Jump to content

Син екран DPC WATCHDOG VIOLATION

Препоръчан пост

преди 19 часа, Night_Raven написа:

Сини екрани могат да бъдат породени от драйвъра на NVIDIA разбира се, но не мога да си обясня как различно поведение след рестарт и студен старт би се дължало на драйвър.

Именно това се опитвам да разбера, би следвало да няма разлика в поведението и затова съм малко объркана. Интересно е още че това го прави само с тая видео карта, като я махна и оставя дъното без нея, проблема го няма. Опитах това с драйвъра да сложа по-нова версия и се бях зарадвала, че няколко пъти нямаше син екран след студен старт, обаче за кратко после започна пак и съм оставила тоя 537.42, който засега се държи прилично "уж".

преди 19 часа, panevdd написа:

Можеш да направиш една проверка с BlueScreenView - поне ще видиш кой драйвер причинява проблема (в режим Blue Screen in XP Style се вижда най-лесно според мен).

Да опитах, но тук е една идея малко по-сложно, защото няма конкретен драйвер в описанието! Проверки по дисковете съм пускала, не ми показва някакви отклонения. Благодаря Ви за отзивите

Поствам описание от режима Blue Screen XP Style ако някой се сблъска с подобен проблем:

A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage
to your computer.

The problem seems to be caused by the following file: ntoskrnl.exe

If this is the first time you've seen this stop error screen,
restart your computer. If this screen appears again, follow
these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed.
If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer
for any Windows updates you might need.

If problems continue, disable or remove any newly installed hardware
or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing.
If you need to use safe mode to remove or disable components, restart
your computer, press F8 to select Advanced Startup Options, and then
select Safe Mode.

Technical Information:

*** STOP: 0x00000133 (0x0000000000000001, 0x0000000000001e00, 0xfffff802bfcc33a0, 
0x0000000000000000)

*** ntoskrnl.exe - Address 0xfffff802bf1b7ce0 base at 0xfffff802bed00000 DateStamp 
0x783a7a83

Сподели другаде

преди 14 часа, ExaFlop написа:

Деинсталирайте AMD видео драйвъра с помощта на AMD Cleanup Utility

Здравей, това беше едно от първите неща, които направих и нямаше резултат! Благодаря за отзива

Нещо още по-интересно буквално от последните няколко теста - стартирам компютъра от студен старт, зарежда нормално и тръгва нормално, ако го оставя без да пускам програми нищо в смисъл влизам в Windows и го оставям в покой 10-15мин и после започна да работя на него, работя цял ден без да има грам проблем. Но когато от студен старт след вход в Windows 2-3мин. стартирам браузър и още някое приложение или просто отворя диспечер на задачи, следва изненада син екран. Това го повторих няколко пъти и се втрещих, след рестарт обаче, както бях казала и преди, проблем със син екран няма. За да се случи това обаче забелязах, че трябва да е изстинал добре и да не е работил от няколко часа. Първото което ми дойде на ум е да огледам за подути кондензатори по дъното или т.нар лоша филтрация, ама уви не открих нищо, тествах плочките RAM размествах ги и после на друга машина, там проблем няма.

Сподели другаде

Ако имаш възможност, опитай да смениш захранването с по-мощно.

Може да направиш и следния експеримент: използвай някоя програма за мониторинг на напреженията (напр. HWMonitor, но може и друга). Остави я да поработи известно време, когато системата не е натоварена и след това стартирай някоя игра и поиграй малко. Накрая провери минималните и максималните стойности на основните напрежения (5V и 12V) - не трябва да има голяма разлика в стойностите в спокоен режим и под товар.

Може да тестваш и с OCCT - тест CPU, Data set: Small, Advanced thread settings: Core cycle. Може да покаже грешка именно при превключването на ядрата на процесора.

Сподели другаде

Според мен няма логика мощността на захранващия блок да е причината, но е добра идея да се тества с друг захранващ блок, ако има такава възможност. Алтернатива е текущият да се отвори и прегледа също за подути кондензатори.

Най-точната програма за информация от сензори е HWiNFO, но софтуерното измерване, особено на по-стар хардуер, е много ненадеждно. С мултицет би било по-добре.

Сподели другаде

Така започвам по ред на задачите, първо относно HWMonitor правих замерване както софтуерно така и с мултицет няма отклонения в напреженията. Оставих програмката да поработи за да видя за евентуална разлика в натоварванията но уви разликата е няколко стотни и е съвсем минимална. Не бях работила обаче с OCCT и ми направи впечатление (доста интересна програмка),  не показва нищо притеснително според мен прикрепям снимки в края на поста. Тествах това захранване на друг компютър, там всичко е нормално работи перфектно, също така тествах и безжичната карта също без проблем. Другото интересно нещо е, че в PCI слота, където си седи безжичната картата, явно нещо се случва с него от както съм инсталирала тоя Windows 11, забелязвам че когато поставя нещо в него и при рестарта на компютъра се бави и го няма бързото меню за вход в биос-а. Не знам на какво се дължи гледах скица от ръководството за дъното и започвам да си мисля, че е свързано нещо със слота. Махнах тая новата безжичната карта всичко е наред, компютъра работи нормално вече втори ден. Още нещо вътре в компютъра има само два пина за допълнителни USB устройства и съм си поставила нещо, като HUB за да мога да ползвам още един допълнително, та въпроса ми е дали ключа от палатката не е именно в това? Също така ми се струва, че тия вентилатори не трябва да са така, аз не че разбирам много, но тия които са отпред на кутията просто, няма как да изкарат някакъв въздух... не знам защо така си мисля, ама така ми изглежда. 

ga-b250

OCCT-25329-105921.png

OCCT-25329-110150.png

OCCT-25329-110657.png

Сподели другаде

преди 1 час, Evda написа:

Още нещо вътре в компютъра има само два пина за допълнителни USB устройства и съм си поставила нещо, като HUB за да мога да ползвам още един допълнително, та въпроса ми е дали ключа от палатката не е именно в това?

Говориш за USB 2.0 хедърите? Ако да, какво точно си свързала към тях?

преди 1 час, Evda написа:

Също така ми се струва, че тия вентилатори не трябва да са така, аз не че разбирам много, но тия които са отпред на кутията просто, няма как да изкарат някакъв въздух... не знам защо така си мисля, ама така ми изглежда. 

Не трябва да са как?
Предните вентилатори вкарват въздух, не обратното. Технически може да се направи конфигурация, в която предните вентилатори са извеждащи, но това е много странно решение и затова никога не е прилагано на практика.

Сподели другаде

преди 1 час, Night_Raven написа:

Предните вентилатори вкарват въздух, не обратното

Да извинявам се просто се заблудих и помислих, че явно са пипани! Сега съм го отворила отвсякъде нарочно да го наблюдавам, обаче засега син екран няма. Забелязах, че едното вентилаторче охлаждащо SSD-то нещо не работи, местих го напред назад по разни пинове, но само трепти и това е не върти. Прикачвам снимка да се види....

преди 1 час, Night_Raven написа:

Говориш за USB 2.0 хедърите? Ако да, какво точно си свързала към тях?

Ами в момента е включен само USB четец на карти, който си е от край време в компютъра, кабела за предния панел и безжичната карта, дето съм я махнала в момента. Пускам снимка да види..

[url=https://ibb.co/fdXq1DB9][img]https://i.ibb.co/fdXq1DB9/IMG-3844.jpg[/img][/url]

[url=https://ibb.co/XrH8wFGG][img]https://i.ibb.co/XrH8wFGG/IMG-3846.jpg[/img][/url]

Сподели другаде

преди 2 часа, Evda написа:

Забелязах, че едното вентилаторче охлаждащо SSD-то нещо не работи, местих го напред назад по разни пинове, но само трепти и това е не върти.

Може да е дефектирало. Не виждам причина да те притеснява. SSD-тата не загряват достатъчно, за да им е нужно активно охлаждане.

преди 2 часа, Evda написа:

Ами в момента е включен само USB четец на карти, който си е от край време в компютъра, кабела за предния панел и безжичната карта, дето съм я махнала в момента.

Това някакъв USB хъб ли е?
Малко съм объркан кое как точно е свързано.

Сподели другаде