Jump to content

Избор на нов хардуер

Препоръчан пост

On 1/12/2025 at 10:00 PM, barca_b0y написа:

Затворили са регистрациите в Broadcom до 18-ти, а явно ми трябва регистрация там за VMware.

Моя грешка. Нещо се бях преуморил вчера и съм прочел грешно. След некратка борба със сайта на Broadcom успях да си сваля Workstation Pro. Ами за сега е фаворит. Всъщност само при него инсталацията мина наистина без проблеми.

Сега видях, че в моя BIOS няма настройка за реда на boot-ване. Явно и това е станало демоде. Предполагам, че за преинсталация трябва да си викна Boot Manager-a от BIOS и да му посоча флашката.

On 1/12/2025 at 7:06 PM, Night_Raven написа:

Към момента не бих човъркал BIOS.

Имаше предвид, че не би инсталирал версиите от сайта на Gigabyte нито на BIOS, нито на EC, нали така?

Сподели другаде

• Отговори 105
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Започнах преинсталация и отново ударих на камък. Инсталатора не виждаше нито едно от SSD-тата. Този проблем (явно) се решава с изключване на "VMD controller" от BIOS. След доста експерименти установих, че тази опция играе доста ключова роля за стартирането. Промяната й (без значение дали от включено към изключено или обратно) възпрепятства стартиране на ОС. Т.е. явно тази опция може да се пипа непосредствено преди инсталация на ОС и след това не. Поне така си го обяснявам. И понеже се принудих да я изключа (за да си видя дисковете), заради преинсталацията, явно ще си остане изключена. Сега ми е безкрайно интересно как се е случила първата инсталация на този лаптоп и тази опция е останала включена.

След инсталацията ме озадачи нещо друго. Windows-ът се е самоактивирал без да правя абсолютно нищо. Да, преди преинсталацията беше активиран, но без да се логвам с никакъв MS акаунт, където и да било. Явно по някакъв начин активацията се асоциира с хардуера.

Беше ми доста интересно да пробвам за последно вградения sandbox на току-що инсталиран Windows от мен. Ами, ситуацията е същата. Започна с мъчителните рестарти по един час. Дори в момента пиша от друг лаптоп, защото този е зает да се рестартира. Сега ще си направя една последна преинсталация и повече няма да пипна тази гад.

Сподели другаде

On 1/17/2025 at 1:08 AM, barca_b0y написа:

Сега ще си направя една последна преинсталация и повече няма да пипна тази гад.

За моя изненада отново препятствие на диалога с дисковете. Виждат се, но не ми дава да форматирам нито един от тях, защото били криптирани. Bitlocker се е включил абсолютно сам без да каже нищо.

Изключих го и се оправи. Доста е притеснително, че такива сериозни настройки се включват сами.

После след форматирането ми излиза този диалог. Не разбирам какво иска да избирам. Всички дискове са форматирани и няма нито една ОС, а то ме кара да избирам между две. Не знам защо ми се случват такива/толкова аномалии.

Сподели другаде

On 1/18/2025 at 1:35 AM, barca_b0y написа:

Bitlocker се е включил абсолютно сам без да каже нищо.

Това го изпитах отново при новата преинсталация. Даже го хванах "в крачка", когато не ми даде да си форматирам единия диск, защото се ползвал. Ами, явно си е заложено да го прави.

Windows Update-ът също прави каквото му хрумне. Инсталира ми по-стара версия на драйвъра на видеокартата, набута ми и Control Center-a (същия от Drivers секцията на Gigabyte). Някак си съм свикнал да имам поне малко контрол над нещата.

Сподели другаде

On 1/18/2025 at 1:35 AM, barca_b0y написа:

После след форматирането ми излиза този диалог. Не разбирам какво иска да избирам. Всички дискове са форматирани и няма нито една ОС, а то ме кара да избирам между две.

При инсталация само форматира някои дялове или изтри всички и създаде наново?

преди 40 минути, barca_b0y написа:

Това го изпитах отново при новата преинсталация. Даже го хванах "в крачка", когато не ми даде да си форматирам единия диск, защото се ползвал. Ами, явно си е заложено да го прави.

Никога не съм имал случай, в който BitLocker да се включва автоматично. Може би поведението е различно, ако устройството е латоп. Макар че и при инсталация на лаптоп нямам спомен да се е налагало да се занмавам с BitLocker.

преди 40 минути, barca_b0y написа:

Windows Update-ът също прави каквото му хрумне. Инсталира ми по-стара версия на драйвъра на видеокартата, набута ми и Control Center-a (същия от Drivers секцията на Gigabyte). Някак си съм свикнал да имам поне малко контрол над нещата.

Да, при Windows 11 (и май и Windows 10) контролът е малко по-труден. Нямам спомен обаче да е инсталирала по-стара версия на даден драйвър.
По принцип можеш да укажеш на Windows Update да не ти актуализира/предлага драйвъри чрез полица: т. 2 от тази статия.

Сподели другаде

преди 30 минути, Night_Raven написа:

При инсталация само форматира някои дялове или изтри всички и създаде наново?

Бях форматирал всички, когато имах проблем. После се сетих, че може да си пази нещо по дребните дялове, които си създава сам. Изтрих всички и ги създадох наново и се оправи.

Макар че и при инсталация на лаптоп нямам спомен да се е налагало да се занмавам с BitLocker.

Не се случва моментално. След някакво време решава да си го включи го... включва.

А може би не ползваш MS акаунт в Windows. Предполагам, че му трябва, за да си качи ключовете в облак.

По принцип можеш да укажеш на Windows Update да не ти актуализира/предлага драйвъри чрез полица: т. 2 от тази статия.

Статията е за Windows 10, но се надявам да сработи и на 11. А мога ли да му забраня да ми набутва софтуери като Control Center-a например? Или поне да пита.

Сподели другаде

преди 4 часа, barca_b0y написа:

След някакво време решава да си го включи го... включва.

Ето тук го хванах в крачка. Забележи, че на всеки диск е изключен, но диск D е започнал да се криптира.

Дали има някакъв вариант да го изключа тотално след преинсталация? Както виждаш на екранната снимка, на практика няма какво да направя от това меню.

преди 4 часа, barca_b0y написа:

Статията е за Windows 10, но се надявам да сработи и на 11.

Всъщност може би си искал да пратиш тази статия. Не че е голяма разликата. Точно в това меню имам и още една опция, която ме заинтригува - да спре и опционалните ъпдейти. Би трябвало този Control Center, който ми набута, да е точно в тази категория.

Идеята ми е точно след преинсталация да спра и двете, за да не ми "обновява" новите драйвъри и да прави купчинка на метеното.

Сподели другаде

преди 14 часа, barca_b0y написа:

Статията е за Windows 10, но се надявам да сработи и на 11.

Аз в момента ползвам полицата точно под Windows 11.

преди 14 часа, barca_b0y написа:

А мога ли да му забраня да ми набутва софтуери като Control Center-a например?

Мисля, че би трябвало да се покрива от същата полица за драйвърите, но не съм сигурен. На мен не ми е бил инсталиран никога подобен софтуер.
По принцип е възможно производителите имат опция в BIOS за изтегляне на софтуер и драйвъри. Gigabyte има такава опция за дънните си платки, макар че за щастие моята я няма тази опция, но на други дънни платки винаги я спирам, така че не мога да кажа точно как функционира.
Ти каза, че BIOS е постен, но хвърли едно око дали съвсем случайно и при лаптопите няма нещо такова.

преди 9 часа, barca_b0y написа:

Дали има някакъв вариант да го изключа тотално след преинсталация?

Не се е налагало да се занимавам с BitLocker, така че не мога да споделя личен опит. Тук има описани методи.

Всъщност може би си искал да пратиш тази статия. Не че е голяма разликата.

Пуснах първата статия, в която видях нужното описание. Стъпките в случая са еднакви под Windows 10 и Windows 11.

Точно в това меню имам и още една опция, която ме заинтригува - да спре и опционалните ъпдейти. Би трябвало този Control Center, който ми набута, да е точно в тази категория.

Ако говориш за "feature updates", това не са точно актуализации за друг софтуер, който не е на Microsoft. Това са си точно актуализации за Windows, но не са свързании със сигурността, а с функционалността на операционната система. Обикновено те се пускат към края на месеца като „preview“ и се инсталират по избор, но ако не се инсталират тогава, на следващия т.нар Patch Tuesday се инсталират така или иначе.

Сподели другаде

преди 11 часа, Night_Raven написа:

Ти каза, че BIOS е постен, но хвърли едно око дали съвсем случайно и при лаптопите няма нещо такова.

Не, няма.

преди 11 часа, Night_Raven написа:

Ако говориш за "feature updates"

Не. Точно за опционалните говоря. Ето тези.

Сподели другаде

преди 3 минути, barca_b0y написа:

Не. Точно за опционалните говоря. Ето тези.

Не съм сигурен дали ще се отнасят за пакети подобни на този на Gigabyte, но опитай, ако искаш.

Сподели другаде

On 1/20/2025 at 11:02 AM, Night_Raven написа:

Не се е налагало да се занимавам с BitLocker

Може би на следващата преинсталация ще ти се наложи. Освен ако не си пазиш някоя по-стара флашка.

Иначе хората тук и тук се оплакват от същото нещо доста преди тази новина. Явно преди е зависело от някакви фактори, а сега вече е задължително.

А за моя случай...

Не съм сигурен, че искам да пробвам методите за изключване, защото не знам колко точно след инсталацията започва да работи и ме е страх да не го секна и да си отворя беля. Вече му научих приомите, така че може би на следващата преинсталация просто ще го оставя да ги криптира и след това ще го изключа.

Сподели другаде

Преди стартиране на инсталацията, след конфигуриране на език/регион, [Shift]+[F10] и в конзолата изпълни

reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\BitLocker" /v PreventDeviceEncryption /t REG_DWORD /d 1 /f
exit

и продължаваш с инсталацията. Или тази команда в bat файл и не се пише... И няма криптиране.
Или с помощта на Rufus:
disable-bitlocker-rufus.jpg

Или в autounattend - опция Prevent device encryption

Сподели другаде

преди 11 часа, ExaFlop написа:

Преди стартиране на инсталацията, след конфигуриране на език/регион, [Shift]+[F10] и в конзолата изпълни

Ами, да. Може би точно това ми трябва. По документация трябва да прави точно това. А тук точно от Microsoft предлагат същото нещо, така че явно няма по-елегантно/правилно решение.

Сподели другаде