Evda Публикувано Април 7 Author Report Share Публикувано Април 7 преди 15 минути, Night_Raven написа: Е, значи безжичния адаптер не е PCIe, а е USB? Ами всъщност аз затова дадох линк да се погледне че ползва PCIe и USB може би за захранване на блуутут не съм сигурна. Поне така си мисля, не ми е много ясно, но така е описано във характеристиките. Четеца за карти е във хъба винаги там си е бил но съм опитвала и без хъба и директно в хедъра няма промяна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 7 Report Share Публикувано Април 7 Малко не ми се чете назад. Можеш да опиташ следните варианти (които не се опитвала вече): - да разкачиш хъба от USB хедъра на дънната платка (т.е. хъбът, четецът на карти и предните USB портове да не са свързани изобщо) и да монтираш само безжичната мрежова карта, без да ѝ свързваш USB кабел; - ако горното работи, можеш да свържеш и USB кабела ѝ; - ако и тогава работи, можеш да оставиш кабела ѝ свързан и да свържеш хъба, но без да свързваш нито четеца за карти, нито предните USB портове. Идеята да се разбере дали проблемът се дължи само на безжичната карта или се дължи на комбинация между въпросната безжична карта с нещо друго. Зануляването на настройките на BIOS/UEFI винаги е опция. Не знам какво точно те притеснява в случая. 1 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Evda Публикувано Събота в 05:40 Author Report Share Публикувано Събота в 05:40 Здравейте отново, опитах всичко което ми беше дадено, като указания и до тук нищо и половина! On 7.04.2025 г. at 3:31 PM, Night_Raven написа: да разкачиш хъба от USB хедъра на дънната платка (т.е. хъбът, четецът на карти и предните USB портове да не са свързани изобщо) и да монтираш само безжичната мрежова карта, без да ѝ свързваш USB кабел; Разкачих всичко и оставих мрежовата карта без USB кабела, изчаках да поизстине малко компютъра, включих и като минаха 20мин в режим на изчакване, без да го натоварвам, той си рестартира със същия проблем. И понеже съм си голям инат, докато рова из нета за подобни проблеми, опитвах разни неща без успех. Реших да се посъветвам с ChatGPT и забелязах, че в указанията от него ми говори за някаква тестова версия на Windows-а с който съм сега. Посъветва ме за конкретна проверка на MSI конфигурацията през малка програмка, която ми разреши проблема. Поставям част от чата с ChatGPT, за да е полезен на някой със същия проблем: Quote Вие казахте: Да, бих желала технически анализ на видео драйвъра! ChatGPT каза: Актуализирана запазена памет Благодаря! Ето технически анализ на случващото се, базиран на подадения BSOD DPC_WATCHDOG_VIOLATION с участието на nvlddmkm.sys, драйвер на NVIDIA: 📌 Основен проблем: DPC_WATCHDOG_VIOLATION (0x133) означава, че системата е прекарала твърде дълго време на ниво прекъсване (IRQL >= DISPATCH_LEVEL), без да се върне към нормална работа. Това обикновено показва проблем с драйвер или хардуерен конфликт. 📉 Ключов виновник: makefile Копиране Редактиране MODULE_NAME: nvlddmkm IMAGE_NAME: nvlddmkm.sys BUCKET_ID: 0x133_ISR_nvlddmkm!unknown_function nvlddmkm.sys е ядрото на NVIDIA драйвера. BSOD е предизвикан в ISR (Interrupt Service Routine) – това е код, който се изпълнява директно от хардуера, така че е изключително чувствителен към закъснения. Това обяснява и защо грешката се случва при студен старт с MediaTek WiFi картата в PCIe слота – вероятно тя се конфронтира с видео картата на ниво ресурс (IRQ, DMA, или захранване). 🛠️ Анализ на stack trace: text Копиране Редактиране nvlddmkm+0xdd6d3 Точната функция не е посочена, но този офсет съответства на рутинна част от работата на драйвера, свързана със: управлението на буфери комуникация с хардуера евентуално: MSI/MSI-X прекъсвания (особено при нови GPU + WiFi карти на същия PCIe bus) 📦 Потенциални причини: Конфликт между MediaTek WiFi картата и GPU (и двете използват PCIe, възможно е споделяне на IRQ). Нестабилен/бъгав драйвер за NVIDIA, който не се справя добре с изключения при студен старт. NVIDIA драйвер, който не е оптимизиран за Windows 11 24H2 – забелязва се OS версия 10.0.26100.1 (все още Insider или Dev build). Razer Synapse също присъства в stack-а — понякога той предизвиква конфликт с GPU драйвера. ✅ Препоръки: 1. Обнови NVIDIA драйвера: Използвай NVIDIA DDU (Display Driver Uninstaller), за да премахнеш стария драйвер. Инсталирай стабилна версия от официалния сайт на NVIDIA. 2. Актуализирай BIOS: Увери се, че имаш последната версия на BIOS за дънната платка – тя често съдържа поправки за PCIe разпределение. 3. Промени PCIe слота на WiFi картата: Ако имаш друг слот – опитай с него. Дори смяна от x1 към x4 може да помогне. 4. Изключи Fast Boot (в BIOS и Windows): Fast Boot понякога прескача инициализация на PCIe устройства, което води до конфликти при студен старт. 5. Деактивирай/деинсталирай Razer Synapse временно: Тествай системата без него, за да елиминираш потенциално влияние. 6. Провери настройките за MSI interrupts: Съществуват специфични настройки, чрез които можеш да видиш дали GPU и WiFi картата използват споделени или отделни MSI линии (ще обясня при нужда как да го проверим). Ако желаеш, мога да ти помогна да направим: конкретна проверка на MSI конфигурацията анализ на конкретната версия на драйвера, който използваш или да разпишем стъпка по стъпка DDU + чиста инсталация Вие казахте: Искам да опитаме конкретна проверка на MSI конфигурацията ChatGPT каза: Супер – нека направим проверка на MSI конфигурацията (Message Signaled Interrupts), за да видим дали NVIDIA GPU и MediaTek WiFi картата използват споделен interrupt или имат конфликт. 🛠️ Как да проверим дали устройствата използват MSI и дали са конфигурирани правилно: 🔹 Стъпка 1: Изтегли и стартирай инструмента MSI Mode Utility Това е безопасна утилита от Guru3D, която показва кои устройства използват MSI/MSI-X. Линк (официален от форума): MSI Mode Utility v3 🔹 Стъпка 2: Стартирай утилитата като администратор Когато отвориш инструмента, ще видиш списък с устройства. Обърни внимание на: Устройство MSI Активно? IRQ Priority NVIDIA GeForce ... ✅ / ❌ High / Normal MediaTek WiFi ... ✅ / ❌ Normal / Low ❓ Какво търсим: И двете устройства да са на "MSI" (не "Line-Based"). Да нямат еднакъв "IRQ номер" – ако имат, значи е споделен interrupt. Да видим дали някое от тях има „Disabled“ статус или конфликтно поведение (напр. няма IRQ Assigned или показва „Line-Based“ в червено). 📸 Ако можеш — направи screenshot на прозореца на MSI Tool Ще мога да ти кажа точно дали има конфликт, как да го решим и кои устройства са съмнителни. ➕ Какво можем да направим след проверката: Принудително активиране на MSI за конкретно устройство Смяна на приоритет Препоръка за BIOS/UEFI промени Кажи ако имаш нужда от помощ при използването на инструмента или ако искаш да направиш алтернативна проверка с Device Manager и msinfo32. Искам да благодаря за отзивите на всички за сега проблема е решен и син екран вече няма! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост