Jump to content

Dell Wyse 7010 - проблем с изключване

Препоръчан пост

Здравейте момчета,

Днес си закупих мини компютър Dell Wyse 7010 за офис работа. В интернет има достатъчно информация за модела. Процесорът му е Dual-core AMD G-T56N 1.65 GHz ( да, бавен е) и има рам памет 8 ГБ DDR3. Успях да му инсталирам една две линукс дистрибуция, но се появиха следните проблеми.

Първото което е искам да знам дали може евентуално да му се сложи SATA SSD и да стане по бързо или няма смисъл. Всъщност той има eдна малка платка sata ssd с капацитет 16 ГБ, но според това което пише в интернет е много бавна ( все пак е сглобяван 2013 ). Има ли смисъл от SATA SSD или да го оставя с тази малка платка.

Дали може да се реши проблема с изключването на подобен тип компютри. Когато на самата ОС се натисне да се изключи няма изключване , а само последва надпис shut down  и някакви други редове. Тези компютри имат проблем с изключването с помощта на ОС. Най-добре става от копчето накрая, но е досадно. И мисля че като се включи контакта сам се включва. Тоест евентуално ако спре тока и ако дойде пак тока ще се включи сам което е малко странно. Това мисля че може би ще се оправи с настройки в BIOS, но не знам кои точно.

Мисля че най-доброто дистро за такъв компютър е Bodhi Linux с една от най-леките среди в света на Линукс.

Сподели другаде

On 10/6/2025 at 9:19 PM, Gamzar написа:

Има ли смисъл от SATA SSD или да го оставя с тази малка платка.

Според мен има смисъл. SATA SSD-тата са доста остаряла технология, но по всяка вероятност сносен модел такова SSD ще е по-добре от това, което ти спомена. Следните модели са най-смислените варианти Crucial MX500, Kingston KC600, Samsung 870 EVO, SanDisk Ultra 3D или Western Digital Blue 3D (последният да не се бърка със SA510). Просто си избери капацитет и вземи най-евтиният модел от избрените в този капацитет.

Дали може да се реши проблема с изключването на подобен тип компютри. Когато на самата ОС се натисне да се изключи няма изключване , а само последва надпис shut down  и някакви други редове. Тези компютри имат проблем с изключването с помощта на ОС. Най-добре става от копчето накрая, но е досадно. И мисля че като се включи контакта сам се включва. Тоест евентуално ако спре тока и ако дойде пак тока ще се включи сам което е малко странно. Това мисля че може би ще се оправи с настройки в BIOS, но не знам кои точно.

Доколкото виждам, това не е типична ATX система и не може да работи в ATX режим, а явно само в AT. В такъв случай не виждам какво може да се направи по въпроса.

Нищо няма да загубиш да разгледаш дали в BIOS ще има нещо свързано с ATX режим, но след като начинът на работа се дължи на хардуера, не мисля, че ще откриеш нещо.

Мисля че най-доброто дистро за такъв компютър е Bodhi Linux с една от най-леките среди в света на Линукс.

Опитът ми с Linux дистрибуции е нулев, така че не мога да коментирам.

Сподели другаде

Машината работи доста добре. Тиха е и е доста икономична. Успява да зареди Linux Mint, но процесора почти винаги е на 100 процента. Рам паметта не успява да я запълни цялата.

Малкото sata sdd 16 GB се оказва че е доста ниска скорост на четене и запис, но достатъчно да стартира ОС. Ако му се сложи нормално 120 GB SATA SSD ще е много по добре. На дъното има два сата data порта, което означава че може дори да се сложат два SATA SSD-та което е направо супер за такива малки компютърчета.

Проблема с изключването доколкото разбрах от продавача се изключва с пренаписване на някакъв конфуг файл в ядрото на Линукс което уж да каже незабавно ( пераменентно) изключване.

Въпреки че рових в BIOS и настройвах Power-loss Recovery на OFF няма ефект. Пък да се ъпдейтне BIOS е мисия почти невъзможна. Иска някакви сертификати и неговата оригинална ОС. в сайта на DELL Последната версия на BIOS му е 8.6_024, 8.6_024 и е излязъл през  Jun 2019

Сподели другаде