Don_Toni Публикувано Ноември 10, 2006 Report Share Публикувано Ноември 10, 2006 Тази седмица, направих голяма каша с опитите м да си сложа новото Убунту, до сега не съм имал проблем с разпределението на дяловете, но този път се омотах. Както и да е оправих си големите каши, успях да се спася от форматиране, но сега имам проблем: имам си два Уиндоуса в С, знам че не е хубаво да имам 2 операционни системи в един дял, за това искам съвет от вас. Моля ви кажете ми , как да премахна единия Уиндоус. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 10, 2006 Report Share Публикувано Ноември 10, 2006 Десен бутон на My Computer -> Properties -> Advanced -> третия бутон Settings -> Edit. От там можеш да премахнеш нежеланите от теб операционни системи от списъка, който се появява при пускане на компютъра. Оттам насетне можеш да се разправиш с тази ОС както сметнеш за добре. Само да не объркаш и да махнеш работещата/не тази, която не искаш да махаш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Don_Toni Публикувано Ноември 11, 2006 Author Report Share Публикувано Ноември 11, 2006 Мерси много за съвета - махнах единия Уиндоус, който не ми трябваше. Сега е супер. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Ноември 14, 2006 Report Share Публикувано Ноември 14, 2006 Искам само да допълня, че при инсталация на втори Windows ще бъдете попитани в коя папка да се разположат системните файлове ако директорията Windows вече съществува. Остава обаче проблема с папката Program Files, където и двете операционни системи слагат свои файлове. Там вече трябва да се внимава какво се чисти. Иначе за премахването на други операционни системи от списъка за зареждане се редактира файла boot.ini. Night_Raven просто е посочил един от методите. Можете също така да го редактирате ръчно или чрез приложението msconfig (стартира се от Run... прозореца в Старт менюто). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 14, 2006 Report Share Публикувано Ноември 14, 2006 Иначе за премахването на други операционни системи от списъка за зареждане се редактира файла boot.ini. Night_Raven просто е посочил един от методите. Можете също така да го редактирате ръчно или чрез приложението msconfig (стартира се от Run... прозореца в Старт менюто).Дали ще се покажат скритите И системните файлове, за да се покаже boot.ini в C:\, да се отвори и редактира или ще се стигне до него по гореописания път, като време е едно и също. С разликата, че после файловете е хубаво отново да се скрият. От msconfig не може да се редактира boot.ini. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Ноември 14, 2006 Report Share Публикувано Ноември 14, 2006 За спора само ще кажа две неща:1. Не е нужно да откриваш файла boot.ini, за да го редактираш, можеш да го напишеш в браузъра си или в Run... менюто да напишеш c:\boot.ini 2. Може да се редактира, макар и не по стандартния начин. Но можеш да проверяваш за несъществуващи дялове, да преместваш елементи нагоре или надолу и да променяш времето за избор на операционна система. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 14, 2006 Report Share Публикувано Ноември 14, 2006 1. Така е, може.2. Може, но в случая не е от полза. Опциите за редактиране са недостатъчни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Annabella Публикувано Март 25, 2007 Report Share Публикувано Март 25, 2007 Моля автора на темата да не се сърди ,че я използвам но имам същия проблем и да не пускам нова тема пиша тук.. Та по въпроса- като начинаеща в преинсталирането на уиндоуса оплесках нещата и сега и аз имам 2 ОС , използвах съвета на Night_Raven даден по горе и има резултат - вече не ме пита при стартиране коя ОС да зарежда. Дотук добре, обаче аз съм съвсем невежа още в тая област и не ми стана никак ясно къде втората ОС в компютъра и как да я премахна съвсем . Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 25, 2007 Report Share Публикувано Март 25, 2007 Моля автора на темата да не се сърди ,че я използвам но имам същия проблем и да не пускам нова тема пиша тук..Няма за какво да се сърди. Дори е добре, че си постъпила така. Та по въпроса- като начинаеща в преинсталирането на уиндоуса оплесках нещата и сега и аз имам 2 ОС , използвах съвета на Night_Raven даден по горе и има резултат - вече не ме пита при стартиране коя ОС да зарежда. Дотук добре, обаче аз съм съвсем невежа още в тая област и не ми стана никак ясно къде втората ОС в компютъра и как да я премахна съвсем .Възможно е при преинсталацията нещо да се е объркало и само да е показвало, че има 2 операционни системи, а всъщност и двете да са стартирали една и съща. Или едната само да е работеща, а другата да не е. Т.е. да нямаш втора инсталирана операционна система в действителност. Ако си имала, то трябва да имаш някъде по харда втора папка Windows. Потърси и ако няма, значи е някой от първите два варианта. Ако има на някой дял таква папка, значи там е бил инсталиран и другия Windows, което значи, че можеш да триеш. По принцип в самия файл, който си редактирала, има текст multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1). Последната част - partition(1) - определя къде е дадената операционна система, т.е. ако имаш 2 папки Windows на различни дялове (примерно едната е на C:, а другата на D:), гледаш в този файл на кой дял ти е настоящата операционна система и преценяваш коя е излишната. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Annabella Публикувано Март 25, 2007 Report Share Публикувано Март 25, 2007 Такава папка намерих само на диск С , явно наистина само е било фалшива тревога. Благодаря за бързия отговор. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
PePe Публикувано Май 27, 2007 Report Share Публикувано Май 27, 2007 аз да питам кое точно трябва да изтрия за да махна едната операционна система че несам мн на ясно? [boot loader]timeout=0default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (bootscreen)" /noexecute=optin /fastdetect /KERNEL=kernel1.exemulti(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 27, 2007 Report Share Публикувано Май 27, 2007 Преполагам първия ред след [operating systems]:multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (bootscreen)" /noexecute=optin /fastdetect /KERNEL=kernel1.exe P.S.: моля те, не използвай цифри вместо букви. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
PePe Публикувано Май 28, 2007 Report Share Публикувано Май 28, 2007 Преполагам първия ред след [operating systems]:multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (bootscreen)" /noexecute=optin /fastdetect /KERNEL=kernel1.exe P.S.: моля те, не използвай цифри вместо букви. сори ама така ми го дава в тхт. документа Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 28, 2007 Report Share Публикувано Май 28, 2007 сори ама така ми го дава в тхт. документаЗа цифрите вместо букви имах предвид това, което беше написал. Беше написал "4е", вместо "че" и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
PePe Публикувано Май 29, 2007 Report Share Публикувано Май 29, 2007 За цифрите вместо букви имах предвид това, което беше написал. Беше написал "4е", вместо "че" и т.н. Оки Nigth_Raven ,съжалявам за това. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост