barca_b0y Публикувано Неделя в 16:02 Report Share Публикувано Неделя в 16:02 Здравейте! Както е ставало дума в други теми – обичам силна музика. И това май отново ми докара беля. Сред музикалната ми видео колекция се оказа, че имам доста калпава версия на песен с тежък клипинг (а може би и други дефекти?). Тук съм качил оригиналната албумна версия и екстракт на аудиото от проблемната видео версия. Да, вижда/чува се, че видео версията е за в коша. Това ми е ясно и не искам да я „спасявам“. Проблемът е, че не знам колко още подводни камъни имам в колекцията. Въпросът ми е – как да ги открия чрез някакво автоматично сканиране на цялата колекция? Очевидно е важно да се направи и за видео (.vob, .mkv и др.), и за аудио (.flac, .mp3 и др.) колекцията. Дори не знам какво да търся като функционалност. Т.е. какви параметри трябва да се сканират, за да изскочат подобни файлове. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Вторник в 07:06 Report Share Публикувано Вторник в 07:06 Може би това? Не съм го ползвал или тествал, така че нямам идея точно колко надежден и удобен е софтуерът. Виждам, че може да използва FFmpeg, за да работи и с файлове различни от WAV, но ме съмнява да има и поддръжка за видео контйнери като MKV и VOB. Друг вариант е този компонент за foobar2000. Сканира се цялата колекция и се запазва информацията във файл. Ако вече имаш набелязани проблемни файлове, проверяваш какъв динамичен обхват имат, след което търсиш други парчета със същия или сходен, за да ги провериш после ръчно с Audacity. Доколкото имам представа, не е изобщо сигурно, че всички проблемни парчета ще имат наистина нисък динамичен обхват, т.е. да можеш почти универсално да приемеш, че всички файлове с динамичен обхват от 1 до 3 (примерно) са потенциано проблемни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Вторник в 21:38 Author Report Share Публикувано Вторник в 21:38 преди 13 часа, Night_Raven написа: Може би това? Не успявам да го подкарам. Май става само за 32-bit. Или не му харесва новия Excel. Не съм сигурен. преди 13 часа, Night_Raven написа: Виждам, че може да използва FFmpeg, за да работи и с файлове различни от WAV, но ме съмнява да има и поддръжка за видео контйнери като MKV и VOB. Да, едва ли ще намеря чак такава глезотия. Вероятно ще се наложи да правя екстракт на аудиото като предварителна стъпка. преди 13 часа, Night_Raven написа: Друг вариант е този компонент за foobar2000. Тук се справих с инсталацията. Но не съм сигурен, че се справям с интерпретацията на резултатите. Сканирах една папка за проба. Песните с най-малък DR ги заредих в Audacity с опцията да покаже клипинг. Доста разнообразни резултати при сходни DR стойности. Има песни (включително официални релийзи), които целите светят в червено. Има и такива, които са си изцяло сини. Доколко е притеснително, ако Audacity засича клипинг като тези например? Това са официални песни. Не мога да си позволя да ги захвърля, защото по-хубави няма как да намеря. Иначе проблемната песен се откроява, когато я сравнявам с албумната версия. Пробвах и този компонент. С него мога да сравнявам повече параметри. Track True Peak знам, че не трябва да е >1. Ако се водя по него, 90% от колекцията ми трябва да е за коша. LUFS стойностите се различават драстично. Това трябва да е ценна следа. DR вече коментирахме - също има голяма разлика. RMS също е осезаемо по-малък. Озадачава ме, че този компонент откри clipping samples и в "правилната" версия, а Audacity не открива нищо. Може би работи в някакъв по-чувствителен режим. Мисля, че с този компонент ще успея да направя някакъв сносен репорт. Мога да сканирам цялата колекция с него и да запазя резултата в Excel файл. После мога да си напиша формула, която да филтрира проблемни файлове по няколко параметъра. Имаш ли идея кои параметри е удачно да ползвам и какви диапазони за всеки? Или просто да си намисля някакви стойности около "повредения" файл? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано преди 18 часа Report Share Публикувано преди 18 часа преди 11 часа, barca_b0y написа: Не успявам да го подкарам. Май става само за 32-bit. Или не му харесва новия Excel. Не съм сигурен. И при мен има проблем. преди 11 часа, barca_b0y написа: Доколко е притеснително, ако Audacity засича клипинг като тези например? Това са официални песни. Не мога да си позволя да ги захвърля, защото по-хубави няма как да намеря. Зависи какво разбираш под "притиснително". Ако имаш предвид "дразня се, че единственият релийс е осран", напълно те разбирам и съм съгласен. За жалост обаче това е положението. Някои албуми се преиздават и гордо, но не и заслужено, идват с определението "remaster". За такива обикновено решението е да се търси по-стар релийс. Дали ще се намери, е отделен въпрос. Други албуми обаче имат само една версия и тя зле. Ако даден по-съвременен албум случайно е издаден и на плоча, обикновено този релийс е обикновено обработен с повече внимание и загриженост от цифровите. Разбира се това означава, че ще се наложи да търсиш него и да не е проблем евентуално да чуваш някои артефакти, които са типични за плочи и/или грамофони. Не всички прехвърляния на плоча към цифров носител ще имат наистина проблеми, които са характерни за плочите и хардуера им за възпроизвеждане, но е възможно да са налице. Войната за силата на звука (loudness war) е според мен по-пагубна за качеството на аудиото от всякакви други аспекти -- аналогово/цифрово аудио, аудио формати за компресия със загуби (lossy), ресемплиране и т.н. преди 11 часа, barca_b0y написа: Имаш ли идея кои параметри е удачно да ползвам и какви диапазони за всеки? Или просто да си намисля някакви стойности около "повредения" файл? За жалост не. Не съм се интересувал много от това, което се опитваш да направиш. Не защото не е важно за мен да имам качествен релийс, а защото установих още преди доста време, че е изгубена битка да се опитвам да търся по-качествени релийси на това, което вече имам. Музикалната ми колеция е прекалено голяма, някои от албумите вече са изчезнали напълно в lossless формат, просто ще е къртовски труд да проверя кой релийс не е напълно на ниво, особено след като знам, че шансът да има по-добра версия и/или да я намеря, варира между много малък и никакъв. Може би най-лесното, което ми хрумва към този момент, е да си сканираш цялата колекция и да си набележиш албумите, които са с по-нисък динамичен обхват, след което да потърсиш в базата от данни тук за алтернативни версии. Ако случайно има такава с по-добър динамичен обхват, се опитваш да я намериш. Ако нямаш цели албуми, а само отделни парчета от тях, може би ще е по-трудна процедурата в случая. 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано преди 14 часа Author Report Share Публикувано преди 14 часа преди 3 часа, Night_Raven написа: Зависи какво разбираш под "притиснително". Ако имаш предвид "дразня се, че единственият релийс е осран", напълно те разбирам и съм съгласен. По-скоро "достатъчно ли е осран даден файл, че да нанесе щета на говорителите ми?". Вече сменям мид/бас драйвър втори път и искам да ми е последен. преди 3 часа, Night_Raven написа: установих още преди доста време, че е изгубена битка да се опитвам да търся по-качествени релийси на това, което вече имам Аз също няма да намеря по-качествени. Въпросът е да открия файловете, които са тотал щета (подобно на този, който споделих) и представляват опасност за колоните ми и да ги затрия. преди 3 часа, Night_Raven написа: Ако нямаш цели албуми, а само отделни парчета от тях, може би ще е по-трудна процедурата в случая. Да, не работя с албуми. Имам отделни песни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано преди 10 часа Report Share Публикувано преди 10 часа преди 2 часа, barca_b0y написа: По-скоро "достатъчно ли е осран даден файл, че да нанесе щета на говорителите ми?". Вече сменям мид/бас драйвър втори път и искам да ми е последен. Реално погледнато подобен файл сам по себе си няма как навреди на аудио системата ти, но ако наистина я натоварваш до краен предел, то тогава увеличава рисковете. преди 2 часа, barca_b0y написа: Въпросът е да открия файловете, които са тотал щета (подобно на този, който споделих) и представляват опасност за колоните ми и да ги затрия. Както казах, нямам идеалното решение в случая. Можеш да сканираш музикалната си колеция във foobar2000 с True Peak Scanner и да набележиш всички файлове, чиито Track LRA е 6 или по-малко и чиито Track RMS е -6 или по-висок (т.е. стига до 0). След това можеш да ги заредиш в Audacity, за да ги огледаш. Можеш и да използваш Youlean Loudness Meter. Може да се стартира като самостоятелно приложение или като VST плъгин. За foobar2000 има VST 2.x/3.x Adapter, не знам дали за AIMP има такава опция. Дори като самостоятелно приложение трябва да е полезно. Възпроизвеждаш подозрителните файлове в избран плеър с плъзгача за volume на максимум (в плеъра), докато Youlean Loudness Meter е стартирана, и следиш Integrated (LUFS) показателя. Ако е -8 или по-висок, не е добре. Не е нужно да изтриваш проблематичните файлове. Можеш да редактираш ReplayGain стойностите им и да ги смъкнеш с едно 5-6 dB (или дори малко повече). Разбира се няма да можеш да им се "насладиш" с желания volume, но поне рискът от проблем ще бъде намален доста. Друг вариант е да ги премахнеш от плейлиста и/или да ги изместиш в друга папка, за да не се възпроизведат инцидентно. Разбира се, ако предпочиташ, можеш да ги изтриеш, но е крайна мярка и според мен е излишна. По-добре да ги имаш, ако решиш понякога да си ги пуснеш, просто ще имаш едно на ум. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано преди 5 часа Author Report Share Публикувано преди 5 часа Успях да си направя репорт в Еxcel от True Peak Scanner. Споделям как предварително извлякох аудиото от разнообразните видео формати през PowerShell с ffmpeg: $root = Get-Location $dest = Join-Path $root "extracted" if (!(Test-Path $dest)) { New-Item -ItemType Directory -Path $dest | Out-Null } $formats = '*.mp4','*.mkv','*.mov','*.avi','*.webm','*.flv','*.wmv','*.mpg','*.mpeg','*.m2v','*.ts','*.m2ts','*.mts','*.vob','*.3gp','*.ogv' Write-Host "--- Стартиране на Universal Bit-Perfect Extraction ---" -ForegroundColor Cyan Get-ChildItem -Recurse -File -Include $formats | ForEach-Object { $inputFile = $_.FullName Write-Host "Обработвам: $($_.Name)... " -NoNewline $codec = ffprobe -v error -select_streams a:0 -show_entries stream=codec_name -of default=noprint_wrappers=1:nokey=1 "$inputFile" if ([string]::IsNullOrWhiteSpace($codec)) { Write-Host "[Няма аудио]" -ForegroundColor Red return } $codec = $codec.Trim() $audioAction = "copy" $ext = "mka" switch -Regex ($codec) { "ac3" { $ext = "ac3" } "eac3" { $ext = "eac3" } "dts" { $ext = "dts" } "aac" { $ext = "m4a" } "mp3" { $ext = "mp3" } "flac" { $ext = "flac" } # Ако аудиото е PCM, но в "неприятелски" за WAV формат (Big Endian или DVD) "pcm_(dvd|s16be|s24be|s32be|s8be)" { $ext = "wav" $audioAction = "pcm_s24le" } "pcm_.*" { $ext = "wav" } } $baseName = [System.IO.Path]::GetFileNameWithoutExtension($_.Name) $outFile = Join-Path $dest ($baseName + "." + $ext) ffmpeg -loglevel error -n -i "$inputFile" ` -map 0:a:0 ` -c:a $audioAction ` -vn ` -avoid_negative_ts make_zero ` -fflags +genpts ` "$outFile" if ($LASTEXITCODE -eq 0) { $mode = if ($audioAction -eq "copy") { "Bit-Stream Copy" } else { "Lossless Conversion to 24-bit WAV" } Write-Host "OK ($mode) [.$ext]" -ForegroundColor Green } else { Write-Host "ГРЕШКА" -ForegroundColor Red } } Write-Host "--- Готово! ---" -ForegroundColor Cyan Генерирано е с помощ от AI. Споделям, ако на някой му трябва да прави същото нещо. Не открих вариант с GUI. преди 4 часа, Night_Raven написа: чиито Track RMS е -6 или по-висок (т.е. стига до 0) Дори само с този филтър остава само проблемната песен. Всички останали са по-малки от -6. преди 4 часа, Night_Raven написа: След това можеш да ги заредиш в Audacity, за да ги огледаш. Наистина не знам как да подходя, когато стигна до тук. Има доста червено по някои файлове. Не знам как/къде да сложа границата, за да приема, че даден файл е неприемливо зле. преди 4 часа, Night_Raven написа: Възпроизвеждаш подозрителните файлове в избран плеър с плъзгача за volume на максимум (в плеъра), докато Youlean Loudness Meter е стартирана, и следиш Integrated (LUFS) показателя. Ако е -8 или по-висок, не е добре. True Peak Scanner ми дава Track Max LUFS-S и Track Max LUFS-M. Предполагам, че няма нужда от тази стъпка. Може би най-логичното решение ще е да се възползвам от всички параметри на True Peak Scanner и в Excel файла да филтрирам по нездравословни граници за всеки един. Така ще излязат тези, при които всичко е леш. Не знам дали е удачно да е толкова стриктно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост