Jump to content

Избор на нов хардуер

Препоръчан пост

преди 23 минути, barca_b0y написа:

Държа да си оправдая педантичността по този въпрос. Имам жесток неуспех с SSD техниката. Категорично най-чупливата техника, с която съм имал вземане-даване. Може би над половината, които съм купил някога, са заминали за рекламация или в коша. Дори вчера пратих към сервиз едно. От лаптоп, който се ползва за гледане на филми. Навярно си е останал на 100% health. Когато купувам такава техника, просто си закачам гаранционната карта в рамка и чакам да се скапе. Дори не мога да си представя SSD загинало от износване на самата памет - винаги се прецаква нещо друго. В този ред на мисли предпочитам да направя каквото мога, за да му удължа живота.

Интересно. Аз имам общо 8 SSD-та и всичките са живи и здрави до момента. Най-старото е едно Samsung 840 EVO отпреди 10-ина години. Да от доста време е в един лаптоп, който не се ползва много, но все още си работи SSD-то.

преди 32 минути, barca_b0y написа:

Поразгледах и въпроса с лицензите на Windows/Office. Нещата са се променили. Тези лицензи, които се продават за по няколко долара, се очертава да са с неясен произход и неясен срок на годност (т.е. не се знае дали/кога Microsoft ще ги сложат в черния списък). Това ми звучи като легализирано пиратство.

Това е т.нар. „сив пазар“. Не знам дали обаче има по-светло и по-тъмно сиви магазини, така да се каже. Има някои магазини, които се рекламират в новинарски сайтове като TechPowerUp, така че може би те са малко по-надеждни. Нямам представа.

Сподели другаде

• Отговори 105
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

За много години! Пожелавам много здраве и да си все така всеотдаен и отзивчив.

Доста е интересно с тези монитори.
Намаляването на херците или пък затварянето на капака не афектира ниската резолюция на последния монитор.
Сдобих се с HDMI кабел. Разкачих DP на последния монитор и го свързах отделно с HDMI към лаптопа. Чудото стана. Светнаха всички дисплеи на максимални параметри (т.е. сумарно 3 монитора плюс дисплея на лаптопа).
Реших да експериментирам и със служебния лаптоп. При daisy chain свързване третия монитор отново има същото поведение – тръгва на 640х480 резолюция. А при отделно свързване на третия монитор с HDMI тръгват и трите на FHD. Ситуацията е сходна с G6X, но не е еднаква. Разликата е, че при служебния лаптоп мога да имам максимум 3 светнати екрана, независимо от свързването. Тоест менюто с дисплеите ми дава опция кой да маркирам като disconnected, за да отстъпи място на другите. Т.е. тук за да си ползвам пълноценно мониторите трябва да свържа първите два през daisy chain, последния през HDMI и да маркирам този на самия лаптоп като disconnected.
Това не е точно, както исках да стане, но е доста приемлив компромисен вариант. Все пак ще мога да ползвам пълноценно и 3-те монитора и през двата ми лаптопа, което беше и целта.
И все пак...
Иска ми се да пробвам още неща преди да се откажа от daisy chain свързването на третия монитор. Имаш ли идея какво още мога да пробвам?

преди 19 часа, Night_Raven написа:

Аз имам общо 8 SSD-та и всичките са живи и здрави до момента.

И в най-мокрите си сънища не мога да си представя как ще купя 8 SSD-та и няма да се развали нито един. Статистически при мен е закономерно да се скапят поне 3. Хората ми се чудят защо изпитвам носталгия към механичните дискове и ми е много трудно да обясня как такъв диск никога не ме е предавал. За контраст имам този горчив опит с SSD. И за да е още по-обективно: SSD съм ползвал в пъти по-малко време за целия ми живот. Като цяло поуката за мен е, че при тази техника трябва да се процедира, както с хазарта: даваш пари (и данни), които може да прежалиш. И понеже в конкретния случай за този Lexar дадох повече, отколкото съм давал сумарно за всички, които съм имал, съм предпазлив и гледам да проуча всички тънкости.

Сподели другаде

On 12/30/2024 at 11:00 PM, Night_Raven написа:

Лично аз обаче бих се опитал да инсталирам/актуализирам драйвърите.

Забравих да питам дали има значение последователността на инсталация.

Сподели другаде

За много години!

Възможно е на служебния ти лаптоп да си видео чип, който има ограничение за максимум три активни дисплея. Ако не се лъжа вградените видео карти в по-старите процесори на Intel са такива. Какъв точно е процесорът на въпросния лаптоп?

преди 16 часа, barca_b0y написа:

И в най-мокрите си сънища не мога да си представя как ще купя 8 SSD-та и няма да се развали нито един. Статистически при мен е закономерно да се скапят поне 3. Хората ми се чудят защо изпитвам носталгия към механичните дискове и ми е много трудно да обясня как такъв диск никога не ме е предавал. За контраст имам този горчив опит с SSD. И за да е още по-обективно: SSD съм ползвал в пъти по-малко време за целия ми живот. Като цяло поуката за мен е, че при тази техника трябва да се процедира, както с хазарта: даваш пари (и данни), които може да прежалиш. И понеже в конкретния случай за този Lexar дадох повече, отколкото съм давал сумарно за всички, които съм имал, съм предпазлив и гледам да проуча всички тънкости.

Не знам точно какво да кажа. SSD-тата, като всяка друга електроника, не са имунни на проблеми и дефекти, но за пръв път чувам за такъв висок процент на проблемни устройства.
Аз например пък бил се зарадвал адски много, ако SSD-тата успеят да догонят механичните твърди дискове откъм съотношение цена/терабайт. Имах някакви надежди, но явно са били надежди на глупак, защото изгледите не са добри в тази насока. Ако можех да платя малко повече за същия капацитет, но да е сменя от HDD на SSD, бих го направил. Бих напълнил гащите от радост, ако можех да „конвертирам“ всичките си твърди дискове в SSD.
Иначе, не знам за какви тънкости говориш. В общи линии няма такива при съвременните SSD-та. Просто монтираш и ползваш. Единственото, което мога да дам като съвет, за да се намали износването, е да се опиташ да не го пълниш максимално. Добре е да има повечко свободно пространство (на теория колкото повече, толкова по-добре), за да може контролерът адекватно да разпределя износването.

преди 11 часа, barca_b0y написа:

Забравих да питам дали има значение последователността на инсталация.

На теория би следвало първият драйвър да е за чипсета, но на практика няма реално значение.

Сподели другаде

преди 13 часа, Night_Raven написа:

Какъв точно е процесорът на въпросния лаптоп?

Ето всичко.

Иначе, не знам за какви тънкости говориш.

Тези, които коментирахме. Следене на температура и подложки. Май няма друго.

Не знам точно какво да кажа.

Аз просто си изливам мъката.

SSD-то, което сега върнах за рекламация, се ползва от баба ми. Сигурно след инсталацията на ОС, не е направило и един запис. Ползва се един браузър за филми и това е. Ами, сменям го поне за втори път с чисто ново. Аз бих предпочел всяка друга техника да ми прави проблеми, но не и точно тази. Винаги на SSD-тата ми има ОС. Винаги при повреда означава разглобяване (на PC/лаптоп) и винаги означава преинсталация. На повреденото SSD остават някакви данни, които, освен че повече няма да видя, се озовават при търговеца и потенциално могат да станат видими за трети лица. Не че някой е умрял да ми гледа данните, но все пак.

Аз пък бих купувал на двойна и тройна цена, ако някой можеше да ми обещае надеждност, но уви.

On 1/1/2025 at 4:46 PM, barca_b0y написа:

Иска ми се да пробвам още неща преди да се откажа от daisy chain свързването на третия монитор. Имаш ли идея какво още мога да пробвам?

Да разбирам ли, че нямаш идея за повече експерименти?

Сподели другаде

преди 12 часа, barca_b0y написа:

Ето всичко.

М'да, видео чипът в този процесор е ограничен до максимум три дисплея.

Тези, които коментирахме. Следене на температура и подложки. Май няма друго.

Температурата не е чак такъв проблем. Когато не е под натоварване SSD-то, температурите на компонентите ще са в нормите. Когато се натовари, разбира се въпросните температури ще се повишат, но конкретно за самия NAND това не е проблем. Дори е леко препоръчително NAND-ът да е по-„топъл“, когато се програмира. За контролера температурата може да е проблем, но затова той си има вграден механизъм за термично дроселиране.

Да разбирам ли, че нямаш идея за повече експерименти?

За жалост не много.
По технически данни, DisplayPort 1.2 има достатъчно пропусквателна способност да захрани четири дисплея на 1920 x 1080 на 60Hz. DisplayPort кабелите, които са в комплект с мониторите, би трябвало да отговарят на 1.2 версията и да са достатъчни за цялата процедура. USB-C кабелът, който си купил, също изглежда да е отговарящ на изискванията. И двете видео карти (вградената на Intel и допълнителната на NVIDIA) в новия ти лаптоп поддържат до 4 дисплея. На хартия поне не виждам проблем никъде. Понеже това не е от най-разпространените проблеми, а и аз нямам никакъв опит, ми е трудно да дам някакъв съвет.

Винаги можеш да кихнеш още пари и да смениш всички кабели с по-добри и да тестваш, но не съм убеден, че там е проблемът. Както казах, поне на теория не би трябвало да е там.
Може би за тест да се опиташ да намалиш разделителната способност на първия и/или втория монитор, за да видиш дали тогава ще ти позволи да я повишиш на третия. Ако ти позволи, това би сочело към недостиг на пропусквателна способност, което всъщност може би би се дължало точно на кабелите, макар поне на теория да не би трябвало да е от тях.
Увери се, че MST е разрешена на всички дисплеи. Ако вече е, можеш за тест да опиташ да я изключиш на последния/третия.

Видях, че си пуснал и тема във форума на Dell. Никак лоша идея, дано някой отговори с решение.

Сподели другаде

преди 12 часа, Night_Raven написа:

М'да, видео чипът в този процесор е ограничен до максимум три дисплея.

Добре. Една загадка по-малко.

Може би за тест да се опиташ да намалиш разделителната способност на първия и/или втория монитор, за да видиш дали тогава ще ти позволи да я повишиш на третия.

Това не сработи.

Увери се, че MST е разрешена на всички дисплеи. Ако вече е, можеш за тест да опиташ да я изключиш на последния/третия.

И това също.

Винаги можеш да кихнеш още пари и да смениш всички кабели с по-добри и да тестваш, но не съм убеден, че там е проблемът.

Може би все пак има нещо.

Тук има човек в много сходна ситуация. Тук обясняват нещо интересно. Ако тази хипотеза е вярна, значи, че все пак мога да хвърля вината върху type C кабела (или по-скоро порта). Т.е. да пробвам да го сменя с кабел от type C (лаптоп) към DP (първи монитор). Всъщност точно тази хипотеза коментирахме преди да купя мониторите. На фона на похарчените пари не е голяма инвестиция. Но това би означавало да изгубя type A портовете по мониторите? Или да ги "отслабя"? Или не? Как мислиш?

Гледах някои стари ръководства из форума. На някои места се пише, че ОС се инсталира при липса на интернет. Това все още ли важи? И ако да, как да го гарантирам при лаптоп с WI-FI?

Друго. Поръчах си ето такава изгъзица. Видях подобна при приятел и много ми хареса идеята, защото вече и на мен не ми достига място. По принцип идеята ми е да я ползвам да складирам неактивните лаптопи, но се сетих, че бих могъл да го правя и с работещ. Дали ще се отрази негативно по някакъв начин, ако стои вертикално и се работи с него?

Сподели другаде

преди 15 часа, barca_b0y написа:

Тук обясняват нещо интересно. Ако тази хипотеза е вярна, значи, че все пак мога да хвърля вината върху type C кабела (или по-скоро порта). Т.е. да пробвам да го сменя с кабел от type C (лаптоп) към DP (първи монитор). Всъщност точно тази хипотеза коментирахме преди да купя мониторите. На фона на похарчените пари не е голяма инвестиция. Но това би означавало да изгубя type A портовете по мониторите? Или да ги "отслабя"? Или не? Как мислиш?

Това би обяснило ситуацията ако същото се отнася и за по-новия модел P2425HE. Просто USB-C портът на този модел монитори (и не само) на Dell просто използва по-малко на брой магистрали за видео сигнал. Това значи, че каквито и USB-C към USB-C или стандартен DisplayPort кабели (за вторият и третият монитори) да купипш, няма как да се подобри положението, защото спънката е още от първия монитор. Би следвало, ако използваш DisplayPort входа за/на първия монитор, да получиш желания ефект. Т.е., би трябвало наистина USB-C към DisplayPort кабел да сработи в случая, но разбира се не мога да ти го гарантирам.

Доколкото разбирам ситуацията, на първия монитор би трябвало да можеш да ползваш USB Type A портовете, ако свържеш монитора посредством USB-C към USB-C кабел, какъвто ползваш момента, защото тогава получаваш и две data магистрали. Ако обаче използваш USB-C към DisplayPort кабел, тогава няма как да ползваш USB портовете на първия монитор.
На втория и третия монитори използваш DisplayPort кабел така или иначе, а не USB, така че техните downstream USB портове са неизползваеми.

Гледах някои стари ръководства из форума. На някои места се пише, че ОС се инсталира при липса на интернет. Това все още ли важи? И ако да, как да го гарантирам при лаптоп с WI-FI?

Има плюсове и минуси. Като цяло според мен са повече плюсовете. По принцип при инсталация на Windows 11, се изисква да използваш майкрософтски акаунт, а не локален. Ако си създадеш инсталационна USB памет с помощта на Rufus, можеш да ѝ зададеш да създаде локален с предварително зададено име. Би трябвало да работи тази опция в момента. Разбира се, ако имаш майкрософтски акаунт, директно ползвай него, но повечето потребители нямат такъв и/или предпочитат да не го ползват при влизане в операционната система.
Как да го гарантираш? Просто не се свързвай с Wi-Fi мрежата, докато не приключи инсталацията.
Ако случайно не сработи опцията за автоматично създаване на локален акаунт и инсталацията настоява да ползваш майкрософтски такъв, а ти не желаеш, тогава натисни Shift+F10, за да се появи конзолният прозорец, в него напиши oobe\bypassnro и натисни Enter. Това ще рестартира инсталацията в по-ранна стъпка, но този път трябва да можеш да избереш опцията, че нямаш достъп до Интернет и да можеш да си създадеш локален акаунт.

Друго. Поръчах си ето такава изгъзица. Видях подобна при приятел и много ми хареса идеята, защото вече и на мен не ми достига място. По принцип идеята ми е да я ползвам да складирам неактивните лаптопи, но се сетих, че бих могъл да го правя и с работещ. Дали ще се отрази негативно по някакъв начин, ако стои вертикално и се работи с него?

Честно казано, не съм сигурен доклко стабилно ще може да съхрани лаптопи, но никога не съм ползвал такова нещо (дори за пръв път виждам), така че не мога да съм сигурен.
Ако успееш да настроиш лаптопа така, че да не се изключва при затваряне на капака и реално го ползваш като настолен (т.е. със свързани външни дисплеи и периферия), не би трябвало да има някакви реални проблеми, стига да не му блокираш отворите за охлаждане.
Може би ще създава неудобство, ако се изключи и трябва да го отвориш, за да можеш да натиснеш бутона за включване, например, но като цяло не ми идва на ум нещо, което да ти попречи реално да работиш по този начин.

Сподели другаде

преди 11 минути, Night_Raven написа:

Това би обяснило ситуацията ако същото се отнася и за по-новия модел P2425HE

Обърках се. Защо намесваш този модел? Моите са си точно P2422HE, каквито се коментират и в дискусията, която пратих. На практика човекът има същия проблем като мен и много подобен хардуер. Естествено този цитат няма как да гарантира официално становище от Dell, но пък си струва да пробвам да сменя този кабел.

преди 17 минути, Night_Raven написа:

Т.е., би трябвало наистина USB-C към DisplayPort кабел да сработи в случая, но разбира се не мога да ти го гарантирам.

Ами да пробваме. У наше село ми е най-удобно и евтино да купя този. След това този. Стават ли? Ако не стават, трябва да поръчам онлайн и ще помоля за препоръка.

Ако наистина губя USB A портовете, може би ще се откажа от този вариант, но искам да пробвам, за да знам. Така или иначе ми е мерак да стигна до финала на тази загадка.

преди 50 минути, Night_Raven написа:

Като цяло според мен са повече плюсовете.

Плюсове да се инсталира при липса на интернет?

преди 54 минути, Night_Raven написа:

По принцип при инсталация на Windows 11, се изисква да използваш майкрософтски акаунт, а не локален.

Това май ми отговори на въпроса. Просто из старите ръководства съветвате да няма интернет, за да се избегне заразяване с вируси, но явно това не важи в днешни дни.

преди 58 минути, Night_Raven написа:

Може би ще създава неудобство, ако се изключи и трябва да го отвориш, за да можеш да натиснеш бутона за включване

Да, това ще е неудобството. Май няма да има друго.

Сподели другаде

преди 3 часа, Night_Raven написа:

Т.е., би трябвало наистина USB-C към DisplayPort кабел да сработи в случая, но разбира се не мога да ти го гарантирам.

Тук имат "Daisy chain connection matrix", в който не се упоменава сценарият, който търсим (т.е. в първата колона да има USB-C with DP alternate mode, а във втората DisplayPort In). Отделно споменават и това: "The output port of the PC must match the input port of the monitor for optimal performance".

Доколкото разбирам ситуацията, на първия монитор би трябвало да можеш да ползваш USB Type A портовете, ако свържеш монитора посредством USB-C към USB-C кабел, какъвто ползваш момента, защото тогава получаваш и две data магистрали.

Сега пробвах с една флашка и трите. Абсолютно си прав.

Ако обаче използваш USB-C към DisplayPort кабел, тогава няма как да ползваш USB портовете на първия монитор.

И тук си прав. "To use USB upstream for data communication between your PC and monitors, ensure that the connection between your PC and monitor is either USB-C with DisplayPort alternate mode or Thunderbolt."

Сподели другаде

И пореден въпрос от поредицата "не знам как ми работи хардуерът"...

Сдобих се с този разклонител, както ми препоръча. Още преди да го поръчам предположих, че портовете до кабела за предназначени за допълнителна защита на LAN кабел, но май не е точно така. Кабелът, който идва с него, е RJ11. Да, в портовете мога да фиксирам и RJ45, но не знам дали е правилно.

Сподели другаде

On 1/4/2025 at 6:15 PM, barca_b0y написа:

Обърках се. Защо намесваш този модел? Моите са си точно P2422HE, каквито се коментират и в дискусията, която пратих. На практика човекът има същия проблем като мен и много подобен хардуер. Естествено този цитат няма как да гарантира официално становище от Dell, но пък си струва да пробвам да сменя този кабел.

Моя грешка. Заблудил съм се, че говориш за P2425HE. 

Ами да пробваме. У наше село ми е най-удобно и евтино да купя този. След това този. Стават ли? Ако не стават, трябва да поръчам онлайн и ще помоля за препоръка.

Не ми се е налагало да ползвам подобни кабели/адаптери, така че не мога да ти гарантирам нищо. Би трябвало да са подходящи.

Плюсове да се инсталира при липса на интернет?

Инсталацията протича малко по-бързо, т.е. по-бързо се озоваваш на работния плот, защото няма да текат актуализации и инсталации на драйвъри, изтеглени от Интернет, които Windows би си опитала да си набави по време на самата инсталация, ако засече наличие на Интернет. Също така имаш потенциалната опция да си създадеш локален акаунт.

преди 21 часа, barca_b0y написа:

Сдобих се с този разклонител, както ми препоръча. Още преди да го поръчам предположих, че портовете до кабела за предназначени за допълнителна защита на LAN кабел, но май не е точно така. Кабелът, който идва с него, е RJ11. Да, в портовете мога да фиксирам и RJ45, но не знам дали е правилно.

Не, не е правилно. Аз предложих модела на разклонителя без RJ11 порт, защото не виждам смисъл от него.

Сподели другаде

преди 6 часа, Night_Raven написа:

Би трябвало да са подходящи.

Всъщност осъзнах, че това съвсем не е практично. Малко се вманиачих да разгадая как работят тези монитори и си забравих целта. Дори да купя такъв кабел и да сработи, ще се лиша от портовете на първия монитор. А всъщност основната идея беше да ги ползвам, за да сменям лаптопите без да разкачам периферията. Ще се примиря със ситуацията и ще свързвам последния монитор през HDMI.

Знаеш ли как да забраня зареждането на батерията от монитора? Логиката ми е, че е най-добре да се зарежда от неговото си захранване, за да е по-здравословно за батерията. Когато са включени и двете нямам идея какво се случва.

А дали си запознат с такъв тип портативни монитори? Вкъщи доста ще се разглезя и се чудя за подобен вариант за из път.

Заиграх се малко със софтуера.

Първия ми шок беше, че е изключително трудно да се инсталира офис пакет без акаунт с активен абонамент. Успях, чрез Office Customization Tool и инсталация през конзолата.

Вторият ми шок беше, че не мога да следя "здравето" на нито едно от SSD-тата. Софтуертът на Lexar показва само статус "Good" и няма проценти на износване, както съм свикнал. Другият пък се оказва някаква "куче марка" Kioxia и техният софтуер не поддържа моето SSD.

Инсталирах драйвърa "Dolby Driver + APP" за аудиото от Gigabyte. Доста нахален инсталатор. Рестартира системата без да пита. Очаквах да инсталира и някаква програма, но явно не се е случило. После инсталирах и другия на Realtek. По принцип и двата ли трябва да инсталирам? И всъщност каква е идеята на тези "тежки" драйвъри за непретенциозно аудио на лаптоп? Каква разлика трябва да очаквам след като ги имам?

Видях, че имам и вграден Sandbox в ОС. При мен работи доста тромаво и дава някакви грешки. Успях да го подкарам само веднъж. Май трябва да си поиграя с някакви настройки в BIOS.

От доста време си мисля да разкарам Firefox, но все не го правя. Иска ми се да утилизирам новия хардуер, защото работя с много табове едновременно. Дали имам по-добър избор от Firefox?

Сподели другаде

Знаеш ли как да забраня зареждането на батерията от монитора? Логиката ми е, че е най-добре да се зарежда от неговото си захранване, за да е по-здравословно за батерията. Когато са включени и двете нямам идея какво се случва.

Ако говориш за батерията на лаптопа, не би трябвало да има проблеми. Лаптопът трябва да е проектиран достатъчно добре, за да значение откъде се зарежда. Освен за времето, за което ще се зареди, де.

А дали си запознат с такъв тип портативни монитори?

Не съм.

Първия ми шок беше, че е изключително трудно да се инсталира офис пакет без акаунт с активен абонамент. Успях, чрез Office Customization Tool и инсталация през конзолата.

За инсталация на Microsoft Office аз ползвам Office Tool. Има малко свикване, но предлага много гъвкавост.

Вторият ми шок беше, че не мога да следя "здравето" на нито едно от SSD-тата. Софтуертът на Lexar показва само статус "Good" и няма проценти на износване, както съм свикнал. Другият пък се оказва някаква "куче марка" Kioxia и техният софтуер не поддържа моето SSD.

Kioxia е един от трите големи производители на NAND. Бившото NAND подразделение на Toshiba.
За следене на здравето можеш да използваш HWiNFO или CrystalDiskInfo. Далеч по-практични са.

По принцип и двата ли трябва да инсталирам? И всъщност каква е идеята на тези "тежки" драйвъри за непретенциозно аудио на лаптоп? Каква разлика трябва да очаквам след като ги имам?

Доколкото виждам, единият пакет е самият драйвър (Realtek Audio driver), а другото е допълнително приложение за различните функции на Dolby, които явно са лицензирани. Не мога да кажа наизуст дали въпросният втори софутерен пакет е напълно необходим, но мога да предположа, че не би трябвало да е, освен ако наистина не искаш да използваш технологи на Dolby.
Не знам за каква разлика говориш. Обикновено подобни екстри се опитват да „подобрят“ звука и да го „оптимизират“, за да компенсират за недостатъците на вградените колонки в лаптопите. Също така е възможно да има и разни глезотии за притежателите на слушалки. Нямам идея точно какви екстри са включени.

Видях, че имам и вграден Sandbox в ОС. При мен работи доста тромаво и дава някакви грешки. Успях да го подкарам само веднъж. Май трябва да си поиграя с някакви настройки в BIOS.

По спомен, имаше мисля нужда от някакви настройки на UEFI, но лично аз не използвам изолираната среда (пясъчника).

От доста време си мисля да разкарам Firefox, но все не го правя. Иска ми се да утилизирам новия хардуер, защото работя с много табове едновременно. Дали имам по-добър избор от Firefox?

Отново не мога да коментирам с пълен авторитет кой браузър е най-подходящ за целта, защото не използвам Chrome или Firefox, така че наблюденията ми върху тях са почти никакви. Ползвам повече Edge, Vivaldi и Opera. От тези трите може би Edge се справя най-добре, поне така ми се струва.
При браузърите важи правилото, че няма „най-добър“. Въпросът кой ще ти е най-удобен и доколко си педантичен в използването на разширения за блокиране на реклами, защото Google натиска за мигриране към Manifest V3, което малко спъва работата на подобни разширения. Различните браузъри имат различни планове за това. Chrome е най-стриктен в това отношение, докато останалите базирани на Chrome браузъри вземат самостоятелни решения докога и до каква степен да поддържат Manifest V2. На теория точно Firefox би трябвало да е най-безопасното решение ако искаш да се възползваш максимално от подобни разширения.
Лично аз нямам намерение да мигрирам на Firefox само заради това.

Сподели другаде

преди 10 часа, Night_Raven написа:

Лаптопът трябва да е проектиран достатъчно добре, за да значение откъде се зарежда.

Всъщност сега пробвах и видях, че от type C не се зарежда изобщо. А имах спомен, че успява.

По спомен, имаше мисля нужда от някакви настройки на UEFI, но лично аз не използвам изолираната среда (пясъчника).

Оказа се, че при мен винаги си е била включена виртуализацията. Някакъв друг проблем има. При всеки опит да се заиграя с този Sandbox не постигам успех и освен това при последващ рестарт се бави около 10 минути. На някои места казват да се добави и Hyper-V, но аз вече дори не мога да стигна до там. Programs and Features показва "Please wait..." и не иска да ми зареди нищо. Доста е притеснителна тази работа. Ако стартиране на вграден софтуер може да ми прави такива мизерии, е доста под въпрос дали ще остана с тази ОС.

Отново не мога да коментирам с пълен авторитет кой браузър е най-подходящ за целта, защото не използвам Chrome или Firefox, така че наблюденията ми върху тях са почти никакви.

Аз грам не следя от доста време, но понякога Firefox ме дразни и сега се опитвам да наваксам как са се развили другите. Тук се казва нещо интересно, но не знам колко е актуално и дали някога е било достоверно изобщо. Като цяло сега разбрах колко пазарен дял е загубил Firefox през последните години и сякаш ми се струва логично да има нещо по-добро.

Въпросът кой ще ти е най-удобен и доколко си педантичен в използването на разширения за блокиране на реклами

По принцип от известно време ползвам uBlock (най-вече заради YouTube), но той май си е наличен навсякъде.

Доколкото виждам, единият пакет е самият драйвър (Realtek Audio driver), а другото е допълнително приложение за различните функции на Dolby, които явно са лицензирани.

Пише, че едното е драйвър, а другото драйвър + приложение. Просто се опасявам да не се сбият двете, ако ги ползвам едновременно. Или може би трябва да си избера едното. Не знам.

А относно нещата от Utility, които каза да се избягват - коя точно секция на Utility имаше предвид? Питам, защото тази в Drivers има Control Center, който изглежда да дава достъп до специфични настройки за лаптопа и не изглежда да вреди.

Знаеш ли някакъв начин да се реши този проблем? Доста хора се оплакват, но това, което са представили за решение, не работи.

Сподели другаде