Vanina Публикувано Декември 6, 2006 Report Share Публикувано Декември 6, 2006 Здравейте, кой още го вълнуват коледните и новогодишни празници?! Аз съм много развълнувана вече, украсявам, разглеждам за подаръци изобщо много ми е приповдигнато и приготвям разни изненадки за близки хора Та така по случай наближаващите празници реших да направя една такава тема. Попаднах на една статия за гозбите приготвящи се по празниците в различните страни и реших да я споделя с вас. http://www.epicurious.com/images/bonappetit/features/xmas_dinner.jpg ИталияТрадиционният коледен обяд често се състои от седем ястия и включва: предястие (antipasto), паста, печено месо, салати, десерти, сирене, плод и шоколади. Италианците са известни с техните коледни кексове, които са различни в различните райони: struffoli, panpepato и pan forte в Централна Италия, frutta secca на Юг, panettone, pandoro и torrone в Северна Италия. В седмицата между Коледа и Нова година италианците празнуват с cotechino (прясна свинска наденица) и с леща.АвстрияВъв Виена на Коледа ще ви сервират задушен шаран със джинджифил и сос от бира, с гарнитура от зеленчуци. За десерт идват topfenpalatschinken, които са направени от сладка извара и се сервират със сос от праскови и карамел.Печената гъска и тук е в центъра на празника.МалтаПреди Британската империя да се разположи в Малта, вечерта на Коледа се е сервирал петел (serduq). След Втората световна война, английската традиция на печената пуйка (id-dundjan) и пудинга със сливи (il-pudina tal-Milied) става правило тук. Други три традиционни ястия за празника са печени макарони, покрити с тесто, тимпана и петмез.Португалияhttp://www.zadoma.com/editor/img/a_69229789.jpgВ Португалия най-типичното коледно ястие е приготвено от сушена бяла риба, наречена bacalhau, която се сервира с гарнитура от варени картофи. Десертът често е rabanadas, тънки филийки бял хляб, натопени във вино и яйце, и посипани със захар, след което запържени така, че единственото, което остава накрая е сладка карамелена глазура.ГерманияГермания дава на света коледното дръвче, както и голям брой коледни лакомства. Коледната нощ често е наричана dickbauch (дебел корем). Счита се, че онези, които не си хапнат добре на вечеря, ще бъдат преследвани от демони през цялата нощ. Както и в Австрия, често се сервират задушен шаран и печена гъска. Германците приготвят всякакви гарнитури от картофи, зеле, туршии и пащърнак. В провинцията на коледната маса често се появяват диво прасе или сърна. Много популярно е малкото печено прасенце. Основният десерт е Christbaumgerback.Прави се от сладко тесто, навито на руло, от което се изрязват всякакви фигурки – елхички, джуджета и снежинки. Stollen е най-яркият немски сладкиш. За първи път е направен през четиринадесети век, приготвен е с мая и сушени плодове.Испанияhttp://www.zadoma.com/editor/img/a_48190027.jpgНа Коледа испанците ядат turrón, което е сладко, подобно на френската нуга. Празничното меню включва супа от кестени, бял морски костур в хрупкава галета и изпържен в зехтин и лимонов сок, печен петел или пуйка, пълнени с трохи от хляб, свинска наденица, гъби, чесън и зехтин. Друг вариант на приготвяне на традиционната пуйка е pavo tufado de navidad (пуйка, пълнена с трюфели). П.С. Може тук да споделяме различни сладкиши и разни завъртяни неща които всеки от нас приготвя, или какви украси правим, елхички и много други ... източник: www.zadoma.com Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Vanina Публикувано Декември 7, 2006 Author Report Share Публикувано Декември 7, 2006 http://www.zadoma.com/editor/img/f_62985039.gif ФранцияВ различните региони на страната на Коледа се сервират различни ястия, но всички те включват стриди, шунка, печено пиле или пуйка, салати, коледен сладкиш. В Елзас най-важна е печената гъска. В Бретан в центъра на трапезата са сладкишчетата от елда. В Бургундия изпъкват кестените и пуйката, а в Париж – стридите, гъшия дроб и тортата “Bûche de Noël”. “Bûche de Noël”, в превод коледен дънер,цепеница, е традиционен, тъй като олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година, и за което се смята, че носи късмет през новата година. Стар обичай е пепелта, останала от него, да се разпилява по полето за по-добра реколта или в хамбарите, за да изгони плъховете, а също и в къщата, за да я предпази от гръмотевици. Парижките сладкари измайсторили сладкишът bûche de Noël в края на 19-ти век. Става въпрос за руло, във формата на пънче, с пълнеж от кестенов крем и залят със шоколад или поръсен с пудра захар. В Прованс коледното ястие се нарича “голямата вечеря”, защото завършва с 13 десерта. Всеки десерт олицетворява дванадесетте апостола и Христос. Стафидите, лешниците и смокините символизират идването на Христос от Средния Изток.Белият и кафявият шоколад олицетворяват доброто и злото. Останалите десерти са сладко от дюля, pompe a l'huile (плоско хлебче, приготвено със зехтин), тънки вафлички, пресни и консервирани плодове като портокали, круши, стафиди, пъпеши. Много често се сервират маслени бисквитки и callisons (вид бонбони). Източник www.zadoma.com Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Vanina Публикувано Декември 7, 2006 Author Report Share Публикувано Декември 7, 2006 http://margaritta.dir.bg/2dekemvri/elhata/elha03.gif Почти във всеки дом по коледните и новогодишни празници присъства красива коледна елха. Украсена с играчки светещи лампички и гирлянди. Аз се сетих за една анимирана приказка за таненбаун, малкото коледно дръвче и от там ми хрумна да се разровя за историята на коледната елха и ето на какво попаднах: В древен Египет е имало обичай домът да се украсява с палмови клонки през най-краткия ден от годината.Китайците и древните жители на Юдея също са имали подобни традиции.По време на Коледните празници скандинавците са декорирали къщите и плевните си с вечно зелени растения. Викингите вярвали, че именно тези растения са обещание за завръщането на пролетта след студената зима. Римляните пък украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн.Келтите обличали дъбови клонки с плодове в чест на боговете на жътвата. Историята на Коледната елха е дълга и оспорвана. Едни вярват, че традицията води началото си от езическите празненства, други твърдят, че е чисто християнски обичай.Една от най-древните легенди е свързана с бенедиктинския монах Свети Бонифаций, почитан като апостол на Германия. Проповядвайки християнството, той използвал елхово дърво и неговата триъгълна форма като аналогия на Светата Троица. Всеки един от ъглите представлявал Отца, Сина и Светия Дух. Заради езическата почит към елата обаче мнозина започнали да я отричат като Божие дърво. Легендата според която Мартин Лутер — основателят на Протестантското движение е откривателят на Коледното дърво е смятана за една от най-правдоподобните. В една зимна нощ, вървейки през гората, той неволно вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер отсича една елха, която отнася на децата си у дома, където цялото семейство поставя тънки свещички между клонките и се любуват на красотата й. Първите писмени доказателства за Коледната елха, достигнали до нас, датират от 1521 година. В Аlsace, която по това време е немска територия, принцеса Де Меклембург показва на местните куртизантки украсена елха. По късно след женитбата си с Орлеанския дук, принцесата занася елхата и в Париж. През 17 век навлизат нови мотиви в украсата на Коледното дърво. В Германия се появяват Коледни базари, където се предлагат подаръци, храни и дребни украшения, които да се поставят върху елхите. От тук идва традицията да се използват дребни сладки в различни форми за украсата на дървото. В своите бележки от Страстбург през 1601 година, един изследовател описва как местните украсяват елхите си с вафли, захарни пръчици и хартиени цветя в най-различни цветове. Гирляндите започват да се използват като украса през 17 век. Според легендата една бедна вдовица много искала да зарадва децата си за Коледа. Затова им украсила елха. През нощта обаче няколко паяка изплели своите мрежи между клонките на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо, за да не се разстрои майка им. Всъщност гирляндите за елха започват да се произвеждат в Германия, като се използва истинско сребро, от което се изтеглят тънки нишки. През 17 век от Германия коледната елха е пренесена в Англия, но употребата и започва по-късно, тъй като англичаните не били в особено топли отношения с немската монархия. По време на Американската революция, Хесенските наемни войници, които са били на английска служба в Северна Америка, запознават американската цивилизация с обичая на Коледните празници да се украсява дърво. През 19 век става настъпва истинска революция в украсата на Коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха на елхата. Родителите започват да оставят под елхата подаръци, с които да зарадват децата си на празника. Коледната елха се превръща в символ на просперитета в обществото — колкото по- украсено е дръвчето, толкова по-богати са притежателите му. През 1882 година американците патентоват електрическите лампички.Празничното дърво започва бързо да придобива популярност в Европа. Верни на своите традиции, Средиземноморските страни обаче трудно успяват да възприемат елхата. Те предпочитат да изобразяват Рождество Христово и различни библейски сюжети посредством малки фигурки и специална декорация. С навлизането на елхата като неизменен елемент от Коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс. Това налага да се започне производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология. Източник: margaritta.dir.bg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
slow_burn Публикувано Декември 7, 2006 Report Share Публикувано Декември 7, 2006 Малко ми е рано да украсявам. След 15-ти декември. НО скоро смятам да модна колекцията си от коледни песни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mel Публикувано Декември 10, 2006 Report Share Публикувано Декември 10, 2006 Винаги съм много развълнувана преди Коледа!Мисля си за украсите,накичената с играчки елха и разбирасе подаръците .Ще споделя,че миналата година бях решила сама да си направя част от украсата.От малки кутийки,които бях увила в опаковачна хартия,направих малки подаръци,които станаха много сладки!Играчка си беше,но си заслужаваше,и без това имам доста свободно време през Коледната ваканция Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Destiny Публикувано Декември 10, 2006 Report Share Публикувано Декември 10, 2006 (Редактиран) Темата на Vanina е страхотна. Емоциите около Коледа и Нова Година наистина завладяват всички нас и още от началото на декември се усеща някакво вълшебно настроение. Няма да съм много изчерпателна не защото не искам, а защото въпреки силните емоции, които усещам покрай тези празници, не винаги мога да ги облека в думички. Ето защо ще Ви покажа нещо, което може би се прави в много семейства, но при нас е наистина традиция. Винаги на Бъдни вечер и на Нова година си правим домашна погача. Преди години когато със сестра ми бяхме по-малки, я правеше майка ми. За мое голямо щастие и аз се научих и вече няколко години имам удоволствието да извадя от фурната ето такава питка: http://img179.imageshack.us/img179/8264/pogachawe3.jpg Почти на 100% мога да заявя, че съм хронично пристрастена към коледни и новогодишни украси. Ако е възможно, ще започна да украсявам още след Великден. За съжаление сега не успях да намеря снимки на домашната ни украса, но открих елхичката ни снимана на последната Коледа: http://img157.imageshack.us/img157/2179/elhichkapu9.jpg Когато се сетя за нещо друго и мога да Ви покажа още интересни неща, ще се включа веднага... Искам да Ви кажа, че искрено пожелавам на всички много топли емоции на празниците! Нека до Вас бъдат най-любимите ви хора! Да се усмихвате заедно и по-често да си казвате „Наздраве!” Да се обичате много, много, много и да се забавлявате до сутринта! А в Новогодишната нощ погледнете към небето и ще видите нещо, което аз успях да уловя посрещайки 2006 година: http://img179.imageshack.us/img179/1733/fireworksfd4.jpg Весели празници! П.П. Искам тук в тази тема официално да благодаря на Vanina за невероятно сладкия ми Коледен аватар! Редактиран Декември 10, 2006 от Destiny Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Декември 21, 2006 Report Share Публикувано Декември 21, 2006 Избрах тази тема, за да пожелая на всички весело изкарване на празниците и много късмет през новата година. Ето и няколко свежи идеи за баницата: Бяла спретната къщурка с две коли отпред и красавец за притурка – туй е твоят нов късмет! На тебе Мързелът се пада – да мързелуваш ти приляга!Съвсем ще му отпуснеш края, но късмета ще намериш, зная! А за теб ще е Веселие, това ще е нормално ежедневие. Ще се редят купон подир купон, от теб се чака да им даваш тон. На теб Учение се пада, май това ти най-приляга. Не измисляй как да кръшкаш, имаш още изпити да тръшкаш! На теб се пада Път далечен, да скиташ много си обречен. Но тук, в родната ти къща, една любов ще те завръща. Пада ти се ненадейно много щастие семейно! Година те чака красива, съдбовна, ще бъдеш в плен на магия любовна! Новата година нов късмет ти прати – В бизнеса постигаш завидни резултати! Ще работиш без дори да спираш, плановете си ще реализираш. Стига ти тая награда, парата на тебе се пада! И тази година добър късмет улучи – пада ти се здраве и благополучие! Очаква те радост безкрайно голяма – супер екскурзия в Европа за двама!И не забравяй, че трябва от чужбина подаръци за всички от сърце да има! Тази Коледа реши теб с награда да дари – получаваш безвъзмездно нещо ново и модерно! Ще ни возиш ли, кажи, в колата нова с две врати? Знай,че предстои ти повишение, което заслужаваш без съмнение. Чесънче – скилидка тънка – дяволи ще гони вънка, а пък с люспица от леща чака те любов гореща! През тази година ти смело пристъпяй напред, защото късмет ще те дебне навред! Да си късметлия май ти е патент – таз година ти се пада нов апартамент. За нова работа се стягай! И от късмета си не бягай Годината започва вече – ще стигнеш в нея надалече. Пътуване до тайнствена странаще имаш през годината добра! Таз година работата ти се пада.Ала и печалба – за награда! Ново късметче таз година:с колегите – сговорна дружина! Сериозен курс ти предстои, с игри и танци до зори! Нова червена кола, може би не Ферари, но също толкова добра! Голяма компания, купон до зори, това е късметът ти, не го губи! За детски плач се приготви и да не мигваш до зори това е голям късмет – така да знаеш! А после ще има и да играеш и да се смеете трима пък после може и четирима! Ученето продължава, успешен край скоро се задава! За шефски пост се приготви! Е, пак ще бачкаш до зори ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
slow_burn Публикувано Декември 21, 2006 Report Share Публикувано Декември 21, 2006 Страшни сааааа. Нещо против да ги ползвам и за баницата вкъщи? Естествено после ще кажа на кой какво се падна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Декември 21, 2006 Report Share Публикувано Декември 21, 2006 Естествено, че нямам нищо против, аз само ги разпространявам, не съм автора Пуснах ги за да стане весело и коледно по празниците ) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Декември 21, 2006 Report Share Публикувано Декември 21, 2006 Страшни сааааа. Нещо против да ги ползвам и за баницата вкъщи? Естествено после ще кажа на кой какво се падна. Мирее, страшна си. ХеХеХе и аз си мислех същото като теб slow_burn.Само че толкова много късмети, ще трябва да поотпиша малко някои, тъй като не сме много хора вкъщи Мерси много още веднъж Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
deedee Публикувано Октомври 12, 2007 Report Share Публикувано Октомври 12, 2007 Здравейте, някой знае ли как се прави, питка като на картинката ? Предварително , благодаря http://img179.imageshack.us/img179/8264/pogachawe3.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост