barca_b0y Публикувано Януари 6 Author Report Share Публикувано Януари 6 преди 51 минути, barca_b0y написа: Programs and Features показва "Please wait..." и не иска да ми зареди нищо. След няколко дълги рестарта успях да се добера до това меню и да включа Hyper-V. За момент помислих, че всичко се е оправило, защото успях да стартирам Sandbox няколко пъти, но сега пак всичко е постарому. А това са версиите на BIOS. Доколкото разбирам моят BIOS е с по-нова версия от тази на сайта на Gigabyte. Но с EC нямам идея какво се случва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 7 Report Share Публикувано Януари 7 преди 15 часа, barca_b0y написа: Оказа се, че при мен винаги си е била включена виртуализацията. Някакъв друг проблем има. При всеки опит да се заиграя с този Sandbox не постигам успех и освен това при последващ рестарт се бави около 10 минути. На някои места казват да се добави и Hyper-V, но аз вече дори не мога да стигна до там. Programs and Features показва "Please wait..." и не иска да ми зареди нищо. Доста е притеснителна тази работа. Ако стартиране на вграден софтуер може да ми прави такива мизерии, е доста под въпрос дали ще остана с тази ОС. Нямам опит с въпросния sandbox, за да мога да ти дам насоки или обяснения защо се държи така системата. По принцип, не ми се струва нормално да има чак такова забавяне. преди 15 часа, barca_b0y написа: Аз грам не следя от доста време, но понякога Firefox ме дразни и сега се опитвам да наваксам как са се развили другите. Тук се казва нещо интересно, но не знам колко е актуално и дали някога е било достоверно изобщо. Като цяло сега разбрах колко пазарен дял е загубил Firefox през последните години и сякаш ми се струва логично да има нещо по-добро. Ако се задълбочим, със сигурност ще се окаже, че за някои неща даден браузър може да е малко или много по-добър от други. За средностатистическия потребител обаче не виждам значителни разлики. Аз си има предпочитания и някакви впечатления, но това не значи, че всички браузъри не са достатъчно добри за обикновения потребител. преди 16 часа, barca_b0y написа: По принцип от известно време ползвам uBlock (най-вече заради YouTube), но той май си е наличен навсякъде. Да, разширението е налично за всеки браузър, но не значи, че ще е еднакво ефективно. Не съм особено наватъре в нещата, но доколкото разбирам ситуацията, когато се използва Manifest V3 в Chrome-базирани браузъри, разширенията за блокиране няма да имат спосбността да блокират т.нар. script injection ads. Ако сайтове, които в момента не използват такива, започнат да го правят, би следвало да започнеш да виждаш реклами дори и да имаш adblocker. Това не важи за Firefox, защото той не е базиран на Chromium. преди 16 часа, barca_b0y написа: Пише, че едното е драйвър, а другото драйвър + приложение. Просто се опасявам да не се сбият двете, ако ги ползвам едновременно. Или може би трябва да си избера едното. Не знам. Проверих им файловете още предния път. Едното е драйвърът, а другото е допълнително приложение. Не трябва да има проблем да са инсталирани и двете. Вече, доколкото ще имаш реална нужда допълнителното Dolby приложение, е отделен въпрос. преди 16 часа, barca_b0y написа: А относно нещата от Utility, които каза да се избягват - коя точно секция на Utility имаше предвид? Питам, защото тази в Drivers има Control Center, който изглежда да дава достъп до специфични настройки за лаптопа и не изглежда да вреди. И двете секции „Utility“ според мен нямат нищо, което да ти трябва, но да, говорех основно за тази в „Drivers“. При лаптопите не знам как е, но при настолните системи, софтуерът на производителите на дънни платки варира между „посредствен“ до „кървава диария“, в зависимост за кой точно продукт на кой точно производител става въпрос. Така че силно ме съмнява въпросният Control Center да предлага нещо, което да ти е реално необходимо, но ако си авантюрист, тествай. преди 17 часа, barca_b0y написа: Знаеш ли някакъв начин да се реши този проблем? Доста хора се оплакват, но това, което са представили за решение, не работи. Маркираното решение не работи, но това, предоставено от JoachimS750 трябва да работи. Струва ми се, че просто ще приложи настройката за всички текущо регистрирани икони в системната област. Не съм сигурен дали ще работи за бъдещи. Ти така или иначе можеш да скриваш/показваш икони в системната област (т.е. дали да се виждат винаги или не), но трябва да го правиш за всяка икона поотделно. Скриптът на PowerShell автоматизира това до голяма степен. Напомням, че можеш да хвърлиш око и на Start11 и StartAllBack. Не са скъпи (особено StartAllBack) и се поддържат достатъчно добре. Ако не ти се дават пари, можеш да тестваш и ExplorerPatcher, но поради начина, по който работи, крие малко повече рискове нещо да се счупи с времето, а и Microsoft не са му фенове, та Microsoft Defender го засича като зловредно приложение и като цяло попада в черни списъци. Двете платени програми са доста по-надеждни в това отношение, особено Start11, защото разчита на възможно най-малко вграден код в Windows, така че има най-малък шанс да се „сбие“ с операционната система за нещо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 9 Author Report Share Публикувано Януари 9 On 1/7/2025 at 6:31 PM, Night_Raven написа: По принцип, не ми се струва нормално да има чак такова забавяне. Струва ми се, че няма да се разбера с този sandbox. Жалкото е, че доста ми допадна идеята му - да имам наготово тестова среда, която се затрива със затваряне на програмата. Допада ми и липсата на цялата логистика по инсталация на ОС и подобни. Можеш ли да ми препоръчаш нещо подобно (безплатно)? On 1/7/2025 at 1:29 AM, barca_b0y написа: А това са версиите на BIOS. Доколкото разбирам моят BIOS е с по-нова версия от тази на сайта на Gigabyte. Но с EC нямам идея какво се случва. Тук дали имаш идея дали трябва да инсталирам ЕС софтуера от Gigabyte? И дали има начин да свържа две устройства с 3.5mm жак едновременно към лаптопа без да влошавам качеството (например headset + 2.0 система)? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 10 Report Share Публикувано Януари 10 преди 20 часа, barca_b0y написа: Можеш ли да ми препоръчаш нещо подобно (безплатно)? Sandboxie Plus Оригиналният автор я продаде на Invincea, после беше продадена на Sophos, които в даден момент я пуснаха с отворен код. Програмата не е за начинаещи, има си тънкости и може да е доста объркваща на първо време, но пък е и много способен софтуер. преди 20 часа, barca_b0y написа: Тук дали имаш идея дали трябва да инсталирам ЕС софтуера от Gigabyte? Честно казано, също съм объркан. Откъде е снимката? Пише ли дата? Има възможност софтуерът на Gigabyte да предлага актуализация на UEFI, аналогично на @BIOS софтуера, който имат за дънни платки за настолни компютри, но не мога да съм сигурен. Не съм имал вземане даване с лаптопи на Gigabyte. преди 20 часа, barca_b0y написа: И дали има начин да свържа две устройства с 3.5mm жак едновременно към лаптопа без да влошавам качеството (например headset + 2.0 система)? По принцип не би трябвало да се влоши качеството, но не съм сигурен дали няма да пострада силата на звука на слушалките заради недостатъчно захранване. То същото ще се отнася и за колоните, но те имат усилвател и могат по-лесно да компенсират това. Можеш да вземеш някакъв Y-сплитер и да тестваш. Не са скъпи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 10 Author Report Share Публикувано Януари 10 преди 2 часа, Night_Raven написа: Откъде е снимката? Пише ли дата? Това е снимка на моя BIOS. Нищо друго не пише. Опитвам се да разбера дали нещо подлежи на обновяване. преди 2 часа, Night_Raven написа: Можеш да вземеш някакъв Y-сплитер и да тестваш. Надявах се да има друг вариант. Ползвал съм доста години такова нещо и много ме дразнеше. Увеличаването/Намаляването на силата на едното устройство афектираше другото. И май ОС не ги разпознаваше като отделни устройства. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 11 Report Share Публикувано Януари 11 преди 13 часа, barca_b0y написа: Това е снимка на моя BIOS. Нищо друго не пише. Опитвам се да разбера дали нещо подлежи на обновяване. В такъв случай можеш да използваш HWiNFO или CPU-Z, за да се опиташ да видиш датата. В HWiNFO информацията за BIOS се намира в System Summary, в секция Motherboard. В CPU-Z тази информация се намира в подпрозорец Mainboard, в секция BIOS. преди 13 часа, barca_b0y написа: Надявах се да има друг вариант. Може би с нещо такова или такова. Не съм сигурен обаче колко по-добре ще е спрямо обикновен сплитър. Също така има шанс да вкара смущения, ако не е проектирано както трябва, за да изолира адекватно двата устройствата едно от друго. Алтернатива, ако можеш да прежалиш някакъв USB порт, е да свържеш колоните към 3.5мм жака на лаптопа, а за слушалки да си вземеш донгъл като този или този. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 12 Author Report Share Публикувано Януари 12 On 1/11/2025 at 11:24 AM, Night_Raven написа: В HWiNFO информацията за BIOS се намира в System Summary, в секция Motherboard. "03/14/2024". И версията е FD09, както се вижда и на снимката. Това трябва да означава, че имам по-нова версия на самия BIOS от тази в сайта на Gigabyte? А за ЕС нещото какво трябва да значи? On 1/10/2025 at 6:34 PM, Night_Raven написа: Програмата не е за начинаещи, има си тънкости и може да е доста объркваща на първо време О, да. Определено не търся това. Много ме е яд, че някой по веригата си е оставил ръцете с този вграден Sandbox. Поставих рекорд за рестарт: над 1 час. Щеше да ми върши прекрасна работа. Явно ще си карам с VirtualBox. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 12 Author Report Share Публикувано Януари 12 VirtualBox пък не иска да се рестартира по време на инсталацията на Windows 11 и трябва ръчно да гася VM. Ужасна работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 12 Report Share Публикувано Януари 12 преди 2 часа, barca_b0y написа: "03/14/2024". И версията е FD09, както се вижда и на снимката. Това трябва да означава, че имам по-нова версия на самия BIOS от тази в сайта на Gigabyte? Така изглежда. Възможно е FD09 да е най-новата, да е била на сайта на Gigabyte, но да са я махнали. Обикновено това го правят за бета версии, които имат буква след номера на версията. В твоя случай не изглежда да е бета версия, така че нямам идея какви ги вършат и какво се е случило. На твое място бих оставил BIOS както и бих проверявал отвреме навреме за нова версия. преди 2 часа, barca_b0y написа: А за ЕС нещото какво трябва да значи? KBC/EC трябва да е фърмуеърът за keyboard controller/embedded controller, т.е. допълнителни контролери/чипове, които са нужни за комуникация на всички устройства. преди 2 часа, barca_b0y написа: Явно ще си карам с VirtualBox. Алтернатива е и VMware Workstation, която от известно време насам е безплатна за домашно/некомерсиално ползване. преди 52 минути, barca_b0y написа: VirtualBox пък не иска да се рестартира по време на инсталацията на Windows 11 и трябва ръчно да гася VM. Това не го разбрах. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 12 Author Report Share Публикувано Януари 12 преди 11 минути, Night_Raven написа: KBC/EC трябва да е фърмуеърът за keyboard controller/embedded controller, т.е. допълнителни контролери/чипове, които са нужни за комуникация на всички устройства. По-скоро питах в конкретния случай дали да (пробвам да) инсталирам версията от сайта на Gigabyte. преди 12 минути, Night_Raven написа: Това не го разбрах. Знаеш, че инсталацията изисква няколко рестарта. Ами, под VirtualBox не може да си ги направи поради някаква причина. Появява се черен екран без надписи и при ръчно рестартиране на VM си продължава инсталацията. Мисля, че Hyper-V ще ми свърши работа. Изненадващо не ми прави мизерии като sandbox-a и успях да направя инсталация без спънки. Май не ми трябва друго. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 12 Report Share Публикувано Януари 12 преди 18 минути, barca_b0y написа: По-скоро питах в конкретния случай дали да (пробвам да) инсталирам версията от сайта на Gigabyte. Към момента не бих човъркал BIOS. преди 18 минути, barca_b0y написа: Знаеш, че инсталацията изисква няколко рестарта. Ами, под VirtualBox не може да си ги направи поради някаква причина. Появява се черен екран без надписи и при ръчно рестартиране на VM си продължава инсталацията. Мисля, че Hyper-V ще ми свърши работа. Изненадващо не ми прави мизерии като sandbox-a и успях да направя инсталация без спънки. Май не ми трябва друго. Момент. Ти какво точно искаш да постигнеш? Sandbox-ът, поне по спомени, не се ползва за виртуализация на цялата система, а на отделни приложения, и не е предвиден да се ползва като виртуална машина. Колкото до проблема, увери се, че си включил опциите за виртуализация в BIOS. Не казвам, че гарантирано ще отстранят проблема, но ако ще ползваш някаква виртуална среда, е редно да са активни. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 12 Author Report Share Публикувано Януари 12 преди 51 минути, Night_Raven написа: Момент. Ти какво точно искаш да постигнеш? Да имам среда, в която да експериментирам без да ме е страх за основната ОС. преди 52 минути, Night_Raven написа: Sandbox-ът, поне по спомени, не се ползва за виртуализация на цялата система, а на отделни приложения, и не е предвиден да се ползва като виртуална машина. Имах само кратък досег с вградения в Windows 11 и изглеждаше като пълноценен VM. преди 54 минути, Night_Raven написа: Колкото до проблема, увери се, че си включил опциите за виртуализация в BIOS. Те никога не са били изключени. BIOS-ът е доста постен. Имам една единствена опция "VT-d", която е включена. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 12 Report Share Публикувано Януари 12 преди 1 час, barca_b0y написа: Имах само кратък досег с вградения в Windows 11 и изглеждаше като пълноценен VM. Хм, или аз съм се объркал, или са го променили. Опитът ми с VirtualBox е силно ограничен през последните години по ред причини, но дори наскоро леко ми се наложи да я ползвам и не забелязах подобни проблеми, каквито ти описа. Както споменах, ако мислиш, че нещо не ѝ е наред, можеш да тестваш VMware Workstation. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Януари 12 Author Report Share Публикувано Януари 12 преди 13 минути, Night_Raven написа: Както споменах, ако мислиш, че нещо не ѝ е наред, можеш да тестваш VMware Workstation. Не мога. Затворили са регистрациите в Broadcom до 18-ти, а явно ми трябва регистрация там за VMware. Явно има световен заговор да нямам тестова среда. Така или иначе мисля, че Hyper-V ще ми свърши работа. Има ли причина да не го ползвам? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 13 Report Share Публикувано Януари 13 преди 11 часа, barca_b0y написа: Има ли причина да не го ползвам? Ако наистина ти върши работа и се справяш с нея, не виждам причина да не я ползваш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост