Jump to content

Проблем с ДВД записвачка

Препоръчан пост

Имам двд записвачка LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N (черна) на няколко месеца и е в гаранция.Купена е от JarComputers.Проблема е следния:има затруднения при отварянето.Натискам бутона да се отвори тръгва да се отваря и спипа после пак тръгма да се отваря и така се мъчи докато не се отвори.Явно има нещо което и пречи да се отвори от първи път. Възможно ли е нещо механиката и е да се повредила?Иначе си записва и чете както трябва. Някаква идея от какво може да е?Този проблем се появи откакто сложих един двд филм и оттгава с тези проблеми...можели съвет? :unsure:
Сподели другаде

не съм я флашвал. Няма нищо необичайно при четене или записване просто при вадене издава странен шум и нещо и пречи на вратичката да се отвори.Не смея да я бутам, че е в гаранция
Сподели другаде

За много години и честита 2007

Намажи тънко с вазелин достъпните зъбци. Предполагемо разтеглен ремък. Претендирай за рекламация към продавача. Не ме изненадва, че е LG.

Сподели другаде

• 2 weeks later...
Така, здравей... Аз имах подобен проблем. Всичко това е от механиката (ако малко повече разбираш и не те е страх можеш да я отвориш, не е кой знае какво, но тряба много да внимаваш да не чукнеш лазера или някое кабелче). Ако я отвориш има едно чопче, което крепи, задържа и задейства да излиза и да се прибира диска. Погледни го, надявам се да имаш успех
Сподели другаде

• 5 years later...

Привет.

Имам три механики: TEAC DV-516G, LITE-ON DVDRW SOHW-1693S и ATAPI iHAS324 A.

Първите две ги имам от 2005г., а третата от 2009г. В началото използвах преди всичко LITE-ON-а, затова TEAC-а спря да се отваря при първото натискане на бутона. Трябваше да се натисне втори път за да се отвори. Наскоро я отварях, и с малка пиличка изпилих нещо, като две зъбчета в предната част на механиката, и отново започна да се отваря без проблем.

От 2009г. пък започнах да използвам предимно iHAS324. Напоследък записвам веднъж, два пъти седмично (пред година бяха няколко записа на ден). И тя спря да се отваря. Все едно нещо я държи отвътре. Излиза може би 1 мм. навън и пак се прибира. При често отваряне, т.е. ако днес съм я отварял веднъж, си се отваря нормално. На следващия ден отново не се отваря от първия път. Интересното е, че LITE-ON-а не съм го ползвал вече няколко години, но няма проблем с отварянето - от първия път зацепва.

Подчертавам, че всички механики са с актуален firmware.

На какво може да се дължи проблема?

Сподели другаде

На какво може да се дължи проблема?

На едно ремъче

http://xbox-experts....ay-issue-error/

Но не го вари, а само го измий с вода и сапун. После го намажи с разтворен в спирт колофон в много малко количество, Добре е също и колелото да се изтрие с малко спирт;

Някой от по-старите са със зъбчатки, а не с ремъче. Твоите какви са?

Излиза може би 1 мм. навън и пак се прибира.

Това пък може да се дължи на онова ключе от 9 и 10 снимка

http://www.overclock.net/t/727307/guide-optical-drive-disassembly-56k-warning

Сподели другаде

Благодаря ти за намесата.

Но не го вари, а само го измий с вода и сапун. После го намажи с разтворен в спирт колофон в много малко количество, Добре е също и колелото да се изтрие с малко спирт;

Колко е малко колофон? Колко процентен спирт и какво количество?

Някой от по-старите са със зъбчатки, а не с ремъче. Твоите какви са?

За съжаление не си спомням.

Това пък може да се дължи на онова ключе от 9 и 10 снимка

http://www.overclock...bly-56k-warning

Ще може ли да бъдеш малко по точна.

Хубаво е, че си решила да ми помогнеш, но нямам време сега да отварям механиките. Но със сигурност ще го направя и ще напиша.

П.П. Доколкото си спомням, при демонтирана механика (TEAC DV-516G), т.е. когато предното панелче е свободно (леко се клати) и 100 пъти да отворя механиката, 100 пъти се отваряше без заяждане. Когато го държах здраво, да не се клати, заяждаше. Тогава видях, че "заяжда" в едни зъбчета и ги изпилих - дали е било заради тях, не знам, но от тогава не заяжда. Не съм правил нищо друго по нея.

Сподели другаде

Когато CD/DVD записвачките не се отваря от раз, причивата почти винаги е в ремъчето.

Колко е малко колофон? Колко процентен спирт и какво количество?

Това е идея взаимствана от ремонтите на касетофоните. Валидна е за всички ремъци! Намазва се ремъчето със спиртоколофонен разствор и преплъзването изчезва.

Стрит наситно колофон /твърд флюс /се оставя за една нощ в спирт за горене (Не мога да дам точно съотношение,защото е в супер минимални количества-примерно 1 грам колофон в 10 милилитра спирт, да не става гъсто). Спирта почти се изпарява и остава тънък филм колофон, който увеличава триенето. Това решение не е за винаги. След 3-4 месеца ремъчето пак ще се отпусне и може да повториш процедурата. „Номера” пак ще мине, но е желателно да помислиш и за подмяната му.

Това е механична повреда, която много лесно се отстранява. Дори не е желателно да се натоварва с тази задача компютърен специалист. Всеки електронен техник,може да я свърши, защото разполага с повече бройки.Тези ремъчета се продават в найлонови пликчета по доста бройки и с различни размери. Трябва да се сложи точния размер,а това значи няколко проби. Въпросът е не в умението да се смени, а в това сервиза да разполага с богат избор от такива ремъчета.

Ще може ли да бъдеш малко по точна.

Ако ,шейната излиза,задържа се за миг и отново се прибира,причината по всяка вероятност е счупване или не-наместено „ключе” /coojoe_213 в поста си по-горе го нарича /чопче/, което по принцип се активира при отворено или затворено положение на механиката, за да покаже, че е отворено или затворено. Само ти може да кажеш дали не е счупено или нещо се е изместило. Показано е на 10 снимка от линка . При теб, може да е малко по-различно изпълнението, но това е идеята. Като отвориш различните механики които ти правят този проблем, няма начин да не го откриеш.

Сподели другаде