Tragedy Публикувано Септември 26, 2006 Report Share Публикувано Септември 26, 2006 Няма да излъжа, ако кажа, че съм впечатлен от Opera що се отнася до бързината и интерфейса, а и също така ми омръзна супер тежкия Firefox. Въпреки, че има множество възможности, Firefox товари безкрайно много системата ми и работи ужасно бавно от много време - след чиста инсталация, след чист Windows и т.н. По този повод реших да пробвам Opera-та и засега впечатленията ми са добри, но искам да попитам за съвет за няколко неща: 1. Как мога да задам щом затворя някой таб, фокуса да отива върху този до него (във Firefox това ставаше с плъгина TabMix, който наистина е много добър)?2. Как да задам като се отваря нов таб, той да се отваря във фонов режим (да не е автоматично избран)?3. Има ли опция в Opera-та за autocomplete (да завършва автоматично текста на дадени думи)?4. Мисля, че махнах опцията за търсене в самата страница. Т.е. имам Search опията, но при нея ми се отваря диалогов прозорец, който не е много удобен. Доколкото знам има опция за търсене в страницата, като се осветяват откритите думи, но нещо съм я загубил.5. Има ли начин да скривам програмата от екрана (да отива да речем в системния трей)? Ако имате някакви съвети за по-добра работа - ще съм повече от щастлив да ги прочета Благодаря на всички отзовали се. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vesodimov Публикувано Септември 26, 2006 Report Share Публикувано Септември 26, 2006 Tragedy, прочетох те и другия пост за Firefox и в мен тотално се затвърди впечатлението, че нещо версията на лисицата ти е бъгава. Ще ти кажа защо: ползвах опера в продължение на години. И така до преди около година. От често любопитство си инсталирах чиста Mozilla и на часа махнах Опера. И не съм си помислил за друго. От няколко месеца съм с Firefox и нещата направо пеят. Отварям Windows Task Manager - а и виждам това: http://www.softvisia.com/users/vesodimov/Other/task_manager.jpg Както виждаш натовареността е НУЛА. А съм отворил три сайта. Според мен Опера е чудесен продукт, но е по - бавен и по - тежък от Firefox. Лично мнение. Ако искаш - направи това, което ти писах в другия пост и тогава да ги сравним. Успех ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Септември 26, 2006 Author Report Share Публикувано Септември 26, 2006 Весо, аз имах в предвид, че ми товари много откъм заемана памет и бавнодействие. А и процесора не е постоянно натоварен, тук говорим за пикове. Иначе мога да ти покажа скрийншот, където Firefox ми заема 200 МВ RAM при отворени 8 прозореца Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 26, 2006 Report Share Публикувано Септември 26, 2006 1. Отиди в C:\Program Files\Opera\defaults и си направи backup на standard_keyboard.ini. Отвори го, намери комбинацията w ctrl и смени от w ctrl = Close page, 1 да е w ctrl = Close page & Switch to next page. При натискане на CTRL+W ще се затваря настоящия таб и ще се активира следващия вдясно. Предполагам, че ако използваш previous вместо next ще активира предходния.2. Това мисля, че няма как да стане.3. Можеш да включиш жезъла, който помни въведена информация в различни полета, но не мисля, че е точно същото. Опитай.4. Май не успях да разбера точно проблема. Опита ли да търсиш с натискане на "/"? Това ще ти изведе малко прозорче долу вляво. Ако искаш да търсиш само из линковете използвай ",".5. CTRL+H скрива Opera в системния трей и се появява иконка. За да я върнеш кликни върху иконката в трея. Глупавото е, че след като върнеш Opera, иконата остава. Не зная защо са го направили така, струва ми се много тъпо. При затваряне на Opera и ново стартиране иконката няма да я има. Иначе течовете в паметта са си доста стар проблем на Firefox. Чак ми е чудно защо не са ги оправили, след като проблемът е налице от ехеееееее... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Септември 26, 2006 Report Share Публикувано Септември 26, 2006 Уха, благодаря ти Night_Raven, на мен лично 4 и 5 ми бяха много нужни и сега като си ги ползвам ще се сещам с благодарност за теб Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Септември 26, 2006 Author Report Share Публикувано Септември 26, 2006 Ето и какво стана: 1. Нищо не стана. Пробвах с next и с previous и не стана. Интересното е, че в този файл нямаше w ctrl изобщо, така че трябваше да добавя ред в секцията [Application]2. Малко гадно ми фокусира новоотворен таб, при Firefox имаше такава полезна опция (отваряне във фонов режим). Има ли плъгин за работа с табове?3. Wand-а не е ли за автоматично попълване на пароли и форми? На мен ми трябва auto complete, както е в IE. Ето един пример от Firefoxhttp://pics.softvisia.com/design/pics/1978/picture034yr3.jpg4. Хитро е това и успях да го накарам да работи още по-добре, защото като натиснеш нещо друго и изчезва. Гадното е, че не можеш да търсиш повече от веднъж, но ако натиснеш F3 ти открива следващият резултат. Аз обаче мисля, че има възможност за по-добро търсене, т.е. т.нар. Search in Page. Тази опция се намира като натиснеш очилата в горния десен ъгъл на най-долния таскбар. При mireto я има и е много удобна, ама аз нещо я затрих. Иначе при Firefox е супер удобно:http://pics.softvisia.com/design/pics/1978/picture033fz1.jpg5. Супер хитро, точно това търсех. Имах още въпроси, ама нещо ги забравих. Като се присетя ще пиша пак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 26, 2006 Report Share Публикувано Септември 26, 2006 1. Лично го тествах и при мен работи. Това, че е нямало такъв ред, ме озадачава. При мен е между F6 = Set widget mode, 1 | Set widget mode, 0 и F4 ctrl = Close page, 1. Файлът го редактирай при спрян браузър. Предполагам затова не стана първия път при мен - като отворих файла и все едно не го бях редактирал. Промених го отново и заспа. 2. Мисля, че няма такъв плъгин, но не съм напълно сигурен.3. Ами Wand не е само за пароли. Той (доколкото знам) е за попълване и запомняне на информаия, въведена във онлайн формуляри. Не го ползвам и не знам точно как работи, затова ти казах да експериментираш, пък току-виж свършило някаква работа.4. Stand by...5. Абе ако иконата се скриваше, след показване на браузъра и/или ако имаше глобална клавишна комбинация за показването, щеше да е цепещо мрак. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Септември 26, 2006 Author Report Share Публикувано Септември 26, 2006 5. Абе ако иконата се скриваше, след показване на браузъра и/или ако имаше глобална клавишна комбинация за показването, щеше да е цепещо мрак. Аз съм задал на XP-то винаги да я крие от системния трей (Always hide) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 26, 2006 Report Share Публикувано Септември 26, 2006 Ако добавиш Quick find? Tools -> Appearance... -> Buttons -> Search и си влачиш горното поле Quick find в някоя лента на Opera. Интересно е, че при мен не работи нещо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Септември 27, 2006 Author Report Share Публикувано Септември 27, 2006 Тцъ, при мен също не работи. Ще помоля mireto да пусне един скрийншот към нейния бутон, за да видиш. mireeeee, пусни един скрийншот душа Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
mireto Публикувано Септември 27, 2006 Report Share Публикувано Септември 27, 2006 Снимах се: http://pics.softvisia.com/design/pics/1978/untitledwi4.png А ето и малко интересна информация за управлението на Операта Клавишни комбинации: Shift+F11 - смалява прозреца в центъра на екранаCtrl + Tab (и Ctrl + F6) - сменят активния таб на дясноCtrl + Shift + Tab (и Ctrl + Shift + F6) - сменят активния таб на ляво4 - минизира активния таб (скрива го)5 - минизира текущия таб и остава видим като фон последния активенCtrl + N - отваря нов браоузърCtrl + Т - отваря нов табCtrl + W (и Ctrl + F4) - затварят текущия табCtrl + Alt + Z - отваря наново, затворен табCtrl + 2 - отваря панела с Bookmarks За намиране на текст в текущия таб може да се използва Ctrl + F (F3 или /), а за откриването на всички следващи комбинации като изписанта може да се използва бутона F3. П.С. Понеже не ми харесаха снимката и ми се изсмяха... ето още...и с прозорчето, дето излизало като се натисне бутончето http://pics.softvisia.com/design/pics/1978/untitledfy3.png Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Октомври 27, 2006 Author Report Share Публикувано Октомври 27, 2006 4. Май не успях да разбера точно проблема. Опита ли да търсиш с натискане на "/"? Това ще ти изведе малко прозорче долу вляво. Ако искаш да търсиш само из линковете използвай ",".Тази гъзарийка работи и във Firefox Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост