Night_Raven Публикувано Ноември 20, 2024 Report Share Публикувано Ноември 20, 2024 преди 13 часа, barca_b0y написа: За мониторите не се казва изрично, че upstream type C поддържа DP. Явно трябва да се пробва. В случая би трябвало да поддържат. На тази снмка се вижда второ лого под единия USB-C порт за HP E24d G4, което, макар ниската разделителна способност на изображението, прилича на малко умалено лого на DisplayPort. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Ноември 23, 2024 Author Report Share Публикувано Ноември 23, 2024 Пристигна дзверо. Няма забележки по корпуса, което беше най-големия ми страх. Няма и пречки да сменя паметите, което беше втория ми най-голям страх. Т.е. имам достъп до всички болтове отвън и след тях трябва всичко да се разкрие без пречки. Както тук. Сега поръчвам паметите и скоро ще е годен за употреба. Направи ми впечатление, че пристига с Windows 11. Чудя се дали да ползвам него или 10. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 24, 2024 Report Share Публикувано Ноември 24, 2024 Лично аз предпочитам Windows 11. Има трески за дялане според мен, но като цяло е ъпгрейд на Windows 10. Това не значи, че Windows 10 няма да върши работа, но в случая не виждам смисъл да слизаш на 10-ка, след като вече всичко е инсталирано. Ако имаш съмнения, че нещо не е инсталирано както трябва, това вече би било друг въпрос. Крайното решение е твое. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Ноември 25, 2024 Author Report Share Публикувано Ноември 25, 2024 Днес най-после успях да погледна мониторите, макар и набързо. Предложиха ми това HP, вместо това, което коментирахме, защото нямали стойки за E24d. Тук по принцип колоните трябва да са екстра, но мен сякаш ме дразнят, защото добавят височина, която при портретен режим може да ме дразни. А може и да не ме. Не знам. Нямаше забележки по дисплеите. По корпусите и стойките има какво да се желае. Не успяхме да свържем последователно 3. Т.е. успяхме да свържем 2 с extend и 3 с duplicate. Казаха, че трябва да се човърка в някакъв софтуер на Nvidia, но нямах време да гледам. Този експеримент беше със служебния лаптоп. Интересното е, че в настройките на дисплеите винаги знаеше колко точно монитора има свързани. Може и да има някаква лимитация от хардуера. А в Ардес гледах това. Доколкото разбирам е някакво по-старо издание на P2425HE. Имаха само един, но казаха, че на склад са доста и могат да ми докарат и ще разрешат да пробвам свързването на място. Изглеждаше доста прилично. Всъщност предполагам, че могат да ми докарат всички от тези, ако имат бройки. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 28, 2024 Author Report Share Публикувано Декември 28, 2024 Едва днес ми остана време да се заиграя с новите покупки. Изникнаха ми и въпроси. Вече G6X разполага с 64GB RAM и още 4TB SSD. След като затворих всичко видях, че имам ето такава гумичка в комплекта на лаптопа. Заводското SSD имаше същата, но на новото не сложих, защото мислех, че нямам. Може би обира вибрации или помага за отделянето на топлина. Дали си заслужава да разглобявам отново, само заради това? Сдобих се и с 3 броя Dell P2422HE. При daisy chain всичко сработва и мога да правя extend, но последния монитор тръгва на много ниска резолюция. Пробвах и с по-хубав кабел, който ми препоръчаха, но няма ефект. Не знам от къде идва тази лимитация. Ако не намеря решение, ще пробвам да свържа третия монитор през HDMI. Или пък някакъв вариант да спра монитора на лаптопа, за да "разтоваря" видеокартата. Другото, което забелязах, е че нямам активирана ОС. Дали имаш наблюдения за неофициалните канали за купуване на Windows/Office? От край време знам, че има места, на които се продават лицензи за по няколко долара, но не знам доколко е надеждно и къде да търся. Как стои въпросът с антивирусните програми при Windows 11? Трябва ли ми нещо допълнително, освен това, което си има? Благодаря за помощта и весели празници! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 29, 2024 Report Share Публикувано Декември 29, 2024 преди 17 часа, barca_b0y написа: След като затворих всичко видях, че имам ето такава гумичка в комплекта на лаптопа. Заводското SSD имаше същата, но на новото не сложих, защото мислех, че нямам. Може би обира вибрации или помага за отделянето на топлина. Дали си заслужава да разглобявам отново, само заради това? За топлоотделяне е. Според мен не си заслужава да разглабяш лаптопа, за да монтираш нещо подобно. Зависи колко сложно е разглобяването, де, но шансът да има някакви проблеми с прегряване според мен са много ниски. Ако се стигне до прегряване, контролерът ще намали производителността, за да нормализира температурите. Съмнява ме да го усетиш. Можеш просто да следиш температурите с HWiNFO и да видиш до колко стига максимумът. преди 18 часа, barca_b0y написа: Сдобих се и с 3 броя Dell P2422HE. При daisy chain всичко сработва и мога да правя extend, но последния монитор тръгва на много ниска резолюция. Пробвах и с по-хубав кабел, който ми препоръчаха, но няма ефект. Не знам от къде идва тази лимитация. Ако не намеря решение, ще пробвам да свържа третия монитор през HDMI. Или пък някакъв вариант да спра монитора на лаптопа, за да "разтоваря" видеокартата. Никога не съм свързвал монитори последователно, така че не съм изобщо сигурен точно на какво се дължи това, но ми се струва, че има недостиг на пропусквателна способност и може би се дължи на кабелите. Този, който спомена е първият кабел използван във веригата? Ако да, после какви кабели използваш? Ако не, опиши по-подробно. преди 18 часа, barca_b0y написа: Другото, което забелязах, е че нямам активирана ОС. Дали имаш наблюдения за неофициалните канали за купуване на Windows/Office? От край време знам, че има места, на които се продават лицензи за по няколко долара, но не знам доколко е надеждно и къде да търся. Има тоновете такива сайтове, намират се лесно, но аз не съм пазарувал от тях, така че не се наемам да предлагам/препоръчвам. преди 18 часа, barca_b0y написа: Как стои въпросът с антивирусните програми при Windows 11? Трябва ли ми нещо допълнително, освен това, което си има? Windows 11 си има вградена Microsoft Defender. Минусите ѝ са, че не е от най-леките и че има навика да пищи за кракове/пачове и някои компилирани скриптове. Като цяло според мен е достатъчно надеждна защита и поне няма да досажда с банери, реклами и прочее. Ако искаш нещо друго, но безплатно, според мен единствено Kaspersky Lab имат адекватен заместител. Ако си готов да платиш за антивирусна, то Kaspersky Lab отново се класират, но и ESET има приличен софтуер. Изключаем тези три (Microsoft, Kaspersky Lab, ESET), нищо друго според мен не си заслужава. Не че тези трите са перфектни, но най-много се доближават до нещо смислено. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 30, 2024 Author Report Share Публикувано Декември 30, 2024 преди 10 часа, Night_Raven написа: Зависи колко сложно е разглобяването, де, но шансът да има някакви проблеми с прегряване според мен са много ниски. 12 болтчета. Все пак мисля да го направя. Нито паметта е евтина, нито лаптопът. И тук отново нещо ми убягва. В комплекта на лаптопа има две такива "подложки". Едната е като тази, а другата като тази (имам предвид физическите размери). Няма нищо друго. Доколкото разбирам тези неща се ползват в комбинация с heatsink, но аз нямам такъв. Ето тук се вижда как изглежда. SSD-то, с което пристигна ползва по-дебелата подложка с правоъгълна форма и е залепена от долната страна (т.е. не се вижда преди да се демонтира SSD-то). По принцип мога да гледам от него, но нямам идея дали ще е правилно, защото най-вероятно не е заводското SSD, а това, което търговецът е сложил. Накратко - не знам коя от двете подложки да ползвам, нито как да я фиксирам. преди 11 часа, Night_Raven написа: Този, който спомена е първият кабел използван във веригата? Да. Между лаптопа и първия монитор. След това 3-те монитора са свързани с оригиналните DP кабели, с които пристигат (имах късмета да разопаковам чисто нови кабели и ползвам точно тях). Следвах схемата от стр. 33 ("Connecting the monitor for USB-C Multi-Stream Transport (MST) function"). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 30, 2024 Report Share Публикувано Декември 30, 2024 преди 13 часа, barca_b0y написа: В комплекта на лаптопа има две такива "подложки". Едната е като тази, а другата като тази (имам предвид физическите размери). Няма нищо друго. Доколкото разбирам тези неща се ползват в комбинация с heatsink, но аз нямам такъв. Ето тук се вижда как изглежда. SSD-то, с което пристигна ползва по-дебелата подложка с правоъгълна форма и е залепена от долната страна (т.е. не се вижда преди да се демонтира SSD-то). По принцип мога да гледам от него, но нямам идея дали ще е правилно, защото най-вероятно не е заводското SSD, а това, което търговецът е сложил. Накратко - не знам коя от двете подложки да ползвам, нито как да я фиксирам. Ако всичкото това е за второто SSD, няма смисъл. Ако е за основното, може би ще има някакъв, но пак ме съмнява да има реално значение. За какво точно SSD говорим като производител и модел? преди 14 часа, barca_b0y написа: Да. Между лаптопа и първия монитор. След това 3-те монитора са свързани с оригиналните DP кабели, с които пристигат (имах късмета да разопаковам чисто нови кабели и ползвам точно тях). Следвах схемата от стр. 33 ("Connecting the monitor for USB-C Multi-Stream Transport (MST) function"). По принцип DisplayPort 1.2 би трябвало да може да се справи с до 4 дисплея, ако са на 1920 x 1080. Също така, вграденият видео чип на Intel също трябва да може да се справи с толкова. Основният дисплей на лаптопа активен ли е? Ако да, опитвал ли си да го изключиш и/или примерно да затвориш капака на лаптопа? Или, ако основният дисплей е на 165 Hz, да го смъкнеш на 60 Hz, за всеки случай. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 30, 2024 Author Report Share Публикувано Декември 30, 2024 Аз послушах съвета и взех този, който ми препоръча: On 11/17/2024 at 8:41 PM, Night_Raven написа: Най-евтините M.2 SSD-тата с капацитет 4 TB започват от около 450 лева, но препоръчвам да се спреш на мааалко по-скъп вариант, като този. преди 14 минути, Night_Raven написа: Ако всичкото това е за второто SSD, няма смисъл. Ако е за основното, може би ще има някакъв, но пак ме съмнява да има реално значение. Приеми, че няма друго SSD. Малкото, с което пристигна, ще го запазя само, за да си уплътня втория M2 слот. Планирам да го държа, докато основния не ми умалее. Т.е. не искам да пазя нищо важно на него (включително ОС), за да мога да го разкарам, когато реша. А основния планирам да го разделя логически на 2, за да може да преинсталирам с форматиране само на частта с ОС. Из мрежата хората твърдят, че подобни подложки бутат температурата и че е важно за по-високи класове SSD да има такова решение. преди 27 минути, Night_Raven написа: Ако да, опитвал ли си да го изключиш и/или примерно да затвориш капака на лаптопа? Или, ако основният дисплей е на 165 Hz, да го смъкнеш на 60 Hz, за всеки случай. Не съм. Ще пробвам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 30, 2024 Report Share Публикувано Декември 30, 2024 Можеш да използваш подобни термопроводими подложки, но трябва реално да отвеждат топлината някъде. Без допълнителен радиатор няма смисъл от подложките. След като няма радиатор и след като надали ще има опция да поставиш такъв (дори и да закупиш), защото в лаптопа пространството е дефицитно, не виждам смисъл да се занимаваш. На SSD-то няма да му се случи нищо, ако няма допълнителен радиатор. NM790 няма термично дроселиране при четене, а само при запис, т.е. стандартно за съвременно SSD. При нормална/ежедневна работа, няма да правиш толкова и интезивни записи, че да го натовариш дотолкова, че контролерът да започне да занижава производителността си, за да избегне прегряване. Както казах по-рано, можеш да си изтеглиш HWiNFO (инсталационната или портативната версия, няма значение, която ти е по-удобно), да я стартираш и да избереш да се заредят само сензорите, след което да я минимизираш. Работиш ден-два и после вроверяваш какви са температурите на SSD-то. HWiNFO поддържа записани минималните и максималните стойности. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 30, 2024 Author Report Share Публикувано Декември 30, 2024 преди 1 час, Night_Raven написа: Без допълнителен радиатор няма смисъл от подложките. Значи все пак правилно съм разбрал. В такъв случай доста ме озадачава защо малкото SSD пристигна с такава подложка, но явно ще остане мистерия. преди 1 час, Night_Raven написа: Работиш ден-два и после вроверяваш какви са температурите на SSD-то. HWiNFO поддържа записани минималните и максималните стойности. Да, ще направя проба. P.S. Правя рязък скок към по-модерна OS (Windows 11) и някои иновации съм ги пропуснал. Как стоят нещата с драйверите след чиста инсталация? Оставам Windows сам да си се оправя или инсталирам всичко подред от тук? Или нещо по средата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 30, 2024 Report Share Публикувано Декември 30, 2024 преди 1 час, barca_b0y написа: В такъв случай доста ме озадачава защо малкото SSD пристигна с такава подложка Момент, SSD-то ти пристигна с такава подложка? Това е странно, аз имам NM790 2 TB и в кутията със SSD-то нямаше подобна подложка или каквито и да било други екстри. Реално няма логика да има, освен ако няма и радиатор в комплекта. преди 1 час, barca_b0y написа: Правя рязък скок към по-модерна OS (Windows 11) и някои иновации съм ги пропуснал. Как стоят нещата с драйверите след чиста инсталация? Оставам Windows сам да си се оправя или инсталирам всичко подред от тук? Или нещо по средата? Малко е кървава и мътна ситуацията с драйвърите при лаптопите. По принцип Windows 11 успява да си инсталира драйвъри без проблем. Ако не обичаш да се занимаваш, можеш да я оставиш да си свърши работата сама, след което да оставиш нещата както са. Лично аз обаче бих се опитал да инсталирам/актуализирам драйвърите. Относно чипсета и прилежащите, може би ще е най-оптимално да се придържаш към тези от сайта на Gigabyte. За останалите би трябвало да нямаш проблеми да инсталираш по-нови от страниците на производителите на чиповете. За чипсета, аз бих инсталирал Intel Chipset Software, Intel Serial IO, Hid Event Filter и ANX driver. Останалите бих ги оставил само ако има неинсталирани устройства в device manager. За вградената видео карта на Intel драйвърът трябва да е този. За допълнителната видео карта на NVIDIA драйвърът трябва да е този. За безжичната мрежова карта драйвърът трябва да е този. За Bluetooth адаптера драйвърът трябва да е този. За ethernet картата драйвърът трябва да е тук, но поне в момента сайтът на Realtek се гъбарка и не генерира линк за теглене. Можеш да опиташ тук. За звуковата карта може би всъщност ще е по-безопасно да си го изтеглиш от сайта на Gigabyte, че кой знае какво са човъркали там във връзка с Dolby технологиите. Иначе по-нов, но потенциално не напълно съвместим с всички глезотии драйвър, има тук. В секция „SATA RAID/AHCI“ няма нищо нужно. Секция „Utility“ се избягва като чума. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 30, 2024 Author Report Share Публикувано Декември 30, 2024 преди 7 минути, Night_Raven написа: Момент, SSD-то ти пристигна с такава подложка? Малкото SSD. Това, което си беше монтирано на лаптопа. Отделно си имам 2-те подложки, които споменах, в комплекта на лаптопа. Да, Lexar SSD-то нямаше никакви допълнителни екстри. Просто ме озадачава защо някой е сложил подложка на заводското/търговското SSD, ако няма да върши работа. преди 15 минути, Night_Raven написа: За чипсета, аз бих инсталирал Intel Chipset Software, Intel Serial IO, Hid Event Filter и ANX driver. От страницата на Gigabyte, нали така? Много благодаря за линковете. Предполагам, че ми спести доста главоболия с тази част. Предполагам, че и BIOS е хубаво да се обнови (ако не е)? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 31, 2024 Report Share Публикувано Декември 31, 2024 преди 11 часа, barca_b0y написа: Малкото SSD. Това, което си беше монтирано на лаптопа. Отделно си имам 2-те подложки, които споменах, в комплекта на лаптопа. А, ясно. Явно аз не съм разбрал нещо. Ако са същите подложки, за които си мисля, не виждам наистина причина да се поставят/залепват, без да има и прилежащ радиатор. Ако наистина е имало такава подложка на чисто нов лаптоп, тогава нямам идея защо е поставена, но е възможно отново да не съм разбрал нещо. преди 11 часа, barca_b0y написа: От страницата на Gigabyte, нали така? Да. преди 11 часа, barca_b0y написа: Предполагам, че ми спести доста главоболия с тази част. Надали чак главоболия. Windows би трябвало да се справи да си намери драйвъри. Драйвърите от Windows Update трябва да са стабилни и изтествани. „Пролбемът“ им основно е, че често не са особено нови, което не е фатално разбира се, но за видео драйвъра например е добре да е по-актуален, защото там има обикновено най-много подобрения и оптимизации. На страниците на производителите на лаптопите (в случая Gigabyte) на теория трябва да има актуални и тествани драйвъри. На практика надали някой се занимава да ги тества, а колкото до актуалността им, там е каша. Обикновено наистина са актуални, когато даденият продукт е пуснат на пазара и страницата му е създаена/качена за пръв път. След това няма каквито и да било гаранции кога и кои драйвъри ще се актуализират. По принцип не трябва да имаш никакъв проблем да инсталираш драйвъри от сайта на Gigabyte (или съответния произодител на лаптоп), просто често не са актуални. По принцип е възможно даден драйвър от оригиналния производител на хардуера (да речем Realtek) да не работи изобщо или да не работи оптимално, докато конкретния/специфичния драйвър от сайта на производителя на лаптопа да е по-добрият избор. Това е възможно, защото има случаи, когато за някои лаптопи, производителите може да имплементират някакви хардуерни промени в някакъв аспект и да е нужно и да се модифицира леко драйвърът за съответното устройство. Това явление не е толкова често, колкото беше преди години, но е възможно. Обикновено модификациите са свързани с чипсета и сходните чипове/контролери, които се ползват за контрол и комуникация с останалите устройство. Затова, що се отнася до чипсет и сходни драйвъри, обикновено е по-лесно да се инсталират тези директно от производителя на лаптопа, вместо да се търсят други, които да са евентуално по-нови. Друго леко изключение е аудиото. При лаптопите е по-често срещано явление да се лицензират разни допълнилтени технологии (както например Dolby в случая) за обработка и „подобряване“/„оптимизиране“ на звука, което може да наложи също използването на леко модифициран драйвър и/или да се включи някакъв допълнителен пакет към оригиналния драйвър. Затова, за звуковия чип обикновено е по-лесно да се инсталира това, което производителят на лаптопа предлага. За останалия хардуер, обикновено няма проблем да се инсталират оригиналните драйвъри на съответните производители (Intel, AMD, NVIDIA, Realtek и т.н.). преди 11 часа, barca_b0y написа: Предполагам, че и BIOS е хубаво да се обнови (ако не е)? Да, добра идея е по принцип. Разбира се ако пише какви са промените в по-новите версии и не виждаш нищо, което да ти се струва важно, можеш да прескочиш дадената версия. И все пак, ако нямаш нищо против да се занимаваш, е препоръчително да си с актуална версия на BIOS/UEFI. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Декември 31, 2024 Author Report Share Публикувано Декември 31, 2024 преди 9 часа, Night_Raven написа: Ако са същите подложки, за които си мисля, не виждам наистина причина да се поставят/залепват, без да има и прилежащ радиатор Не е нужно да гадаеш. Тези, които споделих, доста наподобяват тези, които имам. Припомням: една такава залепена на малкото SSD, което си беше монтирано. Залепена е от долния край и при завиване на болтчето, което го фиксира, подложката леко опира в платката под нея (може би дъното). Отделно имам и резервни/нови подложки от комплекта на лаптопа: още една такава подложка, както и една такава. Държа да си оправдая педантичността по този въпрос. Имам жесток неуспех с SSD техниката. Категорично най-чупливата техника, с която съм имал вземане-даване. Може би над половината, които съм купил някога, са заминали за рекламация или в коша. Дори вчера пратих към сервиз едно. От лаптоп, който се ползва за гледане на филми. Навярно си е останал на 100% health. Когато купувам такава техника, просто си закачам гаранционната карта в рамка и чакам да се скапе. Дори не мога да си представя SSD загинало от износване на самата памет - винаги се прецаква нещо друго. В този ред на мисли предпочитам да направя каквото мога, за да му удължа живота. Поразгледах и въпроса с лицензите на Windows/Office. Нещата са се променили. Тези лицензи, които се продават за по няколко долара, се очертава да са с неясен произход и неясен срок на годност (т.е. не се знае дали/кога Microsoft ще ги сложат в черния списък). Това ми звучи като легализирано пиратство. Но това, което ме шокира повече, е че в GitHub има група "MASSGRAVE", която има публично (и доста популярно) repository за активатор. GitHub е на Microsoft. Сякаш пиратството се легализира/окуражава доста повече. Впрочем идеята на този активатор ми допада. Щом е публичен и никой не е намерил нищо притеснително, явно си е окей. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост