Jump to content

Проблем с SPDIF на DivX

Препоръчан пост

Здравейте .

Ползвам дъно Asus с вградено аудио SoundMAX . На SPDIF изхода съм закачил усилвател Sherwood RVD-6090 с цифров вход и 5+1 говорители.

При гледане на DVD на усилвателя се индицира наличие на Dolby digital сигнал и съответно чувам и 5-те тонколони.

При възпроизвеждане на DivX с AC3 звук през Crystal player V1.95 се задейства вграденият му AC3 декодер и през SPDIF-а получавам обикновен стерео сигнал . Ако изключа гореспоменатия декодер се задейства AC3Filter 1.11 by A. Vigorsky , но в този случай в усилвателя се чува само нещо като цифров шум . Подобни са резултатите с повечето плейъри ( Coala , BSplayer, Windows Media Player), с изключение на The Core Player - там звука е идеален и DTS декодера сработва ( пак през същия AC3Filter !? ) , но пък имам проблем със субтитрирането на пълноекранен режим на телевизора :-(

Дали има някой който да се е борил с подобни проблеми ?

Сподели другаде

Съвет: прегледай статията "Справочник за кодеци".

Пробвал ли си Windows Media Player 11 и плъгинa InterVideo DVD XPack?

При мен имаше огромни проблеми и зависване на видео, некоректно декодиране, субтитри и прочее с DVD, когато го пусках през WMP 11.

Даже написах по въпроса в тази тема.

След като инсталирах новия WMP 11 всичко се скапа, барабар с повечето външни плеъри. Поне при теб има някакъв звук и картина. Как ли не борих AC3 за DVD, DivX и подобни. Поне при мен всичко заспа на 5.1 с този плъгин. И всички външни плеъри си тръгнаха нормално.

Иначе JetAudio Plus VX при мен не прави никакъв проблем (засега) с декодирането от външен усилвател. Ползвам го за тестер. The Core Player не съм пробвал, ще го огледам.

Добавям: DTS Digital Surround има ли го този DivX файл или DVD, които пробваш? Защото според мен повечето тиражирани DVD филми са предимно за Dolby Digital 5.1. А не и на двата формата: Dolby Digital 5.1 и DTS 5.1. Вече доста студия правят филми и за двата формата: Fox, DreamWorks, Buena Vista, New Line и още няколко. Възможно е DivX, който пробваш да не е качествено обработен откъм звук, когато е "рипнато" DVD. Според мен подразбирането би трябвало да бъде Dolby Digital 5.1. А DTS 5.1 е само добавка, ако го има.

Сподели другаде

• 2 weeks later...
Такаааа... Пробвах с WMP11 и споменатия плъгин InterVideo DVD XPack . При което гледам DIVX през WMP с работещ AC3, но незнайно защо VobSub не пожела да ми пусне субтитри . При останалите плейъри не открих промяна. След което опитах с JetAudio Plus VX и ... О ЧУДО !!! работи идеално със външния декодер , има чудни субтитри и на двата дисплея и се вижда прекрасно ! Просто проблемите са ми били изцяло от плейъра. ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ за помоща :thumbsup:
Сподели другаде

Не знам, приятелю.

Тази мистика не спира да ме вълнува с медията за Windows. А JetAudio сигурно е тръгнала при теб, както и при мен. Но най-странното е, че този проблем според моите скромни наблюдения се проявява при асемблирани компютри. При марковите и повечето лаптопи - всичко спи. Дали е лицензиран или не Windows, няма разлика. Aз обаче подкарах WMP11 да чете всичко с инсталиране на Visual Basic (стара версия, май беше 2003) и още масa библиотели (dll), които не им помня заглавията. Видях, че за WinDVD се искат малко повече библиотеки и ги изтеглих. Но не помня кои бяха.

Ако щеш ми вярвай, просто кодът на IE7 и WMP11 са малко по-нови, та изискват декодиране (C++). Но няма засега някакво упътване от Майкрософт за проблема на английски, камо ли на български. Българският сайт на Майкрософт може само да те обърка, засега. Като гледам какви "презентации" правят. Постно и наглед "комерсиално".

Хвърляме боб - и това е. Аз много пъти се обръщах с проблеми към Майкрософт, като лицензиран юзър. И какво отговарят - линк към програмка за 15 USD, за да тръгне великата нова мултимедия WMP 11 без проблем. Това е положението с тези. А де...

Сподели другаде

• 2 weeks later...

След неколкодневни тестове определено мога да заявя че JetAudio е най-добрия плейър , който съм ползвал до сега...както за видео, така и за аудио файлове. Чак ми е чудно как до сега не бях чувал за него.... Само две неща за сега ме измъчват:

Първото е, че на някои филми с AC3 имам разминаване между звука и картината и трябва да правя корекция в AC3 филтъра, а после при други филми се налага премахване на корекцията , което е доста досадно , но определено не проблем на плейъра.

Второто нещо е отказа на JetAudio да ми отвори субтитрите на някои филми... така и не можах да разбера какво не им харесва.

Още веднъж благодаря и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ :-)

Сподели другаде

Мисля, че може да тестваш системата си с аудиоинструментите на jsoto. Спомних си, че преди време се занимавах с тях.

Ето кратко описание:

- DVD-Audio test patterns

- Multichannel tests: 6 ch in Dolby, DTS , Mpeg2 and LPCM

- LPCM full test set: mono, stereo; 48kHz, 96 kHz; 16/20/24 bits.

Но е малко старичко, не знам дали сега ще проработи 100%.

Сподели другаде