Jump to content

Легален Windows и др. софтуер

gors

Препоръчан пост

Прави ми впечатление ,че в нашия форум се говори постоянно за легален софтуер и закупени лицензи.Малко се съмнявам ,че всички от нас работят и ползват наистина закупен от тях софтуер не говоря ,че не е с лиценз.Значи да уточним всичко що е закупено служебно и се ползва фирмено ,а после ние сме го копирали и ползваме също трябва да се счита за пиратско.Аз да си призная ползвам 100 % фирмен софтуер за лични нужди,затова нека не правим от мухата слон и помогнем кой както може на когото трябва ,макар и не по много почтен начин. :peace:
Сподели другаде

За да разсея съмненията ти, ето какво имам като домашни системи (със съкращения):

Операционни системи:

1. Windows XP Professional OEM, лицензиран за (и купен заедно с) настолнa система.

2. Windows XP Home, лицензиран за (и купен заедно с) лаптоп

3. Няколко лицензирани Линукс ОС, включително платени.

Програми, част от които съм си купил или съм "спечелил *" лиценз легално. Не изброявам всичко. Ето:

1. BlackIce - защитна стена

2. JetAudio - плеър*

3. Izotope Ozone MP

4. DVD Fab Platinium*

5. Dr. Web - антивирусна програма*

6. Емулатори за Линукс и Windows (няколко)

7. Още много лицензирани безплатни, опънсорс и програми с друг лиценз. Също платени и какви ли не още библиотеки, файлове и други.

За помощта не мога да разбра какво искаш точно да кажеш?

*Знаеш ли как се разработва операционна система или програма? Колко е трудно и колко нерви и пари струва понякога?

*Имаш ли представа, приятелю, че има EULA, когато инсталираш нещо?

* Доста от "лековете" за програми съдържат вируси и зловреден код.

* Доста от "излекуваните" програми понякога са опасни, защото може да не работят пълнофункционално.

* Има "Закон за авторското право и сродните ми права", който трябва да спазваме, все пак.

* Има и други неща, за които не се сещам сега.

Всеки може да си направи сметката какво инсталира на компютъра си. Но аз никога в този форум няма да дам открито линк към сериен номер, крак или нелицензирана програма. Надявам се и колегите да направят като мен.

N.B. Може да се получат понякога недоразумения с лицензите на някои програми, но гледаме да го изчистваме навреме.

Поздрави и приятна вечер!

Сподели другаде

Уважавам желанието на собствениците на форума да не споделям явно някои неща. Но интернета е доста голям и който търси намира. Аз основно в руски източници. Там са източноправославни и не са по католици от папата. Само ня някои места се съобразяват с РЩ, но това не ме засяга. Принципът ми стои в подписа. Не мога да взимам пари за нещо,за което не съм дал.
Сподели другаде

Уважавам желанието на собствениците на форума да не споделям явно някои неща. Но интернета е доста голям и който търси намира. Аз основно в руски източници. Там са източноправославни и не са по католици от папата. Само ня някои места се съобразяват с РЩ, но това не ме засяга. Принципът ми стои в подписа. Не мога да взимам пари за нещо,за което не съм дал.

Добър вечер, Филипов.

Наистина това, което казваш за руските "източници" и че "който търси намира" има логика.

Не можах само да разбера с това "Не мога да взимам пари за нещо, за което не съм дал." какво искаш да кажеш?

Сподели другаде

Здравейте,

Искам и аз да се включа в дискусията...

Според мен всички софтуерни продукти използвани за домашна, некомерсиална употреба трябва да притежават и съответния безплатен лиценз.

Няма да се аргументирам, а ще задам един въпрос към всички привърженици на идеята за платените лицензи

Според Вас колко хора в България ( и по света ) могат да си позволят закупуването на операционна система?

Знам, че трудът и времето за създаване на определен софтуер е значителен. Такъв е и трудът за последващата подръжка, но за жалост не е добре платен-поне у нас. Такова е и заплащането на останалата част от населението в БГ, дори по-лошо, а трудът може и да е по-голям.

Единственият начин да се сдобиеш с легална ОС е да си я купиш с конфигурацията, а ако си се опитал да спестиш някое левченце ( компютър "сбирщайн" ) и този вариант отпада.Моят компютър ( и на повечето ми приятели ) е на изплащане - ще стане мой след седем години, а е две годишен.

Излишно е да говорим за други софтуерни продукти.

Старая се да използвам предимно безплатен софтуер, но не винаги е възможно.Пробните периоди са прекалено малки за да се научим да работим с програмите, а и те не винаги са в пълноценния си вариант.

Това е истината господа. Не търсете проблема в отделния индивид ( не че няма и такива ).

Сподели другаде

.................................

Според мен всички софтуерни продукти използвани за домашна, некомерсиална употреба трябва да притежават и съответния безплатен лиценз.

Няма да се аргументирам, а ще задам един въпрос към всички привърженици на идеята за платените лицензи

Според Вас колко хора в България ( и по света ) могат да си позволят закупуването на операционна система?

...............................

Пробните периоди са прекалено малки за да се научим да работим с програмите, а и те не винаги са в пълноценния си вариант.

...............................

Здравей, artgun.

Бих искал да коментирам горното:

За софта за "домашна употреба". В България има сериозен парадокс. Преди доста години имаше институции и хора на държавна работа, които се занимаваха с това софта да бъде "безплатен" (става дума за софтуер на Microsoft и други водещи софтуерни компании). Имаме хубава традиция (даже беше държавна политика) в разбиването на защити, кракване и подобни. Сега искаме всичко да е безплатно. Но с развитието точно на софта за "домашна" употреба авторите на операционната система Windows и програмите за нея усетиха, че там са най-големите печалби. Неслучайно Бил Гейтс е най-богатият човек на земята...

За съжаление няма начин това да бъде преодоляно, освен с развитието на безплатни операционни системи и програми. Такива имаме доста в нашия каталог, даже съотношението е около 50/50%.

Нямам нищо против високото качество на софтуера, произведен от Microsoft. Но основно те (и корпоративна Америка) са двигателите на комерсиалния софт, за съжаление. Те хранят доста народ в САЩ с данъците, които плащат. По целия свят дават хляб на политици, програмисти, бизнесмени и други. Както и развиват доста благородни идеи с фондацията си. Дано не стане като с тока и телефона с тази операционна система: не си платил - спираме... Но май натам отива. Вече има валидации за "чист" Windows. Не се теглят ъпдейти, разни програмки и други от сайта Microsoft, ако нямаш "чист" или закупен Windows. Няма да се спрат, като гледам. Днес (29.01.2007) ще бъде представена новата операционна система и офис-пакета на Microsoft - Vista & МS Office 2007 на грандиозно шоу.

Вече е съвсем нормално да се кефим с насадения ни отдавна статут на "потребители" на пуканките, които се продават в красива "глобална" кутия. Made in USA (даже няма да преведат това в "Произведено в САЩ", за да е по-тежко). Остава да ръкопляскаме и да плащаме, с чупка в кръста...

За съжаление нещата вече според мен вече са твърде жестоки към домашния потребител, който е "дръзнал" да си купи компютър. Даже в момента конфигурации с Pentium 4, DVD, 512 RAM могат да се намерят по-евтино от Microsoft Windows XP... Какво остава за другите програми: антивирус с годишно плащане около 80 лв., разни графични и медиа софтове по 300 - 400 лева и нагоре? А юзърите, дето гледат картинки с Photoshop, естествено - излекуван? И не могат да работят освен с file open и еxit с подобни професионални програми? Защо са им, като не ги ползват пълноценно и не могат да разберат и дума от сложните менюта на друг език?

Aко сте си купили легални Windows XP и Office 2003 (касае и други прилижения на Microsoft) знаете ли, че можете да не купувате наново Vista и Оffice? Може да платите само за ъпгрейд.

За пробните версии не разбирам и не желая да разбера, че били кратки. Добре, а колко от тях са преведени на български език? Някой заинтересувал ли се е, че има цени на програми за учащи и учебни заведения? Защо се поставят условия за работа да "знаеш" Windows и МS Office в повечето обяви за работа? Windows и МS Office изцяло на български ли са?

Двете велики чудеса на света - MS Windows XP Pro (OEM - 389 лв.) и МS Office 2003 (ОЕМ - 521 лв.) струват 910 лева! Колкото един нов комп средна хубост в момента. Не говоря за новите Vista и MS Оffice 2007. Значително по-скъпо е.

Какво става, ако решим да си купим още софт:

*Sony Vegas (USD 120) и Sound Forge (USD 300), за да обработваме филми и музика.

*NOD32 или Касперски антивирус (USD 40) за една година, за да се пазим от вирусите.

*CorelDraw (USD 380) да си рисуваме.

*WinDVD (USD 60) или PowerDVD (USD 50) да си гледаме DVD филми.

*Adobe PhotoShop (USD 610) да разглеждаме картинки.

*Adobe Acrobat (USD 500) пълна версия да си отваряме PDF.

До тук само програмите, които изброих са за (освен Windows и MS Ofice) са около 2000 USD. Или 3000 лева!

Общо за операционна система, офис пакет и софтуер - около 4000 лева (може да не съм включил ДДС...). Без компютъра (хардуера). Парадокс, нали?

N.B. Пропуснах маса софтуер, съжалявам.

Мисля, че темата е вечна...

Сподели другаде

• 10 months later...

Вие добре коментирате майкрософт, а помните ли старата политика на епъл с платените драйвери и т.н. реално погледнато Бил, не е открил топлата вода, а доразви това което започна Епъл...

Коментирате за пиратския софт ?! - Добре как едно средностатистическо БГ хлапе с компютър от около 1 година и родители които грам не вдяват, а и не са особено заможни, можеда си позволи да ползва Windows/Linux, за второто просто няма начин да се обучи, понеже "кадърните" ни "лидери" ни завързаха с вериги към Майкрософт и техните платени недомислици...Трябваше в учебната програма да сложат Линукс или нещо друг и аз не знам... но това с Майкрософт офис и Уиндоус .... /1000лв. двата лиценза/ иначе си пират. А ако не си ги платиш оставаш и без компютър или се прибягва до "пиратството", защото едно хубаво ръководство за линукс струва 25-30лв. /говорим за най-евтините/ и много неща липсват, примерно разни тънкости с драйверите и т.н. , но това е друга тема...Просто сами си се превръщаме в роби на Бил...

Сподели другаде

Какво става, ако решим да си купим още софт:

*Sony Vegas (USD 120) и Sound Forge (USD 300), за да обработваме филми и музика.

*NOD32 или Касперски антивирус (USD 40) за една година, за да се пазим от вирусите.

*CorelDraw (USD 380) да си рисуваме.

*WinDVD (USD 60) или PowerDVD (USD 50) да си гледаме DVD филми.

*Adobe PhotoShop (USD 610) да разглеждаме картинки.

*Adobe Acrobat (USD 500) пълна версия да си отваряме PDF.

До тук само програмите, които изброих са за (освен Windows и MS Ofice) са около 2000 USD. Или 3000 лева!

Общо за операционна система, офис пакет и софтуер - около 4000 лева (може да не съм включил ДДС...). Без компютъра (хардуера). Парадокс, нали?

N.B. Пропуснах маса софтуер, съжалявам.

Мисля, че темата е вечна...

Темата е вечна, това е така.

Но и маркетинга е вечен, още от времето на Адам и Ева ;)

Защо реши, че е парадокс хардуера да е в пъти по-евтин от софтуера? Напротив - нормално си е. Ако искаш елементарна логика - какво ще го правиш компютъра без софтуер! Номера е като при кредит от банките (плащаш такси) като сервизно обслужване (не плащаш части, но плащаш транспорт/монтаж). Всичко е с цел :)

А колкото до софтуера - всичките, които си изброил имат безплатни аналози. Или поне неколкократно по-евтини. Не коментирам защо си ги изписал, може би за контраст, но така разсъждават много, ама много хора (не казвам потребители, защото те са .... ).Казва ти го администратор в голяма фирма. За 80% от тях не съществува друга текстообработваща програма, освен Уърд. Нежели ООо или ако щеш Гугъл Докс! С предимството, че документите са с теб навсякъде... Както и да е, дълга тема е това. Същото е и с PS - прекарасна работа ще свърши и един безплатен IrfanView, дори и без плъгините. Това е политика момчета - зарибяване на подрастващите с платен софтуер, за да станат добри консуматори. Даже имаше и версии (сигурно има доза истина) как самите компании си пускали пиратски версии, за да си направят маркетинга.

Сподели другаде