Castigado Pantockrator Публикувано Февруари 21, 2007 Report Share Публикувано Февруари 21, 2007 Ами знаете ли ... Аз отдавна съм прозрял един принцип и съм напълно убеден в това , че е правилен. Става въпрос за това, че за да знаеш как да се защитаваш, трябва да знаеш да нападаш. Казвам го условно. Например в бокса никой не учи стойки за защита само, ами и за нападение. Така е и в каратето , та дори и в АЙКИДО, което е само защита. Там обаче трябва да знаеш как да нападнеш за да може партньора ти де се усъвършенства и прогресира. Така е и със сигурноста в компютрите, мрежите и както още искате го наречете. Не може да знаеш как да се защитиш без да знаеш откъде и как може да "долети бедата". В Испания например съвсем легално се продава една книга, която се казва Кракинг без тайни и подзаглавие Защита и нападение на софтуеър. Да , при това в най - голямата и реномирана мрежа от магазини. Аз лично не мога да си представя тя да се продава в България. Защо ли? Ами така си мисля. В нея се описват начини за кракване на софтуеър с цел създателите на самия софтуеър да знаят къде са уязвими и съответно да вземат мерки. И накрая както вече каза някой - въпрос на избор и морал е кой как ще използва знанията си. Както и на кой би ги предоставил . Надявам се не съм отегил някой или някой да го сменте за спап, но така смятам, а и темата ми допада. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Февруари 23, 2007 Report Share Публикувано Февруари 23, 2007 Абсолютно съм съгласен с всички вас и споделените мнения. Темата определено е интересна и на мен неведнъж ми се е случвало да ми потрябва подобно нещо. lpa, напълно си прав, за това, което пишеш и ме накара да се замисля за различните неща, които пишем и принципите на този форум. Реално е трудно да се разграничи легалното от нелегалното, позволеното от забраненото и т.н. Наистина съм помолил потребителите да не пускат незаконни неща, но много трудно е да се определи какво е незаконно. То за торентите не може да се докаже дали са незаконни, та какво остава за някои пост. Наистина ревю за програма за торенти също може да се сметне за незаконно, но реално ревюто или ръководството е само за програмата, а не се описва откъде и как да изтеглите незаконни неща. Може пък да искате да споделите снимки с приятели и т.н. Pantockrator, също си прав приятелю и не е само тази книга. Не случайно Кевин Митник издаде книгата си, в която много подробно описва тактиките и методите за откриване на информация и книгата стана бестселър. Така че е вярно, че трябва да знаеш как може да те нападнат, за да можеш да се защитиш. Моята позиция обаче е по-скоро насочена към реалността в България, където нещата са по-различни. Неведнъж съм бил свидетел на теми, в които се пита "Искам да разбия админска парола" и като попитат защо и отговора е "За да мога да шпионирам съседа или да му хакна компютъра". Това е и причината да не искам да се дискутират тези неща тук, за да не подпомагаме подобни действия, защото наистина можем да помогнем на 1 потребител, който иска обяснение за некористни цели, но ще помогнем и на 15, които просто ще навредят на други потребители. Отново казвам, че материята е много неясна (относно легалното и разрешеното) и затов съм се опитал да очертая някои принципи, но всичко подлежи на дискусия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост