barca_b0y Публикувано Вторник в 21:55 Author Report Share Публикувано Вторник в 21:55 преди 3 часа, Night_Raven написа: Нямам обяснение за разликата. Всъщност... Мислех, че видео ревюто е еквивалентно на статията, но не е точно така. Човекът си е описал нещата в статията под "Power Degradation". При тестовете му на 4 ома има 33W загуба при пълна мощност с multitone. Това е почти 30% загуба. Доколкото разбирам усилвателят сам си прави ограниченията, за да продължи да изкарва правилен звук. Не знам колко точно е нормално да се ограничава. Просто 30% разлика звучи много. Пробвах да направя релативни изчисления на 8 ома, защото твърди, че резултатите били сходни. Т.е. със симулирана загуба от ~30% би трябвало да е разполагал с не повече от 43W. Дори по този начин не успявам да докарам неговите резултати през калкулатора. Всъщност, за да докарам неговите резултати е необходимо да задам 3W мощност. Съмнителна ми е тази работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Сряда в 12:44 Report Share Публикувано Сряда в 12:44 Не мога да съм 100% сигурен, защото не съм инженер, но при използване на 6-омови и особено 8-омови колони този проблем не трябва да съществува или поне трябва да е сведен до минимум. Намалената мощност не трябва да е по-ниска, защото усилвателят я намалява директно, а защото се опитва да регулира тока. Намалената мощност е резултат от това. Ако се използват колони с по-високо номинално съпротивление (6/8 ома), то тогава токът ще е много по-нисък, поради което усилвателят няма да е натоварен толкова и не трябва да прибягва до въпросните регулации, които водят и до намалена мощност. преди 14 часа, barca_b0y написа: защото твърди, че резултатите били сходни Може да съм го пропуснал, не видях къде споменава това. преди 14 часа, barca_b0y написа: Съмнителна ми е тази работа. Кое точно ти е съмнително? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Сряда в 17:18 Author Report Share Публикувано Сряда в 17:18 преди 5 часа, Night_Raven написа: Може да съм го пропуснал, не видях къде споменава това. Статията: "I have provided 4 ohm only but 8 ohm shows similar results". Затова предположих, че е имал ~43W. преди 5 часа, Night_Raven написа: Кое точно ти е съмнително? Че трябва да вкарам 3W в калкулатора, за да докарам неговия резултат. Предполагам, че калкулаторът работи грешно или не го ползваме правилно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Сряда в 18:25 Report Share Публикувано Сряда в 18:25 преди 2 часа, barca_b0y написа: Статията: "I have provided 4 ohm only but 8 ohm shows similar results". Затова предположих, че е имал ~43W. Явно ми е убегнало някак. Бих предпочел да видя конкретните числа, но Erin няма да лъже. И все пак си мисля, че при 8 ома загубите биха били малко по-малки като процент. преди 2 часа, barca_b0y написа: Че трябва да вкарам 3W в калкулатора, да да докарам неговия резултат. Предполагам, че калкулаторът работи грешно или не го ползваме правилно. Напълно правдоподобно си ми изглежда. Обяснявам отново... Приемаме, че говорим за 8-омови колони. Поглеждаме им чувствителността, това са децибелите, които могат да изкарат за 1 W: -- 1 W @ 1 m. Ако чувствителността им е 85 dB, значи за 1 W могат да стигнат до 85 dB на разстояние 1 метър. Това може да се погледне от два ъгъла: 1) ако имаш усилвател, които може реално да достигне 1 W изходяща мощност, то той ще може да захрани колоните и да получиш 85-те децибела; 2) ако 85 dB са ти достатъчни, то значи не ти е необходим усилвател с по-висока мощност от 1 W, стига реално да я достига. За всеки допълнителни +3 dB, които искаш да получиш, трябва да удвоиш максималната изходяща мощност (капацитета) на усилвателя. Т.е.: - за 88 dB ще са нужни 2 W; - за 91 dB ще са нужни 4 W; - за 94 dB ще са нужни 8 W; - за 97 dB ще са нужни 16 W; - за 100 dB ще са нужни 32 W; - за 103 dB ще са нужни 64 W; - за 106 dB ще са нужни 128 W; - и т.н. Разбира се тук играят роля и други фактори: - какъв размерът/обемът на стаята -- с нарастването на обема на помещението нарастват и изискванията към силата на звука, т.е. в по-голяма стая "губиш" от нея; - къде ще са поставени колоните в стаята -- стените могат да помогнат за усилването на звука, така че ако колоните са по-близо до стени, ще звучат малко по-силно; - на какво разстояние от колоните ще се намира MLP (main listening position) -- с всеки метър, с който се отдалечаваш от началния 1 метър, губиш около 6 dB; - колко на брой колони се използват (за музика са 2 в 99% от случаите, де, но все пак) -- всяка допълнителна колона спомага за леко завишаване на общата сила на звука; - и може би други, за които не се сещам. Ако мислиш, че въпросният калкулатор не става, пробвай някой друг: този, този, този или този. И отново: ако се добави събуфър и се приложи highpass филтър преди усилващата част, това би трябвало да "освободи" малко мощност на усилвателя, защото обикновено говорителите са с ниско съпротивление при ниските честоти, а ако тези честоти се "изрежат" цифрово още преди това да бъде подадено към усилвателя, то той ще трябва да усили по-малък и по-непретенциозен диапазон от честоти. С оглед на това, че WiiM Amp е съвременен продукт, съчетаващ ресийвър и усилвател в едно, предполагам, че трябва да работи точно така -- при свързване на събуфър и задаване на crossover той просто да клъцне от колоните всичките ниски честоти под crossover-а и да ги пренасочи към събуфъра. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Четвъртък в 17:52 Author Report Share Публикувано Четвъртък в 17:52 преди 22 часа, Night_Raven написа: Напълно правдоподобно си ми изглежда. Да. Просто видях ниско число и по презумпция го сметнах за грешно. Опитвам се да оправдая децибелите от ревюто. Излиза, че е ползвал 3W в перфектни условия или пък е ползвал повече и факторите, които спомена, са допринесли за огромно (според мен) отклонение. преди 23 часа, Night_Raven написа: И все пак си мисля, че при 8 ома загубите биха били малко по-малки като процент. Не успявам да намеря друго място, на което да тестват точно това. Или пък е описано с прекалено сложна терминология и не го разбирам. Иначе доколкото те разбрах не трябва да има (почти) никаква загуба при 6/8 ома. преди 22 часа, Night_Raven написа: И отново: ако се добави събуфър и се приложи highpass филтър преди усилващата част... Да, но това е малко лотария. Тук дори няма обещание колко точно ще се разтовари усилвателят. Т.е. бих се радвал, ако добавя субуфер по някое време и усилвателят започне да работи по-добре/силно, но не мога да разчитам на това. Вариантът, при който ще съм спокоен за тази покупка, е да направя собствен тест, ако VSystem наистина ми разрешат да го преслушам и то на пълна мощност. Ще мога да преценя по сетива или пък да направя някакво измерване с телефон. Да, няма да е като вкъщи, но е по-добре от нищо. При останалите случаи съм доста разколебан. 85dB се сравнява с косачка за трева, а 100dB с дискотека. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Четвъртък в 19:49 Report Share Публикувано Четвъртък в 19:49 преди 2 часа, barca_b0y написа: Иначе доколкото те разбрах не трябва да има (почти) никаква загуба при 6/8 ома. Аз гадая/предполагам. Не ти гарантирам абсолютно нищо. Ако Erin казва, че при по-сложен сигнал усилвателят не може да си достигне посочената мощност от 60 W и при 8-омов товар (аналогично на 4-омов), то би следвало това да се случва наистина. Т.е. да имаш загуби както с 4-омови колони, така и с 8-омови. Просто се опитвам да направя някакво предположение на базата на общите ми знания. преди 2 часа, barca_b0y написа: При останалите случаи съм доста разколебан. 85dB се сравнява с косачка за трева, а 100dB с дискотека. Реално погледнато дори и усилвателят да може да работи на половината си мощност (30 W), пак не губиш много. Ако използваме горния пример с колони с чувствителност 85 dB, то между 32 W и 64 W мощност имаш 3 dB разлика. Поне според изчисленията. Иначе съм съгласен, че ако има опция, е определено добре да го чуеш свързан към набелязаните колони. Ако не може към тях, то поне някои други със сходни параметри. Наистина е кофти, че WiiM Amp има такъв проблем, но напомням, че той е прицелен в аудитория, която не гони сериозни звукови изживявания. Цената му е доста добра, компактен е, има си приложение за контрол, доста екстри/входове. За тези пари е доста приличен продукт. Разбирам те, че не ти се дават много пари, но за жалост в тази сфера няма как иначе. При тези цени ще има някакви компромиси. Лично моето мнение, че ако наистина не можеш да вдигнеш бюджета, най-оптималният ти път е следният: купуваш си WiiM Amp (особено ако успееш да го чуеш и, дори да не ти е идеален като сила на звука, не е толкова зле и можеш да се "прежалиш") + максимално добри подовостоящи колони (защото ще са една идея по-ефективни и ще се справят малко по-добре с ниските честоти). Колоните са по-важният компонент в случая, а и усилвателят се сменя по-лесно в бъдеще. След това събираш пари и с времето си преценяваш дали ще надградиш усилвателя или ще добавиш събуфър. За подовостоящи колони (освен Polk Monitor XT60), можеш да хвърлиш око и на: DALI SPEKTOR 6 DALI OBERON 5 Monitor Audio Bronze 200 SPEKTOR е бюджетната серия на DALI, но поне подовостоящият модел не е наличен в различни магазини. Във въпросния магазин говорят за продукта в единствено число, но цената трябва да е за чифт. OBERON е малко по-висок клас от SPEKTOR и на теория трябва да слизат по-ниско в честотния диапазон. Като цяло DALI имат звук тип "усмивка" или "U-образен", т.е. ниските им са лекичко завишени, както и високите. Monitor Audio се опитват да имат по-балансиран звук. Чехите от Hi-Fi Voice имат ревюта на SPEKTOR 6 и Bronze 200. Предполагам ще се справиш да използваш машинен превод. Ревютата не са на нивото на Erin или Amir, поне се съмнявам да имат също толкова качествена апаратура, но има някакви измервания на честотния диапазон и съпротивлението, т.е. по-добре е от нищо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Четвъртък в 22:05 Author Report Share Публикувано Четвъртък в 22:05 преди 1 час, Night_Raven написа: Цената му е доста добра, компактен е, има си приложение за контрол, доста екстри/входове. За тези пари е доста приличен продукт. Сигурен съм, че е така. Просто е парадоксално, че огромна част от глезотиите му вероятно няма да ползвам никога, а за сметка на това основната функционалност може да се окаже недостатъчна за моите нужди. Това ме навежда на мисълта, че може да има по-оптимален продукт за мен. Може и да няма, не знам. преди 1 час, Night_Raven написа: Лично моето мнение, че ако наистина не можеш да вдигнеш бюджета Мога. Просто се опасявам, че се хвърлям директно на дълбокото без особени знания и опит. Не искам да давам твърде много пари, но и не искам да купя нещо, което да ме дразни. В момента съм с активни колонки за под 200лв и се очертава голям скок. Никога не съм имал апаратура, която дори да се доближава до тези цени. Каква всъщност ти е идеята при завишен бюджет? Wiim Amp + хубав субуфер + букшелф колони? Или нещо друго? преди 1 час, Night_Raven написа: След това събираш пари и с времето си преценяваш дали ще надградиш усилвателя или ще добавиш събуфър. Относно първото: за какво точно надграждане говорим? Т.е. колко по-скъп от Wiim Amp ще бъде надграденият усилвател? Второто ми е странно. Предложените колони имат по 2 нискочестотни говорителя. Ако добавя субуфер в последствие, няма ли да обезсмисли до голяма степен подовите колони? Т.е. някой се е постарал да сложи по 2 говорителя в колона, а аз ще кажа да не се ползват в ниските честоти. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост