Jump to content

Избор на нов хардуер

Препоръчан пост

преди 21 часа, barca_b0y написа:

И тук идва въпросът дали с по-точен модел и еквалайзер няма да мога да постигна същия или по-добър звук.

Да купиш по-точно звучащи колони и след това да използваш еквалайзер, за да получиш желания звук, е според мен по-логичното решение.
Разбира се решението е твое и реално ако ти си доволен и харесваш продукта, който си закупил, всичко е наред.

Не знам дали всичко се изчерпва с измервания за точността на колоните. Ако хипотетично има колони на х цена и други колони с цена 10х и сходни измервания, може би ще играят роля и други фактори.

Е, разбира се, че не се изчерпва. Измерванията (ревютата) имат за цел да предоставят на потребителя информация за възможностите на продукта. Оттам насетне потребителят решава какво ще закупи на базата на въпросните измервания + (препоръчително) прослушване на живо + външен вид + цена + евентуални други фактори.
Напълно възможно е да има два модела колони на различни производители, които имат сходни измервания, т.е. (да речем) са доста добри, но единият модел е много по-скъп от другия. Обикновено това се дължи на марката. Някои хора са готови да заплатят повече пари, за да получат продукт с конкретно име, понякога дори без значение дали е обективно по-добър.
Например: при усилвателите/ресийвърите Denon и Marantz са от над 20 години под една и съща шапка (в момента са собственост на Samsung, защото Samsung притежават Harman, a Harman притежават Denon и Marantz; закупуването, продаването, обединяването и т.н. на този тип компании е заешка дупка) и в момента продуктите им са в общи линии еднакви "под капака", но цените на Marantz по-високи, защото в Hi-Fi средите името им има по-добра репутация от време оно.

Споменах го най-вече, заради свързването.

Какво точно относно свързването?

навярно повечето усилватели имат техен

Всеки усилвател/ресийвър, който има някакъв цифров вход, има и цифрово-аналогов преобразувател (ЦАП/DAC/Digital-to-Analog Converter).

навярно в 100% от случаите ще е по-добър от този на който и да било лаптоп

Би следвало да е така.
Обикновено съвременните компютри (настолни или мобилни) имат достатъчно добри ЦАП, за да не се чуе разлика между тях. Т.е. в днешно време преобразуването на цифров сигнал в аналогов е един от най-малките проблеми. Далеч по-важна е аналоговата/усилващата част.

Като цяло ще се съглася, че е по-логично да подадеш цифров сигнал на ресийвъра/усилвателя и той да се оправят оттам насетне, просто не искам да си мислиш, че е критично важно това.

Навярно правилното решение е да ползвам адаптер от USB към оптика.

Това е един вариант, да.
На теория може би и HDMI ще е опция, ако ресийвърът/усилвателят разполага с такъв вход, т.е. да го ползваш само за аудио. Не мога да гарантирам на 100%, че ще работи.
Алтернатива е Bluetooth, особено откъм удобство, но там обикновено има lossy компресия и не знам доколко държиш това да се избегне. Реално, ако има опция за Bluetooth и по-конкретно за кодек различен от SBC, надали ще чуеш някаква разлика.

Сподели другаде

• Отговори 156
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Обърнах гръб на науката.

20250923_152317.jpg

Но трябва да стои в кашона, докато намеря усилвател. Ясно е, че искам да уплътня възможно най-много възможностите за мощност на колоните. Бих потърсил и втора употреба. Вариант е и да търся от чужбина, ако няма да е твърде скъпа доставката или да ме погнат с големи мита/ДДС. Ще пробвам да намеря нещо подходящо с ревюта/измервания. Wiim Amp си остава валиден вариант с ясни недостатъци, но ми се иска и да набележа и валидни алтернативи. Ако се сетиш за нещо друго, сподели. :)

Сподели другаде

Виждал ли си това ревю? Нещата тук изглеждат доста по-добре от по-семплия модел. И на хартия, и на тестове. Твърди, че няма загуба на мощност и постига обещаната при всички сценарии. Във видеото пак обясни за някакъв незадоволителен резултат с колони на 4 ома, но не знам как да ползвам калкулатора, за да симулирам неговия случай. Всъщност и за моя не знам как. Иска се мощност на усилвател за 8 ома, но тя няма да отговаря на нашите случаи (неговите колони на 4 ома и моите на 6 ома). 

А по моята логика би трябвало да достигам ~150W с този усилвател и моите колони. Точно колкото им е лимита. 

Какво мислиш?

Сподели другаде

Да, изглежда като по-добре проектиран модел, но и цената му е в общи линии двойна, така че това обяснява нещата.

WiiM Amp Ultra по официални данни е 100 W на канал при 8 Ома и 200 W на канал при 4 Ома, следователно при 6 Ома ще разполага наистина с около 150 W.

Ако наистина цената му не те спира, определено е по-добрият избор спрямо WiiM Amp.

Сподели другаде

преди 5 часа, Night_Raven написа:

Ако наистина цената му не те спира, определено е по-добрият избор спрямо WiiM Amp.

Аз вече съм се хванал на хорото. А и по спомен сме коментирали и по-скъпи модели.

В ревюто има терминологии, които са ми непознати, но като цяло ми се струва, че не съобщава за нещо притеснително. Твърди, че си доставя описаната мощност и няма аномалии в честотите. 

Единственото, което ме притеснява е, че тук пак се оплаква от недостатъчна сила. Затова и исках да ползвам калкулатора, но не разбирам как. Иска ми мощност за 8 ома, но тя не е релевантна в случая. В полето за мощност какво трябва да напиша?

На хартия правилният модел за мен трябва да е VibeLink, където няма да плащам за излишни глезотии (тъчскрийн, стрийминг и т.н.), но там пак има някакви уловки с мощността. Наистина е overkill, но може би трябва да се спра на Ultra.

Вероятно ще поръчам от VSystem и идеята ми е да си набавя всичко за свързването, заедно с него. Още не съм разопаковал колоните, но там май няма да намеря друго освен тях. Т.е. трябва да си набавя кабели към усилвателя. Нямам идея какви да взема. Усилвателят би трябвало да пристигне с 4 "Banana Plugs" за тях. Би трябвало да пристигне и с оптичен кабел, но не пише размер и може да се окаже къс. Т.е. трябва да купя и оптичен кабел с достатъчна дължина. Какъв да бъде? И какво друго да взема, за да мога да го свържа с лаптопа (Gigabyte G6X)?

Ще ми трябва и някакъв дълъг (може би 3-4м) RCA кабел за старите колони (Edifier R1280T), за да мога да ги релокирам и да ги ползвам за други случаи.

Сподели другаде

On 9/27/2025 at 12:21 AM, barca_b0y написа:

В полето за мощност какво трябва да напиша?

Аз бих използвал ориентировъчната изходяща мощност от 150 W за 6 Ома колони в случая.

Т.е. трябва да си набавя кабели към усилвателя. Нямам идея какви да взема.

Ако говориш за двужилни кабели за колони, просто вземи такъв с медни жила с 1 мм² сечение. Такъв кабел ще е достатъчен за връзки до 7 метра, което подозирам на теб ти е предостатъчно. Ако искаш да се застраховаш, дай някой-друг лев отгоре за кабел с 1.5 мм² сечение. От повече не виждам смисъл, освен ако няма да прекарваш наистина дълги кабели над 10 м.

Ако говорим за оптичен кабел, няма значение какъв. Ако наличният се окаже къс, просто си харесай някой с нужната дължина в някой магазин и действай. Има някои с по-дебела обвивка, така че може да се по-подходящи, ако ще има шанс да се настъпват да речем. В противен случай и по-тънък оптичен кабел ще свърши работа.

И какво друго да взема, за да мога да го свържа с лаптопа (Gigabyte G6X)?

Ако трябва да съм честен, на твое място първо бих опитал с аналоговия изход на лаптопа (т.е. от твоята гледна точка да използваш лаптоа за ЦАП) или директно с Bluetooth. Нямам идея точно какви кодеци ще поддръжа твоя лаптоп, но ако поддържа LDAC или AAC, ще е по-добре от стандартния SBC, но дори и да си принуден да ползваш SBC, надали ще усетиш разлика така или иначе.

Ако си 100% сигурен, че искаш да подадеш цифров сигнал и да е без загуби, поне първо опитай с HDMI. Не съм сигурен дали ще е възможно да се подаде само звук, но ако имаш HDMI кабел (или има в комплекта с усилвателя), нищо не губиш да опиташ.

Ако държиш да ползваш оптичния вход на ресийвъра/усилвателя, ще трябва да намериш някакъв преобразувател или звукова карта на USB с оптичен (Toslink) изход. Ако искаш да е нещо по-малко и компактно, може би ще се намерят такива неща из AliExpress.

Сподели другаде

преди 3 часа, Night_Raven написа:

От повече не виждам смисъл, освен ако няма да прекарваш наистина дълги кабели над 10 м.

Всъщност ще ми трябват приблизително толкова. Сметнах ги 12 метра (на канал). Кабелът на по-далечната колона трябва да обиколи една врата и това отнема около 5 метра. Понеже четох, че трябва да са еднакви (и като вид, и като дължина), ги смятам по 12 метра на канал. Колоните ще са на около 2м от усилвателя в права линия, но ще опитам да скрия кабелите и да ги позиционирам така, че да не се спъвам в тях. Стават доста повече метри.

Доколкото четох кабелите са доста важен компонент, а към момента ми е доста мътно. Във VSystem най-евтините са тези и са 3.50лв на метър и са с 0.75мм сечение. А тук например мога да купя 4мм сечение за по-малко пари. Трябва да има някаква уловка. Окабеляването искам да го направя само веднъж и да съм сигурен, че нещата ще са добре. Например при 2-3 метра от трасето левия и десния канал ще вървят заедно. Представи си, че ще се допрени в кабелен канал. Това променя ли нещата? Например да трябва по-хубава изолация? Наясно съм, че има аудиофилски кабели за хиляди левове и че аз нямам нужда от такива, но не искам и да взема нещо, което да ми отвори беля или да ме дразни.

преди 3 часа, Night_Raven написа:

Ако си 100% сигурен, че искаш да подадеш цифров сигнал и да е без загуби, поне първо опитай с HDMI.

Сигурен съм. Аз нямам против да опитам, но това няма как да е перманентно решение. HDMI портът на лаптопа е зает константно с монитор.

преди 4 часа, Night_Raven написа:

може би ще се намерят такива неща из AliExpress.

Аз съм сигурен, че има. Може би като това. Но ми се искаше нещо по-реномирано. С подобно свързване ще ми е изключително удобно, защото ще мога да закача усилвателя в един от USB-A портовете на монитора и така аудиото ще стане част от периферията, която никога не разкачам. 

Ще ми трябва и някакъв дълъг (може би 3-4м) RCA кабел за старите колони (Edifier R1280T), за да мога да ги релокирам и да ги ползвам за други случаи.

А нещо за този случай?

Сподели другаде