dimd Публикувано Февруари 16, 2007 Report Share Публикувано Февруари 16, 2007 Интересувам се,за какво точно служи този кодек-Realtek AC97 ALC650 Audio Codecs 3.98 , а също и AC3 Filter 1.11 final ?С Windows XP2 съм и имам инсталирани K-lite mega codec pack 1.63 . ТУК гледам какво съдържат те,но дали трябва да имам специално Realtek AC97 ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 16, 2007 Report Share Публикувано Февруари 16, 2007 Интересувам се,за какво точно служи този кодек-Realtek AC97 ALC650 Audio Codecs 3.98 , а също и AC3 Filter 1.11 final ?С Windows XP2 съм и имам инсталирани K-lite mega codec pack 1.63 . ТУК гледам какво съдържат те,но дали трябва да имам специално Realtek AC97 ?Realtek AC'97 Audio Codec е реално аудио дракверът ти. Без него няма да имаш какъвто и да било звук.AC3Filter е декодер на AC3 формата, т.е. нужен е, за да можеш да гледаш филми, чийто звук е кодиран в AC3. Разбира се има и други декодер освен AC3Filter. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Февруари 19, 2007 Report Share Публикувано Февруари 19, 2007 Night_Raven вече е дал отговор на въпроса, но аз исках да поясня още малко. Накратко казано всеки компонент в компютъра може да се възприеме като отделна машина, която извършва дадени операции. Така звуковата карта служи за възпроизвеждане на звук, видеокартата - на картина и т.н. Тези компоненти обаче не могат да работят самостоятелно - на тях им се подава информация, която те конвертират и превръщат в друг вид сигнал и така можете да видите или да чуете нещо. По подобен начин е и телевизора, към който се подава видео сигнал и той го визуализира в картина. При компютрите обаче се използва и операционна система, която върши множество неща, но най-същественото е това да осъществява връзка между потребителя и машината и обратно - т.е. приема команди от потребителя, "превежда" ги на компютъра, за да може той да ги разбере и после пък "превежда" резултата от компютъра и го показва на разбираем език на потребителя. За да работи обаче операционната система с хардуерните компоненти, на нея също й трябват "преводачи" за отделните устройства. Тези преводачи се наричат "драйвери" и пристигат с дискове към компютъра ви. Тези драйвери са интерфейс между операционната система и хардуерния компонент като превеждат командите, които ОС им подава като звук, картина, обработка на данни и т.н. В конкретния случай за тази тема Realtek AC'97 Audio Codec позволява на операционната система да комуникира с звуковата карта и съответно да подава команди, които звуковата карта да изпълни и в резултат на това да чуете звук от колонките. AC3Filter е леко по-специализиран "преводач", защото той случи за конкретно "превеждане" на пространствен звук. Нека да поясня - стандартният звук, с който работят повечето звукови карти, касетофони и телевизори е стерео, т.е. чувате от лявата и от дясната колона. Но напоследък с навлизането на пространствения звук и създаването на уредби с по 6 и повече колони се появява необходимостта от допълнително "превеждане". Понеже по подразбиране операционната система предава звуковата информация към аудио картата като стерео сигнал, то се налага да се "обясни" на звуковата карта, че звука идва за повече от две колони. Ако това не се направи ще чувате само определени честоти, защото 5+1 каналния звук се разпръсква по различните колони (например говора е в центъра, страничните шумове са към страничните колони и т.н.). За това "превеждане" служи AC3 филтъра. Надявам се след всичките тези писания да съм обяснил достатъчно лесно и добре за какво са двете програми. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост