Blue_Hulk Публикувано Март 10 Report Share Публикувано Март 10 Здравейте, планирам изграждането на нова компютърна конфигурация с бюджет до около 4000 лв. (без монитор и периферия) и бих искал да чуя вашите съвети и препоръки. Ето няколко подробности за моите нужди и предпочитания: Кога? Планирам основните компоненти да бъдат закупени през това лято. Какво ще правя с компютъра? 30-40% за игри като – Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5 и други. Искам да ги играя на 1440p 60Hz резолюция с максимални настройки. 60-70% за работа, производителност – много често за работа с множество малки и големи файлове, умерено за работа със софтуер за редактиране на видео и снимки (Photoshop, Illustrator, DaVinci Resolve), сравнително рядко за работа с CAD Software (AutoCAD, SketchUp) и други. Процесор Какво бихте препоръчали за процесор и разбира се охладител за процесора? AMD Ryzen 5 7500F бих могъл да сложа най-слабия AM5 процесор и след 2-3 години да надстроя евентуално до 11800x3d или 12800x3d ... AMD Ryzen 7 9800X3D (8 ядра, акцент върху игрите). Не съм сигурен дали ще е достатъчен за работа, производителност. AMD Ryzen 9 7950X3D (16 ядра, за игри и производителност). Проблемът е нуждата от водно охлаждане, което увеличава бюджета. Ясно е, че има голям избор и може би има и по-подходящи модели за моят профил на използване? Видео карта По принцип предпочитам NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti или по-висок модел заради Ray Tracing и DLSS и CUDA, но цените са малко високи. В момента разполагам със следните видео карти от новата серия на AMD, които успях да поръчам с малко късмет. От следните модели трябва да избера един, а останалите да върна навреме. ASUS PRIME RX 9070 OC (1230 лв.) GIGABYTE AORUS RX 9070 XT ELITE (1680 лв.) Sapphire NITRO+ RX 9070 XT (1700 лв.) Бях на косъм да взема Sapphire PULSE RX 9070 XT (1350 лв.) но явно някои бот/скалпер ме изпревари. Дъно Качествено дъно, като MSI MAG X870 TOMAHAWK или подобен модел, който се вписва в бюджета. RAM-памет DDR5-6400 2 x 32GB Захранване Качествено захранване поне 80+ Gold 850 W предполагам. Кутия В кутията е важно да има поне два гнезда за 3.5" дискове и да има много добра защита от прах като NZXT H9 Flow например. Овърклок Нямам опит с овърклок и се чудя дали е рентабилно за моите нужди. Друго Ще използвам настоящата периферия и монитор Asus TUF Gaming VG249Q. Целта е до края на годината да добавя 1440p монитор за по-добро гейминг изживяване. За системен диск предпочитам Samsung 990 Pro 1 TB M.2. Имам на разположение Samsung 870 Evo 2 TB 2.5" и Toshiba DT01ACA200 2 TB 3.5". Мнение Има ли други неща, които бихте ми препоръчали да имам предвид? Благодаря предварително! 😊 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 10 Report Share Публикувано Март 10 преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Планирам основните компоненти да бъдат закупени през това лято. Сякаш е малко рано да събираш информация. Не че е сериозен проблем, но на този пазар нещата могат да се променят немалко, докато дойде време да пазаруваш. Произоводители/модели, които си си набелязал, може да ги няма на пазара вече; цените могат да се променят; и т.н. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Процесор Ако акцентът няма да пада върху игри и особено ако не гониш високи кадри в секунда, ползата от процесорите на AMD с повече 3D V-Cache спада драстично. Плюс им е обаче, че са доста по-икономични и — съответно — лесни за охлаждане, макар че ако се спреш на не-3D процесор, просто можеш да му включиш Eco Mode и получаваш същия ефект (с изключение на допълнителния кеш разбира се). Наистина а вариант да комбинираш Ryzen 5 7500F с някаква по-способна видео карта, защото на 1440p разделителна способност по-важна ще ти е видео картата. Не както при 4K, но все пак видео картата ти е bottleneck. И все пак, ако по-важната част е работа с други приложения, има шанс въпросният поцесор да се окаже малко недостатъчен. Не съм запознат въпросните програми и точно как биха се държали на различните процесори, но ми се струва, че някакъв по-междинен вариант би бил най-оптимален. Нещо от порядъка на Ryzen 9 7900X или 9900X. 9800X3D е на практика най-добрият гейминг процесор и е много икономичен, но е с 200 лева отгоре и не виждам особено полза от допълнителния кеш. Да, процесорът се справя доста прилично в Adobe Photoshop, но допълнителните 4 ядра в гореспоменатите процесори могат да си кажат думата, ако даденото приложение, което използваш, може да ги оползотвори. 7950X3D според мен е абсолютен overkill. В гейминг системата ще се опита да изпълнява всички нишки на игрите в CCD-то с допълнителния кеш, т.е. ще използваш основно 8-те ядра, така че за гейминг по-добре де спестят пари и да се вземе чист 8-ядрен с 3D V-Cache. В другите приложения 7950X3D си разполага с доста ядра, но ако ти трябват толкова, по-добре вземи чистият 7950X. Просто не си заслужава +50 цена за допълителния кеш. Като цяло ми е малко трудно още от самото начало да предложа най-оптималния процесор, защото не използвам приложенията, които ти използваш, а за повечето от тях няма надеждени бенчмарки. За никой от процесорите на AMD не ти е нужно водно охлаждане. 3D-версиите дори можеш да ги охлаждаш с охладител за 50-60 лева. Ако искаш peace of mind за който и да било процесор на AMD, просто вземи Peerless Assassin или Phantom Spirit на Thermalright и си готов. За парите си са просто невероятно добри и ги има в черно и бяло. Ако ще те успокои, аз също планирам да сменя моята AM4 система с AM5 тази година по някое време, прицелил съм се в 9950X и не само съм си харесал охладител на Thermalright, а дори съм го купил, защото по едно време беше изчезнал от пазара, те от страх да не изчезне перманентно си купих бройка веднага, след като се появи. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Видео карта Нямам представа точно колко добър е охладителят на ASUS PRIME RX 9070 OC, но ASUS в последно време се стараят повече в тази насока, дори и в по-ниските класове, така че според мен би бил добър вариант на RX 9070. Що се отнася до двата модела на 9070 XT, определено бих избрал този на Sapphire. Считам го за категорично по-добрият производител. Sapphire е може би най-надеждният партньор на AMD за видео карти и винаги поддържат едно добро качество. Не че Gigabyte не могат да имат добри модели тук таме, но при тях е малко несигурно. При дънните платки с кеф бих дал парите си на Gigabyte, но при видео картите са ми нисък приоритет. RX 9070 XT е средностатистически с около 12-13% по-бърза от RX 9070. Според мен не си заслужава разликата в цената. Ако разликата беше 100-200 лева, да ги дадеш, но близо 500 лева отгоре според мен е прахосване на пари. Да не говорим, че RX 9070 е много енергоефективна, докато RX 9070 XT не е особено. От трите карти, които си споменал, моят глас е за ASUS PRIME RX 9070 OC. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Дъно Тук е леко сложно, защото дънната платка обслужва цялата система. Като цяло изобщо не е нужно да се хвърляш на толкова скъпи модели, освен ако нямаш специфична причина за това. Реално и една ASRock B650M Pro RS (за около) е напълно способна да се справи с дори най-лакомия процесор на AMD. Въпросът е дали ще разполага с нужните екстри, които търсиш: брой хедъри за вентилатори, брой USB портове отзад, брой M.2 слотове и т.н. и т.н. Не знам точно какви изисквания и очаквания имаш спрямо дънната платка, но обикновено много скъпите такива не предлагат почти никакви практически предимства. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: RAM-памет Нямаш реална полза от 6400 MHz памет. Zen 4 официално поддържа до 5200 MHz, а Zen 5 — до 5600 MHz. Реално и двете поколения трябва без особен проблем да могат да работят с 6000 MHz, но над тази честота рисковете от нестабилност нарастват без да има почти никаква полза. За AM5 „златната среда“ е 6000 MHz. Не че не можеш да вземеш и 6400 MHz памет, дори и системата да е нестабилна, ще можеш да смъкнеш честотата на 6000 MHz, паметта няма да има проблем с това. Просто не съм сигурен дали ще има втори XMP/EXPO профил за по-ниска честота, за да можеш да го избереш директно, вместо да се занимаваш да задаваш стойности ръчно. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Захранване 850 вата е малко пресилено според мен, особено за обикновената RX 9070. За система с RX 9070 дори и 650 вата ще са достатъчни, но реално не е проблем да вземеш такова, ако предполагаш, че в бъдеще има шанс да сменяш системата с доста по-лакома и/или да смениш видео картата с доста по-висок клас. В момента има едни доста добри захранващи блокове на ASRock — SL-xxxG серията. Там разликата между 650 и 750 вата е доста малка, така че можеш наистина да скочиш на 750-ватовото. Прилична алтернатива е и NGDP серията на 1stPlayer. И двете ползват много сходна платформи на Helly Technology. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Кутия Тук става кървава и мътна. При кутиите има много голямо разнообразие и субективният фактор е огромен. Проблем е когато някоя кутия обективно не е добра откъм охлаждане, но потребителят си я е харесал и няма разубеждаване. 🙂 В случая не съм сигурен защо мислиш, че NZXT H9 Flow има по-добра защита срещу прах от други подобни. Като цяло ще е добре да споделиш какви са ти изискванията към кутията. Например, ако искаш да няма закалено стъкло, тогава изборът ти се смъква главоломно, защото кутиите със солиден страничен панел са много малко в днешно време. Разбира се, щом си споменал тази конкретна кутия, най-вероятно искаш да има закалено стъкло, но давах пример. За жалост понякога е трудно потребител да каже какви изисквания има, защото дори той самият не знае, че може да ги има. 🙂 И все пак, опитай се да дадеш насоки какво очакваш от кутията, какво харесваш или пък какво не харесваш в кутиите и т.н. Друг вариант е да споделиш модели, които са ти допаднали, и аз (и който друг има желание) да сподели мнението си за тях. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Нямам опит с овърклок и се чудя дали е рентабилно за моите нужди. Не е. Истинският оувърклок не е рентабилен от доста време. Дизайнерите и производителите на централни и графични процесори са доста добри в това да изтискват колкото се може повече производителност, без да се оливат (освен може би с високите класове процесори от 13-то и 14-то поколение на Intel, където се пооляха леко). Общо взето съвременните процесори и видео карти се оувърклокват сами, така да се каже. По-скоро undervolting е по-примамливата концепция, макар че и там ползата не е чак толкова голяма и за обикновения потребител е по-лесно просто да си използва хардуера със заводски настройки и да си живее живота. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: За системен диск предпочитам Samsung 990 Pro 1 TB M.2. Добър модел, но получаваш същата производителност с Kingston KC3000 за по-малко пари. Има и други нелоши модели, но според мен KC3000 е в момента най-оптималният избор за системен SSD. преди 4 часа, Blue_Hulk написа: Има ли други неща, които бихте ми препоръчали да имам предвид? В зависимост от избора на кутия и/или от това колко взискателен си, може да се наложи да купиш/смениш и вентилатори за кутия. Тук поне изборът е лесен: Arctic P12/P14 в момента имат отлично съотношение цена/производителност. За друго не се сещам, но най-вероятно ще се появи в процеса на обсъждане на железарията. 🙂 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Blue_Hulk Публикувано Март 17 Author Report Share Публикувано Март 17 On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: Сякаш е малко рано да събираш информация. Не че е сериозен проблем, но на този пазар нещата могат да се променят немалко, докато дойде време да пазаруваш. Производители/модели, които си си набелязал, може да ги няма на пазара вече; цените могат да се променят; и т.н. Наистина май няма смисъл да чакам безкрайно – технологиите постоянно се развиват, а цените се променят всеки ден. Започнах да следя цените на компютърните части още в края на миналата година, но тогава реших да изчакам, докато AMD и NVIDIA пуснат новите си видеокарти, което се очакваше до края на първото тримесечие на 2025. Сега този период вече мина, така че вече не става въпрос само за наблюдение на цените, а за реално пазаруване. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: За жалост понякога е трудно потребител да каже какви изисквания има, защото дори той самият не знае, че може да ги има. Точно така се чувствам в момента с избора ми на подходящ процесор. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: Като цяло ми е малко трудно още от самото начало да предложа най-оптималния процесор Търся процесор с лек акцент върху продуктивността, но и достатъчно добър за игри в дългосрочен план. Искам да уточня, че не гоня най-доброто на пазара, а по-скоро балансирано и икономично решение, което да ми служи поне 6-7 години. Бих могъл да купя Ryzen 5 7500F заради добрата му цена, но мисля, че си прав – ако се наложи да работя с по-тежки приложения или да изпълнявам много задачи едновременно, може да се окаже малко недостатъчен. Затова като, че ли този вариант отпада. Изглежда, че Ryzen 9 7900X или 9900X най-добре отговарят на изискванията ми, но след допълнително проучване се колебая между AMD Ryzen 7 7700X или 9700X. Те се различават от Ryzen 9 моделите – според бенчмарк тестове имат леко предимство в игрите, вероятно заради наличието на само един CCD, но изостават в задачи, които изискват повече от 8 ядра, но пък са доста икономични откъм потребление на енергия. Другото което ме привлече е, че в момента са на достъпни цени. Сякаш AMD Ryzen 7 7700X и 9700X, имат повече предимства спрямо Ryzen 9 7900X и 9900X отколкото негативи. По принцип AMD Ryzen 7 7800X3D или 9800X3D са моделите, който следя най-много. Те се справят доста прилично в Adobe Photoshop (за мен е важно представянето в Adobe Photoshop) и както беше споменато на практика са най-добрите гейминг процесори и са много икономични, но в момента са над препоръчителните цени. Надявам се до месец цените на тези модели леко да спаднат. Има и по-краен вариант в който избирам AMD Ryzen 9 9950X3D или 9950X, но без надграждане в бъдеще... On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: За никой от процесорите на AMD не ти е нужно водно охлаждане. 3D-версиите дори можеш да ги охлаждаш с охладител за 50-60 лева. Ако искаш peace of mind за който и да било процесор на AMD, просто вземи Peerless Assassin или Phantom Spirit на Thermalright и си готов. За парите си са просто невероятно добри и ги има в черно и бяло. Определено бих могъл да избера Thermalright Phantom Spirit, който изглежда е подобрена версия на Peerless Assassin? On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: От трите карти, които си споменал, моят глас е за ASUS PRIME RX 9070 OC. По принцип предпочитам 9070 XT, но при Sapphire NITRO+ RX 9070 XT като минус бих посочил захранващият конектор (евентуални проблеми с топящите се конектори) и факта, че наистина не е много енергоефективна. Изглежда е много вероятно да избера ASUS PRIME RX 9070 OC, но това ще се реши накрая. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: Не знам точно какви изисквания и очаквания имаш спрямо дънната платка, но обикновено много скъпите такива не предлагат почти никакви практически предимства. Очаквам да има поне 2 броя M.2 слотове, достатъчно USB портове (B650M Pro RS изглежда има перфектен брой USB портове от всички видове) и желателно, но не задължително, да има безжични комуникационни модули, като WIFI и BLUETOOTH. За друго не се сещам засега. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: За AM5 „златната среда“ е 6000 MHz. Вероятно това ще бъде. Само не съм сигурен дали е по-добре в момента да взема 2 x 16 GB и след няколко години да добавя още 2 x 16 GB или е по-добре да взема направо 2 x 32 GB и да не надграждам в бъдеще. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: 850 вата е малко пресилено според мен, особено за обикновената RX 9070. За система с RX 9070 дори и 650 вата ще са достатъчни, но реално не е проблем да вземеш такова, ако предполагаш, че в бъдеще има шанс да сменяш системата с доста по-лакома и/или да смениш видео картата с доста по-висок клас. Качествено захранване ориентирано към бъдещото от 850 вата е желателно, тъй като захранването заедно с дънната платка са частите, които вероятно няма да надградя. Освен това по-късно със сигурност, ще се смени и видео картата със по-висок клас от RX 9070. Ако все пак смяташ, че излишно прахосване на пари и не е необходимо, бих ти се доверил. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: И все пак, опитай се да дадеш насоки какво очакваш от кутията, какво харесваш или пък какво не харесваш в кутиите и т.н. Кутията трябва да има странично закалено стъкло, много е важно да има добра защита от прахови частици, желателно е да има добро охлаждане и задължително да има възможност за 2 x 2.5" SSDs и 2 x 3.5" HDDs. Като външен вид Corsair 4000D Airflow и Fractal Design North изглеждат добре. Определено не харесвам RGB-осветление. On 3/10/2025 at 9:09 PM, Night_Raven написа: според мен KC3000 е в момента най-оптималният избор за системен SSD. Предпочитам Samsung 990 Pro, но Kingston KC3000, наистина е добро предложение на добра цена. Има и вариант да избера WD_Black SN850X. Въпроса е по-скоро дали да избера 1 TB или 2 TB, тъй като прочетох, че повече памет има по-дълъг живот. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Вторник в 18:39 Report Share Публикувано Вторник в 18:39 On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Изглежда, че Ryzen 9 7900X или 9900X най-добре отговарят на изискванията ми, но след допълнително проучване се колебая между AMD Ryzen 7 7700X или 9700X. Те се различават от Ryzen 9 моделите – според бенчмарк тестове имат леко предимство в игрите, вероятно заради наличието на само един CCD, но изостават в задачи, които изискват повече от 8 ядра, но пък са доста икономични откъм потребление на енергия. Другото което ме привлече е, че в момента са на достъпни цени. Сякаш AMD Ryzen 7 7700X и 9700X, имат повече предимства спрямо Ryzen 9 7900X и 9900X отколкото негативи. Разликите между Ryzen 7 7700X и Ryzen 9 7900X, и между Ryzen 7 9700X и Ryzen 9 9900X са нищожни. Никога няма да ти усетиш в игри. Средностатистически Zen 5 процесорите са по-икономични от Zen 4. Разликите не са големи обаче и ако няма да ги натоварваш продължителен период от време всеки ден, това няма да се отрази забележимо на сметката за електроенергия. При охлаждане е според мен по-големият плюс на енергоефективността, защото позволява да се вземе по-евтин охладител и/или да се използват доста по-ниски обороти на въртене на вентилаторите, което води до по-тиха работа и има по-голям шанс да елиминира някакво внезапно развъртане, породено от пикове в консумацията. За теб не знам, но аз не харесвам, както си седя, изведнъж вентилатор(и) в кутията ми да се разъртят така сякаш ще излита. Обичам тишина и ако се налага увеличаване на обороти на вентилатори, да е плавно и да не се стига до екстремности. Имай предвид, че винаги имаш опцията да включиш Eco Mode на даден процесор, което моментално ще го направи лесен за охлаждане. Като гледам какви са цените, не виждам причина да се насочваш към Zen 4 в момента. On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Определено бих могъл да избера Thermalright Phantom Spirit, който изглежда е подобрена версия на Peerless Assassin? Зависи какво разбираш под „подобрена версия“. Като изключим потенциалните дребни разлики между габаритите на двата охладителя, другите разлики са допълнителната топлинна тръба на Phantom Spirit и това в какви цветове са налични. Phantom Spirit е наличен в по-малко цветове и разновидности: стандартен „небоядисан“ и черен; докато Peerless Assassin е наличен и в бяло, както и има версии с RGB и прочее. На теория Phantom Spirit е по-добрият охладител заради допълнителната топлинна тръба. На практика разликите ще са минимални и ако някоя от разновидностите на Peerless Assassin ти допада повече, спокойно можеш да се спреш на нея. On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: По принцип предпочитам 9070 XT, но при Sapphire NITRO+ RX 9070 XT като минус бих посочил захранващият конектор (евентуални проблеми с топящите се конектори) и факта, че наистина не е много енергоефективна. Изглежда е много вероятно да избера ASUS PRIME RX 9070 OC, но това ще се реши накрая. По принцип не би трябвало да има особен проблем в случая, защото RX 9070 XT използва далеч по-малко мощност. Че конекторът не е от най-добрите, не е; че NVIDIA не го подобриха в това поколение, не го подобриха; но проблемът се проявява на RTX 5090, защото тя има много по-висока енергоконсумация. Имаше случаи и на стопени конектори и при RTX 5080, но (ако не се лъжа) те са само от страната на захранващия блок и са при конкретни модели захранващи блокове. Разбира се ако искаш да се застраховаш, можеш да вземеш видео карта, която използва традиционните 8-пинови конектори. On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Очаквам да има поне 2 броя M.2 слотове, достатъчно USB портове (B650M Pro RS изглежда има перфектен брой USB портове от всички видове) и желателно, но не задължително, да има безжични комуникационни модули, като WIFI и BLUETOOTH. За друго не се сещам засега. На практика само по-ниските класове дънни платки имат само по един M.2 слот, така че това е лесно изискване, защото така или иначе ще се насочиш към поне среден клас дънна платка. Изискването за Wi-Fi/Bluetooth е една идея по-трудно, защото повечето модели дънни платки нямат такива, но пък често поне имат самия M.2 2230 слот. Като цяло ще е добре първо да знаем на какъв процесор ще се спреш и ако не e да речем Ryzen 9, какъв е шансът да го смениш с такъв в някакъв момент. Ако не си сигурен за процесора, ще се опитам да предложа дънна платка, която да е с достатъчно запас. Други изисквания? Например: наличие и поколение на USB Type C портове/хедъри, брой 3.5 мм жакове, цвят, т.н.? On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Вероятно това ще бъде. Само не съм сигурен дали е по-добре в момента да взема 2 x 16 GB и след няколко години да добавя още 2 x 16 GB или е по-добре да взема направо 2 x 32 GB и да не надграждам в бъдеще. Не използвай 4-те слота на дънната платка за памет. Zen 4 и Zen 5 смъкват честотата на паметта на 3600 MHz, ако и четирите слота са запълнени, т.е. спъваш си паметта доста. Запълването на всички 4 слота се прави само ако е критично важно да има МНОГО памет (96 GB и нагоре) и скоростта е от второстепенно значение. Имаш 3 опции: 1) купуваш комплект (kit) 2 x 16 GB и след време сменяш комплекта с 2 x 32 GB, старият комплект можеш да го продадеш; 2) купуваш единична памет с капацитет 32 GB, като след време добавяш още една; 3) директно си купуваш 2 x 32 GB още отсега. Предимствата на опция №1 са, че получаваш двуканален режим и не даваш пари за 64 GB от самото начало. Недостатъкът е, че ще трябва да смениш целия комплект, вместо просто да добавиш, и ако искаш старата памет да не „събира прах“, да я продадеш. За теб не знам, но за мен OLX е място, което се опитвам да избягвам. 🙂 Предимствата на опция №2 са, че не даваш пари за 64 GB от самото начало и в бъдеще можеш просто да добавиш още памет. Недостатъкът е несигурност. Силно препоръчително е, паметите да са с едни и същи параметри, за да е максимално сигурно, че дънната платка ще се справи адекватно с таймингите им. Ако паметите са с различни параметри, дънната платка все пак би трябвало да се справи, но най-вероятно ще избере по-отпуснати тайминги, за да е по-сигурна, че и двете памети ще работят стабилно. Т.е. не е сигурно, че след време ще намериш от същата памет, за да купиш още една платка, а дори и да намериш, не е сигурно дали производителят няма да е направил промени „под капака“ и реално да изглеждат еднакви памети, но всъщност да не са напълно. Затова, ако ще се купуват единични памети, е добре да се купуват наведнъж, което пак не елиминира шанса да са с различни параметри, но го нямалява много. Неслучайно се продават комплекти (kits). Предимсвото на опция №3 е, че получаваш всичко нужно и си готов за светлото бъдеще. Минусът е, че ще трябва да кихнеш повече пари от самото начало. Лично аз бих предпочел опция №3. On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Качествено захранване ориентирано към бъдещото от 850 вата е желателно, тъй като захранването заедно с дънната платка са частите, които вероятно няма да надградя. Освен това по-късно със сигурност, ще се смени и видео картата със по-висок клас от RX 9070. Ако все пак смяташ, че излишно прахосване на пари и не е необходимо, бих ти се доверил. Ако наистина има шанс да смениш процесора и/или (особено) видео картата с по-висок клас, тогава има някаква логика да се запасиш. То реално (поне към момента) само RTX 5080 и 5090 са с по-висока консумация от RX 9070 XT, като RTX 5080 не е с чак толкова много отгоре. Един 750 W захранващ блок ще се справи без проблем с всяка карта в момента, освен с RTX 5090, а ме съмнява, че точно към нея ще се насочиш. Т.е. не че няма да се справи изобщо с RTX 5090, но там консумацията е доста по-висока и като добавиш останалите компоненти (особено ако са натоварение в дадения момент) + самите пикове на видео картата, отиваш на ръба или дори го преминаваш и има шанс някоя защита на захранващия блок да се задейства. А дори и това да не се случи, просто натоварваш захранващия блок много. Разбира се, ако смяташ, че ще ти е по-спокойно с 850 W захранващ блок и разликата в цената те устройва, няма проблем да вземеш такъв, стига да се придържаш към качествени серии. Ако по някаква причина не желаеш сериите/моделите на 1stPlayer или ASRock, които предложих, ще предложа алтернативи. On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Кутията трябва да има странично закалено стъкло, много е важно да има добра защита от прахови частици, желателно е да има добро охлаждане и задължително да има възможност за 2 x 2.5" SSDs и 2 x 3.5" HDDs. Като външен вид Corsair 4000D Airflow и Fractal Design North изглеждат добре. Определено не харесвам RGB-осветление. Кутията е до много голяма степен субективно нещо. Това, което ми допада на мен, може да не допадне на теб, както и обратното. В случая считам въпросните две кутии за доста прилични. Т.е. изглеждат добре и предлагат адекватно охлаждане. Ако си си набелязал други кутии, можеш да кажеш кои. Реално можеш сам да провериш кои кутии разполагат с нужния брой гнезда за SSD и HDD. Относно праха, там винаги е компромис. Колкото по-добре защитена е кутия от проникване на прах, толкова по-трудно е охлаждането. Разковничето е да се постигне приличен баланс между двете. Няма как да се избегне почистването от прах напълно. Рано или късно ще се наложи да правиш някаква профилактика. On 3/17/2025 at 11:50 AM, Blue_Hulk написа: Предпочитам Samsung 990 Pro, но Kingston KC3000, наистина е добро предложение на добра цена. Има и вариант да избера WD_Black SN850X. Въпроса е по-скоро дали да избера 1 TB или 2 TB, тъй като прочетох, че повече памет има по-дълъг живот. Ако предпочиташ Samsung 990 Pro, няма проблем да се спреш на него. Просто там плащаш повече за марката. Ти си преценяваш дали разликата в цената оправдава това да притежаваш SSD на Samsung. Western Digital Black SN850X е също отлично SSD. Други подходящи алтернативи са: ADATA Legend 960, Corsair MP600 Pro, Crucial T500, Gigabyte Aorus Gen4, MSI M480, Team Group T-Force Cardea A440 (Pro), Team Group G70 (Pro), Silicon Power XS70, Western Digital Black SN7100. Lexar NM790 също е много добър за парите си. По принцип да, по-големият капацитет на дадено SSD предразполага към по-висока издръжливост и по-висока производителност. Основните разлики обаче са под 1 TB, особено за производителността. Реално всички съвременни SSD-та са достатъчно издръжливи за години напред. За справка, в момента съм още с моя ADATA/XPG SX8200 Pro 512 GB, който беше вкаран в експлоатация преди 5 години и според фърмуеъра му „здравето“ му е на 79%. Разбира се, аз го използвам само за системно устройство, не инсталирам/деинсталирам игри там и не го използвам за изтегляне на големи файлове. Мисълта ми е да не избираш дали да вземеш 1 или 2 TB на базата на издръжливост и производителност. Избирай на базата на нужния капацитет и цената. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Blue_Hulk Публикувано преди 22 часа Author Report Share Публикувано преди 22 часа On 3/18/2025 at 7:39 PM, Night_Raven написа: Като цяло ще е добре първо да знаем на какъв процесор ще се спреш и ако не e да речем Ryzen 9, какъв е шансът да го смениш с такъв в някакъв момент. Ако не си сигурен за процесора, ще се опитам да предложа дънна платка, която да е с достатъчно запас. Други изисквания? Например: наличие и поколение на USB Type C портове/хедъри, брой 3.5 мм жакове, цвят, т.н.? Реших да се спра на Ryzen 7 9700X. Дънната платка трябва да е ориентирана към бъдещото, защото ще има задължително надграждане на процесора след няколко години. Относно броя 3.5 мм жакове, не мога да кажа дали имам нужда от тях. Използвам усилвател за слушалки ако това е от значение, както и микрофон. Освен това трябва да има USB4 Type-C, USB 3.2 Gen2 Type-A, USB 3.2 Gen2x2 Type-C, USB 3.2 Gen2 Type-A, USB 3.2 Gen1 Type-A. Като цветове, черното е за предпочитане пред бяло. On 3/18/2025 at 7:39 PM, Night_Raven написа: Имаш 3 опции: 1) купуваш комплект (kit) 2 x 16 GB и след време сменяш комплекта с 2 x 32 GB, старият комплект можеш да го продадеш; 2) купуваш единична памет с капацитет 32 GB, като след време добавяш още една; 3) директно си купуваш 2 x 32 GB още отсега. Опция №3 изглежда е най-добрата в случая. On 3/18/2025 at 7:39 PM, Night_Raven написа: Разбира се, ако смяташ, че ще ти е по-спокойно с 850 W захранващ блок и разликата в цената те устройва, няма проблем да вземеш такъв, стига да се придържаш към качествени серии. Ако по някаква причина не желаеш сериите/моделите на 1stPlayer или ASRock, които предложих, ще предложа алтернативи. Смятам, че 850 W захранващ блок е препоръчителен и разликата в цената между 750 W и 850 W ме устройва. Освен това в бъдеще при евентуално надграждане на видео картата, едва ли ще се насоча към висок клас модели еквивалентни на 5080 или 5090. Захранващите блокове на 1stPlayer и ASRock, които си препоръчал изглеждат качествени. Ако не е проблем ще се радвам да предложиш и други алтернативи. Важно е да е от доказани марки - Seasonic, Corsair, Cooler Master, be quiet... , да има дълга гаранция, модулен кабелен дизайн и ATX3.1 & PCIe5.1. и т.н. On 3/18/2025 at 7:39 PM, Night_Raven написа: Ако си си набелязал други кутии, можеш да кажеш кои. Lian Li LANCOOL III, Lian Li Lancool 207, Phanteks XT Pro, be quiet! Pure Base 500DX, Fractal Design Torrent. Чета много добри отзиви за Fractal Design Torrent (като цяло не харесвам външния вид), но може би Lian Li LANCOOL III е моят фаворит засега. Между другото как се сравнява GIGABYTE RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF спрямо Sapphire NITRO+ RX 9070 XT, ако цената е подобна? Освен това трябва да поясня, че ще се пазарува от Германия. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано преди 16 часа Report Share Публикувано преди 16 часа преди 6 часа, Blue_Hulk написа: Освен това трябва да има USB4 Type-C, USB 3.2 Gen2 Type-A, USB 3.2 Gen2x2 Type-C, USB 3.2 Gen2 Type-A, USB 3.2 Gen1 Type-A. Като цветове, черното е за предпочитане пред бяло. Момент. Наистина ли ти трябват поне по един от всеки един тип порт?! Ако да, то тогава има буквално само две дънни платки: MSI X870 GAMING PLUS WIFI и MSI PRO X870-P WIFI. Това са две 99% идентични дънни платки. Разликите са цветовете, дизайна на радиаторите на радиаторите и това, че първият модел има охладител, покриващ всички M.2 слотове, докато вторият модел има охладител само за основния M.2 слот. преди 6 часа, Blue_Hulk написа: Захранващите блокове на 1stPlayer и ASRock, които си препоръчал изглеждат качествени. Ако не е проблем ще се радвам да предложиш и други алтернативи. Важно е да е от доказани марки - Seasonic, Corsair, Cooler Master, be quiet... , да има дълга гаранция, модулен кабелен дизайн и ATX3.1 & PCIe5.1. и т.н. Всички серии на ASRock, освен Challenger, ще свършат работа. Други варианти: Cooler Master X/GX/V, Corsair RMx/RMe, Super Flower Leadex III/VII, be quiet! Dark Power 13 и Straight Power 12, Seasonic FOCUS GX. преди 6 часа, Blue_Hulk написа: Lian Li LANCOOL III, Lian Li Lancool 207, Phanteks XT Pro, be quiet! Pure Base 500DX, Fractal Design Torrent. Чета много добри отзиви за Fractal Design Torrent (като цяло не харесвам външния вид), но може би Lian Li LANCOOL III е моят фаворит засега. Всичките кутии би трябвало да са достатъчно добри. преди 6 часа, Blue_Hulk написа: Между другото как се сравнява GIGABYTE RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF спрямо Sapphire NITRO+ RX 9070 XT, ако цената е подобна? Ако цената е наистина сходна подобна, 5070 Ti е по-добрата карта: мааалко по-висока средна производителност, по-енергоефективна и по-добър ray tracing. преди 6 часа, Blue_Hulk написа: Освен това трябва да поясня, че ще се пазарува от Германия. Конкретен магазин? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост