Jump to content

Vostro 3500 - проблем с звукът!

Препоръчан пост

Здравейте момчета! Пак проблем...Купих си нотебок Vostro 3500, чисто новичък много е готин. От начало му сложих Windows 11 22H2 ...И аз да се направя на модерна...Тръгна си той супер, но с Офис пакета ударих греда и му сложих Windows 10 22H2 поне с него знам че си работи. Обаче...не знам дали съм споменала, липсва ми италианския гугъл. Намира много работи дето българския не ги хваща. Реших да си направя външен USB диск (такъв ползвам в работата). с италиански софтуер естествено Windows 11 23H2, нали ще се правя на модерна! :) Заредих го почна да инсталира, всичко ок, намери си драйверите инсталира всички даже гадината сам си направи убдеит на биос , бекап и още 2 дето не знам какво е, без да ме пита...

viber_изображение_2025-05-16_15-30-11-005.jpg

4 рестарта и четири пъти вади тоя екран. И накрая изненадата беше че.......няма звук. Иначе самия комп е ОК и звук и всичко, но с външния диск-не! Windows 11 23H2 Не! Всички драйвери са на място. Чуденки няма.Всички икони на място, звук, настройки, всичко работи. Но като мръдна за силата на звукът вместо познатото чук, чук...мълчание Даже като пусна някакъв клип от тубата в панела на звука. Чертичките стават зелени в такс с звукът явно. Но звук няма. Нито от Говорителите, нито през слушалки. 

Подивях! И му сложих 1022Н2 поне с нея работеше. Работи та се къса. Даже...не знаех че го има...може би само в италианския вариант по време на инсталацията женски глас те пита: Каква клавиатъра искаш? В Италия ли живее и подобни! Изобщо всички екстри. Пак опитах с 1122Н2...пак същата работа. Звук няма. 

Разказах ли го по разбираем начин? На външния диск с Windows 11 звук няма!

Е.....? Не че е проблем голям...изобщо ако е проблем....компа си работи. Но ми стана интересно! :)

Какво ще кажете за тая история с новия ми лаптоп! Мммм! :ladyangel:

Сподели другаде

Първо да уточним две неща: 1) какъв е този „външен диск“ (как точно е създаден, какво съдържа и т.н.) и 2) в момента последно каква операционна система е инсталирана нормално и има ли звук под нея?

Сподели другаде

преди 23 минути, Night_Raven написа:

2) в момента последно каква операционна система е инсталирана нормално и има ли звук под нея?

Windows 10 22H2 64x работи съвсем нормално! Работи нормално и с Win11 но останах с Win 10 заради офис пакета защото е стар ОФИС ХР но съм свикнала с него а под WIN11 нещо куца.

преди 23 минути, Night_Raven написа:

1) какъв е този „външен диск“ (как точно е създаден, какво съдържа и т.н.)

Ето такъв диск

диск.jpg

Едно SSD в кутия. Пълна го с тая програма WinToUSB, с Имич файл на Windows после го включвам в USB на компа, избирам го от бот менажера и го стартирам. Той се инсталира. И ми става като външен диск USB диск...или знам ли как се казва! Когато тая кутия е с WIN11 звук няма. Дали обясних...?

Сподели другаде

преди 1 час, Night_Raven написа:

Т.е. го ползваш като „жива“ версия на Windows?

Да. Все едно е харда на компютъра. Само, че мога да си го взема в чантата и никой не знае какво имам и какво съм правила!  :)

Сподели другаде

Сигурна ли си, че живата версия на Windows използва точно същият драйвър?
Напълно възможно е всичко да изглежда наред (никакви удивителни в Device Manager, звуковият чип да е разпознат нормално, да има индикация, че звук се възпроизвежда), но реално да не чуваш нищо от говорителите.

Т.е. ако драйвърът не е еднакъв, можеш да опиташ да инсталираш или вградиш различен драйвър. Не съм създавал подобна жива версия на Windows и не знам точно как работят нещата. Бих предложил да започнеш с аудио драйвъра от сайта на Dell.

Сподели другаде

преди 12 часа, Night_Raven написа:

Сигурна ли си, че живата версия на Windows използва точно същият драйвър?

Ами нали го взима от имич файла на Windows. От къде другаде да го вземе. Даже като дърпа файла ти препоръчва да тегли спрямо настройките и нуждите на компютъра. Единствено което променям е езика, избирам Италиански...

Напълно възможно е всичко да изглежда наред (никакви удивителни в Device Manager, звуковият чип да е разпознат нормално, да има индикация, че звук се възпроизвежда), но реално да не чуваш нищо от говорителите.

Ами точно това е! Звук няма. Нито от говорителите, нито през слушалки, нито през HDMI. А тази система я ползвам от години.Първо с 8.1 после с 10 и си работеше нормално. С 10 ка работи и на този лаптоп,опитах. Опитах с 11 от любопитство. Да я видя какво представлява 24Н2 защото лаптопа отговаря на изискванията и не трябва да се правят трикове. Обаче....греда с звука.  

Не съм създавал подобна жива версия на Windows и не знам точно как работят нещата.

Ами от това което четох навремето, единствената разлика че Boota е за USB. Иначе няма разлика. Опитвала съм SSD то да го сложа в компа. Като нормален хард. Не тръгва. Но ако го бутна с флашката на СТРЕЛЕЦА с условието:Boot 7,8,10  тръгва и не прави никакъв проблем. Опита го направих тогава с 10 ка.

Ами ... Както и да е. Не ми е толкова важно. Просто исках да видя 11 24Н2 че на нея преместили Cortana.Последните версии на 10 ката вече не я поддържат а на мене ми харесва. Не ми се занимава повече. Ще я инсталирам на лаптопа, там върви, пък офиса и документите за работа ще ги преместя на USB диск ама с 10 ка. С нея върви на пушка! :) А и аз не работя чак толкова много вкъщи! 

Благодаря ти много за обърнатото внимание и съвети. Продължавам да съм любопитна и да се питам ЗАЩО? Ама сега няма да е. Може би лятото мога да почовъркам ако имам време и настроение!

Благодаря ти много! :)

Сподели другаде