Jump to content

Пътеводител на българския Windows потребител

Sir William

Препоръчан пост

Опитвам се да намеря верния път за проблема след купуването на един компютър. Тоест неговото "съживяване" постфактум.

Ще ми се да пропусна момента за избора на точна конфигурация: дънна платка, твърд (хард) диск, процесор, видеокарта, оперативна памет, кутия със захранване, монитор и прочее хардуер. Макар да не е маловажно. Дали ще е "геймърски" или "офис" този PC има разлика и то голяма понякога.

От какво се ръководя при избора на хардуер? Какво ми трябва и защо го правя? В момента има доста операционни системи: MS Windows, Linux, Mac OS (PC) и подобни. Имам пари да си позволя лукса да тръгне и най-последния писък на тези проклети операционни системи (Vista само е под въпрос за видеото заради DirectX 10, да речем).

Взех си компа. И оттук накъде? Във фирмата, която ми сглоби компа (сигурно 90% от PC в България са подобна сглобка) ми казаха да си търся операционна система. Иначе ще ми е излезе доста скъпо, плюс 200-300 лева минимум за Windows XP OEM (последна стабилна версия). Може да е по-евтино, но зависи от "майсторите" на хардуера.

Но все пак намирам начин да се сдобия с Windows XP. Да речем "легално". Има си сериен номер, прочел съм EULA (споразуение с крайния потребител) и прочее. Инсталирам го. И оттук накъде? Какво да добавя? Много прост въпрос, но въобще не е лесно решението!

1. Сигурност? При положение че вече има такова решение на Microsoft. Също така и Windows Defender, Windows Live OneCare и подобни...

2. Мултимедиен плеър (аудио и видео)? Защо ми е нужен друг, при положение че си имам Windows Media Player 11. Даже и за него си има повечето кодеци, но е хубаво да се поогледа на сайта на Microsoft.

3. Браузър за Интернет? Имам си Internet Explorer 7. Повече от достатъчно.

4. Запис на CD/ DVD? Никак не е трудно без добавки за Windows. Oсобено за медия: вижте последния WMP 11, почти няма проблем със записите и "рипването".

5. Кирилизация? Има я, разбира се. Не е съвършена, но все пак я има.

Oчаквам да ме посъветвате какво още да си инсталирам и защо. Oсвен изброените програмки нямам нищо друго, да речем. :)

Сподели другаде

Темата е доста обширна... ще се опитам да дам няколко предложения. Приемам, че си тествал хардуера преди инсталацията, инсталирал си драйверите и актуализациите, почистил си временните файлове и си пуснал един chkdsk на системния дял (има защо; ако не вярваш - виг Event Viewer след проверката... търси съобщенията на Winlogon).

1. Сигурност. В зависимост от потребителя можеш да избереш антивирусна програма. Тук въпроса е по-скоро свързан с настройките на програмата - "дълбоко" сканиране, "тих" режим, обновяване... Според мен в двете противоположности стоят Panda Antivirus и F-Prot; естествено можеш да работиш и без антивирусна програма - всичко зависи от теб. Ако този, който ще работи на компютъра, има поне елементарни познания относно сигурността, може да се инсталира защитна стена. С добри впечатления съм останал от Sygate Personal Firewall и Jetico Personal Firewall.

2. Мултимедия. Аз лично не обичам големите пакети от кодеци; инсталирам DivX Free, XviD, DivXG400, AC3Filter, QuickTime Alternative и Real Alternative. За гледане на филми използвам Windows Media Player, за аудио - Winamp (Lite). Понякога се налага да използвам Media Player Classic и GSpot, но това са по-скоро изключения.

3. Браузер. Използвам Firefox - свикнах с него, пък и има полезни допълнения - adblock, ForecastFox...

4. Запис на CD/DVD. Свикнал съм да работя с Nero, когато правя дискове с данни. Така имам достъп до настройки, които отсъстват в Windows - multisession, скорост на записа, управление на конвертиращите модули, които се използват при запис на аудио... За по-специални случаи ползвам Exact Audio Copy (за аудио дискове) и CloneCD.

5. Кирилизация. Ползвам вградената. Ако някой много държи да превключва езиицте с един клавиш, скривам индикатора на Windows и инсталирам Switch It!. Отделно (по желание на потребителя) инсталирам фонетичен модул - от този сайт.

Освен посочените неща, обикновено инсталирам SA Dictionary, Rainlendar, SpeedFan, GIMP, Inkscape, Google ScetchUP, ForceASPI, Shtirlitz, Convert, FlashGet, FoxitReader, PDF reDirect, ItaEst!, PowerOff и WinRar.

Ако ми остане време довечера, ще допълня съобщението с връзки и кратко описание на изброените програми.

Сподели другаде

По-скоро препоръчителните, които са по-добри от приложенията на на Microsoft.

Не само в тези категории, може и в други. Защото аз наистина се замислям дали въобще да слагам външни програми, освен тези на Microsoft на моя Windows XP SP2.

Защото повечето "външни" програми според мен не са по-добри и функционални от оригиналните майкрософтски.

Сподели другаде

Сигурност - Трябва да избереш нивото на защита в зависимост от това за какво ползваш компа и в каква работна среда/мрежа се намира той. Можеш да минеш и без никакви програми за защита и пак да нямаш проблеми. Така че ти си решаваш дали ти трябва антивирусна и/или firewall.

Мултимедия - Последна версия на CCCP и нямам никакви проблеми. Препоръчвам ти пакета.

Браузър - Mozilla Firefox 2.0 евентуално с extensions според нуждите.

Запис на CD/DVD - Ползвам Nero 6 поради единствената причина, че това ползвам от край време и съм свикнал, но си мисля че има и по-добри решения.

Кирилизация - Ползвам вградената.

Всъщност ми е малко странно защо питаш за програми. Най-добре според мен е да пробваш по няколко програми от всяка категория и сам да видиш кое най-добре отговаря на нуждите ти и ти е най-удобно за работа.

А това за функционалността на програмите на Microsoft - съмнявам се че MS Paint е функционален колкото Photoshop. :) Просто зависи за какво ползваш компа.

Сподели другаде

Aз съм наясно с огромен брой приложения извън тези на Microsoft. Просто се поставям на мястото на един обикновен потребител.

Пак питам, защо на един обикновен потребител му е нужен външен браузър? Само да му е по-шарено ли?

И да инсталира Mozilla Firefox 2.0, при положение че е доста съмнително "преимуществото" на Firefox след излизането на Internet Explorer 7.0. Например заедно с браузъра Firefox идват маса рекламни отметки.

Firefox бил по-бърз, по-сигурен, имал разни плъгини и други. Само думи, според мен...

Аз до момента не можах да намеря някакво официално и професионално изследване за преимуществата на Firexox 2.0 над Internet Explorer 7.0.

Ако има такова, ще се радвам да го прочета.

С проби на програми, заместващи вградените Windows приложения съм се занимавал доста. Но за съжаление не намирам все още доказано качествени заместници.

Иначе пълноценното използване на професионален софт като Photoshop, CorelDraw та даже и MS Office не го коментирам, това според мен касае по-напредналите и професионално изявени потребители, които според мен са все още твърде малко...

Сподели другаде

Сигурност

Лично аз все още не мога да се разделя с антивирусната (NOD32) и защитната стена (Outpost Firewall). Може наистина и без атнивирусна, но все пак рисковете са реални. Защитната стена ми трябва, за да филтрира изходящ и входящ трафик. Вградената в Windows не може да филтрира изходящия.

Мултимедиа

Инсталирам моя пакет с кодеци, който от едно време насам си правя (включва основните: DivX 5.2.1, XviD 1.1.2, AC3Filter 1.11, DirectVobSub 2.23 и алтернативен MP3 декодер). За плъер ползвам Crystal Player Professional. Считам WMP 9 за много добър плеър, но не ми е удобен както Crystal. Той ми е резервния. WMP 10 и 11 ги намирам за bloatware. Нямам Real и QuickTime съвместими плеъри и кодеци. Не ми трябват.

За аудио плеър ползвам Winamp. WMP не е толкова удечен за аудио плеър според мен. Чак в по-новите версии вече придоби вид на някакъв аудио плеър. И все пак ми е неудобен.

Браузър

Влюбен в Opera. Срастнал съм се с този браузър. Иначе за средностатистическия потребител IE може да е достатъчен. Въпрос на предпочитания. Дори и само заради външния вид даден потребител може да смени браузъра. Лично аз уважавам и трите.

Печене на дискове

Burrrn за аудио дискове и ONES за всичко останало. Стигат ми отвсякъде. В случая намирам вградената записваща програма недостатъчна. Дори и за потребитлеи с по-занижени изисквания. Ако в други категории Microsoft имат вградени програми, които са задоволителни в много случаи, то тук е доста по-зле.

Кирилизация

Самият термин е леко неточен, защото то какво да се кирилизира. Активират се настройките да са на български и воала. Аз си добавям фонетичната подредба на Инжинера.

Сподели другаде

Какво значи обикновен потребител? Според мен аз съм обикновен потребител и като такъв с нелицензиран Win не мога да си инсталлна IE 7 по нормален начин. Това е едното. Другото е че Firefox е безплатен и ми дава информация в реално време за статуса на пощата ми например, което не знам дали може да се постигне в IE по лесния начин по който става във Firefox (Това е просто като пример за дозината extensions, които предлага browser-а). Пак ти казвам - зависи от нуждите на потребителя.

А това за експертните мнения не ме интересува много. Еди кой си е решил да напише еди какво си и да го пусне в нз си кой сайт и аз трябва да му повярвам... Много хубаво, но в един момент се оказва че ти говорят едно, а в процеса ти на работа се оказва, че то не е много вярно... Не видя ли на практика на моя комп как стоят нещата няма да ме убеди който и да е експерт.

Сподели другаде

Добре. Съгласен съм донякъде, че с проби на програми човек може да достигне до истината кое наистина е по-добро. Но в Интернет все пак има доста информация и ревюта за най-различни програми.

Например за сравнение на възможностите на Internet Explorer 7.0 и Mozilla Firefox 2.0 намерих следното на на CNET: Internet Explorer 7 vs. Firefox 2. "Борбата" е в пет рунда:

1. Инсталация и ъпгрейд: резултат 13:5 в полза на Firefox

2. Външен вид (и приспособимост, според мен): резултат 15:12 в полза на Firefox

3. Табулирано браузване: резултат 13:11 в полза на Firefox

4. Нови функции и възможности: резултат 11:9 в полза на Firefox

5. Сигурност и качества: резултат 12:10 в полза на Firefox

Победител във всичките "рундове" е Firefox. Доста интересна статия...

Инфо: Internet Explorer 7 vs. Firefox 2

Автор: Robert Vamosi

Източник: cnet.com

Аз съм съгласен донякъде с тестовете и сравненията, направени от тримата, написали оценките по теста. Проверих голяма част от това, което са постигнали и май ще окажат прави. :)

Сподели другаде