Jump to content

Препоръчан пост

Бих искал да науча нещо повече за тази програма,ако някой може да ми помогне с линк или с някакви обяснения как точно работи и как да я използувам по рационално? :stop:
Сподели другаде

Работата с програмата е доста лесна. Важното е да знаеш какво и къде да бутнеш.

Ето накратко разделите:

- Software - тук се намира основната информация за инсталирани програми и такива, които са били инсталирани. Много често (почти винаги) деинсталацията не премахва всички редове в регистратурата. Тази секция ти позволява да ги махнеш. Внимавай, защото (както вече казах) тук са и всички програми, които са инсталирани в момента. Махай само онези, които си сигурен, че вече си деинсталирал нормално и вече не ползваш. Маркираш и кликаш долу Remove Selected.

- Startup List - списък за регулиране на стартиращите се с Windows приложения. Можеш да махаш и да добавяш. Махането става като маркираш желаните и кликнеш долу Remove Selected, а добавянето става от бутона New.

- Uninstall Menu - това е като пряк път до Add or Remove Programs на Windows и като олекотена версия на деинсталиращите програми (като Your Uninstaller, Absolute Uninstaller и др.). Бутонът Uninstall активира деинсталацията на програмата, а бутонът Remove Selected само премахва дадената програма от списъка за премахване. Това е полезно ако не искаш да се появява в този списък (но няма да може да се деинсталира оттам) или ако вече си я деинсталирал, но тя още се появява там.

- File Types - Ако някои файлове ти се маркират с икона на дадена програма, но тази програма вече си я деинсталирал, оттук можеш да премахваш тези неизползвани файлови формати. Повечето от другите чистачки на регистратурата сканират за това автоматично, но RegCleaner не го прави и може само ръчно.

- New File - можеш да редактираш какво да се появява при кликане File -> New (или десен бутон -> New). Можеш да оставиш само файловете, които създаваш често, но имай предвид, че доста програми сами си добавят форматите в този списък и дори и да ги изтриеш, после пак ще са там.

- Shell Extensions - оттук се регулират опциите, които се появяват при кликане с десния бутон върху файлове и папки. Пример: ако не ти трябва команда за разпечатване (Print) намираш в графата Command кои файлове я имат и можеш да я махнеш. То е подобно на вградената във Windows функция в Tools -> Folder Options... -> страница File Types.

- Backups - тук се намират резервни копия за всичко, което си променял по гореизброените раздели. Можеш да върнеш в оригиналното състояние като маркираш и избереш долу Restore Backup. С бутона Remove Selected триеш резервното копие.

Самото чистене на регистратурата се извършва от меню Tools -> Registry Cleanup -> Do them All. Премахването вече сигурно се досещаш как става. Можеш да маркираш всички с CTRL+A за по-бързо.

По принцип като чистачка на регистратура, RegCleaner не е най-доброто. Има други програми, които намират доста повече невалидни редове, но все пак е добра, като за безплатен продукт. Още повече с тези модули, които описах.

Като за край отново да кажа, да процедираш внимателно при работата с нея, че не се знае.

Сподели другаде

Много ти благодаря за изчерпателния отговор,но нещо се разминават нещата.При моята версия има само няколко отметки и един голям бутон Clean now .Мисля че това е стандартната версия,но не съм много сигурен.Казваш ,че това не е най добрия избор,би ли ме посъветвал за някоя друга програма.А,и още нещо вече пуснах програмата да сканира и тя направи каквото направи,а аз въобще не знам какво точно е изтрила .Да върна ли всичко с Restore Backup или вече е късно
Сподели другаде

Явно не говорим за една и съща програма. Ето шотче от тази, за която аз говоря:

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/nRaven/regcleaner.PNG

Щом има Backup, винаги можеш да върнеш промените. Ако искаш, върни, но тогава все едно не си чистил регистрите. Щом са махнати, значи не са нужни.

Сподели другаде

Моята програма изглежда различно,ще пробвам да върна всичко както си беше.Надявам се да успея,а ти ми кажи ако можеш коя програма да си сложа и откъде да я дръпна.Благодаря ти ,че ми отдели от времето си,ще чакам да ми отговориш. :thumbsup:
Сподели другаде

Не мисля, че е нужно да връщаш промените, защото щом програмата е преценила, значи не са нужни. Ти си преценяваш разбира се.

Като добри чистачки бих ти препоръчал RegSupreme 1.4.0.46 (796KB), Registry Repair 1.7 (2.0MB), CCleaner 1.34.407 (1.5MB). Последната е безплатна. Иначе има и Registry Mechanic и др., но аз работя с предните три + RegCleaner, на която ти направих шот. Ако имаш други въпроси, питай смело.

Сподели другаде

Благодаря и на двама ви,наистина много ми помогнахте,още не съм решил коя програма да избера,но това не е толкова важно.Още веднъж много ви благодаря. :peace:
Сподели другаде