peter13 Публикувано Ноември 21, 2006 Report Share Публикувано Ноември 21, 2006 Възвание за революция в съзнаниетоhttp://www.komentari.com/web/modules.php?n...cle&sid=309 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Ноември 22, 2006 Report Share Публикувано Ноември 22, 2006 Не съм сигурна, че разбирам изцяло идеята на тази тема и резултата, до който може да доведе изписаното тук, но определено в посочения коментар има доста неща, върху които си заслужава да се замислим: Българинът е виртуоз в намирането на грешките у другите. Но много рядко поглежда към себе си. А всъщност неговият малък принос към всеобщата „простотия” е много по-важен от приноса на 10 други. Защото себе си човек може да промени. Хареса ми оригиналността, с която са написани нещата, които всички много добре си ги знаем, които вече толкова години гледаме и мизерията, в която така комфортно си тънем. Гадничко, тривиално, но със стил. Да, така са нещата, всички ще признаем. Но ще променим ли нещо, дори всеки за себе си, да не говорим за това дали можем (и имаме куража) да променим нещо в обществото или всичко това ще си остане една добра констатация, евентуално превърнала се в дискусия? Много, много ми се иска поне ние да се освободим от основния си враг – собствената ни безотговорност и страстта ни към взаимен обществен канибализъм...Само дето не мисля, че това ще стане, не и през следващите няколко поколения. Просто, като гледам някои от коментарите след материала и виждам колко научно е започнал да се изразява бай ми Ганя. Просто изключително оригинално е да оплюеш нещо, да го осмееш, изкритикуваш и естествено да не предложиш решение. Ама това си е една от много типичните черти на бг манталитета - нали, ако някой се понадигне от л...та или предложи нещо да се направи, той ще се покаже над останалите и всички ние трябва да го придърпаме обратно долу, пък ако може толкова надолу да го смъкнем, че да му стъпим на рамената, за да се покажем ние, още по-добре ще е. Не знам как толкова грамотни и красиво изразяващите коментиращи това писание хора, не погледнаха и (изглежда ми) не се опитаха да вникнат в основната идея на творението - всеки да си помисли и да си осъзнае той сам с какво помага и как вреди това "обещство". Малко ми изглежда като "гузен негонен бяга", всичките като ощипани подскачат: "аз не съм взимал..., аз не съм бил..., аз не съм крал....", ама един каза какво е направил.Ето, че и аз правя същото. Май поне се замислих какво правя за (против) бг обществото: каквото повече българи - плащам, консумирам, роптая, плюя, гледам как аз да си оцелея и как да живея по-добре, като не преча на другите участници. Само че не преченето ми не помага да хилядитите, които са в пъти по-зле от мен, то просто не пречи на тези, които са по-добре... ХАЙДЕ НАЙ-СЕТНЕ ДА ПОГЛЕДНЕМ ОТВЪД НЕОБЯТНАТА ПЛОЩ НА НОСА СИ! - това наистина ми хареса като призив!Призивът да се замислим не се отнася само до обществено-политичския живот в България, лично за мен, отнася се до начина на мислене и възприемане на всеки от нас като идивиди и като участници. Колко много неща всеки от нас осъзнава като неправилни в живота си и иска да промени. И как всеки ден първия ден за промяна остава "за утре". Воля ли липсва, мотивация ли, не знам, но знам, че лично аз всеки ден мога да правя по нещо с моя живот и начина, по който го живея, за да живея по-добре, по-хармонично със света около мен, да бъда по-добра, по-полезна и т.н. Всеки ден, но от утре. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост