Jump to content

Осигурителен доход и осигурителни вноски 2007г

dallaz

Препоръчан пост

в nap.bg има цялата информация

1во осигурителния доход за всеки човек е уникален , зависи каква работи :) В България има осигорителни прагове за различните професии

приложение 1

http://nap.bg/security/new_docs/Prilojenie_1-2007.pdf

Чл. 8. Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2007 г.:

1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии - съгласно приложение № 1;

.
Чл. 12. (1) Разпределението на осигурителните вноски, определени в чл. 6, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, по фондове на държавното обществено осигуряване е, както следва:

1. за фонд "Пенсии":

а) за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. - 23 на сто;

б) за лицата, родени след 31 декември 1959 г. - 18 на сто;

в) за лицата, работещи при условията на I и II категория труд - осигурителната вноска по буква "а" или "б", и за сметка на осигурителя - 3 на сто;

г) за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 4 от Кодекса за социално осигуряване и за следователите по Закона за съдебната власт - осигурителната вноска по буква "а" или "б", увеличена с 3 пункта;

2. за фонд "Общо заболяване и майчинство" - 3,5 на сто;

3. за фонд "Трудова злополука и професионална болест" - по групи основни икономически дейности съгласно приложение № 2 осигурителната вноска е за сметка на осигурителя;

4. за фонд "Безработица" - 3 на сто.

(2) Осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд е в размер 4,3 на сто за сметка на осигурителя.

(3) Осигурителните вноски върху социалните разходи се внасят в размерите по ал. 1, т. 1 и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

отделно има здравни вноски

всичко това е през погледа на работника

лека 2007 :)

Редактиран от kay
Сподели другаде

Съгласно новия Закон за данъците върху доходите на физическите лица (бивш Закон за облагане доходите на физическите лица), данъчния размер се определя както следва:

Месечна данъчна основа

до 200 лв. - необлагаеми

от 200 до 250 лв. - 20 на сто за горницата над 200 лв.

от 250 до 600 лв. - 10 лв. плюс 22 на сто за горницата над 250 лв.

над 600 лв. - 87 лв. плюс 24 на сто за горницата над 600 лв

Размерът на осигуровките за сметка на работника не е чак толкова лесно да бъде изрично посочен, тъй като се зависи от вида на извършваната дейност, категорията труд, в която попада лицето и възрастта му. Предполагам че става въпрос за трета категория труд и лице, родено след 1959. Осигуровките в подобен случай са както следва:

1. за фонд "Пенсии" - 18% от дохода (Закон за бюджета на ДОО)

2. за фонд Общо заболяване и майчинство - 3.5% от дохода (Закон за бюджета на ДОО)

3. за фонд "Безработица" - 3% от дохода (Закон за бюджета на ДОО)

4. Вноска да задължително допълнително пенсионно осигуряване в универсален фонд - 5% (Кодекс за социално осигуряване)

5. Здравно-осигурителна вноска - 6% от дохода (Закон за бюджета на НЗОК)

За 2007-ма вноските се разпределят 35% за работника и 65% за работодателя, т.е. това което плащаш като осигуровки е (1+2+3+4+5)*0.35 или 35.5%*35% = 12.42% са ти осигурителните вноски за 2007-ма година

Последно, нагледен пример: Брутен доход 1000лв., лицето е родено 1980, не е учител, съдия, следовател или държавен служител, 3-та категория труд:

Осигуровки - 1000*12.4% = 124 лв

Данък = 87 + (876 - 600)*0.24 = 87+ 66 = 153 лв.

Чист доход = 1000 - 124 - 153 = 723 лв.

Надявам се да не съм допуснал някоя грешка поради галопирането между различни нормативни актове. Само да ми остане време ще обновя моя калкулатор на осигуровките с данни за 2007-ма и ще го публикувам тук за общо ползване .

П.П. Сега видях поста на kay. В наръчника на НАП не пише, че осигуровките се делят 35:65, което обърква доста хора, а и не са посочили размер на здравно-осигурителната вноска и вноската за задължителното допълнително осигуряване

Редактиран от Neuton Gimic
Сподели другаде

• 2 weeks later...
Има ли такова нещо, че над 1200 лева брутен доход осигуровките се смятат по малко по-различен начин. т.е. има нещо, което е необлагаемо или с по-малък данък?
Сподели другаде

Има ли такова нещо, че над 1200 лева брутен доход осигуровките се смятат по малко по-различен начин. т.е. има нещо, което е необлагаемо или с по-малък данък?

Аз не съм чувала за 1200. Максималния осигурителен праг е 1400 за 2006 и 1500 за 2007, т.е. при брутна заплата над тази сума доходът ти се облага на 1500лв, или както си знаем богатите по-богати, бедните по-бедни :crosseyes1:

Сподели другаде

Мире, въпросът ти е основателен. Врътката е следната - не дължиш осигуровки (но дължиш данъци) за превишението на месечния ти доход над 10 кратния размер на минималната работна заплата. Казано по-просто - За 2007г. минималната работна заплата е 180 лева, т.е. ако брутният ти месечен доход превишава 1800лв., за превишението не дължиш осигуровки, а само данък.

Ако някой взема 2300 лв. брутна заплата, то той дължи данъци и осигуровки върху 1800лв., както и само данък върху 500-те лева разлика между 2300 и 1800лв. В Закона няма понятие максимален облагаем доход - т.е. независимо дали вземаш 1,801 лв. или 50,000 лв. заплата, ти си дължиш данък по скалата за облагане, която за над 600 лв. месечен доход определя, че данъка е 87лв. плюс 24% за превишението над 600лв.

Сподели другаде

Чакай сега, дай да го изобразя това, че нещо не го вдянах.

Значи частта с осигуровките е ясна максимума, който можеш да платиш е 223,2 лева, което е 1800*12,4%

Обаче оттам нататък какво става (в това изречение май трябва да има запетайка, ама не съм сигурен къде). Ти първо казваш, че се дължи данък за превишението на 10 кратния размер на МРЗ, т.е. дължиш осигуровки до 1800 и данъци до края на заплатата ти. После казваж, че дължа данък за горницата над 1800 лева, които са 500. Обаче накрая пишеш че си дължа данък за облагане в рамките на 24%. И тук се губи връзката в нещата. Аз лично разбирам, че в случая човека трябва да плати следното:

При 2300 бруто осигуровките ще са 223,2 лева. Данъка ще бъде 500 (разликата между 2300 и 1800) умножен по 24% плюс 87 лева, т.е. 207 лева. Така накрая се получава общо удръжки от заплатата 430,2 лева и чистия доход ще бъде 1869,8 лева.

Да, обаче защо не се дължи данък за сумата между 600 лева (нали това е максималната данъчна основа) и 1800 лева (10 кратния размер на МРЗ).

Сподели другаде

Милене, пиша ти бавно, защото знам, че не можеш да четеш бързо :crazy: (бъзик бате)!

Има три неща на този свят, които са неизбежни, и едното от тях са данъците. В момента в който брутният ти месечен доход превиши сумата от 200.00лв., ти започваш да дължиш данъци от 200.01 лв. до последния милион, който си изкарал с дяволско бъхтане!

Та значи, за да го направя пределно ясно и за ученик 1-ви курс във Велико-търновската търговска гимназия:

От брутния облагаем доход се приспадат първо осигуровките, след което остатъка се облага по скалата за авансов данък върху дохода на физическите лица.

При брутен доход 2300лв. става следната магия:

2300 брутен доход

-

(1800*0.124) максимален размер на осигурителните вноски или 10*МРЗ*0.124

=

2076,8 лв. облагаем доход

Дължим данък:

87лв. + (2076.8 - 600) * 0.24 = 87 + 354.43 = 441.43

2076.8 - 441.43 = 1635.37 НЕТЕН ДОХОД

Айде лека нощ, дано успея да си спомня паролата за екселския ми калкулатор и най-накрая да го ъпдейтна с новите осигурителни тежести.

Сподели другаде

След като разбрах горчивата истина за съдбата, която ме очаква по пътя на Великото ми забогатяваме, осъзнах, че Невежеството е блажено. Досега поне надежда имах :D

Благодаря за свежото и изчерпателно обяснение!

Сподели другаде

Цецко, то логично така да вдяна не само аз, но и всички останали. Ама си прочети горния пост да видиш как в старанието си да обясниш нещата си използвал езика на Асгардите (първата раса) или пък на Ноксовете (втората раса). От горния ти пост добих впечатлението, че се облага само горницата над 1800 лева до нивото на заплатата.

Както и да е, сега нещата са ясни дори и за възпитаник на ДТГ-то ;)

Сподели другаде

Както и да е, сега нещата са ясни дори и за възпитаник на ДТГ-то ;)

Ааа, това беше много здрав нож в гърба...раната не ще зарастне и сърцето ми ще кърви, облято в болка от безпардонната обида....

А това за Асгардите и Ноксовете - сега остава да кажеш, че данъчната скала съм я взел от Силмарилионския данъчен кодекс...(макар че там едва ли са били наясно със скандинавската данъчна митология, пардон, методология... :crazy: )

Редактиран от Neuton Gimic
Сподели другаде

:blink:

Не е ли сметката 2300 - 441.43=1858.57 НЕТЕН ДОХОД ? :blink:

А къде забрави осигуровките в размер на 223.2 лева?

Запомнете правилото и реда на изчисляване:

1. Брутен доход - Осигуровки = Облагаем доход

2. Облагаем доход - Данъци = Нетен Доход

Осигуровките се плащат ВИНАГИ преди данъците!

Сподели другаде

А къде забрави осигуровките в размер на 223.2 лева?

Запомнете правилото и реда на изчисляване:

1. Брутен доход - Осигуровки = Облагаем доход

2. Облагаем доход - Данъци = Нетен Доход

Осигуровките се плащат ВИНАГИ преди данъците!

Тъй, тъй - прав си. Той Косьо Самоковеца за това беше много богат. Избягвал е осигуровките, а е плащал само данъци. Така е със сухото картофено пюре. :crazy:

Сподели другаде