Jump to content

Toплинно счетоводство

Препоръчан пост

Преди месец забелязах, че в къщи (живея в софийски квартал) водомерът ми за топла вода показва с десет пъти по-голям разход.

Понеже до края на октомври не бях в къщи, а на морето в продължение на 5 месеца така и не открих този момент с повредения водомер. Освен това живея от 5 месеца в това жилище.

Фирмата за топлинно счетоводство продължава да начислява по-големия разход, след като споменах на предишната проверка, че имам 14 кубика изразходвана топла вода, което не е нормално. Информирах ги официално за проблема ми, изчаках месец и половина. Никаква реакция, естествено!

Изчакват и ти гледат сеира, ако имаш грешно отчитане. А иначе няма НИКОГА да те предупредят или да ти съдействат при несъответствие. Имат "далавера" (%) от тази ситуация. Никога няма да забележат, че имат КЛИЕНТИ, които вероятно са ощетени...

Живея в жилищен блок, където се отчитат както при мен, така и при всички други показанията са разходите на разните му води, топлинна енергия и прочее. Има си и централен водомер. Нарочно ги изчаках, за да видя каво ще предприемат. До сега, естествено - НИКАКВО ВНИМАНИИЕ!

"Обърнете се към Топлофикация", казват от фирмата за "топлинно счетоводство". Обърнах се към прословутата фирма с бивш директор-милионер и пак отначало: елате тук - елате там. Както и да е, ще оправя положението с огромен разход на време, телефонни разговори с разни "топлинни счетоводители", които се оказа, че нямат ниаква отговорност за подобни проблеми с грешно отчитане. При положение, че има явно несъответствие за показанията на централния и моя топломер.

Няма как, Вальо Топлото явно си е опекъл работата с договорите и добре "защитените" му интереси с тези "фирми" за топлинно счетоводство.

Сподели другаде

Sir William, искрено ти съчувствам, че са са "се объркали" с отчитането на потреблението ти. За много голямо съжаление на всички ни и на семейните ни бюджети не само топлинно счетоводство са АБСОЛЮТНИ МОШЕНИЦИ!

Ние почти не бяхме в България през последните няколко месеца, а вкъщи работи само един хладилник (който е достатъчно нов, за да не харчи ток и не се отваря) и един компютър (докато не забие и не се самоизключи. Два пъти по четири седмици в този апартамент нищо друго не е работило и единия път платихме приблизително 29 лева, другия - около 22. Логично беше да си помислим, че някой си краде ток от нас и това все още не е потвърдено или отхвърлено, но лично според мен много рядко служител на електроразпределение идва до етажа (не искам да кажа, че е тенденциозно отношение, насочено конкретно срещу нас). Имам чувството, че се записват базисни цени и реалното потребление на ел. енергия не се засича. Както и да го смятаме и изчисляваме единия хладилник и единия компютър не могат да харчат повече от 9-10 лева на месец. Изключително озадачаващо ми е това, че нощем тези двама палавници (хладилника и компа) са харчили повече ток, отколкото през деня....:haha: (вече даже ми е смешно :( )

Не че са толкова много пари, ама ми ПИСНА да си ги взимат по толкова нагъл начин...и като се сетя как подпомагаме някои ЧЛЕНОВЕ на нашето "общество" с безплатен ток...

То хубаво да сме благотворителни, но нека сами си го изберем! Благодарение на БНТ пращам смс-чета за Българската Коледа, защото искам да помагам на деца в беда, НО не искам да ми взимат парите, а в същото време някой който много го мързи да получава помощи.

Сподели другаде

Това,че са МОШЕНИЦИ,няма съмнение !

На мен този месец ми идва сметка за топла вода-30,70лева за 4/четири /кубика.

Направих си труда да изчисля,колко kW/h електроенергия ще ми е необходима,за затоплянето на един бойлер от 80 литра.

При средна цена на тока от 0,128лв/kW,получих следното:

Един кубик вода-1000литра ми се връзва на 7,675 лева. Разделено на 0,128лв/kW получих 59,96 kW за 1000 литра. Разделено на 1000 и умножено по 80/вместимостта на бойлера/,получих,че за затоплянето му са нужни 4,796 kW електроенергия.

Стандартен бойлер е с консумация 2,5 kW/h,като за един част температурата на водата стига около 80 градуса. Излиза,че от топлофикация получавам чиста пара , а не топла вода,нали ?

Чувал съм,че в Норвегия,водомерите за топла вода,започват да отчитат консумация след достигане на 30 градуса.

Е,на печелившите-честито ! Нито Федерацията на потребителите,нито жалби могат да спасят нещата !

Тотален отказ от услугите им/хиляди безработни/-това е оправията ! :devil:

Сподели другаде

Дам...

Ето два цитата:

От сайта на фирмата за топлинно счетоводство:

Работейки близко до клиента, фирма XXX (пропускам името) гъвкаво и бързо реагира на изискванията на пазара и насочва стратегиите си в услуга на клиента.

За мен беше огромен разход на време и нерви, телефони и нелюбезни служители, които ме препращаха къде ли не... Ужас!

Ето какво пише за подгряване на водата за битови нужди от "Топлофикация София":

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПРОДАЖБА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА БИТОВИ НУЖДИ ОТ “ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ” АД НА ПОТРEБИТЕЛИ В ГРАД СОФИЯ

.......

Чл.29

(2) Продавачът (Топлото -бележка от мен) е длъжен да образува цената на топлинната енергия, да я представи за утвърждаване в ДКЕВР и да я публикува в един централен и в един местен всекидневник.

(3) Продавачът издава данъчни фактури за купувачите, към които се прилага информация за:

.......

специфичен разход на топлинна енергия за 1 m3 гореща вода

......

Което по принцип е горе-долу точно за идеята за подгряване на водата. На съобщението (честитката) от "Топлофикация" би трябвало да има такава формула, където се обяснява как е направено изчислението. При мен са необходими 56.84 КВТЧ по 0.0723 (лева за КВТЧ) = 4.11 лева за кубически метър. Сам го изчислих.

Иначе има "Продажни цени на топлинната енергия на "Топлофикация София" АД":

На основание Решение № Ц-010/28.06.2006 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и в изпълнение на чл. 33, ал. 3 от Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, утвърдени от ДКЕВР, считано от 1 юли 2006 г., продажните цени на топлинната енергия са еднокомпонентни както следва:

Топлинна енергия с топлоносител водна пара - 114,372 лева за мегаватчас.

Топлинна енергия с топлоносител гореща вода:

- цена за енергия – 72.30 лева за мегаватчас (или 0.0723 за киловатчас, както при мен и при всички би трябвало да бъде б.р.).

Преференциална цена за асоциации: (тук не мога да разбера защо още не съм си направил "асоциация" с Топлото. Голям идиот съм.;) Бележка от мен)

- цена за енергия – 68.688 лева за мегаватчас.

В цените е включен ДДС.

Считано от 1.07.2006г. отпада цената за мощност за потребителите на топлинна енергия от „Топлофикация София”АД.

Поне при мен цената за подгряване на 1 кубически метър (1000 литра вода) се получава 4.11 лева с ДДС и е 100% вярна с горепосочения текст. Но ако се получава друга цифра, освен 4.11 лв./КВТЧ явно има доста разлики и несъответствия при различните фирми за топлинно "счетоводство" в София.

Идеята ми в първия пост е, че фирма за топлинно счетоводство си трае ако има проблем със завишени показания на уредите за отчитане на енегия при потребителите! Имат данни, но за превишение си траят чинно! Всичко е за сметка на клиента, все пак. И то със закон, естествено.

Аз намесвам само част от цялата верига на "натоварване" на клиента с излишни посредници, които при подобен на моя технически проблем се оказва, че нямат почти никакви отговорности за решаването му и излишно бюрократизират енергетиката . Преди десетина години как така електро и топлофикациите разпределяха и смятаха всичко. Бяха отговорни за клиентите си. Сега - абсолютно измислени посредници и то със закон, разбира се. Нищо чудно да лъсне още някой г*з пак по огромите вече проблеми с енергетиката в България.

Защо ги направиха тези ЕНЕРГЕТИЧНИ посредници за топлофикация и електроснабдяване, какво е туй чудо българско! Те ОСКЪПЯВАТ и то много услугите и НИЩО НЕ ПРАВЯТ!

Kaк досега не излезе едно точно изчисление с колко % се оскъпяват енергетичните услуги с тези посредници? Вероятно е много точна формула, постигната при договарянията (и сигурно е класифицирана тайна)!

Вижте какво става с електроразпределянето във Варна и Пловдив. Как се пънат потни костюмирани австрийци и германци да говорят врели-некипели. Предполагам, че ще има биг мама скендъл и за топло фирмичките - счетоводители. Как не сбъркаха към по-малки сметки а все да те прецакат гледат. Даже четох по медиите, че ще се "окрупняват" и е възможно утре да ви дойде един "нов "счетоводител" и да поиска наново кинти за ново "оборудване" за отчитане на енергията.

Добавям: Реших да се отказвам от услугите на "топлото", няма начин. Съгласен съм с dimd, ще ги викам да си махат оборудването.

Сподели другаде

Аз поне не успях да открия има ли стандарт/регламент/изискване колко градуса трябва да е топлата вода (БГВ). Зная само че при брат ми в София е с поне 20 градуса по топла от моята.
Сподели другаде

За това колко требва да е подгрята водата, монополистът "Топлофикация" мъдро споделя:

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПРОДАЖБА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА БИТОВИ НУЖДИ ОТ “ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ” АД НА ПОТРEБИТЕЛИ В ГРАД СОФИЯ

Чл.5. т.2

Продавачът е длъжен с избраният от него температурен режим и количество топлоносител, постъпващо в абонатната станция, да осигурява температура на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 С (градуса по Целзий б.р.) на изхода от подгревателя към сградната инсталация и поддържане на предвидените по проект температури в отопляваните помещения с допустимо отклонение минус 1,5 С (градуса по Целзий б.р.) при изчислителни режими.

55 градyса по Целзий е температурата на изхода на абонатната станция, която подгрява топлата вода. А на колко е температурата на тази "топла" вода при теб, друже Н.В. (Негово Величество) Монополистът нема гайле!

Това е положението, играем монополи. Имаме си мъдри писания, но кой да ги чете и да "роптува". Забранено е със закон. Как да махна сега тръбите за топлопренасяне в сградата? Че те способстват за забогатяване на симпатичните "управители" и "счетоводители". Всички, включително нашите бащи и майки с ниски доходи си плащат чинно за топлопренасянето, "топлата вода" която май не е с едни и същи градуси на различни места. И гладуват, естествено!

Съгласен съм с Филипов, че наистина има разлика в "температурите" на т.н. "топла вода" по райони, кооперации и прочее.

На Вальо "Топлото" съм му вече фен! На тишърт го слагам, знаменитост е!

Интересно е управлението на енергетиката за последните години. Наместо да разбиват монополни структури, законотворците и изпълнителната власт ги толерират, зачислявайки към тях със закон разни "разпределителни" и "счетоводителни" структури, които според мен оскъпяват услугите и то доста. И не способстват с нищо за развитието на енергетиката в България, за съжаление. A ги утежняват със собствените си структури, което е абсолютно разбираемо. Просто дублиране на структури от "управлението" на монополите без отговорност, разбира се. ТОВА Е ФОРМУЛАТА, без обяснения. Плащаш или няма "топло"!

Аз търсих, ама се убих направо на Еurostat да разбера в Eвропа и по света колко наистина се плаща за разни услуги: ток, топло, телефони, мобилни и какво ли още не. И къде сме ние. Но за съжаление не намерих подходяща и нагледна информация. Ако някой може да разчете висшите писания на Eurostat, да заповяда.

Влизаме скоро в Европа. Но аз вече доста се съмнявам че сме държава с едни от най-високите цени за доставка на топло и електроенергия, телефони и някои по-популярни услуги за населението в този материк. Ако не са най-високи, то сигурно има разни "абонаменти" и невидими добавки, които оскъпяват услугите. ВИЖТЕ, АКО МОЖЕТЕ КАКВА Е ЦИФРАТА ЗА ДДС в държавите от Европа. Това е положението...

Сподели другаде

• 1 month later...

Топлинни счетоводители "бият отбой"

Уважаеми абонати, поради технически проблем фактурираните сметки за отопление и топла вода за декември 2006 година са на база прогнозни данни.

Отчетите и реалната консумация не присъстват в известията.

Корекциите на начислените суми ще бъдат отразени във фактурите за януари 2007 година.

Моля да ни извините за причиненото неудобство.

Съобщения с този текст се появиха на редица жилищни сгради в столицата, където отчетите се правят от фирмата за топлинно счетоводство Нелбо Инженеринг.

Появиха се обаче вместо бележките със сметките за парно и топла вода за месец декември.

По този начин най-вероятно фирмата прави опит да спести ужаса на своите абонати при вида на начислените суми, какъвто преживяха огромен брой други клиенти на Топлофикация.

Въпросът е осъзнаването на тази техническа грешка дали е дошло, след като прокуратурата обяви, че започва проверка на топлинните счетоводители, или преди това.

Източник: news.bg

.................................................................

Аз нямам коментар в случая за АБСОЛЮТНОТО БЕЗОЧИЕ НА ФИРМИТЕ ЗА ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО! Също не мога да си обясня безхаберието на управляващите по въпросите за надписвани сметки досега (като в случая, признават си "грешката" т.н. "ТОПЛИННИ СЯТОВОДИТЕЛИ", щото ги загряха прокурорите).

Писах преди известно време:

Защо ги направиха тези ЕНЕРГЕТИЧНИ посредници за топлофикация и електроснабдяване, какво е туй чудо българско! Те ОСКЪПЯВАТ и то много услугите и НИЩО НЕ ПРАВЯТ!

Kaк досега не излезе едно точно изчисление с колко % се оскъпяват енергетичните услуги с тези посредници? Вероятно е много точна формула, постигната при договарянията (и сигурно е класифицирана тайна)!

Явно властимащите са достигнали до същото заключение. Ще открият май "топлата вода"!.

Сподели другаде

Много ми е чудно как Топлофикация имат още клиенти.Като слушам новините,чета по вестниците и тук във форума ми е чудно защо се мъчите с тези мошенници?Имаше някаква такса "мощност",не знам колко пари е,плащаш си за това че тръбите на парното минават през дома ти. :punish:
Сподели другаде