоящето законодателство, защото много голяма част от хората в България живеят на семейни начала. Има много разминавания и проблемни моменти, свързани с настоящите закони - и една от тях е, че т.нар. самотни майки (дори и тези с мъж до себе си, но без брак) могат да получават повече помощи от женените. Което разбира се има своята логика, но практиката показва, че точно заради тези пари някой хора не се бракуват. Приветствам идеята законите да се адаптират с настоящето и реалната ситуация, но доколкото знам българския правен мир не законотвори на базата на казуси, в смисъл (за съжаление не мога да се изразя юридически грамотно), че актовете не се променят спрямо конкретната, настипила обстановка.
Сподели другаде