Aquarius Публикувано Ноември 24, 2006 Report Share Публикувано Ноември 24, 2006 Microsoft BootVis е програма, която ще ви помогне лесно и бързо да анализирате и оптимизиране процеса на зареждане на операционната система. Това включва анализиране на процеса на зареждане на основните компоненти на Windows, използването на процесора, броят на входно-изходните операции, дисковата активност, закъсненията на драйверите и създаването на процеси. Чрез Microsoft BootVis с няколко кликвания на мишката ще подобрите времето необходимо за зареждането на операционната система. При първото си стартиране програмата изглежда така: http://pics.softvisia.com/design/pics/2418/bootvisfirsttimefinal_small.png В лявата част на екрана са показани възможните компоненти, които могат да бъдат анализирани от програмата.Boot Activity - Анализира зареждането на операционната система от момента на включване на машината и прочитането на главния запис за първоначално зареждане.Cpu Usage - Натоварването на процесора в проценти.Disk I/O - Борят на входно-изходните операции генерирани по време на зареждането.Disk Utilization - Използването на диска по-време на процеса на зареждане.Driver Delay - Анализира зареждането на драйверите.Process Creates - Анализира зареждането на процесите в операционната система. 1.Анализиране на процеса на зареждане при Windows XP.А) Кликнете на менюто “Trace”.Б) Изберете Next Boot +Driver Delays.В) Рестартирайте системата.Изчакайте BootVis да се стартира. Когато се стартира трябва да видите изглед на процеса на зареждане при вашата операционна система подобен на този. http://pics.softvisia.com/design/pics/2418/analyzefinal_small.png 2.Оптимизиране на зареждането при Windows XP.Забележка: Преди да използвате оптимизиращата функция се уверете, че услугите Task Scheduler и COM+ Event System се стартират! А) Кликнете на менюто “Trace”.Б) Изберете Optimize System.В) Рестартирайте системата.След като системата зареди трябва да видите прозорец подобен на този. http://pics.softvisia.com/design/pics/2418/optimizeingperfomance.png Изчакайте докато процесът завърши. Когато прозорецът изчезне системата ви е оптимизирана. Download: BootVis Автор: Лазар Канелов (l.kanelov) Всички права върху текущото ръководство и картинките, включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paco_sz Публикувано Декември 9, 2008 Report Share Публикувано Декември 9, 2008 Здравейте!Виждам, че темата за bootvis е старичка, но реших, че въпреки това може да ми помогнете. При мен има някакъв проблем с ползването й, и не знам точно какво трябва да направя. След първото рестартиране (като съм минал вече през Trace->Next Boot+Driver Delays), като се зареди ОС, ми дава от Bootvis следното съобщение: "Number of Physical drives in the trace file is 0. Trace file has invalid system configuration information" Екрана с диаграмките, описан в инструкцията изобщо не ми се появява. Надявам се да помогнете, благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Декември 9, 2008 Author Report Share Публикувано Декември 9, 2008 Здравей и добре дошъл във форума на SoftVisia! Каква е операционната система (и с какъв SP) и компютъра (най-вече процесорът), на който стартираш BootVis? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост